Site pictogram Ilumen

iLumen in Sterck Magazine: ‘Extra rendement op zonnepanelen’

Ismaël Ben-Al-Lal iLumen PIDbox Sterk Magazine zonnepanelen

Innovatief en ambitieus. Dat zijn de twee sleutelwoorden die iLumen uit Tessenderlo perfect typeren. Het jonge ingenieursbureau focust op een optimale werking en de verlenging van de levensduur van zonnepaneleninstallaties. Met succes, zo blijkt. Hun gepatenteerde PIDbox is vandaag al in zo’n 36 landen beschikbaar.

In 2012 startte Ismaël Ben-Al-Lal met onderzoek en ontwikkeling van producten en diensten om de werking van zonnepanelen te optimaliseren. Dat leidde al snel tot de PIDbox, een toestel dat tussen de omvormer en zonnepanelen geplaatst wordt. “PID of Potential Induced Degradation is een effect dat pakweg na twee à drie jaar optreedt bij alle zonnepanelen. Hierdoor ligt het rendement van je zonnepanelen na 25 jaar zo’n 15 tot 17% lager dan in de beginfase. Onze PIDbox gaat die zogenoemde lekstromen, die verantwoordelijk zijn voor de rendementsverliezen, tegen. Het apparaat is gepatenteerd en mag op elke omvormer geplaatst worden. De garantie van je omvormer vervalt bovendien niet”, legt zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal uit. “Uit studies van Hogeschool Thomas More blijkt dat onze PIDbox gemiddeld 7,5% extra rendement oplevert. Dat betekent dat het toestel binnen de vier jaar terugverdiend is.”

Totaaloplossingen

iLumen exporteert de PIDbox vandaag naar 36 landen. “Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Peru, Australië,… het lijstje is erg mooi. Ruim 88% van onze omzet komt uit het buitenland”, legt Ismaël Ben-Al-Lal uit. “Toch doen we veel meer dan enkel die PIDbox. We hebben bijvoorbeeld ook een app ontwikkeld om de prestaties van je eigen installatie op te volgen.” iLumen is een onafhankelijk adviesbureau en volgt verschillende grote zonnepaneelparken nauwkeurig op. “We analyseren de installatie door de verhouding tussen zonuren en opbrengst te vergelijken en treden op bij problemen. Heel wat installatiebedrijven zijn vandaag immers failliet. Wij kennen de markt door en door en geven deskundig advies”, legt Ismaël Ben-Al-Lal uit. “We willen voornamelijk relaties op lange termijn opbouwen. Door te anticiperen op kleine afwijkingen zorgen we voor een maximaal rendement.”

Prijsbeest

iLumen is een sterke groeier. “We zijn marktleider in totaaloplossingen voor zonnepanelen. Dat willen we graag zo houden. Onze ambitie? Nog meer landen veroveren en onze omzet verdubbelen. Dat is tot nu toe elk jaar gelukt.” Het bedrijf won vorig jaar de Unizo Export Award en werd genomineerd als Rising Star door Deloitte Belgium. “Dit jaar is onze PIDbox genomineerd voor een Award op Intersolar Europe. Dit is één van de meest prestigieuze beurzen in de sector van de zonnepanelen. We kijken vol spanning uit naar de bekendmaking tijdens de exhibitiedagen op 22, 23 en 24 juni in München.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Mobiele versie afsluiten