Innovatie Award VOKA
iLumen winnaar VOKA Limburgse Innovatie Award 2020

iLumen heeft de VOKA Limburgse Innovatie Award 2020 gewonnen.  “Dit is geen prijs voor een specifieke dienst of product, maar wel voor een onderneming die in alle geledingen van innovatie voortreffelijk scoort”, zeggen voorzitter Karin Van De Velde en Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg.

Al vanaf de eerste dag zit innovatie in het DNA van iLumen verweven. Dit resulteerde in de lancering van tal van productinnovaties zoals de meermaals bekroonde PIDbox, het toestel dat het rendement van zonnepanelen verhoogt en hun levensduur verlengt. Deze gepatenteerde oplossing telt meer dan 50.000 klanten verspreid over een 40-tal landen, goed voor een geïnstalleerd vermogen > 5,2 GWp. De PIDbox is uniek, gezien het de enige  PID oplossing in de markt is die onafhankelijk van de omvormer werkt. Bijgevolg veroorzaakt de PIDbox, in  tegenstelling tot andere PID oplossing op de markt, nooit schade aan de omvormer en blijven de bestaande  garanties gewoon geldig.

Gewijzigd tariefsysteem

Hiernaast speelde iLumen in op het wijzigende tariefsysteem (vanaf 2021) voor residentiële zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen, waarbij nettarieven worden aangerekend op basis van de werkelijke afname van het net. Om binnen dit tariefsysteem een zo groot mogelijke besparing op de energiefactuur te realiseren, is een zo hoog  mogelijk direct verbruik noodzakelijk. Of met andere woorden: het is van cruciaal belang om zoveel mogelijk  van de geproduceerde zonne-energie te verbruiken op momenten dat de zon schijnt.

Concreet dragen energiemonitor iLusmart, warmtebatterij iLuheat en slimme laadoplossing voor elektrische voertuigen iLucharge bij aan een gemaximaliseerd eigen verbruik. Hetzelfde geldt voor thuisbatterij iLubat 2.5, de opvolger (met een hoger opslagvermogen) van de in 2018 succesvol gecommercialiseerde iLubat.

Mooi en concreet groeiverhaal

Voor Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie & innovatie van Voka – KvK Limburg, bestaat er weinig twijfel over de winnaar: “Innovatie is de rode draad binnen iLumen. De verschillende patenten bewijzen dat er enorm veel innovatieve ontwikkelingen gebeuren, maar ook de bedrijfscultuur is erg vernieuwend. Koppel daaraan de economische valorisatie die ze uit die ontwikkelingen halen en je hebt een mooi en concreet groeiverhaal.”

De prijsuitreiking bewijst overigens dat innovatie niet enkel is weggelegd voor de grote ondernemingen. Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg ziet in de winnaar een goed voorbeeld voor andere bedrijven: “iLumen toont dat je ook als Limburgse kmo met innovatie het verschil kan maken op een internationale markt. De onderneming slaagt erin om met slimme uitvindingen in te spelen op maatschappelijke tendensen. De PIDbox, dat de rendabiliteit en levensduur van zonnepanelen verhoogt, is daar het perfecte voorbeeld van. Maar liefst 88% van de productie is bestemd voor het buitenland. Dat bewijst de unieke eigenschappen van het product.”

Vlaamse ontwikkeling en productie

Zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal reageert met de nodige trots op de uitreiking van de Limburgse VOKA Innovatie Award. ” Als Vlaamse onderneming zijn we vereerd om deze award in ontvangst te mogen nemen”, klinkt het. “Vanaf dag één zat innovatie in onze bedrijfscultuur ingebakken. We zijn er erg trots op dat de productinnovaties die we op de markt brengen, volledig in Vlaanderen worden ontwikkeld en ook geproduceerd. Al onze productinnovaties hebben met elkaar gemeen dat zij bijdragen aan een duurzame toekomst, waarin rekening houdend met de meest recente marktevoluties een belangrijk aandeel is weggelegd voor batterijopslag.”

“Eén van onze kernwaarden is respect voor de mensen. Daarom draag ik deze bekroning graag op aan onze medewerkers, die elke dag het beste van zichzelf geven voor onze onderneming en onze klanten. Tenslotte hopen wij ook een inspiratiebron te zijn voor studenten om voor een STEM-opleiding te kiezen. Dit soort profielen zijn erg hard nodig op de arbeidsmarkt om een innovatieve economie te stimuleren.”


Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS