Ilubat thuis ok
Impact nieuwe AREI-regelgeving op aarding zonnepaneleninstallaties

Vanaf 1 juni 2020 gaat het nieuwe AREI-reglement in voege. Zonnepaneleninstallaties mogen in België pas in werking worden gesteld na een conforme AREI-keuring.

Een belangrijk aandachtspunt in het nieuwe AREI is de aarding van de zonnepanelen. Zo is het niet toegestaan om enerzijds een aardingskabel te leggen die de panelen met de omvormer verbindt en anderzijds een aparte aardingskabel vanaf de omvormer naar de aardingsklem van het gebouw. Installaties waarbij de aarding op deze manier voorzien wordt, voldoen niet aan het AREI-reglement en zullen bijgevolg worden afgekeurd.

Aarding op laagspanning

In het nieuwe AREI worden de maatregelen rond de aarding van zonnepanelen op laagspanning (≤ 10 kVA) besproken onder Afdeling 7.112.2 en als volgt verwoord:

de aarding, behalve indien verboden door de fabrikant, van het metalen raam van de PV-modules en
hun structuur door een beschermingsgeleider van een doorsnede ten minste equivalent met deze van
de beschermingsgeleider van de AC voeding, met een minimum doorsnede gelijk aan:
– 2,5 mm² wanneer de geleiders mechanisch beschermd zijn;
– 4 mm² wanneer de geleiders niet mechanisch beschermd zijn.

De FOD economie heeft in deze het standpunt dat de aardingsklem op de omvormer een bijkomende aarding van de behuizing van de omvormer is.

Zoals eerder vermeld zullen inbreuken tegen bovenstaande regelgeving worden bestraft met een afkeuring van de betreffende installatie.

Bron: Nieuwsflits 2020/13 PV-Vlaanderen & Techlink

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. mijn installatie werd ook afgekeurd en wel omdat ik de aarding op de omvormer had aangesloten, deze moest blijkbaar of in de zekeringskast aangesloten worden ofwel rechtstreeks aan de aardingssleutel. Anderzijds had ik ook de verkeerde aardingskabel gebruikt blijkbaar , ik had een 6mm2 kabel in geel/groen maar er stond een CEA label op en dit moest volgens de keurder CAA zijn! Hij merkte wel op indien ik zou verklaren dat de installatie voor 1 juni op mijn dak lag dat het dan WEL in orde zou zijn!!!!!! Ik vind echter nergens iets op het internet die dit kan staven. Kan iemand mij helpen?

  Mario

  1. De reden hiervoor is: als de omvormer stuk zou zijn en deze is aan vervanging toe. Dan moet men deze loskoppelen en zijn de zonnepanelen niet meer geaard. Wat levensgevaarlijk kan zijn.
   De omvormer zelf is inwendig ook niet geaard aan de ac kabel. dus fabrieksgewijs zou de omvormer via de ac kabel geaard moeten zijn voor het inwendige ac gedeelte. en de behuizing van de omvormer ook nog een keer apart voor het dc gedeelte.

 2. Mijn installatie werd afgekeurd omdat de aarding zonnepanelen aangesloten was op de omvormer.. Bij een vriend van mij werd de aarding afgekeurd omdat de aarding van de zonnepanelen NIET was aangesloten op de omvormer… Er is dus zels geen duidelijkheid hieromtrent bij de keurders…

 3. Inderdaad een erg onduidelijk artikel:
  de Arei tekst heeft niets met de titel te maken.

  Hoe moet het dan wel ?
  (een PID box tussen zetten ???? 😉 )

 4. Is uit de context gerukt, ik snap het niet, zal wel bedoelen …. aardingske profielen an panelen rechtstreeks aan aardingsklem en omvormer rechtstreeks aan aardingsklem, niet doorlussen dus. En de rest is mechanische sterkte.

 5. Wat jullie hier beschrijven schuin gedrukt is enkel de dikte van de aardgeleider.
  Wat heeft dat te maken met waar die aangesloten is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS