Site pictogram Ilumen

Impact prijsdaling batterijopslagtechnologie op duurzamere toekomst

Eén van de ‘the next big things’ in het energielandschap van 2017 is batterijopslag voor energie geproduceerd door zonnepanelen. Het grootste voordeel van een batterijsysteem is dat men het verbruik van de geproduceerde elektriciteit uit zonnepanelen kan verschuiven van het tijdstip van productie tijdens de dag naar een later tijdstip ‘s avonds of ‘s nachts. Dat heeft zowel voordelen voor de verbruiker zelf als voor het beheer van het elektriciteitsnet.En er is meer goed nieuws. Uit een onderzoek van de Universiteit van California en TU München blijkt dat de kostprijs van een lithium-ion batterij is geëvolueerd van ongeveer 10.000 dollar per kWh in 1990 tot een voorspelde prijs van 100 dollar per kWh in 2019.

Dit zou betekenen dat de prijzen voor lithium-ion batterijsystemen sneller dalen dan de prijzen van zonne-en windenergie. Volgens de onderzoekers zal de nieuwe combinatie van zonne-energie, windenergie en batterijopslag ten gevolge van deze evolutie snel goedkoper worden dan de productie van steenkool en aardgas.

Uit de bewuste studie blijkt dat de sterke prijsdaling van batterijsystemen niet zozeer kan toegeschreven worden aan schaalvoordelen, maar wel aan innovatie en lange termijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Tenslotte benadrukken de onderzoekers het belang van verder onderzoek naar nieuwe technologieën van batterijopslag.

Bron: PV Magazine

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten