Ismael award bis ok
Interview CEO iLumen: ‘Investeren in thuisbatterij loont’

Vlaanderen kent sinds 1 augustus 2019 een aankoopsubsidie voor thuisbatterijen. Waar daar het eerste jaar nauwelijks aanspraak op werd gemaakt, is dat volledig omgeslagen. Het opheffen van het voordeel van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonne-energiesystemen veroorzaakt een marktdoorbraak. De vraag naar thuisbatterijen is op het moment nauwelijks bij te houden, zo leert een rondje van Solar Magazine langs de velden.

In 2019 werd er in Vlaanderen 38 keer subsidie aangevraagd voor een thuisbatterij. Eind vorig jaar stond de teller op 337. Begin februari meldde minister van Energie Zuhal Demir dat het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in de eerste weken van 2021 al 150 aanvragen van eigenaren van zonnepanelen ontving voor de aankooppremie. Wanneer de volgende cijfers naar buiten komen, blijkt ongetwijfeld dat die exponentiële groei doorzet. Dat is ook de overtuiging van Peter Desmet, chief executive officer van groothandel Solarclarity.

Emotionele markt

‘Hoewel ons hoofdkantoor in Nederland staat, voelt Vlaanderen als thuis, en niet alleen omdat ik een Belg ben. Solarclarity heeft er over de volle breedte van het aanbod – zonnepanelen, omvormers, batterijen, bevestigingsmateriaal en indaksystemen – een marktaandeel van zo’n 13 procent. We weten dus wat er speelt. Het volatiele stimuleringsbeleid ten aanzien van zonne-energie heeft het over de jaren tot een emotionele markt gemaakt. Dat zie je ook in de reactie op de recente ontwikkelingen. Het afschaffen van de terugdraaiende teller voor huishoudens met een PV-installatie kwam voor velen onverwacht. Daardoor staat er plotseling een rem op de vraag van consumenten naar zonnepanelen. Die naar batterijen schiet omhoog.’

Bezwaar

Het Grondwettelijk Hof heeft half januari in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Hierdoor mogen zonnepaneeleigenaren die tot eind december hun zonnepanelen lieten installeren, niet meer 15 jaar lang het rendement behouden van de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering heeft besloten dat zonnepaneeleigenaren een eenmalige financiële compensatie krijgen die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering

Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro, maar er zijn ook zo’n 200.000 eigenaren die geen compensatie krijgen.

Honderden

Desmet: ‘Tel daarbij op de nieuwe premie voor de aanschaf van een PV-installatie, die voor een thuisbatterij en een aanstaand capaciteitstarief gebaseerd op de maximale stroomafname, en er is sprake van een prachtige businesscase voor de thuisbatterij, voor bezitters van zonnepanelen en mensen die ze nieuw kopen. Wij zijn distributeur van batterijsystemen van Enphase, Huawei, BYD, Growatt en Pylontech. Batterijen gaan nu als warme broodjes over de toonbank in Vlaanderen; er ontstaan zelfs tekorten. Wij hebben er dit jaar al honderden geleverd. De terugverdientijd is gemiddeld zo’n 6 tot 7 jaar, tenminste als je die optimaal dimensioneert en slim inzet. Voor de zonnepaneeleigenaren die nog twijfelen, bieden we met het energiemanagementplatform van ons zusterbedrijf Bliq inzicht in hun stroomproductie, en hun afname en teruglevering via de slimme meter. Daarmee kunnen we ze klantspecifiek adviseren over wat een batterij hen aan financieel voordeel zou bieden.’

Datacontract

iLumen focust zich op productinnovaties voor de zonnepanelensector. Het bedrijf van Ismaël Ben-Al-Lal, ook eigenaar van zonnepanelen- en batterijenleverancier Futech, ontwikkelt technologie die bijdraagt aan maximaal zelfverbruik. Als een van 8 Belgische ondernemingen ondertekende het onlangs een datacontract met netbeheerder Fluvius om zijn diensten op dat gebied verder uit te rollen. De producten die het daarbij inzet, zijn energiemonitor iLusmart, warmtebatterij iLuheat, slimme laadoplossing voor elektrische voertuigen iLucharge en thuisbatterij iLubat. De laatste is een modulair plug and-play 2.5-kilowattuursysteem.

‘Haken en ogen’

‘De verkoop van thuisbatterijen neemt, ook los van die nieuwe integrale dienstverlening, momenteel enorm toe’, aldus Ben-Al-Lal. ‘Dat is niet vreemd. Waar een consument tot voor kort 28 eurocent per kilowattuur ontving voor injectie in het net, krijgt die nu nog maar 4 eurocent per kilowattuur. Dat maakt dat investeren in een batterij loont in Vlaanderen, zeker in combinatie met de aanschafsubsidie tot 300 euro per kilowattuur. Die premie ligt bovendien vast tot 2025. Dat geeft zekerheid en dat is hier niet altijd een vanzelfsprekend gegeven. Er zitten echter ook haken en ogen aan de batterijenhausse. De meeste batterijsystemen in de markt zijn vrij complex in vergelijking met zonnepanelen. Hierdoor kan het in de praktijk weleens fout gaan. Onze thuisbatterij wordt echter direct aan de DC-zijde van de zonnepanelen aangesloten met een eenvoudige installatieprocedure tot gevolg. Daarnaast is het aantal volledige laadcycli van belang voor de terugverdientijd. Idealiter zijn dat er zo’n 250 per jaar. Daarvoor is afstemming van de capaciteit op het gebruiksprofiel van evident belang. Tegelijkertijd wil je haar zo slim mogelijk gebruiken in wisselwerking met andere elektrische apparatuur. Dat alles vraagt nieuwe kennis van installateurs. Wie die niet heeft, moet daar snel wat aan doen.’

Geanticipeerd op groei

Jeroen Lochs is accountmanager bij Natec, de groothandel in zonne-energieproducten die actief in diverse Europese landen is en een lange geschiedenis kent in Vlaanderen. ‘Wat mij enorm motiveert is het besef dat ik meebouw aan het creëren van een nieuwe, duurzame energiewereld. Opslag is daar onlosmakelijk onderdeel van en heeft de afgelopen tijd een enorme groei laten zien. Gelukkig zagen wij dat al een tijdje aankomen. Natec hield er, net zoals onder andere verschillende brancheorganisaties, rekening mee dat de kans op het verdwijnen van de terugdraaiende teller reëel was. Wij hadden ons daarop voorbereid, door het aanleggen van extra voorraden en het geven van trainingen, zodat onze klanten een vliegende start konden maken. Ook hebben we op bepaalde onderdelen ons assortiment uitbreid, zodat het perfect aansluit op de behoeften van de Vlaamse installateur. Uiteraard werken we uitsluitend met A-merken wat betreft de thuisbatterijen en hybride omvormers, zoals men van ons gewend is.’

Bron: Solar Magazine, mei-editie 2021

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat 2.5 en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

18 reacties

 1. Het net is nu al overbelast op vele plaatsen. Onze productie is met bijna 50% gedaald omdat de netspanning te hoog is als de zon schijnt (Grid disturbance, of netstoring). Wij hebben het besluit om een fotovoltaïsche installatie te plaatsen al zeer beklaagd. Voortdurend netstoring, te hoge spanning op het net (soms tot 263V) . LED spots die na 14 dagen de geest geven. Tv met doorgebrand netprintplaat, verhoogde slijtage aan de omvormers etc…
  Een thuisbatterij is ook niet nuttig als ge ze niet kunt laden omdat uw omvormers uitvallen. Fluvius weet dat het net moet versterkt worden en zij ergeren zich over elke bijkomende installatie omdat het probleem steeds groter wordt. hadden ook warmtepomp willen plaatsen, is ons door technieker van Fluvius afgeraden wegens te weinig rendement (ook door uitvallende omvormers) en te hoog stroomverbruik. Is enkel nuttig in een super geïsoleerd huis.

 2. Merkwaardig: als ik reageer met “Als je dat niet gelooft, maken ze u wat anders wijs!”, dan wordt mijn bericht verwijderd.

 3. Merkwaardig: als ik reageer met “Als je dat niet gelooft, maken ze u wat anders wijs!”, dan wordt mijn bericht verwijderd.

 4. Er wordt van U als CEO verwacht dat U hier een positief verhaal brengt inzake batterij opslag. Het is U vergeven.
  De realiteit is helaas dat wie vandaag een batterij aanschaft in combinatie met een zonnepaneel installatie er uiteindelijk bedrogen uitkomt. Wie een beetje realistisch de pro en contra op een rijtje zet komt tot deze conclusie.
  Ik hoop dat er over enige tijd een echt positief verhaal kan gebracht worden rond batterij opslag.
  Daarvoor moet de technologie wel nog een fikse vooruitgang boeken. Verder zou het ook helpen als we op een regering (zowel federaal als regionaal) kunnen rekenen die de bevolking niet beliegt, bedriegt of voor een bende onnozelaars verslijt.

 5. Ik heb gedurende 10 jaar elke dag de resultaten genoteerd van mijn zonnepanelen. Daaruit heb ik nu kunnen nagaan dat in de wintermaanden (okt tot maart) in slechts 1 (één) dag op de vier dagen een batterij van amper 2.5 kWh volledig kan wordt opgeladen.
  M.a.w. koop nooit een batterij voor bij die zonnepanelen het is echt weg geworpen geld. Kan nooit renderen. Dit is echt waar. Indien gewenst kan ik u mijn resultaten tonen. Géééééén fake news maar puur uit mijn opmetingen.

 6. Sorry maar de thuisbatterij gaat geen alternatief zijn voor de terugdraaiende teller. Een slechte investering net zoals elektrische auto’s…wacht maar binnen een paar jaar. Oh ja en trouwens waar komen de grondstoffen vandaan voor de batterijen? Totaal onverantwoord en absoluut niet wiecologisch! Laat u door de lobby en overheid niets wijsmaken, zonnepaneeleigenaars die onderussen een slimme meter erbij hebben door hun strot gekregen, zijn nu pas slimmer geworden.

  1. doordenkertje……….

   waar komen de grondstoffen vandaan die ervoor zorgen dat uw kerncentrale blijft draaien?
   (uranium doet belgie draaien maar verwoest niger)
   hoeveel vervuiling door boringen en transport en verwerken van olie ?
   (top 10 grootste olierampen)
   hoeveel batterijen(grondstoffen) verspil je jaarlijks door dagelijkse gebruiksvoorwerpen?
   enz enz…
   ecologisch????

 7. En als er voldoende zijn die geïnvesteerd hebben in een batterij dan zal de overheid afkomen met een belasting of verdoken belastingen zoals in der tijd met lpg. auto’s , diesels , spedelcs en nog andere , een bende bedriegers !

  1. Ja ik heb er al een: “Thuisbatterij recyclage bijdrage” –> kosten: 200 Euro per kWh capaciteit voor het ‘inleveren’ van je versleten thuisbatterij.
   Het is zo makkelijk! : )

   1. Beste, ik heb begin maart 2021een batterij van 5,4 kWh aangekocht samen met een installatie van 16 zonnepanelen. Totale kostprijs +/- 11.000 euro. De vorige jaren had ik een jaarlijks verbruik van 8500 kw. Het voorbije jaar had ik nog een verbruik van 2300kw. Tijdens de wintermaanden laadt de batterij inderdaad meestal niet volledig op en is ze omstreeks 19 u al leeg. Tijdens de zomer laadt ze snel op en kan ik er het verbruik tijdens de nacht mee opvangen. Ik vindt het alvast een goede investering. Zestien jaar geleden liet ik mijn eerste zonnepanelen plaatsen en bijna iedereen vond het een zinloze investering, ik heb mijn beslissing van toen nog niet beklaagd.

  2. Niets van geloven
   Zowel van overheden als van ilumen denken alleen aan zichzelf.
   Mensen zullen weer worden bedrogen

 8. Volgens mij maakt iLumen hier alleen maar reclame. Ik dek met mijn panelen mijn volledig verbruik omdat ik tijdens de heldere maanden voldoende op het net kan injecteren om de winter door te komen. Dat lukt niet met een batterij, je kan dus hoogstens je verbruik in de heldere maanden optimaliseren.

  Ben-Al-Lal stelt mij teleur. Ik zou denken dat we van de overheid heel wat onzin kunnen verwachten, maar van iLumen verwacht je dat ze gebruikers en belangstellenden objectief informeren. Vermoedelijk kunnen ze met een batterij artikels zoals hierboven hun winsten optimaliseren.

 9. We kunnen een ruwe afschatting maken (zie onderstaande link, informatie is van 2019 maar geeft goede indicatie.
  Stel kosten 5Kwh batterij + omvormer + installatie = 5000 Euro. Stel iedere dag van het jaar een hele cycle (5 kWh in de batterij, en daarna weer 5 kWh eruit). Dit is veel optimistisch als we kijken naar donkere winterdagen waarbij de batterij niet opgeladen zal worden.
  Jaarlijkse besparing: 5 kWh * 365 dagen * (28-4) cent = 438 Euro per jaar (zeg 500 Euro per jaar)
  Terugverdientijd (zonder subsidies): 5000 / 500 = 10 jaar.

  Dus met een bijzonder optimistisch (lees niet realistisch) scenario duurt het al 10 jaar om de investering terug te verdienen. In werkelijkheid gaat het langer duren (accu degradatie) en kun je jezelf afvragen of de batterijen tegen die tijd niet al versleten zijn.

  link batterij info: https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/energie/hernieuwbare-energie/wat-kost-een-thuisbatterij/?authId=d8fd2513-5700-4218-bfad-31822acca9e0&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  1. 100% waar! Ik had uw opmerking nog niet gelezen maar na het lezen van het artikel heb ik dezelfde berekening gemaakt en ik vraag mij echt af met welke degelijke batterij het mogelijk maakt om de investering terug te verdienen in 6 jaar. Maar dat moet dan bij voorkeur toch een batterij zijn die naast voldoende piekvermogen ook effectief de verkochte capaciteit heeft…..

   Misschien een goedkope batterij van 2kw of kleiner maar dat is net niet wat veel zonnepaneel eigenaars zoeken. Veel zonnepaneel eigenaars hebben ondertussen ook geïnvesteerd in zware gebruikers zoals hybride of elektrische wagens, warmtepompen en zoals ik in een wellness gedeelte (sauna + jacuzzi). Tot nu toe hebben alle verkopers van batterijen aangegeven dat deze zware gebruikers niet opgenomen mogen worden in het bepalen van de capaciteit van de batterij maar toch kom je dan al snel op een batterij van 10kw uit.

 10. Ik ben nog niet overtuigd van het rendement van een thuisbatterij in de winter. Als ik zie wat ik in de winter op donkere dagen produceer dan stel ik vast dat ik zeker niet toekom voor het directe verbruik. De thuisbatterij wordt dan zeker niet of onvoldoende opgeladen.

  1. Denk dat je gelijk hebt. Kan interessant zijn, maar zal zelf toch nog wat wachten vooraleer terug te investeren. Vlaamse beslissingen zijn nu al paar keer negatief uitgedraaid.
   Hoe lang gaan batterijen mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS