IRENA: recordhoeveelheid hernieuwbare energie geïnstalleerd in 2020

Nog nooit werd er zo veel nieuwe opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie geïnstalleerd als het afgelopen kalenderjaar. In 2020 groeide het opgestelde vermogen met 260 gigawatt. Dat stelt IRENA.

Ondanks de coronacrisis meldt het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA dat het vorige record verpulverd is met een groei van bijna 50 procent. In 2019, het oude recordjaar, werd namelijk 176 gigawatt geïnstalleerd.

91 procent zon en wind

Uit de 2021-editie van IRENA’s jaarlijkse rapport ‘Renewable Capacity Statistics’ blijkt dat meer dan 80 procent van alle nieuwe elektriciteitscapaciteit die vorig jaar werd toegevoegd hernieuwbaar was, waarbij zonne-energie en wind goed waren voor 91 procent van de nieuwe hernieuwbare-energiebronnen.

Het stijgende aandeel van hernieuwbare-energiebronnen in het totaalplaatje is gedeeltelijk toe te schrijven aan de ontmanteling van elektriciteitsopwekking uit fossiele brandstoffen in Europa, Noord-Amerika en voor het eerst in Eurazië. De totale toevoegingen aan nieuwe centrales voor fossiele brandstoffen daalden tot 60 gigawatt in 2020. Dat is een afname van 4 gigawatt, wat volgens IRENA wijst op een aanhoudende neerwaartse trend van de uitbreiding van fossiele brandstoffen.

“Deze cijfers vertellen een opmerkelijk verhaal van veerkracht en hoop. Ondanks de uitdagingen en de onzekerheid van 2020 door de coronapandemie, kwam hernieuwbare energie naar voren als een bron van onmiskenbaar optimisme voor een betere, rechtvaardiger, veerkrachtiger en schonere  toekomst”, aldus IRENA-directeur-generaal Francesco La Camera. “Ondanks de moeilijke periode, zoals we hadden voorspeld, markeert 2020 het begin van het decennium van hernieuwbare-energiebronnen. De kosten dalen, de markten voor schone technologie groeien en nog nooit waren de voordelen van de energietransitie zo duidelijk. Deze trend is niet te stoppen, maar er moet nog veel gebeuren.”

2.799 gigawatt

Eind 2020 bedroeg de wereldwijde opwekkingscapaciteit voor hernieuwbare energie 2.799 gigawatt, waarbij waterkracht met 1.211 gigawatt nog steeds het grootste aandeel heeft, maar zon en wind maken een snelle inhaalslag. Volgens IRENA groeide het opgesteld vermogen voor zonne-energie met 127 gigawattpiek en voor windenergie met 111 gigawatt.

China en de Verenigde Staten waren de 2 grootste groeimarkten. China, dat al ’s werelds grootste markt voor hernieuwbare-energiebronnen was, voegde vorig jaar 136 gigawatt toe, waarvan het grootste deel afkomstig was van 72 gigawatt wind en 49 gigawattpiek zonne-energie. De Verenigde Staten hebben vorig jaar 29 gigawatt aan hernieuwbare-energiebronnen geïnstalleerd, bijna 80 procent meer dan in 2019, inclusief 15 gigawattpiek aan zonne-energie en ongeveer 14 gigawatt aan windenergie.

Bron: Solarmagazine, 6 april 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

2 reacties

  1. Het zijn zotten die nu nog investeren in die grote leugens .
    Men bedriegt ons permanent en het is altijd een ander of vroeger .
    Einde verhaal en niemand neemt ontslag ?????
    Er zullen steeds nieuwe taxen in de bus vallen ,zie verleden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS