iLubat batterijopslag iLumen
Is de Vlaamse premie thuisbatterij interessant voor mijn installatie?

Sinds 1 augustus kan u bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid een aanvraag indienen voor een premie voor uw thuisbatterij. Maar is zo’n batterij, zelfs met premie, wel een rendabele investering?  En zijn er uitzonderingen op de markt? 

“Zonder de Vlaamse premie is in 99 procent van de gevallen de aanschaf van een batterij onrendabel”, zegt Jan Pollaris van Insaver in De Standaard. “Met de premie is dat nog altijd voor 94 procent het geval. Pollaris schat dat de Vlaamse premie de terugverdientijd van een batterij wel een beetje verlaagt. Tot nu lag die termijn tussen minimaal tien en maximaal dertig jaar. Daar gaat nu een kwart van af.

Toch brengt dat niet veel zoden aan de dijk, want de levensduur van een thuisbatterij schommelt momenteel rond de tien jaar. “Niet dat de batterij het na tien jaar begeeft, maar na zoveel tijd begint het verlies aan opslagcapaciteit te groot te worden. Als maar 60 à 70 procent van de oorspronkelijke batterijcapaciteit overblijft, is ze versleten. De meeste fabrikanten en installateurs van thuisbatterijen pinnen de garantie dan ook vast op tien jaar”, weet Pollaris.

Volgens Jeroen Büscher van het Vlaamse onderzoeksinstituut Energyville zijn er langere garantietermijnen op komst. “Tot voor kort was tien jaar de regel, maar we zien nu ook al fabrikanten die een levensduur van vijftien en zelfs twintig jaar naar voren schuiven.”

iLubat

Een totaal ander verhaal geldt voor de iLubat van iLumen. Deze thuisbatterij heeft een lagere opslagcapaciteit dan bovenstaande systemen, maar valt dan ook onder een andere prijscategorie.

Hiernaast is de iLubat uniek in de zin dat deze aan DC-zijde van de zonnepaneleninstallatie wordt aangesloten, waardoor de ontlading gebeurt via de omvormer van de zonnepanelen zodat de groenestroomcertificaten nog steeds geteld worden via de bestaande groene stroom meter.

Laden en ontladen

Van zodra de zonnepanelen meer energie produceren dan het vermogen van de omvormer zal de batterij starten met opladen.

De iLubat bepaalt zelf, in functie van de meest optimale omstandigheden, wanneer het moment om te ontladen is aangebroken. De ontlading gebeurt steeds na zonsondergang (omvormer inactief).

Dankzij de iLubat wordt het verbruik van de zonne-energie met andere woorden verschoven naar de avond of de nacht.

 

Prosumententarief verlagen

Ook voor bestaande installaties biedt de iLubat een enorm voordeel. Door de iLubat te installeren in combinatie met een omvormer van een lager vermogen zal u gevoelig kunnen besparen op het prosumententarief.

Deze heffing van de Vlaamse overheid is afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe groter dit vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. Voor een gemiddeld gezin loopt het prosumententarief al snel op tot zo’n 500 euro per jaar.

Het pakket omvormer met iLubat kan omwille van de gevoelige besparing in prosumententarief in een mum van tijd terugverdiend zijn.

iLubat

Premie thuisbatterij

Thuisbatterij iLubat komt in principe in aanmerking voor de Vlaamse premie voor thuisbatterijen, al dient u hiervoor het systeem (vrijwillig) te laten keuren en aanmelden gezien dit (behalve voor de premie) geen verplichting is.

Verder dient u er rekening mee te houden dat de premie pas kan worden toegekend na plaatsing van de digitale meter en na overschakeling naar het nieuwe tariefsysteem. U dient met andere woorden uw voordeel van de terugdraaiende teller op te geven.

Voor gezinnen met een laag direct verbruik, die overdag weinig thuis zijn en vooral ’s morgens en ’s avonds veel verbruiken, lijkt dit niet aangewezen. Gezinnen met een hoog direct verbruik doen mogelijk wel hun voordeel met een premie-aanvraag voor hun thuisbatterij en de bijhorende overstap naar het nieuwe tariefsysteem.

Energiemonitor

Met een energiemonitor zoals Smappee kan u op een eenvoudige manier bepalen welk tariefsysteem voor zonnepanelen na plaatsing van de digitale meter het meest interessant is voor u. Klik hier voor enkele vuistregels omtrent de keuze tussen het bestaand en nieuwe tariefsysteem voor zonnepaneleneigenaars.

Prosumententarief verlagen met de iLubat?

Registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 14 dagen na offertedatum!

8 reacties

 1. @ Futech, hoeveel kw geeft de ilubat per nacht af op het net?
  Ik zit nu rond de 450 watt per nacht. Is ook niet alle nachten. Lijkt mij toch weinig te zijn.
  De Batterij heeft toch een vermogen van 1,45 kw/h ( 1450 wat ) ?

 2. Wim VdBerghe = wij hebben sinds29/11/19 een thuisbatterij van Ilubat laten plaatsen en een PIB-box. Bij de keuring bleek dat ik een nieuwe omvormer diende te hebben want mijn omvormers van 2009 (Fronius) waren niet meer door overheid en netwerkbeheerder in orde in combinatie met de thuisbatterij… dus nieuwe omvormer moeten installeren (kostprijs waarop ik niet had gerekend…), herkeuring en bleek dat ik dat bij netwerkbeheerder moest aangeven… gevolg is dat je verplicht bent digitale meter te laten plaatsen en dit zogezegd op eigen vraag en met kostprijs voor de consument van € 72,80… Mijn vraag of er subsidie is voor de batterij levert een negatief antwoord op, nl. Ilubat zijn niet subsidieerbaar… enkel batterijen van Thesla…
  Ik ben dus niet 100 procent correct ingelicht door Ilumen…

 3. Hoeveel kost de Ilubat? En hoeveel kan er bespaard worden op het prosumententarief?

  Er bestaan trouwens toch meer batterijsystemen die aan de DC kant worden aanegsloten? LG, BYD, …

  1. De Ilubat (1,5KW) kostte net geen € 2000 en daar zaten ook de kosten voor plaatsing/installatie, herkeuring door een erkende keuringsfirma in. De batterij werkt in elk geval naar behoren en toont de laatste 2 maand in elk geval haar nut!!!

   1. Willem Van den Berghe, wij zijn aan het overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen inclusief batterij( ilubat 2x 2,5KW). Maar omdat onze kennis hier rond niet zo groot is wou ik eens informeren of u een positieve ervaring heeft tot nog toe met de Ilubat batterij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS