Is het mogelijk een zonnepaneleninstallatie uit te breiden?

Verhuis zonnepanelen icoon

Is het mogelijk een zonnepaneleninstallatie uit te breiden?

Wens je jouw energieproductie te verhogen? Jouw fotovoltaïsche installatie uit te breiden? Je vindt al de antwoorden in dit artikel.

Eens jouw fotovoltaïsche installie geplaatst is, kan het enkele jaren duren vooraleer deze aan een uitbreiding toe is. De technologische vooruitgang op het vlak van zonnepanelen is momenteel in volle gang; het kan dus moeilijk zijn om hetzelfde model terug te vinden dat reeds op jouw dak geplaatst is. Als je jouw fotovoltaïsche installatie wilt uitbreiden, dan is het mogelijk om de zonnepanelen van verschillende modellen met elkaar aan te sluiten. Je moet dan wel goed nakijken of deze toestellen compatibel zijn met elkaar. In het geval dat je hieraan twijfelt, kan je best contact opnemen met jouw leverancier.

  • Als je dit liever niet zelf riskeert, dan kan je steeds een tweede installatie laten plaatsen die onafhankelijk is van de andere. Het kan wel gebeuren dat de performantie van de volledige installatie afgeremd wordt als deze bijvoorbeeld meer blootgesteld wordt aan schaduw op verschillende tijdstippen van de dag.
  • Tijdens het uitbreiden van jouw fotovoltaïsche installie kan het voorkomen dat je een nieuwe omvormer zal moeten aanschaffen. Als de kracht van de nieuwe installatie niet te groot is, dan kan je jouw oorspronkelijke omvormer behouden. Als de kracht van de nieuwe installatie echter te groot is, dan zal je een bijkomende omvormer moeten aanschaffen of de oude door een krachtigere vervangen. Als jouw installaties niet met elkaar zijn aangesloten, dan hoef je jou hierover geen zorgen te maken.
  • Als je jouw fotovoltaïsche installatie uitbreidt met hetzelfde model als de oorspronkelijke installatie, hoef je enkel een krachtigere omvormer aan te schaffen. Dit geldt ook als de dakhelling of de oriëntatie van jouw zonnepanelen identiek is. Als de oriëntatie verschillend is, dan is het wel degelijk zinvol om een bijkomende omvormer aan te schaffen.

Een belangrijk punt waarmee je zeker rekening moet houden: breidt jouw installatie niet uit als jouw productie groter zal zijn als jouw consumptie. Het is zeer moeilijk en tevens onvoordelig om jouw surplus te verkopen.

Hou er ook rekening mee dat vanaf 2018 de eigenaars van zonnepanelen in Wallonië ongeveer €200 per jaar zullen moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet en het beheer van hun installatie. Deze bijdrage zal berekend worden op het gebruik en de consumptie van elk huishouden. In Vlaanderen is deze regelgeving al sinds 2015 in werking getreden.

In Brussel zullen eigenaars van zonnepanelen de volle prijs moeten betalen voor elke kilowatt afgenomen van het elektriciteitsnet. Zij zullen dan ook hun surplus kunnen verkopen aan leveranciers van groene energie, maar dit tegen een minder voordelige prijs.

Als je van plan bent om zonnepanelen te laten plaatsen en tegelijkertijd wilt bijdragen aan een beter milieu, dan kan je opteren voor een “groene” lening. Deze leningen bieden lagere interestvoeten aan dan klassieke renovatieleningen. Twijfel niet om deze hier te vergelijken.

Dit artikel is door TopCompare.be geschreven in samenwerking met Ilumen.be.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *