Site pictogram Ilumen

Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen?

JA Solar QC Futech Home label

De meest gebruikte zonnepanelentechnologie is het kristallijn silicium. Binnen deze klasse bestaat er een onderscheid tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Op welk vlak vertonen deze panelen gelijkenissen en wat zijn de verschilpunten?

Monokristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit één kristal per zonnecel. Het oppervlak bestaat uit geordende elektroden en kenmerkend is de zwarte (of donkerblauwe) kleur. Door hun egale structuur ligt het rendement van monokristallijne zonnepanelen per m² hoger dan dat van hun polykristallijne tegenhangers. Dit verschil komt vooral tot uiting bij direct, sterk zonlicht. Ook bij hoge temperaturen presteren monokristallijne panelen beter dan polykristallijne.

Monokristallijne zonnepanelen zijn met andere woorden vooral geschikt voor eerdere kleine daken met oriëntatie naar het zuiden.

Tijdens het productieproces van polykristallijne zonnepanelen worden er verschillende kleine kristallen gevormd. Deze opbouw is ook duidelijk met het blote oog waarneembaar: de cellen lijken uit kleine stukjes te zijn opgebouwd en hebben een helder blauwe kleur. Tegenover het iets lagere rendement per m² bieden polykristallijne zonnepanelen wel het voordeel goedkoper te zijn dan monokristallijne panelen.

Vooral bij diffuus licht (bewolkt weer, zijdelingse instraling) lijken polykristallijne zonnepanelen zeer goed te presteren. In de praktijk worden polykristallijne panelen vaak geïnstalleerd bij grotere daken.

Wat betreft kwaliteit en garanties bestaat er tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen in principe weinig tot geen verschil. Dit maakt er uw keuze niet gemakkelijker op. Wij raden u aan om niet enkel op basis van de prijs te beslissen, maar rekening te houden met de kenmerken van uw specifiek project. Wat is de oppervlakte van uw project? In welke windrichting is uw dak georiënteerd? Zelf het esthetische aspect, monokristallijne panelen worden vaker als ‘mooier’ ervaren dan polykristallijne, kan uw keuze beïnvloeden.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Mobiele versie afsluiten