Ismaël Ben-Al-Lal in ondernemersmagazine UNIZO Limburg

Ismaël Ben-Al-Lal O-Magazine iLumen

Ismaël Ben-Al-Lal in ondernemersmagazine UNIZO Limburg

In 2007 reed Ismaël Ben-Al-Lal samen met Pieter Vangeel 3024 Australische kilometer tussen de zonnepanelen: zij navigeerden de elektrische racewagen van het Belgische Solar Team naar het zilver. Meteen de start van een energieke carrière met op dit moment een dijk van een bedrijf: iLumen in Tessenderlo.

O magazine 2

Ismaël Ben-Al-Lal: “Een van onze partners uit het Solar Team vroeg ons om een herberekening van de fotovoltaïsche installatie op zijn bedrijfsdak te maken. Dé trigger om te specialiseren in oplossingen om het rendement en de levensduur van zonnepanelen serieus te verlengen. Met succes. Nu werken hier twintig mensen en exporteren we wereldwijd. Onlangs wonnen we de Unizo Limburg Export Award.”

“We zitten in onze eigen speeltuin: in Tessenderlo. Met proefopstellingen waarmee we de iLumen-producten aan de zwaarste tests onderwerpen. Af en toe vliegen de zekeringen – bij wijze van spreken – uit de muur. Niet dat we het er bewust om doen. Verre van. Want zo een mislukt experiment kost soms hopen geld. Maar het is wel belangrijk om elk detail juist te krijgen. En daarom is deze locatie ideaal. Want op onze eerste vestiging in het research park van Leuven konden ze veel minder lachen, als de stroom van het netwerk ging.”

“Tijdens die tests hebben we ontdekt waarom het rendement van zonnepanelen daalt – zeker na de introductie van een nieuw type omvormer. Die heb je nodig om de gelijkstroom uit je zonnepanelen als wisselstroom op het net te zetten. Vroeger zat er een galvanische scheiding tussen. Maar nu niet meer. Gevolg? Er lopen hoge verliesstromen van je systeem naar de aarde. Dat is heel normaal. Alleen … die zorgen ervoor dat er natriumionen uit de glazen beschermingplaat de plaats innemen van elektronen op je fotovoltaïsche cellen.”

“Om stroom op te wekken heb je die vrij bewegende elektronen juist nodig. Het is dus kwestie van die natriumionen opnieuw op hun juiste plaats te krijgen, om de elektronen weer vrij te laten bewegen. Daarvoor ontwikkelde iLumen de PIDbox. Een toestel zo groot als een boterhammendoos dat we achteraan op je panelen installeren. Tijdens de donkere uren, wanneer je panelen geen stroom produceren, koppelen we die volledig van het net. De PIDbox draait de boel helemaal om: hij stuurt een stroom door je paneel. Die duwt de natriumionen weg en maakt plaats vrij voor de elektronen.”

Dol op data

“Thuis heb ik drie broers en twee zussen. Zalig om met ze aan tafel te gaan bij mijn ouders in Zoutleeuw. We luisteren geboeid naar elkaars verhalen. Ik geniet van die hechte band. Twee van mijn broers zijn ook ingenieur, mijn zus is huisarts. Omdat ze hun kinderen meebrengen, is er dan ook meteen leven in huis. Daardoor ben ik ook heel veel bezig met mijn neefjes en nichtjes. Verder ben ik er trots op dat ik peter ben van een neefje en van mijn collega Pieter zijn zoontje, Pifte. Perfecte leerschool voor het moment dat wij zelf aan kinderen beginnen.”

“Mijn ouders vinden het even plezant om al dat enthousiasme rond de tafel te zien. Ze hebben nooit echt gepusht. Maar ons wel altijd gesteund om ervoor te gaan. En iets creatiefs doen met mijn nieuwsgierigheid, heeft mij al heel veel voldoening opgeleverd. Klaar als een klontje dat ik daarin mijn drive haal en bijvoorbeeld niet in het grote geld achterna lopen. Zonder er ooit over wakker te liggen, zijn de budgetten altijd in orde gekomen. Tijdens de Solar race bijvoorbeeld, werk je met peperduur materiaal. Dat was eigendom van een vzw die middelen ontving van specifieke partners. Daarna ben ik samen met Pieter Futech en iLumen begonnen. Telkens vanuit een financiële onafhankelijkheid. En dat houden we zo. Er komen wel vragen binnen om in een groter verhaal te stappen. Maar voorlopig is onze onafhankelijkheid belangrijker.”

“Zeker omdat je in ons vakgebied zo weinig mogelijk barrières wilt. Af en toe zeggen we wel: Hola, dat idee is misschien net iets té enthousiast. Maar veel vaker proberen we zelfs de meest gewaagde dingen rendabel te maken en te testen. Dat is lastiger als je een horde aandeelhouders die naar winstmaximalisatie zoeken in je nek voelt. Wij blijven voortdurend investeren. Ook in data die voor anderen totaal nutteloos lijken. Zo monitoren we een groot zonnepanelenpark in Cyprus. Dat draait al sinds 1985. Natuurlijk niet meer op vol rendement. Maar dat is net het interessante: via die case onderzoeken we wat ouderdom doet met de panelen. En … wat wij kunnen doen om de opbrengst te optimaliseren.”

Bron: ondernemersmagazine UNIZO Limburg (editie nov-dec 2015)

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *