Hoogspanning
Kan het gebruik van thuisbatterijen uw distributievergoeding temperen?

Als u zonnepanelen met een thuisbatterij combineert, moet u minder stroom van het net halen. Maar vandaag is het nog altijd niet rendabel om op die manier uw netverbruik en dus ook uw distributievergoeding naar beneden te halen.

Als elektriciteitsverbruiker betaalt u niet alleen voor uw stroom maar ook voor het gebruik van het distributienet waarlangs die elektriciteit tot bij u komt. Dat tarief wordt nu nog alleen berekend op basis van de hoeveelheid stroom die u afneemt. Maar vanaf 2022 wordt voor 80 procent van de distributiekosten rekening gehouden met uw piekverbruik en voor 20 procent met uw totale verbruik.

Het gevolg is dat u meer zult moeten betalen als u veel elektriciteitsverslindende toestellen tegelijk gebruikt. De digitale meter registreert per kwartier elke piek. Voor de facturatie neemt de distributienetbeheerder per maand telkens de hoogste piek en maakt dan over een periode van een jaar een gemiddelde van die maandpieken.

Eigenaars van zonnepanelen die ten laatste eind dit jaar geplaatst worden, kunnen voor het forfaitaire prosumententarief kiezen en blijven zo uit de wind. Maar wie het reële nettarief betaalt – vanaf 2021 sowieso voor alle nieuwe installaties – riskeert benadeeld te worden door het capaciteitstarief.

Capaciteitstarief

Eigenaars van zonnepanelen verbruiken doorgaans minder elektriciteit van het net dan mensen zonder zonnepanelen. Zolang het nettarief op basis van de hoeveelheid afgenomen stroom berekend wordt, komen ze normaal lager uit dan de verbruiker zonder zonnepanelen omdat ze een deel van hun energiebehoefte afdekken met zelf opgewekte stroom.

Maar als het capaciteitstarief wordt ingevoerd, riskeren ze meer te moeten betalen. Ze verbruiken in totaal wel minder van het net, maar ze veroorzaken normaal dezelfde pieken als consumenten zonder zonnepanelen. Het zijn die pieken, en niet het totaalverbruik, die het grootste deel van de netvergoeding bepalen.

Dat is natuurlijk zonde, want vaak produceren bezitters van zonnepanelen voldoende stroom waarmee die piekmomenten kunnen worden opgevangen. Alleen, de productie van de panelen vormt in de meeste gevallen een mismatch. Overdag wordt een overschot aan elektriciteit op het net gezet. ’s Avonds moet dan weer extra stroom van het net worden gehaald als iedereen thuis is en er wordt gekookt, gewassen en tv-gekeken en eventueel ook nog de elektrische auto opgeladen wordt.

De oplossing die het vaakst weerklinkt, is dat het elektriciteitsverbruik beter gespreid moet worden in de loop van de dag. Dat is voor een deel mogelijk, maar werkt doorgaans het overschot aan geproduceerde elektriciteit niet weg.

12 tot 15 jaar

Om efficiënter met zelf opgewekte elektriciteit om te springen komt de thuisbatterij in beeld. Daarmee kan zonne-energie worden opgeslagen die anders het net wordt opgestuurd en er later weer moet worden afgehaald. Maar de prijs van zo’n batterij blijft het grote obstakel.

Als u voor de duurste optie gaat, kost een batterij met een courante opslagcapaciteit van 8 kilowattuur (kWh) ongeveer 8.000 euro. De batterij heeft een levensduur van 12 tot 15 jaar. Dat betekent dat u uw elektriciteitsfactuur over de langst mogelijke looptijd met meer dan 500 euro per jaar moet doen dalen om de batterij alleen nog maar terug te verdienen.

Er zijn ook al goedkopere aanbiedingen op de markt en als u een beetje uitkijkt, vindt u een batterij met dezelfde opslagcapaciteit voor zo’n 6.000 euro. Over een periode van 15 jaar kost u die nog altijd 400 euro per jaar.

Als u met uw zonnepaneelinstallatie kiest voor het prosumententarief is, al helemaal geen terugverdieneffect mogelijk, want die forfaitaire som moet u blijven betalen. Op eventuele besparingen mikken kan alleen als u voor het reële nettarief kiest. Maar een doorsneegezin zonder zonnepanelen betaalt tussen 300 en 400 euro per jaar aan netkosten. Met zonnepanelen ligt dat bedrag normaal lager omdat uw verbruik van het net lager ligt. Hoeveel lager is volledig afhankelijk van uw zonne-installatie en van uw verbruikspatroon. Maar het is meteen duidelijk dat u de investering in een thuisbatterij hiermee nooit kunt terugverdienen.

Hoeveel voordeel het gebruik van een thuisbatterij in het distributiegedeelte van de elektriciteitsfactuur kan opleveren, is opnieuw afhankelijk van de installatie en het verbruikspatroon. Engie Electrabel gaat er in zijn berekeningen vanuit dat een thuisbatterij gemiddeld een besparing van zo’n 200 euro per jaar op de distributiekosten kan opleveren. Bij een sterk verhoogd verbruik kan dat oplopen tot 350 euro.

Als u een thuisbatterij aan uw zonnepanelen koppelt, kunt u de afname van het net verder naar beneden brengen. Maar helemaal onafhankelijk van het elektriciteitsnet zult u nooit worden. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat u met een thuisbatterij uw zelfgebruik van gemiddeld 30 procent naar 70 tot 80 procent kunt verhogen.

Maar ook dan blijft u dus nog altijd een gebruiker van het distributienet. Zodra in 2022 het capaciteitstarief van kracht wordt, betekent dat dat u een minimumbijdrage op basis van een piekcapaciteit van 2,5 kilowatt moet betalen. Er wordt vanuit gegaan dat een gemiddeld gezin een piekcapaciteit van 3,15 kilowatt haalt. In dat geval is er dus een benedengrens aan de besparingen die u kunt doen.

Subsidie

Om de investering in een thuisbatterij aantrekkelijker te maken geeft de Vlaamse regering sinds augustus vorig jaar een subsidie. Maar zelfs met die premie zijn thuisbatterijen niet rendabel.

De premie bedraagt 250 euro per kWh capaciteit met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt. Een batterij met een capaciteit van 8 kWh levert een premie van 2.000 euro op. Gaat u voor een duur exemplaar van 8.000 euro, dan brengt dat de kostprijs terug naar 6.000 euro. Maar dat betekent dat u – op een maximale afschrijfperiode van 15 jaar – 400 euro per jaar moet besparen om uit de kosten te komen.

Met een batterij van 6.000 euro betaalt u na aftrek van de premie zelf nog 4.000 euro. In dat geval kost de batterij u 266 euro per jaar. Als we de eerder vermelde besparingscijfers hanteren die Engie Electrabel vooropstelt, komt u na 15 jaar met enig geluk break-even uit.

Geen succes

Meer dan waarschijnlijk hebben heel wat potentieel geïnteresseerden in thuisbatterijen ook die simpele berekeningen gemaakt. De Vlaamse premie voor thuisbatterijen is dan ook geen succes. Van 1 augustus 2019 tot 31 januari 2020 werden slechts 38 aanvragen ingediend, terwijl de regering een budget van 5 miljoen heeft opzijgezet voor de ondersteuning van 2.500 installaties.

Recentere cijfers zijn niet beschikbaar, maar waarnemers stellen vast dat de belangstelling zeker niet gegroeid is. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelt in haar antwoord op een parlementaire vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V) vast dat het aantal aanvragen ‘relatief beperkt is in verhouding tot het beschikbare budget’. De minister liet ook weten dat er een evaluatie van de premieregeling op de agenda staat.

Volgens Bothuyne moeten de subsidies gericht worden ingezet, bijvoorbeeld om gezinnen wier factuur hoger zal zijn door het capaciteitstarief te begeleiden naar een duurzamer en goedkoper alternatief. ‘Gezinnen die nu nog elektrisch verwarmen aan het voordelige – maar uitdovende – nachttarief moeten bijvoorbeeld kunnen genieten van een hogere subsidie om over te schakelen naar een slim aangestuurd verwarmingssysteem met warmtepomp, zonnepanelen en thuisbatterij’, zegt Bothuyne.

‘Accumulatieverwarming kan ook werken als een soort batterij. Door een slimme sturing kan de piekcapaciteit sterk verminderen door maximaal gebruik te maken van eigen zonne-energieproductie. De voorziene premie voor zonnepanelen kan verhoogd worden voor eigenaars van zo’n verwarmingssysteem.’

Bijsturing

Volgens Alex Polfliet, directeur van het energiestudiebureau Zero Emission Solutions, moet in eerste instantie aan de toezeggingsvoorwaarden worden gesleuteld. Er moet volgens hem vooral een bijsturing komen van de beperking dat een premie alleen kan als het systeem waarvan de batterij deel uitmaakt nooit meer dan 60 procent van het vermogen van de omvormers in het net injecteert.

‘Het is absurd dat nooit meer dan 60 procent van het omvormervermogen van de zonnepaneleninstallatie mag worden geïnjecteerd’, zegt Polfliet. ‘Als je op vakantie bent in de zomer, is op dag twee je batterij vol en ga je op dag drie alles injecteren. Met die regel snap ik zelfs niet dat er toch premies worden uitgereikt.’

Bron: Tijd.be, 15 september 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

27 reacties

 1. Beste mensen, ik lees vaak uw reacties en er is maar één ding dat we nodig hebben: een batterij, neen niet eentje om in de kelder te zetten maar een batterij goede advocaten die al dat ongelooflijk bedrog aanpakken. Ik ben te oud om er nog mee te beginnen maar wie steekt het vuur aan de lont, ik sluit me er direct bij aan. Dat zal meer opleveren al dat geschrijf.
  Ik wacht!

  Hugo

 2. Dit jaar kocht ik een elektrische auto Kia e-Niro met een batterijcapaciteit van 64 kWh. Bijna altijd verbruik ik per dag minder dan 10 kWh, wat betekent dat meer dan 50 kWh zou kunnen dienen als thuisbatterij. Kan ILumen geen systeem ontwikkelen dat de overproductie van de PV-zonnepanelen t.o.v. het verbruik opslaat in die autobatterijen om in tijden van onderproductie deze voorraad in de autobatterijen aan te spreken?

  1. Bij Nissan leaf bestaat die mogelijkheid maar men heeft er wel een speciale laadpaal voor nodig en als ik me niet vergis kost die nu nog meer dan 10000 $

 3. iedereen is het erover eens dat de goedkoopste electriciteit diegene is die je niet verbruikt – zoveel is duidelijk – gezinnen (grootverbruikers) met een warmtepomp kunnen overwegen hun warmtepomp te vervangen door een klassieke installatie waarbij de nieuw ontwikkelde brandstof HVO kan gebruikt worden. Testen met deze nieuwe brandstof lopen al volop. HVO is een nieuwe brandstof op basis van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen met 90% minder schadelijke uitstoot. meer info kan je vinden via : informazout.be

 4. Elektrische batterij gebruiken als buffer voor capaciteitstarief lager dan 2.5kw
  deze zal de afname afvlakken lager dan 2.5kw
  Men kan de batterij opladen via de zonnepanelen of het net gebruiken (winter of geen zon) langzaam opladen kleiner dan 2.0kw.
  Vermits men niet meer betaald volgens het huidig systeem stroom afname, maar in de toekomst 2022 volgens het capaciteitstarief pieken groter dan 2.5kw.

 5. Ik produceer jaarlijks meer elektriciteit dan ik verbruik, kan ik met een thuisbatterij en evt uitbreiding van pv-installatie niet offgrid gaan? Mag dit in België/Vlaanderen en is dat rendabel? Kan men groenestroomcertificaten krijgen in combinatie met thuisbatterij? Ja, ik streef naar maximaal rendement en wil liefst geen multinationals, overheden en hun duistere vertegenwoordigers verrijkenen ben dus steeds op zoek naar oplossingen, uw tips zijn zeer welkom.

   1. Dat klopt Marina maar het is geen garantie: het hangt van uw verbruiksprofiel af. Uw batterij zou dan zo geprogrammeerd moeten worden dat hij enkel de pieken beperkt en de winst die je daardoor boekt is enkel voor rekening van het kwartierpiekvermogen. De lagere prijs die je hiermee per jaar bekomt zal niet opwegen tegen de kostprijs van de batterij. Als je hiermee 100€ per jaar uitspaart mag uw batterij maar 2000€ kosten om op 20 jaar breakeven te zitten.

 6. Beste zonnepaneleneigenaars (ik ben er ook bij!). Jullie negatieve kritiek is mi overbodig want we profiteren ruim van de huidige cadeau regeling met een gouden strikje. We zouden ons moeten schamen tegenover de gebruikers die geen zonnepanelen liggen hebben en onze cadeaus moeten ophoesten. Ik durf het lijstje niet te vermelden.

  1. de enige die zich in deze moet schamen is de overheid wegens jarenlang geklungel bedriegerij manipuleren van gemaakte afspraken en onbetrouwbaarheid.
   een partikulier doet een investering met de regels van een bepaald moment in het achterhoofd,wanneer die regels te pas en te onpas veranderen wanneer het de overheid uitkomt dan zijn zij het die zich moeten schamen,niet de partikulier.
   t’is telkens hetzelfde liedje ,mensen overhalen ergens mee in te stappen om ze dan de nek om te wringen.

  2. Beste Paul Vermoesen, ik schaam me niet. In 2011 legde ik, uit milieuoverwegingen en om de economie in volle economische crisis te ondersteunen, mijn dak vol met PV-zonnepanelen met 2 omvormers, voor samen 9,45 kWp voor een kostprijs van maar liefst € 44 000,00. De gemiddelde reële jaarproductie bedraagt 8500 kWh. In 2011 stond daar een verbruik tegenover van 2000 kWh per jaar. Ieder jaar ging er 6500 gratis op het net. Dat was echter ingecalculeerd. In 2015 voerde minister Annemie Turtelboom (Open VLD) een nieuwe belasting in, genaamd prosumptietarief. Vanaf dat moment betaalde ik daarvoor ongeveer € 1 000,00 per jaar. Voor een jaarverbruik, ook voor de kWh die ik direct verbruikte zonder eerst op het net te steken d.w.z. € 0.50 per kWh, terwijl de kostprijs voor iemand, die geen zonnepanelen had, op dat ogenblik € 0,25 per kWh was. De overheid heeft eerst de installatie van zonnepanelen aangemoedigd en ze daarna bestraft. Het is de overheid, die de subsidies voor de PV-installaties, de windmolens, de isolatiepremies, edg. heeft aangerekend aan de niet-PV-eigenaars in hun elektriciteitstarief. De PV-bezitters werden gedemoniseerd, met het prosumptietarief voor gevolg. Alle andere subsidies worden betaald via de belastingen. Waarom kan dit niet voor groene stroomproductie? Een thuisbatterij, daar ga ik mij dus niet meer aan bezondigen. De overheid wil immers niet dat we zelf onze energie produceren en er voordeel zouden uithalen.

   1. Dan zal jij wel heel gelukkig zijn met de digitale meter en de nieuwe tarieven want uw prosumententarief van 1000€ valt weg en je betaalt alleen nog op je werkelijke afname en die wordt berekend zoals bij iemand die geen zonnepanelen heeft. Op 1500 kWh (gerekend aan 25% zelfconsumptie) zal dat nog 375€ zijn. Als de terugleververgoeding vanaf 2021 0.03€/kWh wordt dan zal je voor minstens 7000 kWh injectie 210€ krijgen die je mag aftrekken van uw 375€. Uw factuur zal 90% lager liggen dan nu. Bovendien krijg jij nog altijd meer dan 2200€ tot 2031 per jaar aan groenstroomcertificaten. Jij hebt dus sedert 2011 nog nooit voor uw stroom moeten betalen. Enkel uw investering heeft geld gekost en die zal in minder dan 15 jaar terugbetaald zijn. Na 20 jaar zal je dus meer teruggekregen hebben dan wat je had moeten betalen voor stroom . Iemand die geen zonnepanelen heeft moet enkel betalen. (0.25€/ kWh). Jij krijgt geld toegestopt. En inderdaad daar moet je je niet voor schamen want jij hebt ook gezorgd voor minder CO2 uitstoot omdat je de gelegenheid had om dat te doen.

 7. Batterijen en bijhorende componenten nemen veel plaats in en hebben een heel groot gewicht. Om het kadastraal inkomen zo laag mogelijk te houden hebben wij, bij het ontwerp van onze woning, de afmetingen ervan strikt beperkt gehouden. Er is dus geen plaats voor thuisbatterijen.
  Bovendien ontwikkelen batterijen warmte, waardoor bij warm weer koeling nodig is. Batterijen zijn soms veroorzakers van brand, ontploffing en schadelijke gassen. De kostprijs van batterijen past niet in het budget van het modale gezin. De levensduur is beperkt, de electronica is complex en gevoelig.

  Onze zonnepanelen brengen meer dan voldoende elektrisch vermogen op voor het totale verbruik, met inbegrip van verwarming door middel van infra-rood panelen. We hebben zelfs overschot aan kWh, dat naar het net gaat en waarvoor we geen vergoeding ontvangen.
  We beschikken over centrale verwarming op gas, maar deze laten we slechts één dag per jaar werken, als test en om het systeem in conditie te houden.
  Ons sanitair water wordt met gas verwarmd. We zijn van plan dit te vervangen door een elektrische boiler, maar wegens de dreiging dat onze terugdraaiende teller zal afgenomen te worden, voeren we dit plan niet uit.

  Infra-rood panelen zijn de goedkoopste manier om te verwarmen, de meest comfortabele, met de allergoedkoopste en eenvoudigste installatiekosten (via stopcontacten). Infra-rood panelen nemen het kleinste volume in. Het is niet nodig grote delen van de woning te verwarmen: het kan zeer plaatselijk. Het resultaat is verbluffend snel. Bovendien is het effect goed voor de gezondheid. De productie- en onderhoudskosten van zonnenpanelen en infra-rood systemen zijn de goedkoopste, de minst vervuilende. De productie ervan vereist heel weinig grondstoffen, waarbij het milieu het minst wordt belast, in vergelijking met alle andere systemen.
  Al de energie die wij verbruiken komt van de zon, weliswaar door gebruik te maken van het elektriciteitsnet, maar daarvoor betalen we we behoorlijk.

  Wegens al de huidige wijzigingen, opgedrongen door elektriciteitsleveranciers en overheden zullen wij in de toekomst meer aardgas verbruiken, meer CO2 produceren en zal de gaswandketel sneller verslijten. Waar blijft de logica inzake milieu, opwarming van de aarde, gezondheid en verbruik van grondstoffen ?

  Merkwaardig dat we van overheden (ook de Europese) en elektriciteitsleveranciers hierover nog nooit iets vernomen hebben; zeer zelden via de media. Waar is het gezond verstand gebleven?

  1. Weet jij dan reeds hoeveel die veranderringen voor jou gaan kosten? De prijsvoor terugleververgoeding is nog niet bekend. Voor het capaciteitstarief is de prijs van de kwartierpiekvermogens is nog niet bekend. De kWh prijs is nog niet bekend. Wat wel te verwachten valt is dat iemand met een hoog verbruik mindere gaat betalen als vroeger. Als je uw elekrische boiler zoveel mogelijk laat opwarmen tijdens productie is dat op die momenten volledig gratis. Aardgas zal altijd een goedkope energiebron blijven want de vraag daalt alsmaar meer. Maar de goedkoopste energiebron is rechtstreeks van uw zonnepanelen stroom gebruiken want dat is gratis.

 8. Om het capaciteitstarief te temperen zal men zwaar moeten investeren om het verbruik in goede banen te leiden en met zijn neus op de meter zitten om in te grijpen als het nodig is.
  Conclusie : men is de pineut hoe men het draait of keert.

 9. En hoe werkt het capaciteitstarief als je naast zonnepanelen ook nog een warmtepomp hebt.
  Dat worden flinke pieken als het flink vriest in de winter.
  Nu komen we ongeveer toe met het verbruik van zowel electro als ook warmtepomp.
  Als je wil investeren in milieuvriendelijke installaties kom je bedrogen uit.

  1. Wat is volgens jou het maximum vermogen die jouw warmtepomp van het net neemt gedurende een kwartier.
   Hoeveel kWh verbruik staat daar tegenover? Dat moet je weten wan het capaciteitstarief wordt enerzijds op uw kwartierpiekvermogen berekend en anderzijds op een % van uw verbruik. Het gaat er niet om of je toekomt maar wel hoeveel het kost.

 10. Het capaciteitstarief is er enkel voor de leveranciers en de netwerkbedrijven nog rijker te maken ons nog armer.
  Ik heb zonnepanelen geinstalleerd om mijn electrische accumulatie verwarming te compenseren ; het gevolg nu is dat ik veel meer zal moeten betalen vanwege dit systeem dat men vollop promote in de jaren 80. Ik zal continu boven het minimum capaciteit zitten ondanks mijn zonnepanelen door die kwartier meting waavan men maandelijks de maximum piek neemt ondanks het dag of nacht moment ; pure afzetterij

 11. Dirk,

  De bekabeling is meestal niet het probleem op gebruikersniveau, hier bij mij in de straat tientallen met zonnepanelen en er is geen enkele nieuwe kabel geplaatst hoor ……….

  Wel dure kabels voor windmolens ………….op zee ……. op land

 12. Denk dat er nog veel zal aangepast worden de komende jaren……… fluvius wil blijvend veel geld verdienen in deze geheel nieuwe energie wereld !

  Heb reeds 13 jaar panelen en zie nu met lede ogen toe hoe de factuur terug aan het klimmen is zonder veel totaal verbruik ……….tesla batterij zonder toelage zal wellicht optie worden samen met nog enkele paneeltjes erbij !

 13. Ter info capaciteits tarief
  Mevrouw de minister

  Ik herhaal mijn schrijven van 27-10-2020

  Tot op heden geen antwoord

  Als ik geen antwoord van U mag ontvangen zal ik me richten tot de ombudsdienst om dit probleem verder te laten bekijken.

  Met vriendelijke groet

  Jean-Paul Alberghs

  Neem even de tijd om dit te lezen

  Ik volg op regelmatige basis de teksten van Ilumen.

  Dit handelt over het nieuwe Capaciteitstarief dat zal ingaan in 2022.

  Het stuk gaat over mijn bemerking Jean en het antwoord van IvoB ik veronderstel iemand van de vreg, maar ben niet zeker.

  Het is gewoon een kopie paste van de opmerkingen van het artikel met als laatste mijn besluit.

  Tekst uit ilumen.

  Hier het verloop van de discussie Capaciteitstarief.

  Jean Reply

  Hoe wordt de piek gemeten, mensen met een digitale meter daar kan men pieken gaan aflezen.

  Mensen met de analoge meter niet.

  In 2022 allemaal digitale meters, ik weet niet of dat gaat lukken, ik denk het niet.

  Hoe wordt dan de piek gemeten bij mensen met een analoge meter?

  Of gaat men discrimineren, alleen de mensen met digitale meter zodanig belasten, of een forfait handteren voor de mensen met een analoge meter, dit is dan niet juist, kan lager zijn dan de werkelijkheid, ook discriminatie.

  Waar blijft de stem van de politiekers, de mensen die verkozen zijn, sommige dan toch, die moeten zorgen voor het wel en wee van de burger. Ik hoor niets.

  IvoB Reply

  Met een analoge meter is er een forfaitair capaciteitstarief van 2.5 kW. Er moet dus niets gemeten worden.

  Er is geen discriminatie want bij de digitale meter is het minimum capaciteitstarief ook 2.5 kW. Ook al meet de meter een lagere piek.

  Jean Reply

  Ja minimum, minimum, maar als de persoon met een digitale meter dat minimum overschrijdt, dat kan gemeten worden, wat dan? Wordt iedereen zowel analoog als digitaal maximaal voor 2,5 kW belast? Welke zin heeft het dan? Alleen de elektriciteit duurder maken? Ja en het is zo, de eigenaar van een analoge meter ziet de factuur niet van de eigenaar met een digitale meter en andersom. Jullie doen wat jullie willen. Met ons voeten spelen, ja dit mijn besluit en ons voor dom verkopen. Ben benieuwd naar je antwoord

  IvoB Reply

  Uw elektriciteit wordt niet noodzakelijk duurder. De prijs van je elektriciteit hangt af van het contract dat je afsloot met je energieproducent. Dat varieert dus van gebruiker tot gebruiker (afhankelijk van het verbruikersprofiel en het afgesloten contract).

  Wat wel duurder of goedkoper kan worden is het gebruik van het net dat je maakt. Dat wordt niet bepaald door je elektriciteitsleverancier.

  In de overgansperiode (zolang niet iedereen een digitale meter heeft) is zowel het minimum als het maximum bij een analoge meter 2.5 kW.

  Bij een digitale meter is het minimum ook altijd 2.5 kW maar ga je daarboven hangt daar een extra tarief aan vast. Hoeveel dat zal bedragen is nog niet bekend.

  Heb je nog een analoge meter en je hebt hogere pieken dan 2.5 kW doe je voordeel want je tarief stopt op 2.5 kW. Heb je lagere pieken doe je nadeel.

  Heb je een digitale meter en heb je hogere pieken dan 2.5 kW doe je nadeel tov een analoge meter.

  Je betaalt nu ook een nettarief. Dat is afhankelijk van je afname. Sommige mensen doen daar voordeel mee andere nadeel.

  Het nieuwe nettarief wordt voor een deel niet mee rop je afname berekend maar op eventuele peiken. Anderen zullen dus voordeel doen en weer anderen niet.

  Wie of wat kan nog niet bepaald worden want de regeling en de tarieven die daarmee samenhangen zijn nog niet gekend.

  Het is hier nu ook niet de gewoonte dat de buren elkaars (energie)rekeningen gaan controleren. Dus ik begrijp niet welk punt je daarmee wil maken.

  Zal er een onderscheid zijn bij eenzelfde verbruikersprofiel tussen iemand met een analoge meter en een digitale? Waarschijnlijk wel.

  Dan heb je een punt dat, als je dat wenst, juridisch kan aangevochten worden voor de beovegde rechtbank.

  Dat moet je dan ook doen (alleen of in groep).

  Eén ding is zeker, door op het internet er wat op af te geven (sommigen dan nog op basis van volkomen verkeerde uitgangspunten) bereik je helemaal niets.

  Als je niet dom bent weet je dus wat je te doen staat.

  Jean Reply

  Ik heb het begrepen, dat er een verschil is tussen analoge meter en digitale meter, zoals ik eerst zij, daar is dus wel een vorm van discriminatie, of het negatief is in het ene geval, of positief is in het andere geval bij de analoge meter is er geen meting bij de digitale wel. In mijn eerste schrijven is er geen sprake van KWh prijs, alleen dat te factuur duurder kan en zal worden en de melding van discriminatie. Daar ging het om. Geen verkeerde interpretatie geven of dingen toevoegen aan mijn tekst, dat is niet correct. Jou woorden wijzen hierop deze zijn: (Eén ding is zeker, door op het internet er wat op af te geven (sommigen dan nog op basis van volkomen verkeerde uitgangspunten).

  Dus hier zijn door jou veel woorden vuil gemaakt om te zeggen dat het systeem niet correct is, zoals ik in mijn eerste schrijven heb aangehaald. En ik hoop dat men in groep naar de rechtbank stapt, ik doe mee.

  Walter J Reply

  Er is wel degelijk een discriminatie omdat een analoge meter geen pieken kan meten wat een digitale meter wel kan en zo een onderscheid tussen gebruikers wordt gemaakt.

  Degenen met een analoge meter betalen een forfaitair capaciteitstarief van 2,5 kw . Meerverbruik wordt voor hen niet aangerekend. Iemand met bv 10 kw zal maar betalen voor 2,5 kw. Degenen met een digitale meter gaan wel extra gaan betalen voor het meerverbruik boven de 2,5 kw.

  Het meest eerlijke zou zijn te wachten met de invoering van het capaciteitstarief tot iedereen een digitale meter heeft.

  14 oktober 2020 at 16:30

  IvoB Reply

  Daar heb je volledig gelijk in.

  Maar dat is niet de optie waarvoor men, spijtig genoeg, gekozen heeft.

  Dan zijn er maar enkele mogelijkheden:

  – Je bent hiermee akkoord en ondergaat de nieuwe regeling.

  – Je bent niet akkoord maar kiest de gemakkelijkste weg en je legt er je bij neer of je past je aan en buigt een eventueel nadeel om in een voordeel.

  – Je bent niet akkoord en kiest de moeilijke weg en je spant een juridisch geding aan tegen de regeling. Dat kan je echter pas als er een rechtsgeldige maatregel is waartegen je je met alle geldende middelen kan verzetten. Je kan je juridsich niet verzetten tegen geruchten of veronderstellingen.

  En als je slim bent bereken je eerst of het wel de moeite waard is om je tegen iets te verzetten. Of je zou een die hard principeridder met veel te veel geld moeten zijn. Niemand kan nu berekenen of het gewijzigde tarief voordelig of nadelig zal zijn en al helemaal niet hoeveel euro dat zal schelen in vergelijking met de huidige situatie.

  15 oktober 2020 at 13:23

  Daar iedere Belg gelijk is, zal, moet eigenlijk de nieuwe tarifering voorzien voor 2022 uitgesteld worden tot iedereen een digitale meter heeft.

  U bent toch ook voorstander van gelijkheid van iedere Belg, daarom ben ik ervan overtuigd van U zich 100% zal inzetten om dit om te buigen.

  1. Beste naamgenoot. Het is niet omdat er verschillende methodes bestaan en zelfs daaraan gekoppeld verschillende prijzen (bvb analoge meter en digitale meter of maxpiek van 2.5 en gemeten piek of prosumententarief en capaciteitstarief ) dat dit noodzakelijk als discriminerend beschouwd wordt. Dit is alvast het standpunt van het grondwettelijk hof in verschillende andere arresten. Op vlak van discriminatie ga je dus niets bereiken. Naar valorisatie van uw eigen geproduceerde groene stroom kan misschien wel iets bereikt worden omdat het Europese recht daar ook verplichtingen en richtlijnen aan koppelt voor particulieren. Alleen is het zo dat hieromtrent nog geen modaliteiten in het staatsblad gepubliceerd zijn en dat er dus nog geen stappen kunnen ondernomen worden.

 14. Als ik thuis kom na een dag zwoegen, gaat de ijskast open om mijn groenten te nemen. Ik open ook de diepvries, en zet minimaal 2 platen van mijn elektrisch vuur aan. Ondertussen begint mijn koelkast en diepvries te draaien om de warme lucht terug te koelen. Ik zet mijn microgolf aan om de groentjes te stomen. Op sommige dagen wordt zelfs even de warmelucht oven opgezet. In de winter start ook de verwarming op, en wordt de verlichting in de eetkamer en keuken aangezet, evenals de verlichting in de kinderkamers, want die moeten studeren. Ik check nog even mijn mails van de dag… Dit alles is een normale bezigheid. En dat zou niet meer dan 3150 KWh mogen geven? Ik denk dat ik er al flink boven kom.
  Moeten we dan allemaal terug naar een gasfornuis? met de gekende CO2-productie?
  Het echte probleem is dat er veel te weinig geinvesteerd is in de bekabeling? Men heeft 20 jaar alle winsten via intercommunales weggesluisd, en nu moet de arme burger opnieuw hiervoor betalen. En dan maar promoten dat we elektrisch moeten fietsen en auto rijden…

 15. is het niet zo dat de onbetrouwbaarheid van de overheid 1 van de grootste struikelpunten is,
  en de mensen weerhoud om ook maar te denken aan investeren in een dure batterij?
  IN ELK GEVAL MOEST IK EEN BATTERIJ OVERWEGEN?ZE KUNNEN HUN PREMIE HOUDEN,
  veel beloven en weinig geven doet de mensen in vreugde leven????????????????????????????????????
  DE LIJKEN VALLEN NADIEN WEL UIT DE KAST

 16. Vanaf vandaag kan bijna niemand die er nog moet aan beginnen nog zonnepanelen leggen die dit jaar nog goedgekeurd gaan worden. Zij kunnen dus geen rekening meer houden met het prosumententarief. Zij moeten dus inschatten wat het rendement zal zijn van hun investering met het capaciteitstarief vermits dit vanaf 1 jan 2022 reeds wordt ingevoerd. Het prosumententarief bestaat dan voor hen niet meer. De besparing die een batterij kan geven zal vanaf dan niet meer alleen op de distributiekost maar ook op de werkelijk afgenomen stroom gelden. In dit artikel spreekt men enkel over de besparing op distributiekost. Feit is dat een batterij enkel rendabel kan worden als de prijs lager is dan 500€ / kVa. De beperking die men oplegt om maar 60% meer te injecteren van uw omvormervermogen is vooral een rem voor wie GSC krijgt en zal ook een rem worden als men vanaf 2021 toelaat om geïnjecteerde stroom te verkopen. Als de terugleververgoeding een stimulans wil geven aan het plaatsen van zonnepanelen dan zal het veel interessanter zijn om meer zonnepanelen te leggen en dus meer te injecteren dan je nodig hebt ipv een batterij te installeren die er voor zorgt dat je minder injecteert. Vermits de injectie nog steeds op kWh wordt gerekend en dat afname maar voor 20% op kWh wordt afgerekend levert in de toekomst elke geïnjecteerde kWh een besparing op. In Frankrijk heeft men dat begrepen. Naast de subsidies die men in Frankrijk ook geeft bij het plaatsen van panelen kan een zonnepaneeleigenaar 20 jaar genieten van een hogere prijs voor zijn geïnjecteerde stroom dan voor zijn afgenomen stroom. Hij heeft ook de optie om 20 jaar te genieten van 100% saldering en enkel het overschot te verkopen aan een prijs die dubbel zo hoog is als zijn afgenomen stroom. Als men de 2 combineert nl toch voldoende injectie voorzien ondanks het plaatsen van een batterij om het eigen verbruik naar beneden te halen dan kan zo’n installatie zelf winstgevend worden. Het zal volledig afhangen van de terugleververgoeding en die zouden we in de komend maand moeten kennen want vanaf 1 jan 2021 zou volgens het decreet de leveranciers verplicht een teruglevercontract moeten aanbieden. Als ik op 1 jan 2021 wil veranderen van leverancier moet ik een contract afsluiten voor 1 dec 2020 en dus zou ik dan ook al moeten weten wat de terugleververgoeding zal zijn op 1 jan 2021. Voorlopig heb ik daar nog niets van gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS