digitale meter
Kom ik in aanmerking voor compensatiepremie en hoe vraag ik deze aan?

Sinds kort kan u op de website van netbeheerder Fluvius de retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller aanvragen. Deze premie werd in het leven geroepen ter compensatie van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat eerder dit jaar het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter vernietigde.

Kom ik in aanmerking?

De Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller kan enkel aangevraagd worden door gezinnen met zonnepanelen (omvormervermogen ≤ 10 kVA) waar reeds een digitale energiemeter werd geïnstalleerd. 
Gezinnen met zonnepanelen die vandaag nog over een klassieke analoge meter beschikken, kunnen de premie aanvragen vanaf het moment waarop de installatie van de digitale meter wordt uitgevoerd.

Hierbij is het belangrijk te vermelden dat de zonnepaneleninstallatie in dienst moet zijn genomen (datum AREI-keuringsverslag) in de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2020 (*). Installaties met AREI-keuring in 2021 komen met andere woorden niet in aanmerking.

(*)Er is geen retroactieve investeringspremie voorzien voor zonnepanelen die al beschikken over een digitale meter en in dienst werden genomen tussen begin 2007 en eind 2012. Dit omdat berekeningen van de Vlaamse overheid aantonen dat deze installaties reeds het vooropgesteld rendement van 5% behalen zonder retroactieve investeringspremie.

Klik hier voor een overzicht van alle voorwaarden waaraan u dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de investeringspremie terugdraaiende teller.

Hoeveel bedraagt mijn premie?

De grootte van het premiebedrag is afhankelijk van enkele factoren, zoals het vermogen van uw installatie, het jaar van indienstname (AREI-keuring) en het jaar waarin uw digitale meter werd geplaatst.

Klik hier voor de simulator van de Vlaamse Overheid waarmee u uw premiebedrag kan simuleren.

Hoe en wanneer de premie aanvragen?

U kan de retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller aanvragen via mijn.fluvius.be/premies/ , toegankelijk na login in het Mijn Fluvius portaal.

Het premiebedrag wordt standaard berekend op basis van het omvormervermogen van uw installatie. In veel gevallen is het echter interessanter om het premiebedrag te laten berekenen op basis van het piekvermogen van uw installatie. Het premiebedrag is dan doorgaans iets hoger. Daarom raden wij u aan om uw installatiefactuur en/of AREI-keuringsverslag bij de hand te houden tijdens het indienen van de aanvraag. 

De termijn voor het aanvragen van de premie bedraagt 6 maanden vanaf de plaatsing van de digitale meter. Gezinnen bij wie de digitale meter in begin 2021, in 2020 of reeds vroeger geplaatst werd, moeten hun aanvraag uiterlijk op 19 januari 2022 indienen.

De data van uw digitale meter in realtime opvolgen?

Maak kennis met de iLusmart van iLumen!

5 reacties

 1. dank jullie wel , voor ondersteunende ervaringen! Ikzelf geraak niet eens aan de beloofde premies en dit al méér dan 2 jaar!
  Ik belde en het antwoord was, dat alles door Corona in de wacht staat.. en intussen is ook dat geleden van November 2020…
  Ik heb 8 zonnepanelen en heb ooit eens 2X240 ( ? )euro (iets in die orde) aan certificaten gekregen, héél in het begin, en van de verdere periode lukte het mij niet meer om nog iets terug te krijgen. Ik zeg nu : HAW DICH DIEN KREK! (citaat van mijn vader zaliger, een onvoorstelbaar beminnelijke en eerlijke man!)
  Als je dan de grotere installaties ziet , bedenk je toch, hoe ongelijk de wereld in mekaar zit, en dan spreek ik alleen nog maar over lokaal . Internationaal zijn we superverwend, maar dat is geen enkele reden om onheus behandeld te worden!!!!

 2. Deze premie is een grote klucht want men houdt alleen rekening met de eerste installatie datum wanneer men later uitgebreid heeft telt niet. Het is voor hun te moeilijk om met latere,investeringen rekening te houden alhoewel men alle info heeft . (verplicht door te geven)
  Deze klucht is even erg als deze van de digitale meter.

 3. Beste,
  Wij voldoen aan alle voorwaarden en toch lukt het niet voor ons om de stappen te doorlopen.ik heb fluvius al meerdere malen daar van op de hoogte gebracht en blijkbaar zou het bij hen liggen .helaas blijft het duren voor het opgelost is.hopelijk kijken ze al in de vooruit om de premie voor de warmtepomp ook aan te passen

 4. Aanvragen premie = KALE REIS!!!
  Probeer eens om uw oud password te laten opsturen en/of te veranderen zodat je kan inloggen! Momenteel al een week mee bezig, meerdere malen per dag, maar nog GEEN MAIL ontvangen van FLUVIUS. Hoe ze toch maar opnieuw de dans proberen te ontvluchten! Het blijven kluchten van N-VA (Nieuwe – Vlaamse Anomalieën)??? Voor kort te zeggen: dus momenteel kan ik niets aanvragen!!! En trouwens het bedrag dekt nog niet de kostprijs van een keuring!!! Arm Vlaanderen. MAAR we gaan snel, als Vlaamse regering, 7,5 miljoen steun geven aan 79 PROJECTEN voor zonnepanelen te installeren. Een slag in het gezicht van de gewone Vlaming en nog een mes in de rug erbij als toetje.

 5. om de certificaten te financieren bedenkt men de prosumentenbijdrage en nu gooit men terug met geld begrijpe wie kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS