Komt er na verdwijnen terugdraaiende teller oplossing voor gezinnen met warmtepomp?

Groene stroom

Komt er na verdwijnen terugdraaiende teller oplossing voor gezinnen met warmtepomp?

Zonnepaneleneigenaars met een warmtepomp (of elektrische accumulatoren) dreigen de grootste slachtoffers te worden van het verdwijnen van het voordeel van de terugdraaiende teller. Met een warmtepomp verdubbelt namelijk gemakkelijk je stroomverbruik terwijl dit toestel vooral actief is in de winter, wanneer je woning het meest moet worden verwarmd. Maar juist dan zijn de stroomprijzen het hoogst.

Met het systeem van de terugdraaiende teller werd dat verschil uitgevlakt: de stroomoverschotten van je zonnepanelen tijdens de zomer kon je gewoon tijdens de winter van het net halen, aan dezelfde prijs. Mensen met een warmtepomp legden dan dikwijls ook zeer grote zonne-installaties, wat de kost van de totale investering makkeljk kon doen oplopen tot 20.000 of zelfs 30.000 euro. Het nieuwe systeem betekent dan ook een enorme klap voor hen. De overheid beseft dat en zoekt momenteel nog naar een oplossing.

Oplossing?

Maar die lijkt juridisch niet zo eenvoudig.  De enige uitweg lijkt extra subsidies of … radicale politieke keuzes. Zo wordt er al langer gediscussieerd over een CO2-taks op fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie. De inkomsten van die taks kunnen worden gebruikt om de elektriciteitsfactuur te verlagen. Maar een dergelijke taks-shift ligt politiek erg gevoelig. Er wordt al jaren over gebakkeleid, maar een CO2-taks lijkt echt niet voor morgen. Op een radicale oplossing voor de warmtepompen is het dus wel nog even wachten.

Bron: VRTnws, 30 januari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (14)

 • Marie Reply

  Uit Stocktradingnieuws nr. 1824, maandag 22 maart 2021:
  “De Duitse groenen willen na de komende verkiezingen af van de geopolitiek gevoelige Nord Stream 2 gaspijplijn. Ze willen niet dat Duitsland voor de levering van gas afhankelijk wordt van Rusland. Terecht. Ze willen echter ook geen kernenergie.Het ziet er naar uit dat Duitsland nog vele jaren afhankelijk blijft van bruinkool.”
  En in Vlaanderen: terug naar de houtkachel?

  26 maart 2021 at 14:23
 • Michel De Mulder Reply

  Ik vind dat een vereniging die promotie maakt voor zonnepanelen zou mogen initiatieven nemen om de overheid te verplichten terug te komen de plaatsing van die nieuwe meter. Zijn wij niet allen Belg ? Waarom draaien de Vlamingen op in dit dossier en wordt de nieuwe teller verplicht en is dat niet het geval voor onze vrienden uit Wallonië ?

  25 maart 2021 at 01:03
 • Michel De Mulder Reply

  Ik vind dat een vereniging die promotie maakt voor zonnepanelen zou mogen initiatieven nemen om de overheid te verplichten terug te komen de plaatsing van die nieuwe meter. Zijn wij niet allen Belg ? Waarom draaien de Vlamingen op in dit dossier en wordt de nieuwe teller verplicht en is dat niet het geval voor onze vrienden uit Wallonië ?

  25 maart 2021 at 01:03
 • E. Thijs Reply

  Die laagspanningskabel die thuis voor de deur ligt kan makkelijk mijn teveel aan dagstroom aan die ik naar mijn beide buren stuur als de zon schijnt…doch mijn gedacht is er een inhaalbeweging bezig van alle actoren op deze markt om hun kas te spijzen, gevolg ze rammen er nog eentje erbij door onze strot: het capaciteitstarief! welk gezin heeft zoweinig speling om bij thuiskomst te koken en warmen in zomer en winter als er zo prijzen gehanteerd worden en iedereen wel eens over die debiele grens van 2,5kw gaat… of gaan we terug kolen en hout stoken om onze avondkost op te warmen.. een hoop debielen zonder schaamte staat aan het roer??

  24 maart 2021 at 23:51
 • Jimmy Reply

  Geert,

  Goed om de prijs aan te passen, maar dat betekent dat er meer geld naar de producenten gaat,
  en dan moeten die extra belast worden

  24 maart 2021 at 19:47
 • Patrick Reply

  Ik denk dat thuisbateryen ook geen oplossing zijn ze zijn veel te duur voor het geen je er maar kan in opslaan en gaan ook maar 10 jaar mee dan mag je terug een nieuwe kopen .
  En eens ze rendabel zijn zal de overheid wel weer één of ander tax uitvinden om je te doen betalen . de gewone man zal nooit geen winst meer doen met in energie te investeren.

  24 maart 2021 at 13:00
  • de egel Reply

   Digitale meter aangesmeerd met valse belofte “ja meneer nog 15 jaar terugdraaien zeiden ze bij Fluvius” en lap veertien dagen later waren het gebakken peren om maar beleefd te blijven. Het leven is mooi als de zon schijnt zingt Andre van Duin, bitter liedje geworden. Maar niet getreurd wij gaan een split airco installeren en deze zomer draait die vanaf de zon opkomt tot ze verdwijnt. Kwestie van waar voor je zure geld te krijgen. In het voorjaar zetten we hem op verwarmen (…….als de zon schijnt en dat is toch iets positiefs van die negatieve klimaatverandering die zich verderzet).Sorry voor de zwarte humor maar ik voel me minder en minder thuis in dit apenland.

   24 maart 2021 at 20:30
 • Jos Reply

  De VREG is er dan toch in geslaagd de elektriciteit duur te maken dank zij hun goede samenwerking met de leveranciers ,de verbruiker en de politiek ondergaan dit spel dat nog maar gaat beginnen
  De digitale is een sprookje dat helemaal niet nodig was maar nu is het kassa, kassa ;
  Voor de droom van de VREG is het netwerk te zwak .Daar zit het probleem ,de rest is prutsen
  en koterijen met ingewikkelde administratie waar niemand nog iets van verstaat.

  Probleem zal zijn binnen een paar jaar : we wisten het niet of het was iemand anders .
  Dat zegden zie in Duitsland ook in 1945.

  24 maart 2021 at 12:51
 • Ottoy Hedwig Reply

  wat met de te bereiken normen wat co2 uitstoot betreft ,wat men nu in de hand werkt is dat er terug meer fossiel zal verwarmd worden en ook meer houtkachels waar dan ook allerlei zaken in verbrand worden die deze normen niet zullen verbeteren (afval zoals plastic ? tetrabrik enz ) en
  nl hout met verf of andere producten wat veel meer vervuiling gaat veroorzaken en zodoende de te bereiken normen nog wat meer achterstand beloofd .
  Wie een warmte pomp bezit hoeft dit niet te doen ,heeft ook niet de mogelijkheid ,maar deze kunnen nog een allesbrander laten installeren met alle gevolgen nefast voor het milieu, dat men daar eens over debateert in de regering ,maar Ja ?

  24 maart 2021 at 12:33
 • Geert Reply

  Het draagvlak voor de digitale meter én PV is nu volledig weg, tenminste voor iedereen die een beetje kan rekenen of al eens wat parameters in een excel-sheetje heeft laten lopen. En dat doen de meeste mensen wel voor ze 5.000- 10.000 Euro in PV steken, neem ik aan.

  De enige, echte oplossing bestaat erin om de prijs voor electriciteit te doen stijgen (ik heb het over de “naakte” prijs, zonder de taksen) en de taksen te doen dalen. Nu betaal je 0,04-0,05 Euro per kWh elektriciteit en 0,20-0,25 Euro aan taksen. Dat is gewoon absurd. Je kan dit oplossen door de taksen te verlagen en te verschuiven naar fossiele brandstoffen, zo sla je héél veel vliegen in één klap: een rechtvaardige terugleververgoeding en dus boost voor de PV-sector, een draagvlak voor de digitale meter, duurdere fossiele brandstoffen dus goed voor onze klimaatdoelstellingen, minder afhankelijkheid van olie- en gasleveranciers, een grote stimulans voor groene energie en de werkgelegenheid in die sector,….

  De grootste hindernis voor deze oplossing is dat de bevoegdheden om dit te realiseren in dit land op zoveel niveau’s zitten, met allemaal andere regeringssamenstellingen met tegengestelde belangen. Nog een reden te meer om die absurde deelstaatregeringen af te schaffen en alles ter herfederaliseren. Er is ondertussen genoeg tijd en geld verloren aan deze mislukte grap…

  24 maart 2021 at 11:25
 • Geert Reply

  Batterijen zijn geen oplossing. Uiteindelijk is dit het afwentelen van investeringen in het netwerk door de netbeheerder aan de individuele gebruikers. Men wil verbruikspieken in een steeds decentraler net afvlakken om extra investeringen in het meer robuust maken van het fijnmazige net te moeten vermijden. Het capaciteitstarief past ook in die filosofie van de VREG. Maar als je zo inzet op PV, dan weet je dat je voor het meerverbruik in de winter toch op andere bronnen gaat moeten rekenen (wind, gas,…). Opnieuw, batterijen lossen dit niet op.

  Batterijen zijn al helemaal geen oplossing voor mensen met een warmtepomp; overproductie in de zomer, grootste verbruik in de winter.

  Uiteindelijk gaat het voor de individuele gebruiker over kosten en baten. Ik geloof niet dat dit voor thuisbatterijen ooit positief kan uitdraaien, tenzij met subsidies natuurlijk, maar is dat de weg die we willen bewandelen? En heeft er al eens iemand een levenscyclusanalyse van die dingen bekeken?

  24 maart 2021 at 11:14
 • Bruno Reply

  Energieopslag in waterstof om daarna om te zetten in elektriciteit een zeer inefficiënt proces. Vandaar dat hier niet op ingezet wordt.

  24 maart 2021 at 10:42
 • Jan B Reply

  Maak die batterijen maar wat goedkoper.
  In Nederland doet men proeven met waterstof en brandstof cel.
  Dat is volgens mij de toekomst, alleen is de overheid niet geinteresseerd.
  Heeft Ilumen dat ook al bekeken, is gat in de markt.

  24 maart 2021 at 10:18
  • Tom Reply

   Dit gaat niet over dag vs avond/nacht opslag in batterijen/waterstof maar zomer vs winter. De capaciteit van je (waterstof) batterij zou dermate groot moeten zijn dat het niet haalbaar is. Zelfs in een industriele installatie is dit niet rendabel voor korte termijn stockage, anders had Electrabel er al lang zelf gemaakt om zoals in Coo tijdens het daltarief energie te stockeren om die bij de piekmomenten veel duurder te verkopen. De enige toepassing in de nabije toekomst voor waterstof en elektriciteit is waarschijnlijk voor auto’s omdat je heel snel waterstof kan tanken tov een lithium batterij opladen.

   24 maart 2021 at 11:03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *