Hoogspanning tris
Kwaliteitsniveau Vlaamse distributienetten op hoog niveau

Vlaanderen houdt in 2018 een goed kwaliteitsniveau aan van de distributienetten, zowel wat betreft de onderbrekingen als voor de kwaliteit van de geleverde spanning. Dat blijkt uit gegevens van energieregulator VREG.

Een distributienetgebruiker op het Vlaamse laagspanningsdistributienet had in 2018 gemiddeld 19 minuten en 18 seconden geen elektriciteit als gevolg van incidenten. Dit is een daling ten opzichte van 2017 (22 minuten en 11 seconden) en is het beste cijfer sinds de start van deze rapportering.

De frequentie van de onderbrekingen is 0,37 wat wil zeggen dat een Vlaamse klant gemiddeld eens in de 2,7 jaar door een ongeplande stroomonderbreking getroffen wordt.

Met deze cijfers behoort Vlaanderen bij de koplopers in Europa inzake kwaliteit van het elektriciteitsdistributienet.

Belangrijkste oorzaken van onbeschikbaarheid zijn:

 • defecten op kabels
 •  kabelbreuken veroorzaakt door derden (bijvoorbeeld aannemers)

Digitale meter

De kwaliteit van de geleverde spanning is over het algemeen goed, ondanks een lichte stijging van het aantal meldingen betreft een te hoge spanning. Met de uitrol van de digitale meter zal de spanningskwaliteit transparanter en in meer detail opgevolgd kunnen worden.

Betreft klachten kunnen we stellen dat het totaal aantal klachten nog jaarlijks toeneemt maar dat het aandeel gegronde klachten stabiel is. Klachten over kwaliteit van uitgevoerde werken en over de meting komen het meeste voor.

Bron: VREG Nieuwsbrief, 3 oktober 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

5 reacties

 1. Kwaliteitsniveau Vlaamse distributienetten op hoog niveau.
  Ha Ha Ha ik lach me kapot.
  Bij ons in de straat staat er bij de minste zonneschijn 253-255 v op al onze elektrische apparaten.
  Zelfs bij de geburen ZONDER zonnepanelen, onze apparaten mag maar +- 240 volt op komen te staan en deze krijgen er bijna 260 Volt en meer als onze omvormers niet in beveiliging vliegen, want de omvormers zijn ingesteld dat ze stoppen met werken op 254 volt op staat en dit binnen een bepaalde ingestelde tij gaan ze dan als flipperkasten aan en uit dus VERLIES voor de zonnepaneeleigenaars en VROEGE slijtage van de omvormers en al onze elektrische apparaturen in huis in de ganse straat. Nogmaals wat een vuile leugenaars.
  Wat een vuile leugenaars ze zien het nog altijd NIET in dat binnenkort ons gans stroomnetwerk in duigen zal vallen, als er een +- 2.000 elektrische wagen plotseling erbij komen ligt het ganse stroomnetwerk PLAT. Nogmaals wat een vuile leugenaars. Ze zijn vergeten dat in de jaren 80-85 maar een paar mensen elektrische verwarming / accumulatiekachels – boilers mochten installeren omdat anders de kabels buiten gewoon opgestookt werden.
  Men had al jaren geleden de stroomkabels moeten vervangen en zwaarder maken, nu vallen meestal in het voorjaar en najaar bij temperaturen onder de 25 graden onze omvormers continu uit als flipperkasten en boven de 25 graden laden de zonnepanelen veel minder op (zie mails ministers van energie).
  Nu krijgen we regelmatig 258 volt in huis ook bij mensen die GEEN zonnepanelen hebben op onze elektrische apparatuur die veel sneller de geest geven wat bij mij al gebeurd is,.
  Kort gezegd hoe meer zonnepanelen hoe meer problemen.
  Ik heb 2 jaar moeten vechten bij Infrax een aantal jaren geleden om de stroom/voltage naar beneden te halen wat perfect mogelijk is maar veel geld kost, het apparaat/kastje dat men buiten aan de paal heeft gehangen heet = Neutral Compensator Merk = Noratel wat perfect gewerkt heeft maar sinds verleden jaar GEEN effect meer heeft omdat er een 6 tal huizen meer zonnepanelen hebben geplaatst wat hun recht is
  Bijna geen enkele zonnepaneel eigenaar die weet dit allemaal, omdat dit gewoon verzwegen word wegens TE DUUR.
  De omvormers die zijn flipperkasten geworden en zullen zelfs VEEL sneller kapot gaan dank zij de onaangepaste stroomleidingen in de straat (VEEL te dunne kabels).
  Omdat de kabels te dun waren hebben in de jaren 80 een paar geburen zelfs geen elektrische accumulatiekachels + boiler mogen plaatsen want anders stookten ze de kabels allemaal op wat nu aan het gebeuren is met te veel zonnepanelen.

 2. Kan de VREG wel zeggen…..
  Het is Infrax ( of Fluvius nu) die mij al 3 keer de das heeft omgedaan. 2 keer in 4 maanden tijd waren mijn inductie kookplaten stuk door overspanning. En 1 keer mijn Smart TV door overspanning. Had je gedacht dat Infrax mij daarvoor zou vergoeden??? Mijn brandverzekering kwam tussen, maar het restbedrag van 385 € daar kon ik naar fluiten.
  “”Met de uitrol van de digitale meter zal de spanningskwaliteit transparanter en in meer detail opgevolgd kunnen worden.”” Maar overspanning voorkomen niet denk ik….

 3. Stilaan wordt het pestgedrag van de VREG duidelijk naar de bezitters van een PV installatie en zeker indien de klant dit afgestemd heeft met een WP en of een EV. Of met andere woorden ze dwingen, op iets langere termijn indien het betaalbaarder wordt, naar thuisbatterijen.
  Who cares dan nog over het kwaliteitsniveau van het distributienet, erger nog wie wil er dan nog veel voor betalen.

 4. ’t zou heel erg zijn moest het net ondermaats zijn. Als alle kosten toch niets kosten. Het hele electriciteitsnet is al 3 keer betaald door de belastingplichtigen.

  1. Juist, helemaal akkoord, we krijgen geen batterijen op het net, maar mogen die thuis opstellen, ook goed.
   MOETEN wij wisselstroom gebruiken???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS