Mag ik de installatie van de digitale energiemeter weigeren?

Elektriciteitsmeter

Mag ik de installatie van de digitale energiemeter weigeren?

Naar aanleiding van onze recente berichtgeving omtrent de invoering van de digitale energiemeter vanaf 2019 in alle Vlaamse huishoudens, werd ons meermaals de vraag gesteld of men zich tegen de plaatsing van deze meter kan verzetten.

Elektriciteitsmeter

Als het van Vlaams Energieminister Bart Tommelein afhangt, wordt de digitale meter voor elke Vlaming verplicht. Dat legde hij ook vast in een decretaal kader, dat na de Paasvakantie door het parlement moet worden goedgekeurd.

“Het decreet zegt letterlijk dat de distributienetbeheerders Infrax en Eandis je van stroom mogen afsluiten als je weigert om een digitale meter te plaatsen”, reageert Rob Beenders (sp.a) in Het Belang Van Limburg. “Nochtans heeft het parlement deze legislatuur pas beslist dat niemand nog zal worden afgesloten en dat er altijd een garantie is op een minimale hoeveelheid stroom.”

In Nederland plaatst men reeds sinds 1995 standaard digitale meters die afname en injectie meten bij gebruikers. Bij onze noorderburen kan men weigeren om die te vervangen door een op afstand uitleesbaar exemplaar. Hoe dit in Vlaanderen zal worden geregeld, ligt volgens VREG nog niet vast.

Steunmaatregelen behouden

Groene stroom

Het is echter nog maar zeer de vraag of u er goed aan doet om de installatie van de digitale meter te weigeren…
Zo heeft de invoering van de digitale meter geen impact op het steunmechanisme van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. U zal met andere woorden de vergoeding per geproduceerde kWH blijven ontvangen.

De terugdraaiende teller blijft dan weer gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.

Eerder kon u  bij ons lezen waarom u zich weinig zorgen dient te maken over de invoering van de digitale energiemeters.

Bron: Het Belang Van Limburg, 12 maart 2018

Haal meer uit uw zonnepanelen met de PIDbox van iLumen

Vraag nu uw offerte aan!

Share this post

Comments (54)

 • didier declercq Reply

  als de zon schijnt ben ik gaan werken , als de zon onder is ben ik thuis . welk voordelen aan zonnepannelen heb je dan nog?

  29 november 2018 at 18:56
 • Lammens A Reply

  Als er geweigerd word de digitale meter te plaatsen word u afgesloten van de stroom dat zijn maffia praktijken.

  Iemand die zijn stroom niet kan betalen word ook niet afgesloten toch met wat zijn ze hier bezig in dit apenland

  Tommelein is niet fijn voor ons

  22 november 2018 at 11:17
 • Camiel Vanloffelt Reply

  U kan mij met geen enkel argument overtuigen dat het niet mogelijk zou zijn een digitale meter te ontwikkelen, dit is een software ingreepje van niets, die wél kan terugdraaien. Als tweedehands autoverkopers met een simpel programmaatje de digitale km stand van een auto kunnen voor of achteruit draaien dan zal een firma die deze digitale meters produceert en ontwikkeld dat ook wel kunnen. Anders kan ik de “slimme digitale meter” bezwaarlijk slim of intelligent noemen maar eerder een domme meter. Dit is gewoon een kwestie van goede wil en politieke wil. Het kan wel degelijk.

  24 oktober 2018 at 16:05
 • Camiel Vanloffelt Reply

  U kan mij met geen enkel argument overtuigen dat het niet mogelijk zou zijn een digitale meter te ontwikkelen, dit is een software ingreepje van niets, die wél kan terugdraaien. Als tweedehands autoverkopers met een simpel programmaatje de digitale km stand van een auto kunnen voor of achteruit draaien dan zal een firma die deze digitale meters produceert en ontwikkeld dat ook wel kunnen. Anders kan ik de “slimme digitale meter” bezwaarlijk slim of intelligent noemen maar eerder een domme meter. Dit is gewoon een kwestie van goede wil en politieke wil.

  24 oktober 2018 at 16:05
 • marc Reply

  dat ze dan maar de prosumententaks afschaffen

  23 augustus 2018 at 15:54
 • alex de wilde Reply

  het is hoog tijd dat de mensen eens massaal op straat komen en dergelijke maffia praktijken niet meer verdragen. Dit kan alleen duidelijk gemaakt worden door als één blok te protesteren. Daarvoor moet er geen kindermoordenaar gevat worden zoals in het Dutroux tijdperk om uw opvatting massaal kenbaar te maken.
  De heren maffiosi in Brussel weten dat het volk niet aan elkaar hangt en elkeen afzonderlijk op z’n eilandje leeft , daarom kunnen zij zich jaar en dag dergelijke praktijken permitteren, zelf ongestoord hun spaarvarken vullen en schaamteloos leugens komen rondstrooien in de media, zonder verplichting tot verantwoording als het fout loopt. Had ik geen vrouw en kinderen, ik zou in dit apeland niet meer willen leven !

  29 april 2018 at 15:13
  • verpoorten frans Reply

   het is hoog tijd, want ze gaan ons helemaal pluimen

   15 augustus 2018 at 21:09
 • Engels Reply

  Het is zover: Straks staan ze aan mijn deur.
  Kan ik nog middagnalading krijgen voor mijn electrische vloerverwarming? Nalading , die ik benodig om ’s avonds vopldoende warmte te hebben.
  Zal de meter terugtellen bij overschot?
  Hoe kan ik dit overschot terugbetaald krijgen?
  Wat indien 20 jaren toegezegd en nu maar 15 jaren i.v.m certificaten en terugdraaien?
  Heeft de installateur de nodige antwoorden en volmachten?
  Wat gebeurt er als ik weiger?
  En dat zal ik indien ik geen volledige voldoening op papier krijg vooraleer er geplaatst wordt……

  27 april 2018 at 16:59
 • pv eigenaar Reply

  De advocaten zullen er een vette kluif aan overhouden. Ook ik zal niet nalaten mijn gelijk te halen voor de rechtbank. Ik ben het ronduit beu om door de diverse regeringen in het zak gezet te worden. Als ze dit doorvoeren kunnen we ook nog een windmolen in de tuin zetten. Ahjaaaaaa als de regering de spelregels negeert dan hoeven wij brave burgers toch ons toch ook niet meer te houden aan de bouwvoorschriften….
  Nog een accuutje erbij en we zijn gerust voor zeer vele jaren. In heist od berg weet ik er al zo eentje staan en die gaat al vele jaren mee …. Laat de wind maar waaien ….

  25 april 2018 at 23:29
 • n Tommelein Reply

  het enige wat mensen met zonnepanelen kunnen doen is gewoon samen gaan en een advocaat inhuren, want wat die (verslaafde) Tommelein doet is onwettig, en schaad onze gezondheid, omdat die nieuwe meters altijd straling afgeven, zeer slecht voor oudere mensen en kinderen, maar daar zegt men niets over, ik heb al onderzoeken van verschillende landen, en ze zeggen overal hetzelfde, dat die oude meters niet meer gemaakt worden is nog een groter leugen

  25 april 2018 at 15:40
 • Nijsen Tom Reply

  @iLumen: Kan in het artikel verduidelijkt worden over welke installatie datum het gaat vanaf wanneer die 15 jaar beginnen te tellen? Van de PV of van de digitale meter? Dat zou veel verwarring in de comments uit de wereld helpen.

  25 april 2018 at 13:36
  • Filiep Reply

   Tom,

   iLumen zal niet reageren gezien zij enkel “… artikels uit de kranten kopieëren…”. Tommelein daarentegen heeft wel de mogelijkheid om zijn intenties duidelijker te omschrijven, maar doet dit niet. Met mondjesmaat worden de spelregels duidelijk. Slechts via dit artikel wordt duidelijk dat de terugdraaiende teller gegarandeerd wordt (ik hoop dat ik juist geïnterpreteerd heb). Eerdere artikels waren nog voor interpretatie vatbaar. Dit is ook zo met het aantal jaren na de installatie van de zonnepanelen. Komt er veel weerstand van de eigenaars van panelen, dan zullen ze misschien zeggen dat het altijd de bedoeling was de 20 jaar te respecteren. Dit doen ze dan in het Nieuws door te zeggen : “Ik heb altijd duidelijk gezegd dat …”.

   Dus Tommelein speelt een spelletje in het voordeel van de Eandissen en Infraxen met als gemene deler de winsten en dus tewerkstellingen, ingefluisterd door de lobbies van deze machten. Nu hij “aan de macht is”, kan hij niet veel anders dan dansen naar de muziek van de orkesten waarvan hij het maatstokje nooit heeft gekregen.
   Enkel door politieke partijen volledig weg te stemmen zullen misschien de overgebleven stoelendansers zich afvragen indien ze toch niet naar hun kiezers zouden moeten luisteren. Alhoewel …

   26 april 2018 at 07:28
 • Heiler Reply

  Boos op mijn buurman,
  Er hingen teveel appeltjes aan mijn boom. Dus heb ik ze aangeboden aan mijn buurman GRATIS natuurlijk.
  We hebben ze in zijn kruiwagen geladen en naar hem gebracht.
  Nu krijg ik van hem een rekening voor het gebruik van zijn kruiwagen!
  Ben toch wel een beetje boos !
  Ik ga verhuizen naar een ander land ben toch met pensioen. Bekijk het maar.

  24 april 2018 at 19:32
 • Ben Reply

  De (R)overheid komt nooit met plannen die in het voordeel zijn van de Burgers. Slimme meters zijn spionen en heel slecht voor je gezondheid. Massaal weigeren is dus de boodschap!! http://www.pensioenactivist.nl/vn-de-overgang-naar-de-ontvolking-van-de-planeet-deel-1/

  24 april 2018 at 18:11
 • Verstraten Reply

  Heb reeds geinformeerd over de 15 jaar. De vreg zegt dat dit nog niet vast staat maar waarschijnlijk wel zo zal zijn. Dit betekent dan dat ik een advocaat op deze zaak zal zetten, en deze OOK zal winnen, aangezien 20 jaar certificaten MET terugdraaiende meter. Dat ze dat maar eens uitleggen hoe men een contract eenzijdig kan ontbinden. Wat zal gebeuren : ik zal na de 20 jaar offgrid gaan en een batterij zetten van +/- 100 kwh voor +/- 10000 euro. Een kleine generator van 2kwh op lpg of aardgas . De warmte van deze generator kan dan ook gerecupereerd worden. Of bij mijn baas de auto opladen en mee naar huis nemen om deze als batterij te gebruiken. Geen capaciteitskost voor uw aansluiting, geen netvergoeding!. Ze kunnen proberen hun zakken te vullen, maar op een bepaald moment doen er zich goedkopere alternatieven voor. De toekomst is sowieso decentrale productie, daar dit ook de oplossing is voor het opladen van de elektrische auto’s. In de zomer zelf genoeg stroom voor de auto en het huis, en in de winter de diesel of benzine of lpg van de auto via een generator uw auto ZELF opladen en ook nog de warmte gebruiken. Er is dus GEEN energieprobleem aangezien wij de fossiele brandstof van de auto gebruiken voor te rijden EN te verwarmen, en dan nog enkel in de winter. Voor de rest van het seizoen autark. Een win win situatie voor de burger en het milieu, maar niet voor de zakkenvullers.

  24 april 2018 at 17:33
 • Marcel Jansen Reply

  De oplossing zou zijn het plaatsen van de nodige accu’s, maar ik heb nu vernomen van iemand van infrax dat dit helemaal niet de oplossing is want gedurende de dag zou infrax onze batterijen leeghalen om dan ’s avonds te vullen met dure stroom.

  24 april 2018 at 15:28
  • Nijsen Tom Reply

   Infrax kan niet aan uw batterij als jij dat niet toelaat. Eerder omgekeerd zal gaan gebeuren, jij laat je batterij leeg als er veel vraag is (hoge prijs betaald wordt) en je vult ze vanuit het net als er veel aanbod hernieuwbare energie (dus lage prijs) is. Wij prosumenten worden prosumactoren en krijgen zo een interessantere business case voor onze thuisbatterij!

   25 april 2018 at 13:34
 • Ivan Reply

  Weeral en telkens opnieuw een stuiptrekking van de regering om zaad in het bakje te krijgen. Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven. Feit is dat de geinjecteerde energie u nog zal kosten , die vloeit dan vrolijk bij de buurman binnen die er dik moet voor betalen, dus twee maal aan de kassa.
  Tommelein doet zich voor als de energie goeroe maar is in feite niets meer dan een wandelend vat alcohol zonder de minste kennis van zaken. Mooie praatjes met een rode kop van z…pen. Daar krijg ik het van op de heupen. Hij had beter minister van wijnproeven geweest, daar is hij ervaringsdeskundige in….
  Triest hoe de burgers weeral door zo’n flapdrol worden bestolen.

  24 april 2018 at 14:01
 • raf Reply

  Na de 15 jaar zal er dan wel een systeem komen dat ze ons verplichten een batterij te plaatsen. Ik vermoed dat er een systeem komt dat je bij terugleveren een heel kleine vergoeding krijgt en dat je de aangekochte stroom op andere momenten duur zal moeten betalen. Ik dacht destijds een co2 neutrale oplossing te bieden door zonnepanelen in combinatie met elektrische verwarming, maar blijkbaar gaan ze ons weer liggen hebben, eerst de prosumententaks, ik betaal nu ongeveer evenveel taksen als dat ik elektriciteit betaalde voor mijn zonnepanelen. Als ik zeker ben dat ze mij afsluiten zoals in het artikel staat overweeg ik om de meter te weigeren, dan zorg ik voor mijn eigen energieproductie. De overheid zet ons telkens opnieuw in het zak. Voor mij is de maat vol ze hebben mijn ouders liggen gehad met het belastingskrediet waar de wetgeving terugwerkend werd aangepast zodat ze niets terugkregen, dan volgde het prosumententarief waar men ons eerst beloofde dat het net gratis was in ruil voor ons overschot aan elektriciteit dat we terugleverden, nu belasten ze ons voor elektriciteit die we gratis produceren en leveren. Dus van mij krijgen ze niets meer terug, voor de meterstand zet ik een 15Kw verwarming buiten om de overschot op te werken (wat natuurlijk absurd is maar ik gun het de poenscheppers niet meer) en nu de meter die ons na enkele jaren veel geld gaat kosten waardoor dat de elektriciteit de je niet onmiddelijk verbruikt niets meer gaat opbrengen. Ik doe niets meer wat de overheid aanbeveelt de maat is vol, mij mogen ze afsluiten van elektriciteit water riolering en huisvuil als zo hun facturen dan ook bijhouden.

  24 april 2018 at 13:05
  • janssen Reply

   helemaal mee akkoord, ze kunnen nooit eens iets fatsoenlijk
   en op lange termijn uitwerken, uiteindelijk zijn het altijd dezelfden die de dupe zijn : wij

   24 april 2018 at 17:30
  • Danny Reply

   Blijkbaar is het in Brussel al zo dat je meer betaald voor wat je neemt, dan wat je krijgt voor wat je geeft.

   24 april 2018 at 19:12
  • n Tommelein Reply

   das waar, door het z….pen weet Tommelein niet meer wat hij zegt, als ge zijn kop ziet weet ge al genoeg, en heel de zaak van de digitale meters komt gewoon van n-va, tommelein moet dit doorvoeren en dan treed hij af, juist zoals turtelboom, die ons ook geld heeft gekost

   25 april 2018 at 09:32
 • engels J.P. Reply

  Hoorde ik niet beweren dat ‘HET GROOOOOOTE VOORDEEL’van de digitale meter is dat men niet moet thuisblijven om de metertellercontroleur op te vangen!!!!!!
  Wie gelooft dat nog: Ik dien al jaren mijn meterstand in per mail en er wordt sporadisch wel eens gecontroleerd naar de juistheid.Dit wordt dan vergeleken met gelijkaardige vorige jaren en kan moeilijk fout lopen,
  op’t einde contract wordt toch afgerekend op een op te nemen waade….
  Op naar volgend fantasietje…. 🙂

  24 april 2018 at 12:43
 • Vervoort Reply

  Als hij betaald word door Tommelein mij niet gelaten dan mag men de digitale meter plaatsen anders laat het maar zo. De regering heeft op al die jaren massa’s euro’s verdiend dus ik betaal niet. Hoeveel is het nu weer ( 200€ ).
  Ik wil dit ook even kwijt, De belastingen op electriek en gas moet terug van 21 naar 6% dat is geen luxe meer.

  24 april 2018 at 11:22
 • n Tommelein Reply

  waarom krijgen mensen met zonnepanelen eerst die digitale meters? juist die draaien niet terug, dus betalen

  24 april 2018 at 10:42
 • De maeseneer wilfried Reply

  Eerst de mensen warm maken om te investeren in zonnepanelen en om dan nadien u erop te belasten.
  Ik heb geïnvesteerd om een nuloperatie te verkrijgen en nu moet ik ongeveer 900 € taksen betalen (prosumentenkosten)
  Ze hebben ons weer bij ons pitje….

  24 april 2018 at 10:36
 • Eric Reply

  Het systeem van terugdraaiende meter blijft dan weer gegarandeerd gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie.
  Normaal is er en contractueel akkoord van 20 jaar recht op groenestroomcertificaten te tellen op datum van installatie.
  Als ze deze datum van installatie behouden verliezen alle mensen met zonnepaneleninstallaties 5 jaar van hun normale 2O jaar recht op groenestroomcertificaten
  Over de slimme meter, als dit dan tocht kosten gaat bespaaren voor de energie leverancier dan betalen zij maar voor de installatie ervan want zij zijn vragende partij en niet wij.

  24 april 2018 at 10:27
  • Walter Janssens Reply

   Ik heb nog nergens gelezen dat er geraakt gaat worden aan de termijnen van de GSC. Maar ook hierover hebben we geen 100% zekerheid. Onze politici zijn zeer bedreven in het veranderen van de spelregels tijdens het spel.

   24 april 2018 at 13:03
  • raf Reply

   Eric, ik vermoed dat het verder gaat als dat de certificaten zal je nog wel krijgen, maar je gaan bijna niets krijgen voor de opgewekte energie die je in het net stuurt, maar tegelijk zal je meter wel dure elektriciteit registreren als je zelf verbruikt.

   24 april 2018 at 13:07
 • Filiep Reply

  Uit bovenstaande artikel :
  ….”Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie.”….

  Hilde Crevits, Vlaams minister van Leefmilieu en Energie heeft begin 2009 de premies voor groene energie aangepast van 450 € naar 350 € maar nog altijd voor 20 jaar indien de panelen werden geïnstalleerd vòòr 2013 (De Tijd 07/02/2009).

  Wij hebben zonnepanelen sinds nov 2010. Dit wil zeggen dat wij certificaten dienen te ontvangen voor 20 jaar gezien wij geïnstalleerd hebben vòòr 2013.

  Of zal Tommelein die wet breken?

  24 april 2018 at 10:19
  • raf Reply

   Filiep, ik vermoed dat het verder gaat als dat de certificaten zal je nog wel krijgen, maar je gaan bijna niets krijgen voor de opgewekte energie die je in het net stuurt, maar tegelijk zal je meter wel dure elektriciteit registreren als je zelf verbruikt.

   24 april 2018 at 13:07
 • Sam Lievens Reply

  Wij moeten mee met het digitale tijdperk; en de voordele integreren in ons energie huishouden; doch hiernaast zouden andere maatregelen die de wanverhouding tussen energiekosten en toale kost aan transport, distributie, prosumenten kost, enz.inde klauwen zou houden; electrociteit is een verdoken belasting geworden

  24 april 2018 at 10:09
 • Marc Goudesone Reply

  en wanneer gaat men het verbruik / injectie berekenen?
  Jaarlijks, semestrieel, trimestrieel, maandelijks, wekelijks of dagelijks?
  Als het dagelijks, wekelijks, maandelijks,… wordt, ben je in de zomer je het geïnjecteerde elektriciteit kwijt en in de winter is het elektriciteit kopen aan de volle pot!!!
  Dank u wel, Politiekers, 2019 nadert …!!!

  24 april 2018 at 10:06
 • Calluy Luc Reply

  Bij mij mogen ze de slimme meter installeren als ze de oude (die nog nieuw is) laten staan. Zo heb ik controle op de betrouwbaarheid van de “slimme” meter, want in Nederland werden ernstige problemen vastgesteld met geschakelde voedingen als belasting van uw net, waardoor hij veel meer opmat dan de analoge meter, die trouwens 40j probleemloos werkt….

  24 april 2018 at 10:03
  • Rik Bressers Reply

   Helemaal juist Luc.
   In Nederland zijn de problemen met slimme meters nog steeds niet opgelost voor zover ik weet via Radar en andere kritische consumenten Tv-programma’s.
   Zal es navragen bij de juridische dienst van testaankoop hoe dit in Belgie zit; ik heb trouwens Testaankoop eerder al gemeld over deze problemen. Ook zij moeten kunnen zeggen of je die slimme meters kunt weigeren, dan wel de oude ook mee laten meten om de juistheid te controleren…

   24 april 2018 at 16:19
 • Walter Janssens Reply

  Mijn installatie is van 2008. Ik verlies dus vanaf 2023 het voordeel van de terugdraaiende meter. Volgens hetgeen ik in de pers lees zou ik vanaf dan ca 6 cent krijgen voor hetgeen ik injecteer en moet ik de volle prijs, thans ca 25 cent betalen voor hetgeen ik afneem. Ik verlies dus 19 cent per KwH dat ik injecteer en later weer afneem. Eens te meer blijkt dat investeren op raad van de overheid je na een paar jaren geld gaat kosten.

  24 april 2018 at 10:01
 • Bruno Reply

  Zolang er geen deftige regeling is voor de vergoeding van particuliere producenten die meer produceren dan verbuiken kan dit voor deze groep niet ingevoerd worden. Je zou gratis produceren voor de beheerder maar die verkoopt jouw electriciteit wel verder.

  24 april 2018 at 09:59
 • jean-paul alberghs Reply

  Toen ik mijn installatie geplaatst heb was er geen sprake van maar 15 jaar terug draaiende meter, van waar komt dat?
  Nogmaals contractbreuk, ik volg een van de lezers geen terugdraaiende meter stekker uittrekken en fossiele brandstof gebruiken, waarom niet, zij doen het ook kerncentrale sluiten en over naar gas, Nederland sluit de gascentrales, niet rendabel. Duitsland sluit kerncentrales, maar blijf met bruinkool stroom maken, dat is pas milieuvriendelijk. Ik moet nog geloven dat onze minister en zijn entourage nog lomper is dan lomp, eigenlijk onvoorstelbaar, dat zulke mensen ons land regeren.
  In mijn geval, enkele jaren later uitbreiding geplaats, hoe gaat men hier de terugdraaiende meter regelen, nog meer meters plaatsen, nog niet over nagedacht zeker. Was te verwachten.

  24 april 2018 at 09:56
 • Jan Reply

  “De terugdraaiende teller blijft dan weer gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie.” Wat gebeurt er dan met de geproduceerde stroom? Verdwijnt die in de zakken van…..

  24 april 2018 at 09:47
 • Hubert van Geffen Reply

  Onze zonnepanelen dekken voor 100% onze behoefte aan elektriciteit. Het ééne jaar 95%, het andere jaar 105%

  Het jaar dat we overschot hebben zijn we gratis kwijt.
  Het jaar daarop iets te kort moeten we onze eigen gratis geleverde stroom terugkopen!

  Als ze het verbruik aanrekenen zouden ze toch ook onze overschot kunnen terugbetalen! Dat zou maar heerlijk zijn vermits we genoeg prosumententarief betalen!!!

  24 april 2018 at 09:42
 • De Ceuster Reply

  “Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden”. (ook na 15 jaar bij bestaande installaties?)
  Deze zin blijft vragen oproepen: betekent dit dat de overschot van de opbrengst in de zomer, tijdens de winter kan gebruikt worden? Zonder beperkingen? Zal de rendabiliteit begrensd worden? Dit soort vragen zijn nog steeds onbeantwoord voor mij. Met zulke onzekerheid zou ik geen zonnepanelen meer laten plaatsen!

  24 april 2018 at 09:39
 • Sven Reply

  Verplicht of niet verplicht kan me niet schelen. Hier komt geen digitale meter in huis. Dat ze maar eens proberen me zonder stroom te zetten, dan klaag ik de Belgische staat en Infrax aan. Dan pak ik een goede advocaat onder de arm en eis ik een dwangsom voor elke minuut dat ik geen stroom heb. Heb het gehad met de spelletjes van onze leugenachtige regering …

  24 april 2018 at 09:35
 • Rikkie Reply

  Zoals reeds eerder zei…dit is pure corruptie!!!
  Ze verdienen 2x op onze eigen privé investering;
  1 keer op onze geproduceerde stroom die we zelf in overschot hebben en afgeven
  en nog een 2de keer via onze aangerekende prosumententarief.
  Als het hen ECHT om het milieu te doen was en om meer stroom in eigen land te hebben; dan zouden ze meer moeten investeren in zonnepanelen ipv ons te beduvelen.

  24 april 2018 at 09:29
 • De Clercq Reply

  En wat met het teveel geproduceerde? Dat blijft men gewoon stelen! Nog steeds geen vergoeding voor.
  Tommelsmurf graait en steelt langs alle kanten. En daarbovenop ons nog eens dwingen kosten te maken voor iets wat we niet willen.
  Het communisme is terug !!!

  24 april 2018 at 09:25
 • Koen Van Crombruggen Reply

  Mijn panelen vliegen van mijn dag vanaf de dag dat de GSC aflopen. Het kost me 7 keer meer aan procumententarief in onze nulenergiewoning dan aan gas als we er terug een passiefhuis van te maken. Als 20 keer heb ik dat gemaild naar Tommelein en co, maar ze willen het niet verstaan. Dan maar fossiele brandstof verbruiken. Een bende incompetente kwiebussen aan de macht. Hun beleid heeft nets met de natuur te maken, alleen vriendjes zoals de DNBs doen verdienen om niets te doen.

  24 april 2018 at 09:11
  • jos Reply

   ik kan u volledig gelijk geven
   de reclame die ze geven voor zonnepanelen te plaatsen is niet de volledige waarheid
   men betaald de opgewekte elektriciteit van de zon door het prosumententarief te betalen wat ook niet goedkoop is
   en dan nog de slimme meter dat in aantocht is
   zonnepaneelhouders betalen hun eigen elektriciteit wat velen niet weten en mag niet geweten worden

   24 april 2018 at 09:36
  • n Tommelein Reply

   zeer juist, wat is de bedoeling van digitale meters, gewoon het overschot van de stroom van zonnepanelen zelf verkopen, daar draait het allemaal over anders niets, ik heb nu 2 jaar een nieuwe meter , dus ik kan nog 30 jaar verder ik hoef geen digitale meter, want die draait niet terug en dat is wat ze willen, terug veel betalen

   24 april 2018 at 10:36
 • ANDRE Reply

  en wat dan met het princiepe niet betalen voor wat je niet gevraagd hebt?
  mijn meter werkt al 30 jaar perfect,nooit problemen mee gehad,waarom zou ik betalen om iets te vervangen wat perfect werkt?
  dit lijkt mij sterk op gedwongen verkoop

  17 april 2018 at 11:03
  • Joachim Reply

   Andre, wie zegt dat je zal moeten betalen voor die nieuwe meter?

   24 april 2018 at 09:34
   • Dirk Reply

    De eindfactuur van de digitale meter zal altijd voor de consument zijn. Want als de netbeheerders deze kost op zich nemen moeten kunnen ze niet anders om deze door te rekenen. Logisch toch.

    24 april 2018 at 12:16
   • ANDRE Reply

    haha jij gelooft in sinterklaas mss,eerst zien en dan geloven

    24 april 2018 at 17:24
    • ANDRE Reply

     update

     vanmorgen in het radionieuws
     minstens 111 miljoen euro extra nodig om de software voor de digitale tellers conform te maken.
     VERREKEND IN DE ELECTRICITEITSPRIJS.
     dus wie betaald?juist,zoals altijd!!!!!!!!
     dus gedwongen verkoop!!!! hallo test aankoop…………..

     26 april 2018 at 20:12
  • ¨Peter Reply

   Mijn looptijd van de terugdraaiende teller was bij de opstart
   van de zonnepanelen 20 jaar , wat blijkt nu de terugdraaiende teller is nog maar 15 jaar gegarandeerd . Mijn installatie dateert van april 2011 dus als ik goed kan tellen word ik weer voor 5 jaar opgelicht buiten het posumententarief dat ons door de strot geramd werd de zoveelste keer door de zelfde bende oplichters. Mijn zonnepanelen gaan van mijn dak na verloop GSC . Waarschijnlijk gaan we straks onze eigen electrisiteit zelf
   terug moeten kopen . Dank u Tommelein

   24 april 2018 at 10:37
  • n Tommelein Reply

   uw oude meter draait terug, en dat mag niet meer, ge zult moeten betalen voor de stroom die ge gebruikt als de zon niet schijnt, en wanneer ge te veel hebt word dat terug aan u verkocht, das is de bedoeling van heel het spel, en wat Tommelein verzwijgt is dat digitale meters heeeel ongezond zijn voor kinderen en oudere mensen, die geven te veel straling af, dus ze ondermijnen onze gezondheid alleen maar om meer geld in de bodemloze staatskas te krijgen

   24 april 2018 at 10:41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *