Dak zonnepanelen Futech klant
Manager sectorfederatie Techlink: ‘Continu en duidelijk beleid rond PV vereist voor herstel vertrouwen’

2021 wordt een uitdagend jaar voor de Vlaamse PV-markt, volgens Techlink. “Het vertrouwen moet worden hersteld met eenduidig beleid, systeemoplossingen vergen nieuwe kwaliteiten van installateurs en consumenten.”

Dat het pandemische 2020 geen gemakkelijk jaar was voor de technische sector in Vlaanderen is helder. Toch kijkt Jan Caerels, manager Technology & Innovation bij sectororganisatie Techlink, niet ontevreden terug.

Zwaard van Damocles

“Veel bedrijven pasten zich snel aan, bijvoorbeeld op het gebied van coronaproof werken. Dat is een knappe prestatie. Bovendien was er gewoonweg veel werk, zeker in de installatiesector. Die workload wordt voor een belangrijk deel gedreven door verduurzaming. In de zonne-energie zagen we daarbij in de residentiële markt een rush naar 31 december. De vraag was enorm: consumenten die na die datum een zonnepaneleninstallatie aan zouden sluiten, zouden immers niet meer kunnen profiteren van de terugdraaiende teller. Nu dienaangaande het Zwaard van Damocles is gevallen, iets waarvoor Techlink in 2020 meermaals waarschuwde, zijn we echter exact beland in de situatie waarin we niet willen zitten.”

Vertrouwen

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Ondanks het feit dat de overheid snel reageerde met een compensatieregeling is het verwachte kwaad geschied, volgens Caerels. “Het moet afgelopen zijn met dit soort fratsen. Het is mooi dat het zo hard gaat in de zonne-energie, crisis of niet. Maar vertrouwen is key om de grote uitdagingen rond verduurzaming te realiseren. Continuïteit en duidelijkheid in beleid zijn daarvoor essentieel. Het vormt het fundament voor investeringsbeslissingen van bedrijven en consumenten. Het is dan ook frustrerend dat het voor de overheid weer eens moeilijk bleek om aan die basisvoorwaarden te voldoen.”

Systeemaanpak

Ondanks de groei in de residentiële zonne-energiemarkt noemt Caerels 2021 een jaar van uitdagingen. Allereerst ligt er de overduidelijke opgave, niet in het minst voor de beleidsmakers, voor herstel van vertrouwen. Daarnaast vergt het versnellen van de energietransitie inspanningen van zowel de installatiebranche als de consument.

“Zonnepanelen op je dak leggen blijft een betere investering dan je geld op de bank zetten. Maar verduurzaming van woningen wordt complexer. Technologische ontwikkeling en veranderende businessmodellen vereisen meer aandacht voor een overkoepelende “systeem”-aanpak. Denk hierbij maar aan de uitdaging om warmtepompen, (thermische) opslag, elektrische vervoermiddelen en zonnepanelen te combineren. Daar ligt zeker een opgave voor installateurs, maar onder andere ook een uitdaging op het vlak van  informatie naar en gedragsverandering van huishoudens. Het vraagt dus om kennis van alle stakeholders.”

Bron: Solarmagazine.nl, 8 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS