Minister Demir wil invoering capaciteitstarief uitstellen na onrust over zonnepanelen

Zuhal Demir

Minister Demir wil invoering capaciteitstarief uitstellen na onrust over zonnepanelen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uitstellen. Dit vanwege alle recente onrust rond het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen.

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maakte afgelopen zomer de nieuwe tariefmethodologie bekend. Vanaf 2022 wordt een capaciteitstarief ingevoerd waardoor onder meer veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het daarmee interessant om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken.

Te vroeg

Minister Demir meldde in oktober al het nog te vroeg te vinden om na te denken over maatregelen voor het compenseren van eigenaren van zonnepanelen vanwege de invoering van het capaciteitstarief.

In een interview met het Belgische dagblad De Tijd stelt Demir het volgende over de komstvan de nieuwe distributienettarieven: ‘Na alles wat we hebben meegemaakt met het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de terugdraaiende teller denk ik niet dat we er klaar voor zijn. Ik vrees dat het voor bepaalde groepen te veel gaat worden. In mijn mailbox zitten 6.000 mails van mensen die terecht heel bezorgd zijn. De mensen hebben het gehad.’

Beter simuleren

Demir stelt tegenover de krant het capaciteitstarief eerst grondiger te willen laten simuleren door de VREG. Dit om het effect voor alle Vlamingen beter in kaart te brengen.

Volgens de minister moet onder meer de wisselwerking met de digitale meter en de uitrol ervan duidelijker zijn voor het capaciteitstarief ingevoerd kan worden. De VREG is echter als enige bevoegd om de nettarieven te bepalen.

Bron: Solarmagazine.nl, 8 maart 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (36)

 • Gerard Reply

  De hele heisa rond de invoering van de digitale meter, de capaciteitstarieven, de zogezegde oplossing om individueel batterijen te plaatsen en het verbruik beter te synchroniseren met de (zonne-)energieproductie vind ik zeer ongelukkig. De Vreg en de netwerkbeheerder willen de energievoorziening veilig stellen door onder meer de productie af te stemmen op het verbruik, maar hierbij worden enerzijds een aantal spelers ontzien en anderzijds een aantal pistes gemeden. Tot nog toe heb ik hier geen enkele verklaring buiten het sterke vermoeden van het feit dat dit om veel sterkere lobby’s en industriële actoren gaat dan de individuele zonnepaneeleigenaar gekregen.
  Dat de productie onvoldoende flexibel is en niet afgestemd kan worden op de variërende vraag heeft veel te maken met de onze kerncentrales die vraag of geen vraag maar produceren. Grote entiteiten die zeer log zijn, nauwelijks moduleerbaar. Bovendien is er nauwelijks buffer/opslagcapaciteit in ons systeem in de vorm van een stuwmeer (zoals in Noorwegen) of batterijopslag. Nu wil men die batterijopslag bij de individuele burger krijgen. Dit zou, beweert men, een groot voordeel opleveren. Ik durf dit ten stelligste betwijfelen: batterijen zijn duur en hebben een beperkte levensduur met dalende capaciteit; ze zullen er gedurende een aantal maanden voor zorgen dat de productiepieken afgetopt worden en er meer eigenproductie verbruikt wordt. Alleen lijkt het mij veel beter dat dergelijke batterijen in grotere entiteiten door de netwerkbeheerder en de industriële zonnepaneeluitbater (de MW-producenten) zelf geplaatst worden. Hij kan dit veel efficiënter, rendabeler dan de individuele zonnepaneeleigenaar die er niet altijd de ruimte voor heeft. Bovendien kan die opslagcapaciteit dan ook gebruikt worden voor de energie geproduceerd door windmolens wanneer daar overproductie is. Beter dan windmolenparken stil te leggen en hun hiervoor financieel te vergoeden.
  Alleen niks van dit alles, moedige keuzes worden niet genomen en dit wakkert alleen maar de frustratie aan. Ook ik heb zonnepanelen en eerlijk gezegd beklaag ik me dat niet, ondanks alles. Alleen maakt dit hele gedoe mij toch een beetje cynisch.

  2 april 2021 at 14:38
 • Erwin De Mulder Reply

  En dan vindt de Groen-minister Tine Van Der Straeten het nog opportuun om nog eens 100 miljoen extra subsidies aan de windmolen-baronnen toe te kennen .Deze extra subsidies moeten wel door u en ik betaald worden via jawel weeral duurdere stroom .Alsof het allemaal nog niet genoeg was…

  2 april 2021 at 13:05
 • Theo Reply

  België is en blijft een bananenrepubliek, dat blijkt keer op keer!! Zal ook nooit anders worden.

  2 april 2021 at 12:47
 • Stefan Reply

  Met of zonder capaciteitstaks zal er stroom op het net komen. Dit is dus de zoveelste regel om de mensen te pluimen. Fair zou zijn als de eigenaars van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze produceren of zijn ze vergeten dat wij investeringen gedaan hebben die helpen aan het behalen van de klimaat doelstellingen waarvoor België zich geëngageerd heeft. Als wij de stekker uittrekken zullen ze pas problemen hebben

  1 april 2021 at 11:00
 • Wyffels Dirk Reply

  Mensen open eens de ogen ! VREG , CREG , Engi , Fluvius , Grondwettelijk hof etc. allemaal een pot nat ze zijn allemaal samen gesteld met ondermeer mensen met een politiek mandaat of een of andere politieke connectie ! Ik hoor het Guy Verhofstadt jaren terug nog zeggen , het wordt dringend tijd dat we terug deelnemen aan het beleid anders lopen we een te grote achterstand op bij allerhande benoemingen ! Daarna kwamen ze aan de macht en voerden de groene stroom certificaten in hoofdzakelijk voor zonneboeren e.a grootinvesteerders en die worden nu ongemoeid gelaten ! Denk daar eens aan bij de volgende verkiezingen ?

  1 april 2021 at 07:59
 • Jozef V Reply

  In Leuven is de situatie grof. Het net wordt overgeschakeld van 230V naar 400V, en wil je aangesloten blijven op het net wordt je GEDWONGEN een digitale teller te laten plaatsen.
  Weg 90 à 95 % van de opgewekte elektriciteit , gratis af te staan ….
  Compensatie ? ???
  Wees maar zeker, er zijn er die er echt wel beter van worden.

  31 maart 2021 at 21:04
 • Lowieke van de bakker Reply

  Het stroomnet is jammer genoeg geen batterij.
  Zonnepaneeleigenaars produceren heel veel stroom op het moment dat ze er zelf weinig of geen verbruiken.
  We plaatsen onze overtollige stroom op het net, waardoor dit net overbelast wordt.
  Op het moment dat we weinig of geen stroom produceren met onze panelen, hebben we het meeste behoefte aan elektriciteit.
  We vinden het dan heel normaal dat we de stroom die we er op plaatsten, terugkrijgen.
  Jammer genoeg werkt het net zo niet.

  Dit is de realiteit.

  Dat er ooit ministers waren die toekomstige investeerders in zonnepanelen de hemel beloofden is een triestig feit. Deze mensen reageren terecht omdat deze beloftes niet waargemaakt worden.

  Zelf heb ik ook zonnepanelen en krijg daarbij ook nog eens 350 euro / 1000 kWh, dit gedurende 20 jaar. Ook draait mijne meter nog steeds terug.

  Welnu, dat certificatengedoe is totaal onzinnig, ik kreeg ondertussen reeds meer dan 27.650 euro uitbetaald. Samen met de nog terugdraaiende teller was dit de investering van mijn leven.
  Om de zonnepanelen te kunnen betalen, kreeg ik een groene lening aan 0%.
  O ja, mijn investering bedroeg geen 30.000 euro!

  Ik verwarm mijn woning met een warmtepomp (water – water), ik kreeg hiervoor destijds 7.500 euro subsidies en een groene lening van 0%
  Mijn investering bedroeg toen net geen 20.000 euro (waarvan het tweemaal boren tot 87 meter diepte, de rekening liet oplopen).

  Dankzij mijn zonnepanelen en de terugdraaiende teller, stook ik al 10 jaar gratis.

  31 maart 2021 at 18:34
  • Jimmy Reply

   Dat geldt hadden we beter aan batterijen kunnen uitgeven, ik nodig je uit om dat vooralsnog te doen dan kunnen we het net in evenwicht brengen,

   31 maart 2021 at 20:01
  • Jimmy Reply

   Dat geldt hadden we beter aan batterijen kunnen uitgeven, ik nodig je uit om dat vooralsnog te doen dan kunnen we het net in evenwicht brengen,

   31 maart 2021 at 20:01
  • Charelke van Marieke Reply

   Heel erg fijn voor Lowieke. Aan de heren en dames politici, VREGgers e.a. die dit ongehoord positief verhaal lezen toch even opmerken dat we morgen 1 april zijn. Er moet dus niet super dringend een nieuwe belasting uitgevonden worden om ook Lowieke de kast op te jagen.

   31 maart 2021 at 20:07
  • NU Reply

   prosumententarief ??? Heeft u dat niet dan ???
   en
   als u nu geen terugdraaiende teller meer heeft ,denk u dan nog gratis te stoken !!

   1 april 2021 at 13:57
 • Roger S. Reply

  De Vreg doet er alles aan om het elektriciteitsnet niet over te belasten. Hiervoor willen ze een capaciteitstarief invoegen. Dit is eigenlijk niets meer het piekverbruik zoveel mogelijk te beperken.

  Alleen vergeet de Vreg dat er mensen zijn die overdag gaan werken. Als ze thuiskomen, moet er eten gekookt worden, moet er gewassen worden en is er licht nodig om iets te kunnen zien. Kinderen moeten huiswerk maken (PC) en / of kijken naar den TV.

  We verbruiken steeds meer elektriciteit ondanks het feit dat we naar energiezuinige verlichting en energiezuinige toestellen overschakelen.

  31 maart 2021 at 18:16
 • rik Reply

  burgerlijke ongehoorzaamheid is een recht!!!

  zoek maar op!

  31 maart 2021 at 18:04
 • domme mens Reply

  Tot in den treure : bereken eerst wat je geld elders zou kunnen opbrengen voor je het in zonnepanelen steekt. Hoogstens nog net voldoende om je verplicht E-peil te halen. Voor de rest VERGEET HET.
  Warmtepomp : VERGEET HET. Ik ben iemand die het met veel schuldgevoel zijn kinderen adviseerde. Zij betalen nu maandelijks 3 x zo veel aan energiekost als wij met een verwarming op gas in een veel minder geïsoleerd huis.
  Wat zijn wij toch naïevelingen. Destijds zonnepanelen gezet. Terugdraaiende teller : geen sprake van. Beperking in jaren : geen sprake van. Prosumententarief : geen sprake van.

  31 maart 2021 at 15:08
 • Eric Reply

  Betogen kan (nog) niet, maar we kunnen wel allemaal mails versturen, om te beginnen naar Zuhal Demir. Die van mij zit al in haar inbox.

  31 maart 2021 at 15:07
 • Erik Reply

  De enige juiste en logische oplossing is het behoud van de terugdraaiende teller.

  Het lijkt wel alsof de overheid het als een voorname taak ziet haar burgers te ontrieven. Ik schreef een boek ‘De belastingAANSLAG’ (Erik Raeven) over een door de fiscus gedupeerd gezin. Tien jaar van hun leven verwoest. Vandaag in KNACK een artikel dat het wel erg duidelijk maakt dat dit gezin geen uitzondering is. Was België dan geen rechtsstaat? Eentje die flink scheefstaat dan wel…

  31 maart 2021 at 14:23
 • Christiaan Reply

  Het is voor mij en velen overduidelijk dat de besluiten en beslissingen die de VREG maakt eerder in het belang van de energie producent dan in het belang van de Vlaamse burger zijn. Onderwerp de VREG even aan een audit door een onafhankelijk onderzoek team samengesteld uit betrouwbare (d.w.z. geen amateuristisch politiek benoemden, geen handlangers van energie producenten) experten. De politiek kan dit perfect doen, het feit dat men zich eerder verbergt achter bedenkelijke beslissingen van de VREG stelt het vertrouwen van de burgers ten aanzien van de overheid nog maar eens op de helling.
  Ik hoop dat de politiek wakker wordt NOG VOOR de volgende verkiezingen en de knoeiboel van het energie beleid van de voorbije 30 jaar van tafel veegt. Kom minstens na wat er aan de burgers & gezinnen beloofd is ! (d.w.z. terugdraaiende teller zonder 15 j. limiet )
  Capaciteit tarief uitstellen en hopen dat het overwaait tegen de volgende verkiezingen is echt niet voldoende
  om de burgers te laten vergeten hoezeer ze door de overheid bedrogen zijn !

  31 maart 2021 at 13:49
 • Dirk Reply

  Ik heb even na gekeken bij mijn provider, ik betaal meer dan 16 EUR per kWu voor de elektriciteit die ik zelf van het net verbruik, dus verbruikerstarief. ALS,, dikke ALS dus, ik zou een digitale meter hebben, krijg ik de kWu betaald door mijn provider aan het grandiose bedrag van 4,21 EURcent per kWu… Dus ze krijgen van mij de stroom MINSTENS vier maa goedkoper dan wat ik moet betalen.. Als dat geen diefstal mag genoemd worden?? Benieuwd of de VREG, het Grondwettelijk Hof én de politieke overheid beseffen dat zij diefstal ondersteunen, goedkeuren, tot zelfs aanbevelen… We leven in een rare wereld..

  31 maart 2021 at 13:44
  • Dirickx Patrick Reply

   Let op als je met cijfers speelt.
   In het eerste gevalspreek je over 16 euro per kwU.
   In het tweede geval spreek je over 4.21 eurocent per kwU.
   Het eerste is een 400-voud van het tweede.

   31 maart 2021 at 14:33
  • De Feyter Marc Reply

   De Vreg is een organisatie die in plaats van advies te geven aan de regering de regering
   dwarsboomt en zeker de burgers die geinvesteerd hebben in productie van groene energie
   de vreg heefd rechtspersoonlijkheid, zouden moeten rechtzaak aanspannen tegen de vreg

   31 maart 2021 at 16:14
 • Guy Reply

  Momenteel zijn we 1 maand verder in het nieuwe systeem voor de ongelukkigen die een digitale meter en PV hebben. Normaal op 1 jaar tijd kochten wij 50 a 100kWh in het dagtarief, en rond de 500 a 800 kWh in het nachttarief aan elektriciteit, samen dus nooit meer dan 1000kWh. En dat met de 5800 a 6000kWh die mijn panelen opbrengen. Situatie na 29 dagen in het nieuwe systeem : 132kWh in het dagtarief en 149kWh in het nachttarief moeten kopen, en in totaal 240kWh geïnjecteerd (lees, zo goed als verloren). We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk zware apparaten tijdens zonnige dagen te laten draaien, én ik heb nog extra airco’s en elektrische vuurtjes opgezet. Zelfverbruik is nu zogezegd 45-50%, maar enkel omdat ik het niet kon verdragen nog meer elektrische stroom af te geven. Had ik die extra toestellen niet ingeschakeld, dan was m’n zelfverbruik zeker niet aan 30% gekomen. Ondanks alle extra’s vermoed ik dat ik op het einde van de rit 3500-4000kWh stroom ga moeten kopen op een 1 jaar (en dat met 6000kWh op het dak!), en zo’n 3000 a 3500 ga afgeven (in het beste geval). Top hoor!

  31 maart 2021 at 12:53
  • karel Reply

   Ja erg is dit , extra apparaten aansluiten om verbruik te hebben , waar drijven ze ons naar toe ? heb panelen gezet om het milieu een beetje te ontlasten . nu is deze bel ook nog eens kapot geprikt , straks vertellen ze nog dat de klimaattop enkel geld klopperij is net gelijk de hele corona shit die ook door ons gaat betaald moeten worden ,

   31 maart 2021 at 17:50
 • dvg Reply

  EERST ZIEN EN DAARNA GELOVEN!
  de opeenvolgende energieministers en instantie’s hebben er een potje van gemaakt ,
  waarom zouden we nu iemand op zijn/haar woord moeten geloven?
  trouwens de oplossing is simpel
  laat de meter gewoon door en terugdraaien zoals het hoort.

  31 maart 2021 at 12:29
 • Lattré Franky Reply

  Als dit zo doorgaat , dan zullen er nog weinigen zijn die willen investeren in de toekomst. De regering en al die andere klote organisaties doen niks anders dan contractbreuk plegen. Wij zouden dat eens moeten proberen…

  31 maart 2021 at 11:14
 • Marc Reply

  Produceren op moment dat men verbruikt en anders de stekker uit. Heb niet geïnvesteerd opdat overheid haar doelstellingen zou halen en al zeker niet opdat electriciteitsmaatschappijen met de kw’s (centen) gaan lopen.
  Afspraken dienen nagekomen te worden. Ik kom de mijne na, ook al doet de overheid dit niet.

  31 maart 2021 at 11:09
 • Lyra Reply

  De elektriciteit word nog duurder en ook in de zomer, en voor mensen dat geen zonnepanelen hebben ook, nu nog een centrale in de zomer moeten bij inschakellen omdat de eigenaars van zonnepanelen het allemaal zelf opgebruiken in plaatsen van aan de buren te verkopen.

  De capaciteit tarief nu ook nog,
  Heb ergens al gelezen dat als je meer dan 2,5kWh verbruikt in 15min. Je daar op beboete word?

  31 maart 2021 at 10:15
 • aldo Reply

  plannen van een zonnemars in brussel eenmaal corona weg is en dan moet iedereen met een zonnepaneel daar zijn .

  31 maart 2021 at 10:07
 • Frans Verlaeckt Reply

  Er is maar één rechtvaardige oplossing: DE TERUGDRAAIENDE TELLER BEHOUDEN !!!
  Het ogenblikkelijke verbruik is een mythe!
  Het is niet mogelijk voor een warmtepomp: winterverbruik tegenover zomerproductie.
  Het is niet mogelijk voor een warmtepomp: meeste verbruik ’s ochtends om op te warmen wanneer de zon nog niet schijnt terwijl na de middag de productie hoger is dan het verbruik. En dit nogmaals in de avonduren.
  DE TERUGDRAAIENDE TELLER MOET BEHOUDEN BLIJVEN !

  31 maart 2021 at 09:55
  • Vanelderen Reply

   Volmondig mee eens het moet gedaan zijn om de mensen meerdere wielen voor de ogen te draaien. Als een bedrijf investeert in duurzame goederen is om er winst uit te halen, waarom zouden mensen die investeren in zonnepanelen ook geen winst mogen maken?

   31 maart 2021 at 10:42
  • T. Raymakers Reply

   Als we allemaal op hetzelfde moment onze zonnepanelen afschakelen, zullen ze weten zien wat er gebeurt. Tekort aan energie en de milieudoelstellingen niet halen.

   31 maart 2021 at 14:58
 • Pieter V Reply

  Het volgende heeft maar half met deze problematiek te maken maar zou er eens iemand grote kuis kunnen houden in alle vreg’s en creg’s, federale en laterale ministers, stuurgroepen, vzw’s? Natuurlijk staat alles stil, niemand weet nog wie welke materie kan behandelen.

  Ik ben even naar de site van vreg en creg geweest. Volgens mij doen ze identiek hetzelfde. Ik ga een mreg oprichten (mijn regulator) en de terugdraaiende teller unaniem goedkeuren.

  31 maart 2021 at 09:53
  • Josse Reply

   Bij de VREG verdienen 2 managers € 700.000,-/jaar. De ‘CEO’ € 800.000,- Wie betaalt dat ?… U mag 2x raden…

   31 maart 2021 at 12:28
 • Marie Reply

  Merkwaardig dat er niet gesproken wordt over ruim 70.000 juridische klachten tegen de overheid,
  We blijven eisen dat de terugdraaiende teller blijft en terugkomt!

  31 maart 2021 at 09:15
  • Marina Reply

   Dit moet men doen door contact op te nemen rechtstreeks met de media via TV, Facebook, …
   hier is de overheid en politici bevreesd !

   We moeten deze middelen meer en beter te gebruiken, op dit medium komt men niet ver genoeg.

   31 maart 2021 at 09:48
   • Rik Reply

    @Marina, media en politiek = 1 pot nat

    31 maart 2021 at 10:25
  • WDZO Reply

   Helemaal mee eens, eerst maken ze je lekker met subsidies, groene stroomcertificaten, daarna pleegt de regering gewoon contract breuk. Ik vraag mij af of er geen instantie is die dat arrest van het Grondwettelijk kan terugdraaien

   31 maart 2021 at 13:43

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *