Zonnepaneel blauwe luch
Wat ik moet weten voor ik zonnepanelen aankoop?

De aankoop van zonnepanelen is geen kleine investering, maar zeker een goede! Op lange termijn kunt u namelijk een hoop geld besparen. Toch is het belangrijk om bij de aankoop van zonnepanelen even stil te staan. Om het u wat gemakkelijker te maken, hebben wij op een rijtje gezet waar u op moet letten voor u zonnepanelen aankoopt.

 1. Welke verschillende zonnepanelen zijn er?

Er zijn 2 verschillende soorten zonnepanelen: fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten het licht om in elektriciteit en thermische zetten zonlicht om in vloeistof wat gebruikt kan worden om water te verwarmen.

De meeste bekende zijn fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze kunnen we opdelen in 3 verschillende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: opgebouwd uit één kristal per zonnecel. Deze soort is de duurste, maar geeft het hoogste rendement
 • Polykristallijne zonnepanelen: geven een iets minder hoog rendement, maar zijn ook iets goedkoper.
 • Amorf zonnepanelen: interessant voor grote oppervlakten, zoals die van een bedrijfsgebouw.
 1. Wat zijn voor mij de beste zonnepanelen?

De meeste mensen gaan voor fotovoltaïsche zonnepanelen. De keuze tussen monokristallijn of polykristallijn hangt af van een aantal parameters. Zie hier wat de verschillen zijn tussen de twee soorten zonnepanelen:

Monokristallijn

 • Geeft hoger vermogen per m2.
 • Wekt meer energie op bij direct zonlicht
 • Volledig zwart paneel

Is de ruimte voor zonnepanelen beperkt en is het gericht op het zuiden, dan kunt u beter gaan voor deze soort zonnepanelen. Deze leveren namelijk meer energie op voor een beperkt aantal m2 zonnepanelen.

Polykristallijn

 • De productieprijs, en dus de aankoopprijs, is lager
 • Wekt meer energie op bij diffuus licht (bewolking en zijwaartse straling)
 • Blauwe kleur

Is er sprake van een zijwaartse straling (oost of west gericht) dan kunt u het best voor deze soort zonnepanelen gaan.

 1. Hoeveel zonnepanelen moeten er op mijn dak

Hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, hangt in eerste instantie af van uw ambitie. Wilt u de helft van de stroom opwekken door middel van zonne-energie en de helft door normale stroom, of wilt u alle stroom opwekken door middel van zonne-energie?

Stel, uw gezin verbruikt 4.000 kWh per jaar. Deel dit door de omrekenfactor 0,85, waardoor je de hoeveelheid Wp berekent. 4.000/0,85= 4.706 Wp. Deel dit door het Wp vermogen van één zonnepaneel. Stel, deze is 240 Wp, dan wordt de berekening 4.706/240= 20 zonnepanelen.

 1. Hoeveel kosten zonnepanelen en wat is het rendement?

Om een gezin van 3 personen te voorzien, heeft u gemiddeld 3.500 kWh nodig. U kunt dan ongeveer rekenen op een kostprijs van €6.000, inclusief BTW en plaatsing. Uw huidige factuur geeft u een idee van uw huidig energieverbruik.

Het rendement van zonnepanelen verschilt per gewest, aangezien de subsidie voor zonnepanelen voor Vlaanderen is afgeschaft en er daarnaast een taks is geheven voor eigenaars van zonnepanelen. Daardoor is uw rendement iets lager dan in andere gewesten, maar nog altijd aanzienlijk. U kunt in het gewest Vlaanderen namelijk genieten van een rendement van 2,3% tot 4,1%, afhankelijk van de hellingsgraad van het dak en in welke richting het dak ligt (zuid, oost of west). In het Hoofdstedelijk Gewest Brussel geldt een rendement tussen de 5,5% en 6,8% en in Wallonië tussen de 4,6% en 6,2%.

 1. Kan ik mijn zonnepanelen betalen met subsidies of een andere manier van financiering?

Voor Vlaanderen is de subsidie voor zonnepanelen helaas afgeschaft, maar misschien woont u in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel of in Wallonië? Dan kunt u nog steeds genieten van een subsidie. In Brussel wordt er gewerkt met groenestroomcertificaten (GSC). Per geproduceerde MWh heeft men recht op GSC gedurende 10 jaar. Dit komt ongeveer neer op een subsidie van €714 per jaar gedurende 10 jaar. In Wallonië geldt het Qualiwatt programma. Dit programma geldt de eerste 5 jaar na plaatsing, een geeft recht op een subsidie van gemiddeld €532 per jaar, afhankelijk van de netbeheerder.

Heeft u genoeg bij elkaar gespaard? Dan kunt u gebruik maken van uw eigen spaargeld. Zorg ervoor dat u altijd een buffer houdt. Heeft u niet genoeg spaargeld, of wilt u alleen een deel financieren met uw spaargeld? Dan kunt u kiezen voor een energielening, reeds vanaf 1,49% interest, wat u dus nog heel wat rendement laat. Om energieleningen te vergelijken klikt u hier.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS