Zuhal Demir
Mogelijk extra compensatie voor Vlaamse eigenaren zonnepanelen met warmtepomp

Vlaamse zonnepaneeleigenaren die een warmtepomp hebben krijgen mogelijk eenmalig een extra compensatiepremie van 1.163 euro voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Dat meldt minister Demir van Energie.

Minister Demir heeft de bedachte regeling uitgewerkt in nauw overleg met Vlaamse parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD).

Advies Raad van State

De VREG, de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en de Raad van State moeten in de komende periode nog groen licht geven voor het voorstel van de minister. Als alle adviezen ingewonnen en verwerkt zijn, kan het besluit definitief worden goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd. Het zal dus nog  tot in het najaar duren voordat de nieuwe premie kan worden aangevraagd.

Demir hierover: ‘Omdat in dit dossier in het verleden al te veel beloftes gedaan zijn die niet ingelost werden, maakten we die fout niet nog eens. Achter de schermen werden alle mogelijkheden eerst grondig bestudeerd en het huidige voorstel is daarvan het resultaat. Het lijkt haalbaar en betaalbaar. Daarom winnen we nu advies in bij de diverse adviesinstanties en de Raad van State.’

Terugdraaiende teller

Eerder dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller. Dat zorgt voor een financieel verlies bij een groot aantal gezinnen met een digitale meter die zelf energie produceren. Voor de eigenaars van zonnepanelen startte de Vlaamse Regering in januari de goedkeuringsprocedure om in een retroactieve investeringspremie te voorzien. Na ongeveer 4 maanden is de procedure in een vergevorderde fase beland en wordt een tweede advies van de Raad van State verwerkt teneinde daarna over te gaan tot een definitieve goedkeuring.

Voor gezinnen, bedrijven en andere organisaties die een warmtepomp met zonnepanelen combineren is het wegvallen van de terugdraaiende teller echter een grotere streep door de rekening dan ‘gewone’ zonnepaneeleigenaren. Eigenaren van warmtepompen plaatsten namelijk vaak meer zonnepanelen dan gezinnen zonder warmtepomp, waardoor ze de afschaffing van de terugdraaiende teller financieel sterker voelen. Wie binnen die groep valt, zal daarom nu niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor de investering in de warmtepomp een retroactieve investeringspremie kunnen aanvragen.

31.000 eigenaren

Op voorstel van minister Demir heeft de Vlaamse Regering namelijk besloten om een extra retroactieve investeringspremie in het leven te roepen. Het gaat  om ongeveer 31.000 eigenaren van een warmtepomp voor woningverwarming in combinatie met zonnepanelen (red. met een omvormer kleiner dan 10 kilowatt).

Verder komen ook ongeveer 530 installaties die warmte en stroom produceren (red. warmtekrachtkoppeling) of kleine windturbines, en in dienst genomen zijn voor 31 december 2020, in aanmerking voor steun. ‘Het was allesbehalve evident om een juridisch robuust voorstel uit te werken’, licht minister Demir toe. ‘Daarom is het dat ik op geen enkele manier beloftes heb gedaan of politieke ballonnetjes hierover heb opgelaten. Mensen die investeren in hernieuwbare energie zijn, net als mij, die beloftepolitiek beu. Mensen willen resultaten. Die zijn er nu. Vandaag kreeg mijn uitgewerkt voorstel groen licht en wordt de laatste horde aangevat met een adviesvraag bij de Raad van State en de adviesinstanties.’

Voor deze 530 installaties is per technologie en per jaar van indienstname (periode 2006-2020) berekend of een/welke premie nodig is om na 15 jaar een rendement van 5 procent te behalen op een representatieve gemiddelde installatie. De premie kan hierbij oplopen tot 2.400 euro per kilowatt voor microwarmte-krachtinstallaties, 5.907 euro per kilowatt voor brandstofcellen of stirlingmotoren en 7.175 euro per kilowatt voor kleine windturbines. Er is geen retroactieve investeringspremie voor waterkrachtcentrales nodig.

Bron: solarmagazine.nl, 4 juni 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

22 reacties

 1. Is dit dan geen discriminatie??? En maar proberen hun gezicht te redden en stemmen te ronselen . Dit is het zoveelste doekje tegen het bloeden . Hoe dikwijls hebben ze in het verleden al zulke truken toegepast ? het wordt stil aan doorzichtig ! !

 2. Beste Vlaamse regering ,
  Wanneer stopt deze prutsboetiek waarin jullie werken of mag ik het correct stellen prutsen, klooien, foefelen ?
  Dank zij jullie beleid of wat daarvoor voor doorgaat mag de Vlaming geen terugdraaiende teller verrekening meer krijgen terwijl dit in Wallonië wel kan. Hoe willen jullie dat nu uitgelegd en verdedigd krijgen tegen de verkiezingen van 2024 ?
  De uitleg dat het nu niet meer kan en het de schuld is van anderen (afhankelijk van de bron is het de schuld van de federale regering, CREG, VREG, NVA, OVLD, CD&V, VOORUIT, GROEN!, VB, GWH, RVS … sommigen opperen zelfs dat het de zoveelste communautaire streek zou zijn vanwege de walen …) is zwakjes en zoals we allemaal weten onwaar, niet correct !
  Het laatste feit in de schandaal story rond zonnepanelen is de 15 j. terugdraai effect vernietiging van het GWH ! Een regeling zoals men in Wallonië heeft kan bv. wel nog, of een andere regeling … bv. een faire injectie prijs voor geïnjecteerde energie.
  Hoeveel van jullie hebben eigenlijk een diploma die gerelateerd is met de studierichting rechten ? Wisten deze politici (met ernstige noties van rechten neem ik aan) dan niet meteen al dat dit besluit van het GWH er zeker kwam ? Hoe hypocriet is dit ?
  De enige acties die we tot nu zagen van de Vlaamse regering waren ondermaatse beschamende compensatie regelingen !!! Ook dat weten jullie politici toch best wel !
  Beste Vlaamse regering, de enige correcte manier om uit deze complete afgang te geraken en misschien nog een beetje vertrouwen en/of respect terug te winnen van de Vlaamse kiezer is “MINSTENS DE BELOOFDE RETURN OP ONZE INVESTERINGEN (OP JULLIE AANRADEN) TE GEVEN. DAT BETEKENT EEN TERUGDRAAIENDE TELLER VERREKENING ONGELIMITEERD IN DE TIJD !!!! ” Onder deze condities heb ik (in totaal samen met 1 000 000 Vlamingen = gedupeerde potentiële kiezers) mijn installatie geplaatst ! De terugdraaiende teller verrekening afschaffen is niet alleen woordbreuk, het is ook beliegen, bedriegen en stelen van jullie kiezers ! Om dit te beseffen heb je slechts gezond verstand nodig, geen diploma rechten !
  Vandaag is minister Demir verantwoordelijk voor energie in een Vlaamse regering onder NVA . NVA heeft het mandaat en de mogelijkheid om deze prutshistorie recht te trekken als ze de hulp krijgt van haar Vlaamse regering partners OVLD & CD&V , er zijn geen beperkingen of belemmeringen. Liefst niet via een lang aanslepende onderzoek commissie maar daadkrachtig en correct ! Alle partijen kunnen hiermee scoren, de gedupeerde investeerders in eerste plaats en vooral niet te vergeten de politieke partijen die er in het verleden een potje van gemaakt hebben. Voor de duidelijkheid, ALLE politieke partijen treffen hier schuld, niemand heeft hierrond in het verleden oppositie gevoerd. ALLEN hebben ze ingestemd, al dan niet bewust van het bedrog.
  Zal minister Demir hier nu echt moeten opdraaien voor het gepruts van haar voorgangers ?
  Een van de slogans rond hernieuwbare en niet vervuilende energie is erin geloven. Zwakjes toch als je weet dat er momenteel nog weinig van de prille investeerders in groene energie jullie geloven …
  Stop met slimme uitleg over het voordeel van de DM, we weten ondertussen allemaal wel dat het niet de DM is die het probleem is maar wel jullie onfaire verrekening !
  Stop met aanprijzen van veel te dure batterijen die vandaag nog niet genoeg lange levensduur hebben om rendabel te zijn ! Wij kunnen echt ook wel rekenen en bekijken jullie adviezen kritisch.
  Geef het elektriciteitsnet eindelijk de hoogdringende upgrade die het nodig heeft, iedereen een DM, een batterij en capaciteit tarief zal vooral onze rekening duurder maken, dat weten jullie toch ook ?
  Het is fout om te geloven, te hopen dat het protest overwaait en vergeten is tegen de volgende verkiezingen. In tegendeel, hoe langer er gewacht wordt om deze Vlaamse zonnepaneel schande aan te pakken hoe groter de strijdvaardigheid van de gedupeerden. Het blijft echt niet alleen beperkt tot wat kwade Facebook groepen, uitzendingen in pano, sprookjes … of reacties zoals hier. Vandaag zijn de Vlaamse burgers zich aan het verenigen en moeten ze een proces aanspannen tegen hun regering ! Hoeveel verder moet het nog komen voor iemand bij jullie snapt dat het zo niet verder kan ! De Vlaamse regering zakt steeds dieper weg in schandaal sfeer ! Los het best op voor 2024 !

  1. beste,mooie conclusie waarin ik wil toevoegen dat de pano uitzending
   duidelijk liet merken dat minister Marghem van de federale regering
   de opdracht kreeg een oplossing te zoeken,maar niets deed.
   Het was weer zoals altijd zeker ” et pour les flamands la meme chose”
   en dit laat NVA liggen, dit gaat stemmen kosten , hopelijk draaien ze zich nog !

   1. laaat ons hopen dat de dag dat we onafhankelijk kunnen zijn van het openbare net dichterbij komt.
    al moet ik daarvoor in noodgevallen een veel te dure benzinegenerator aanspreken,
    1 zaak staat vast,zodra de mogelijkheid bestaat vliegt de overheid en hun partners in crime,met hun klikken en klakken over de straatstenen!

 3. Als accumulatie werd aangeprezen bij ons bouwen in 1978 ..omdat centrales niet kan stilleggen in de nacht kreeg men een aantrekkelijke prijs…nu word alles teniet gedaan ,tarief opgedoekt en trek jullie plan maar…12.000kwh waar je nu de volle pot voor betaald, en geen terugdraaiende teller méér.. bedankt regering en VREG.. graag een grondige reden hiervoor ???

  1. beste, ook ik heb me in 1978 electrische verwarming laten aanprijzen,
   nu financieel ferm afgezet door al hun maatregelingen (turteltax,prosu-
   mententarief,15jaar ipv altijd terugdr teller,en nu dus geen terugdr teller meer)
   maar ze zijn hier nog niet binnen!

 4. Blijven ze nu tegen die muur kijken? Zoveel mogelijk gebruiken als de zon schijnt!
  Wij moeten energie sparen, hier jaagt men de mensen op onnodige kosten, maar nee
  wij moeten energie verkwanselen omdat dat voordeliger is. VOOR WIE?
  Vraa(e)g, krij(e)g en besteel de mensen, dat is BELGIE. wie mag hier goed leven?
  De rijken, ministers en andere dieven! BEDANKT

 5. Dit moet een jaarlijkse premie zijn en niet éénmalig, dan pas is er sprake van compensatie!! Waarom enkel mensen met een warmtepomp en niet degene die verwarmen met elektriciteit ?
  Zij blijven weer in de “kou” staan.

 6. Eerst zorgen dat de netten het aankunnen . Mijn panelen vallen alle dagen uit omdat de netten het niet aankunnen en ik ben niet alleen met dat probleem.

 7. Eerst zorgen dat de netten het aankunnen . Mijn panelen vallen alle dagen uit omdat de netten het niet aankunnen en ik ben niet alleen met dat probleem.

  1. 6000 cicli heb li-ion Fe batterij van 20Kw staan 105 dagen in gebruik en heb nu 23 cicli gebruikt reken dus 4.56dag/cicli x6000 is dus 27360 dagen/ 365= 74,9589 jaar kostprijs batterij 8446.01 euro

 8. Ze werken weeral iets uit ????????? personen die in fasen zonnepanelen gelegd hebben vanwege financieel of andere oorzaken grijpen volledig ernaast omdat men alleen rekening houdt met de eerste installatie alhoewel men alle gegevens heeft van deze uitbreidingen. bedankt mevrouw de mini (ster).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS