Hoogspanningskabels
Nachttarief elektriciteit niet langer goedkoper?

Voor huishoudens met een gemiddeld elektriciteitsverbruik is het prijsvoordeel van een tweevoudig tarief nagenoeg gelijk aan nul. Dat blijkt uit een analyse van De Standaard.

Terugdraaiende teller

Men moet al meer dan 55% van het stroomverbruik verleggen naar ’s avonds of het weekend om goedkoper af te zijn met een tweevoudige meter met dag- en nachttarief. Het is wel belangrijk te vermelden dat het prijsvoordeel sterk verschil van leverancier tot leverancier.

DISTRIBUTIENETBEHEERDERS

Wil het bovenstaande dan zeggen dat het tweevoudige tarief geen behoorlijk prijsvoordeel meer kan opleveren? Neen, zeker niet. De tarieven van de distributienetbeheerders houden het tweevoudig tarief wel nog aantrekkelijk. Met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) is men jaarlijks bijna 70 euro goedkoper af ten opzichte van een enkelvoudig tarief. En dat op een jaarafrekening bij een gemiddeld verbruik van ongeveer 900 euro.

Toch dient men zich de vraag te stellen of het vandaag nog wel interessant is om een tweevoudige meter te plaatsen.

Bij een nieuwbouwwoning is er geen discussie mogelijk. Met een tweevoudige meter bespaart men bij een gemiddeld verbruik vanaf het eerste jaar bijna 70 euro uit op de elektriciteitsfactuur.

Anders is de situatie voor iemand die in zijn bestaande woning zijn enkelvoudige meter wil vervangen door een tweevoudige.

Allereerst dient men zicht te krijgen op het nachtverbruik. Logischerwijze duurt het langer om de aankoop van een tweevoudige meter terug te verdienen wanneer het nachtverbruik beperkt is. Bij een goedkope leverancier bedraagt de terugverdientijd 5 tot 6 jaar op voorwaarde dat men minstens 55% van de elektriciteit verbruikt tijdens de daluren.

7bef46b0-f4e4-11e5-aebf-83eab132d7bb_original_tablet

Bron: De Standaard

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Eén reactie

  1. Hoe U het draait of keert…. sinds Tommelein zit te knoeien betaal ik méér dan voor mijn plaatsing van zonnepanelen.;EN dat was toch niet de bedoeling ..dacht ik zo… of ben ik een simpele geest die nog gelooft dat ook mijn Arco geld nog boven water komt… 2keer gerold door dezelfde maffia bende ..
    Mijn tijd om te stemmen komt nog ..Alaaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS