PIDbox Light
Nederlandse journalist getuigt over PIDbox: “Je panelen knappen er flink van op”

Vandaag is iLumen met zijn rendementsverhogende PIDbox actief in maar liefst 40 landen. Ook de Nederlandse journalist Warna Oosterbaan van NRC Handelsblad schafte zich een exemplaar aan.

PIDbox Light indoor iLumen

“Al bijna zes jaar ben ik een tevreden afnemer van de stroom die op mijn dak wordt geproduceerd door zes zonnepanelen”, vertelt Oosterbaan in de rubriek ‘Groen’ van NRC Handelsblad. “Tegelijk met de panelen heb ik ook zo’n metertje besteld, waarop in staafgrafieken wordt verbeeld hoeveel kilowattuur (kWh) je per dag, maand en jaar produceert. Ik kijk er elke dag wel een keertje op.”

Afgelopen jaar stelde Oosterbaan plots vast dat zijn opbrengst was gezakt tot 900 kW. “In 2013 was de opbrengst nog 1.140 kWh, maar daarna liep die terug naar 1.070, 1040, 1.000 en afgelopen jaar dus naar 900 kW.”

20% minder opbrengst

De zon bleek niet de grote boosdoener. “2017 was weliswaar een slecht zonjaar, maar vanaf 2013 scheen de zon vrijwel elk jaar flink langer dan het vorige, 2017 was ongeveer op het niveau van 2013, maar de opbrengst was inmiddels met 20 procent gezakt.”

Oosterbaan contacteerde zijn zonnepaneleninstallateur en die stelde de diagnose ‘Potential Induced Degradation’ (PID). “Hij vertelde me dat PID een verschijnsel is dat zich wel meer voordoet bij iets oudere panelen. Het is, kort gezegd, weglekken van de zonnestroom door een niet optimale isolatie. De vervanging van de panelen bleek volgens mijn installateur niet mogelijk, want de fabrikant geeft niet thuis.”

PIDbox

“Maar er was een oplossing: de PIDbox”, gaat Oosterbaan verder. “Een apparaatje dat tussen de panelen en de omvormer wordt gemonteerd en ’s nachts de cellen regenereert. Aan die box zit je voor altijd vast, maar al na een paar weken knappen de panelen er flink van op, is me beloofd. Als je opbrengst jaar na jaar afneemt kan het geen kwaad om een keer met je installateur te gaan praten.”

“Ik word wel eens uitgelachen om dat getuur op mijn zonnemetertje, maar ik kan er nu op wijzen dat ik daarmee de toekomstige uitstoot van veel CO2 heb vermeden”, besluit Oosterbaan opgetogen.

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS