Heb ik het net nog nodig na installatie van een batterijsysteem?

Batterij opslag zonnepanelen

Heb ik het net nog nodig na installatie van een batterijsysteem?

Bij een autonoom of off-grid zonnepaneelsysteem bent u volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet. U wordt met andere woorden zelfvoorzienend. Klinkt natuurlijk geweldig, maar in de praktijk is een dergelijke configuratie helaas (nog) niet zo vanzelfsprekend.

Bij een autonoom zonnepaneelsysteem gaat uw woning volledig ‘off-grid’. Er is dus geen sprake van een aankoppeling aan het net. Het uitgangspunt van een dergelijk systeem is dat het overschot van de geproduceerde elektriciteit door de zonnepanelen wordt opgeslagen op een batterijsysteem. Tijdens momenten dat de productie van uw zonnepanelen lager ligt dan uw verbruik, haalt u uw tekort aan stroom dan weer uit de batterij.

Aan een off-grid zonnepaneleelsysteem zijn er vandaag echter enkele nadelen verbonden die u zeker niet mag negeren:

– Tijdens wintermaanden is de productie van zonnepanelen gevoelig lager dan tijdens de zomer, terwijl u net dan meer energie verbruikt. Is uw batterij tijdens een sombere decemberdag bijvoorbeeld opgewassen tegen het gelijktijdig gebruik van uw wasmachine, uw vaatwasser en dit terwijl u TV kijkt? U zou hierop kunnen inspelen door voor een zonnepaneleninstallatie en/of batterijsysteem met een gevoelig groter vermogen te kiezen dan bij een netgekoppeld systeem. In beide gevallen loopt de kost echter zeer hoog op en dient men zich vragen te stellen bij de praktische haalbaarheid.

– Bij een defect aan uw zonnepanelen, omvormer of batterij valt u volledig zonder stroom. Bij een netgekoppeld systeem schakelt u in dat geval voor de volle 100% over op het net. Eventueel kan u bij een off-grid systeem wel een noodgenerator voorzien.

Uiteraard biedt een autonoom zonnepaneelsysteem ook enkele voordelen:

+ Aangezien u niet langer gebruik maakt van het elektriciteitsnet, hoeft u geen prosumentenbelasting te betalen. Deze kost een gemiddeld gezin met een standaard zonnepaneleninstallatie zo’n 400 € per jaar.

+ De beschikbaarheid van elektriciteit wordt niet bepaald door uw elektriciteitsmaatschappij. U bent dus onafhankelijk van eventuele stroompannes op het net.

Toekomstmuziek

Globaal genomen kunnen we concluderen dat het economisch voorlopig aantrekkelijker is om bij de installatie van een batterij de koppeling met het net te behouden. Zeker in België, dat weinig afgelegen woningen telt en waar het net vrij tot zeer betrouwbaar is. Door technologische vooruitgang is de verwachting dat er in de nabije toekomst betere (meer capaciteit) en goedkopere batterijsystemen ontwikkeld zullen worden, die off-grid systemen er alleen maar aantrekkelijker op zullen maken.

Bron afbeelding: https://www.wholesalesolar.com/solar-information/off-grid-living

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • harald Reply

  mijn offgrid installatie of zeggen bijna offgrid is bijna klaar ben aan het wachten op mijn batterij heftruk tractie batterij 48v920 amph is ongeveer 44kw waar je toch zeker 30kw kan van gebruiken dus zou mij in staat moeten stellen om toch 9 maanden zonder het net te kunnen .steek niets terug op het net zou in de toekomst graag waterstof maken met de zonnestroom die ik over heb, om in de winter terug om te zetten .verliezen geen probleem zoveel overschot die nu ook verloren gaan heeft hier iemand ervaring mee

  1 maart 2019 at 07:40
 • Silke Reply

  Maar binnen welke termijn wordt het wel haalbaar om ‘off grid’ te gaan? Zonder dat je over een gigantisch budget beschikt.

  4 juli 2017 at 14:07
 • Koen Reply

  Wat gaat men doen met nulenergiewoningen? Deze eerst promoten en nu de mensen laten afdokken in de vorm van een capaciteitstarief. Welke batterij zal onze in de zomer opgewekte energie opslaan om in de winter te kunnen verwarmen? Eetje zo groot als een kerncentrale? Dus nu is men plots ineens tegen nulenergiewoningen. en dat heb ik meermaals gemeld aan het kabinet van Tommelein. Nooit een antwoord de facto gekregen over nulenergiewoningen. Steeds een copy paste tekst over de algemene principes van slimmer meters en PV cellen. Maar dat is mijn vraag niet.

  29 maart 2017 at 19:02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *