Netbeheerders formeel: “Digitale meters tasten rendement zonnepanelen niet aan”

Slimme meter

Netbeheerders formeel: “Digitale meters tasten rendement zonnepanelen niet aan”

Op 1 januari 2019 gaat de uitrol van de digitale meters in Vlaanderen van start. Tegen 2022 moet volgens De Morgen één gezin op drie een exemplaar in huis hebben, waaronder de eigenaars van de zonnepanelen.

Een vrees bij eigenaars van zonnepanelen is dat zij na de plaatsing van een digitale meter niet langer zullen kunnen genieten van het compensatiemechanisme van de terugdraaiende teller.

Slimme meter

Recht op compensatie

De netbeheerders spreken dit echter tegen. Volgens hen zal de omschakeling naar de digitale meter het principe van de wettelijk voorziene compensatie en dus het rendement van uw zonnepanelen niet aantasten. Ook zonder terugdraaiende teller behoudt u immers het recht op compensatie.

Bidirectionele meter

Dit blijkt ook uit een proefproject dat momenteel in Brussel loopt met een bidirectionele meter. Bij een dergelijke meter wordt het verbruik van energie en de hoeveelheid die u opnieuw injecteert in het net apart gemeten. De compensatie wordt berekend door de hoeveelheid teruggegeven energie af te trekken van de verbruikte energie. Naar verluidt zal deze compensatie in 2020 verdwijnen, hetgeen gecompenseerd zal worden door een verhoogd aantal groenestroomcertificaten.

De slimme meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter in Brussel: hij telt afzonderlijk de verbruikte energie en de energie die u weer in het net injecteert. Op basis van het verschil tussen beide waarden wordt uw energiefactuur berekend. Zowel de berekening van het verschil als het doorgeven aan uw energieleverancier gebeurt automatisch.

Bron: De Morgen, 27 juni 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (34)

 • Daniel Reply

  Bezitters van zonnepanelen zijn uiteindelijk grote dommeriken geweest,degene die er nu nog plaatsen zijn nog grotere.ikzelf heb er ook 30 liggen met certificaten,gelukkig,want anders vlogen ze het dak af.

  11 september 2019 at 20:34
 • bvdp Reply

  het lijkt erop dat de politiekers de overproductie zonnestroom gratis wilt hebben en doorverkopen. tezelvertijd wilt men dat de paneel eigenaars vollepot betalen voor alle hierbuiten gebruikte stroom.
  is het dan niet beter dat ze de installatie kost gewoon terugstorten?
  De dakeigenaar mag alle directe stroom opgebruiken, en betalen voor al de rest.
  en het netwerk doet met al de overschot wat ie wilt.
  de winst zit toch in de bijlages en heffingen.

  26 augustus 2018 at 07:31
 • ANDRE Reply

  mijn besluit staat vast,ze kunnen hier een meter komen instaleren,maar dat ze maar niet denken dat ik ook maar 1 document ga ondertekenen.
  mijn handtekening beslis ik nog zelf over!

  22 augustus 2018 at 10:38
 • Vanderborght Jacques Reply

  Het is duidelijk dat politici kost wat kost de voordelen van de groenestroomcertificaten willen terugschroeven. De nieuwe meters zijn puur bedrog. Het huidige systeem is al behoorlijk uitgehold door de extra heffing via het prosumententarief (pure contractbreuk). Nu wil men nog verder gaan. Afrekenen op het moment dat men een minimale vergoeding kan geven ( als er overvloed aan energie is). Zonnepaneelhouders hebben geen nieuw systeem nodig. De vergoeding bij de verrekening in de huidige factuur is de juiste weg. Men wil ons gewoon de gebruikte energie volle pot laten betalen en een habbekrats geven voor de geproduceerde Kw. en zo onze overschot afkopen op het moment dat wij een paar 1000 KW reserve hebben (!) zodanig dat je deze niet kunt gebruiken op het moment dat je deze in de winter nodig hebt vermits je dan zelf zo goed als niets kunt produceren. Pure diefstal. Bovendien kan men met de slimme meter van op afstand de toegang tot het net afzetten. Dat betekent dat de omvormers uitvallen en de productie stopt. Dit is de achterliggende bedoeling van Tommeke !!! Test aankoop blijft hier schromelijk achter, want nog nooit enig standpunt ingenomen over al deze vormen van diestal en contractbreuk. Bovendien moeten wij maandelijks huur voor deze meter betalen… Ook al is dit maar 30 of 40 € per maand. Maar in lengte van jaren is dit een gigantische som…. In Nederland mag de consument zelf kiezen of hij een nieuwe meter wil of niet. Dat is pas democratie !! Geen enkele partij reageert op deze afzetterij van de liberalen.

  12 juli 2018 at 14:35
 • bjorn Reply

  Ik heb van de afgelopen 6 jaar dat ik mijn panelen heb maandelijks alle gegevens van opgewekte Kw + de gegevens van mijn elec meter op papier.
  Veranderd er iets voor mijn betalingen heb hier wel een degelijk bewijs voor in handen denk ik dan.

  12 juli 2018 at 10:20
 • eddy Reply

  Zeer terechte vragen. Men zou beter van ” lepe meters” spreken in plaats van “slimme meters”

  12 juli 2018 at 08:13
 • Rik Bressers Reply

  Helemaal eens met Roger Kenens.
  1. er wordt dus contractbreuk gepleegd. Mij zou dat 7.000 € schelen ! Doorzichtige truc om van die groenstroomcertificaten sneller af te geraken…
  2. Ik heb Testaankoop al geschreven over de problemen die consumenten ervaren hebben met “”slimme meters””. Veel consumenten zagen na de plaatsing van een “”slimme meter”” dat hun factuur per maand plots de hoogte inschoot (soms een factor 2 !! ). Bewezen door een Nederlandse universiteit en mensen die hun oude meter met opzet behielden. Dit moeten we nu niet willen.
  En ook al zou de compensatie gegarandeerd zijn : hoe wordt die berekend? per dag, per maand of per jaar in Mei, zoals nu het geval is ?
  3. Ik wil deze “”slimme meter”” kunnen weigeren. Geen verplichte invoering dus. Teken de petitie bij Testaankoop.

  Alleen met vereende protesten kunnen we hier iets aan doen !!

  12 juli 2018 at 07:36
  • Rik Bressers Reply

   bij punt 2. bedoel ik consumenten uit Nederland. Ook het consumentenmagazine Radar heeft hier meermaals over bericht.

   12 juli 2018 at 08:06
 • Mario Reply

  ik ben het helemaal eens, ik zal ook niet akkoord gaan zonder garanties – met het prosumententarief hebben ze reeds inbreuk gepleegd op het overeengekomen contract – zodra ik uitgenodigd zal worden om mij aan te sluiten bij een groepsclaim zal ik me inschrijven – feit blijft dat illumen aan de nieuwe regeling ook geld kan verdienen omdat zij ondertussen illubox batterijen aanbieden – mijn contract loop ook tot 2029 en zonder garanties komt die slimme meter er bij mij NIET !

  11 juli 2018 at 22:44
 • Peter Reply

  Als ik ergens spijt van heb is dat ik ooit zonnepanelen heb
  laten installeren nog nooit zoveel betaald als nu .Dank u Tommelijn

  11 juli 2018 at 21:08
 • Bijnens Jan Reply

  gewoon weigeren tot er een duidelijke regeling is niet in ons nadeel

  11 juli 2018 at 20:32
 • versieren jo Reply

  VLD en N-VA werken altijd voor het grootkapitaal.
  Waarom willen ze persé die digitale meter? Niet voor de kleine man, dat is zeker

  11 juli 2018 at 20:30
 • Bernard Pauwels Reply

  Natuurlijk kun je met twee tellers hetzelfde doen als met een terugdraaiende. Dit is ook hetgeen men zal doen, tot 2020. Een zeer venijnige regel:”Naar verluidt zal deze compensatie in 2020 verdwijnen” maakt daar dan een eind aan. En neen de slimme meter kan niet de productiemeter van de zonnepanelen vervangen, wat men eerst dacht te kunnen besparen.

  11 juli 2018 at 17:53
 • kerremans Reply

  de heren ministers doen niets waar ze geen voordeel mee hebben.weer een verdoken belasting voor de gewone burger.ik heb nooit problemen gehad met mijn elektriciteit.eerst prosumenten tarief nu een ander middel om geld in het laatje te brengen.ik heb ook zonnepanelen juist genoeg voor eigen verbruik.de ministers zoeken een middel om van de groenestroom certificaten af te geraken.ik ook een contract dat zij moeten na leven anders is het contract breuk

  11 juli 2018 at 16:00
 • Willy Bogaert Reply

  Graag een uitgewerkt cijjfervoorbeeld met vergelijk ts de huidige en toekomstige situatie
  alvorens ik me zal akkoord verklaren

  Wat met hetgeen we teveelproduceren

  11 juli 2018 at 15:07
 • Willy Bogaert Reply

  Graag een uitgewerkt voorbeeld met cijfers
  om aan te tonen dat het nieuwe systeem gelijk zal zijn aan het huidige .
  dan kunnen we zien of we er al of niet ingeluisd worden.

  Wat met wat we teveel produceren t.o.v.
  eigen verbruik ?

  11 juli 2018 at 15:02
 • Der Kinderen Roger Reply

  Een folder van Eandis dd september 2012 met v.u ;Luc Desomer,Com en Public affairs Eandis,Brusselsestwg 199 te 9090 Melle schrijft “een slimme electriciteitsmeter!
  Wat met uw zonnepanelen?
  WAT VERANDERT ER NIET?
  De nieuwe meters registreren afname en injectie afzonderlijk.Maar dat betekent niet dat de berekening voor uw facturering wijzigt.Wat u hebt geinjecteerd,blijft uw winst.Daar staan wij garant voor.U krijgt een correcte verrekening-over een volledig jaar-tussen uw afname en injectie. Verder blijven alle andere bepalingen van het “Technisch Reglement Distributie Elektriciteit” van toepassing.Daarin verandert niets door de komst van de nieuwe meters.
  Dit heb ik letterlijk overgenomen uit de folder van EANDIS.
  Ik vind een gegeven woord is voor mij heilig.

  11 juli 2018 at 14:43
 • Vonck Reply

  Het word hoog tijd dat men een goede opslagbatterij ontwikkeld, zo kunnen we het draadje naar de melkslang
  afknippen

  11 juli 2018 at 13:57
 • Eric Reply

  Zoals steeds winsten voor de maatschappij en betaald door de consument. We worden maar weer een bestolen. Kan mij vinden in voorstel voor gezamelijke Katie.

  11 juli 2018 at 13:20
 • Versmesse franky Reply

  Die ministers(dievenbende) beslissen maar en iedereen moet ja knikken . De kleine man is altijd de duppe . En zij verdienen dan nog overal aan , miljoenen euro’s allemaal zakken vullers

  11 juli 2018 at 11:28
 • ANDRE Reply

  is er nog iemand die geloof heeft aan beloftes van ministers en instantie’s?
  het zal ons weerom geld kosten zoals altijd,puur machtsmisbuik chantage en gedwongen verkoop een privebedrijf was allang veroordeeld.

  11 juli 2018 at 11:03
 • Roger Kenens Reply

  Die netbeheerders kunnen verklaren wat ze willen. Wie gaat dat kunnen controleren en wat gaat er gebeuren als achteraf blijkt dat hun verklaringen toch niet waar zijn?
  De gewone burger is toch steeds de dupe.
  Alleen de macht van het aantal kan hiertegen iets beginnen.

  Ik heb een contract tot in 2029 en als die netbeheerders mij GEEN sluitende overeenkomst kunnen voorleggen waarbij zij zich ‘ONHERROEPELIJK, ONVOORWAARDELIJK en OP 1e VERZOEK, akkoord verklaren DE EVENTUELE SCHADE TE VERGOEDEN , zal ik genoodzaakt zijn om de politie een PV te laten opstellen voor ‘contractbreuk’.
  Alleen als ik zo een ‘schriftelijke garantie’ krijg zal ik mij niet verzetten tegen de aangekondigde ‘slimme’ meter.

  Iedereen zou dit moeten doen en dit zou moeten gecoordineerd worden door bv. Ilumen in het kader van een mogelijke gezamelijke aanklacht via de rechtbank.
  Ilumen heeft toch de emailadressen van x-aantal klanten, zodat die allemaal kunnen ingelicht worden van de afhandeling voor de rechtbank. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden, maar als die kosten kunnen gedragen worden door een groot aantal medestanders, zal dit mogelijk zijn.

  11 juli 2018 at 10:37
  • verpoorten frans Reply

   roger ik ben het helemaal met u eens, u mag mij altijd contacteren, ik sta volledig achter u, en dit moeten we allemaal doen, anders worden we nog meer gepluimt

   11 juli 2018 at 12:27
   • ANDRE Reply

    Mss eens met zen allen aankloppen bij testaankoop?

    11 juli 2018 at 19:02
  • Lucas Reply

   De voorwaarden van een contract kunnen niet eenzijdig gewijzigd worden terwijl het loopt.
   Doet men dit toch, dan zal het nodig zijn massaal ons stemgedrag te wijzigen: het enige waar politici gevoelig voor zijn.

   11 juli 2018 at 13:42
   • Reynaert Reply

    Ik ben akkoord met de actie maar uw statement: “wijziging stemgedrag!!!!”, ’t jonge…maar u geen illusies….-;)

    11 juli 2018 at 20:47
  • Robrecht Reply

   een contract tot 2029? met wie? hoe?
   graag wat extra uitleg.

   Heb ook gehoord dat er in Nederland protest komt ivm electrosmog. De straling zou nadelig zijn voor sensitive personen;

   11 juli 2018 at 14:53
  • Reynaert Reply

   Helemaal akkoord met uw actie…het vertrouwen in de nieuwe meters is nihil… maar als ik lees dat Lucas hoopt op “wijziging kiesgedrag”…’t jonge… ook daar moet je niet veel vertrouwen in hebben -;)

   11 juli 2018 at 21:17
 • Jean Reply

  Drie vragen
  1 Waarom veranderen, ons systeem wat we nu hebben werkt goed
  2 Wanneer wordt gemeten 1x maal per jaar, misschien wel maandelijks
  3 In de zomer veel productie, relatief weinig verbruik.
  Wat gebeurt met de overschot indien maandelijks wordt gemeten.
  Conclusie, de verandering is er alleen om geld uit onze zak te kloppen,

  11 juli 2018 at 10:28
  • Eddy Reply

   Dit zijn zeer terechte vragen waar ik nog nergens een duidelijk antwoord op gezien heb. De “slimme meters” worden op de kosten van de consument geïnstalleerd om producenten en distributeurs meer inkomsten te bezorgen. We worden dus met ons eigen vet gesmeerd. Met deze slimme meters kan men alle kanten uit; beter zou zijn om van “lepe meters” te spreken.

   12 juli 2018 at 08:06
  • Eddy Reply

   Zeer terechte vragen. Met de slimme meters kan men alle kanten uit. Men zou beter spreken van “lepe meters” in plaats van “slimme meters”.

   12 juli 2018 at 08:10
 • bauweraerts walter Reply

  beste
  wij zullen weer het kind van de rekening worden,het gaat ons weer wat kosten.deze minister verdiend een S voor zijn naam die werkt voor het grootkapitaal.we zullen de rekening weer mogen betalen.

  hoeveel bedraagt de capaciteit van uw batterij?

  11 juli 2018 at 10:04
 • d i r k poelman Reply

  en op welke hoeveelheid energie zullen de taksen, heffingen, milieubijdragen, btw, ….. berekend worden? daarover wordt niet gecommuniceerd. Ik ben er zeker van dat we zullen betalen op het hoogste bedrag nl. het verbruik. En aangezien de belastingen de grootste kost zijn van de toale energiefaktuur (60 % of meer, reken maar na) zijn we ook onze grootste besparing kwijt !! + prosumententarief = negatief rendement. Oude wijsheid wordt weeral bewaarheid: als het verhaal te mooi is om waar te zijn is het een leugen. Deze keer met medewerking van “onze ” politici……

  11 juli 2018 at 09:59
 • verpoorten frans Reply

  wat gaan ze ons nog wijsmaken, die politiekers

  11 juli 2018 at 09:05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *