Nieuwe records zonne-energie dankzij zonnig zomerweer

dak zonnepanelen

Nieuwe records zonne-energie dankzij zonnig zomerweer

Mei en juni waren uitstekende maanden voor eigenaars van zonnepanelen. En ook juli ging alvast veelbelovend van start. Zo werd er op 1 juli tussen 12 en 16 uur meer hernieuwbare dan nucleaire energie geproduceerd.

dak zonnepanelen

Een hogere hernieuwbare dan nuclaire energieproductie is zeker geen primeur, maar wel uitzonderlijk.

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar lag de productie van zonne-energie maar liefst 13 procent hoger dan in 2017. Dit is deels te verklaren door de gunstige weersomstandigheden, maar ook doordat er steeds meer zonnepanelen worden geplaatst.

Recordmaand mei

Volgens hoogspanningsbeheerder Elia sneuvelde er in mei een record. Tijdens de meimaand werd er maar liefst 517 GWh aan zonne-energie geproduceerd. Ook juni bleek een zonnige maand, maar de totaalproductie uit zonnepanelen bleef toen beperkt tot “maar”  464 GWh. De verklaring ligt vooral bij de hogere gemiddelde temperaturen tijdens juni, hetgeen minder gunstig is voor het rendement van zonnepanelen.

Een enige (kleine) keerzijde aan het zonnige en droge zomerweer is de opstapeling van stof op zonnepanelen, hetgeen de productie lichtjes doet dalen. Een reiniging brengt tijdens periodes van extreme droogte soelaas.

Bron: VRT NWS, 3 juli 2018

Nog meer genieten van de zon?

Ontdek de PIDbox van iLumen!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *