Nieuwe technologie reduceert reflectie zonlicht op zonnepanelen

Reflectie zonlicht zonnepanelen

Nieuwe technologie reduceert reflectie zonlicht op zonnepanelen

Wetenschappers van Stanford University (Verenigde Staten) hebben een manier ontdekt om de elektrische bedrading boven zonnepanelen bijna onzichtbaar te maken voor inkomend licht. Het nieuwe ontwerp, dat silicium nanopilaren gebruikt om de draden te verbergen, zou het rendement van zonnepanelen significant kunnen verhogen.

Een zonnecel zit als halfgeleider, die zonlicht in elektriciteit omzet, ingeklemd tussen metalen contacten die de elektrische lading dragen. Deze opstelling heeft één belangrijke tekortkoming: het glanzende metaal bovenop de cel reflecteert zonlicht weg uit de richting van de halfgeleider. Dit beïnvloedt de efficiëntie van de zonnecel uiteraard negatief.

Nanopilaren

Wetenschappers van Stanford University hebben ontdekt hoe ze de bovenste reflecterende metalen contacten onzichtbaar kunnen maken en het licht als het ware kunnen ‘trechteren’ naar de onderliggende halfgeleider. Hiervoor creëerden ze silicium nanopilaren die boven een geperforeerde gouden film uitsteken en het zonlicht omleiden voordat dit het metalen oppervlak bereikt.

Na een reeks simulaties en experimenten konden de reflectieverliezen beperkt worden tot slechts 3 procent. De nieuwe technologie heeft naar verluidt het potentieel om de relatieve efficiëntie van zonnepanelen te verhogen met 10 procent.

Bron: Stanford Report 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *