Batterij opslag zonnepanelen
Nog geen enkele premie toegekend voor thuisbatterij

Eén maand na de invoering van de premie voor een thuisbatterij heeft nog geen enkele Vlaming van het systeem gebruikgemaakt. 

Sinds 1 augustus voorziet de Vlaamse regering een premie voor een thuisbatterij. Eigenaars van zonnepanelen kunnen in zo’n batterij elektriciteit opslaan die ze niet onmiddellijk gebruiken. Tegelijk met de invoering van de digitale meter, die sinds 1 juli in Vlaanderen wordt uitgerold, hoopt de Vlaamse regering met de premie zonnepaneleneigenaars te overhalen om zo’n thuisbatterij te installeren, zodat meer eigenaars van zonnepanelen zouden afstappen van het systeem van de terugdraaiende teller.

Maar één maand na de invoering heeft nog geen enkele Vlaming gebruikgemaakt van het nieuwe premiesysteem. “In de maand augustus hebben we twee premieaanvragen voor een thuisbatterij binnengekregen, maar beide dossiers kwamen niet in aanmerking omdat de aanvraag binnen de drie maanden na factuurdatum moet gebeuren”, zegt Brigitte Borgmans van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, waar de premies voor een thuisbatterij aangevraagd kunnen worden.

Nieuwe tarief

Wie aanspraak wil maken op een premie, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet beschikken over een digitale meter en kiezen voor het nieuwe tarief – en dus afstappen van het systeem van de terugdraaiende teller. “Wie nog geen digitale meter heeft en de premie aanvraagt, krijgt de kosten van de installatie van de digitale meter wel vergoed”, zegt Brigitte Borgmans. Daarnaast geldt de premie enkel voor milieuvriendelijke batterijen en moet de thuisbatterij geplaatst worden door een erkend installateur.

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur capaciteit, met een maximumbedrag van 3.200 euro. Daarnaast mag de premie niet hoger zijn dan 35 procent van de investeringskost. Wie zich een doorsneebatterij voor thuisgebruik van 8 kilowattuur aanschaft, krijgt dus een premie van 2.000 euro. Een batterij van 8 kilowattuur kost ongeveer 8.000 euro, of 6.000 euro voor wie aanspraak maakt op de premie.

Voorwaarden nog niet lang gekend

“We vinden het niet onlogisch dat we momenteel nog niet veel premieaanvragen voor een thuisbatterij hebben ontvangen”, zegt Brigitte Borgmans van het Departement Omgeving. “De voorwaarden van de premie zijn nog niet zo lang gekend. Bovendien moeten er op het moment van de aanvraag verschillende documenten overgemaakt worden, waaronder de factuur, een goedgekeurd controleverslag en een bewijs dat het batterijsysteem is aangemeld bij de netbeheerder. We verwachten wel dat er de komende maanden wat meer aanvragen zullen binnenlopen.”

Bron: Het Belang Van Limburg, 4 september 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

29 reacties

 1. Het is logisch dat er nog weinig aanvragen zijn omdat het ondanks de premie niet rendabel is.
  Een vermogen van 8Kw betekent een bruikbaar vermogen van 7Kw per dag op voorwaarde dat deze dagelijks kan opgeladen worden. In de zomer geen probleem maar in de winter veel moeilijker. Ruw geschat (200 dagen op een jaar efficient gebruik) kan deze batterij per jaar een 1400 Kwh leveren.
  Met het nieuwe tarief zal de prosumententarief wegvallen en vervangen worden door de distributiekost van de totale afname. Die zal natuurlijk 1400 Kw lager zijn. Enkel met een voorbeeld kan de besparing berekend worden.
  Laten we de gemiddelden nemen : Zonnepanelen die 3500 KWh verbruik opvangen (prosumententarief 368€ (4KVA). Totaal verbruik 0. Leveranciers blijven nog 0 verbruik aanrekenen zolang de overheid daar niets aan verandert.
  Voor de distributiekost verandert er wel iets.
  Dank zij de batterij slechts 700 Kwh totale afname (20% of maw 80% zelfconsumptie)) ; distributiekost 98€ . Besparing = 368-98 = 270€ per jaar. Het duurt dus in dit geval meer dan 22 jaar vooraleer de investering van 6000€ terugverdiend is. In de veronderstelling dat die batterij zolang meegaat.

 2. Dat is normaal, de instanties denken dat ze met een aalmoes ons kunnen verleiden. Ze hebben ons de terug draaiende teller afgenomen en nu dit want de thuiisbatterij stuurt de opgeladen stroom ook terug op het net, dus tweemaal verlies. Ook nog dit door de digitale meter wordt ons nog eens onze stroom afgepakt omdat men met terugwerkende kracht werkt nl de eerste ingebruikname datum . welke partikulier kan zijn opgewekte stroom direkt verbruiken, die moet nog uitgevonden worden.

  1. Beste Jan
   Een thuisbatterij stuurt zijn opgeladen stroom niet op het net. Integendeel ; die stroom wordt ’s nachts gebruikt in huis en gaat dus niet door de meter. Die stroom is volledig gratis net zoals de stroom die je onmiddeleijk overdag in huis gebruikt via je zonnepanelen. Dit is 2 maal winst. Ieder particulier gebruikt opgewekte stroom onmiddellijk bvb voor diepvriezer, ijskast, wijnkast gebruik van de oven in de zomer tot 19 u enz. Het gemiddelde in vlaanderen is 30%. Niemand pakt uw stroom af. je krijgt alle stroom die je met je zonnepanelen produceert netjes terug en omzeggens gratis. je betaalt enkel prosumententarief.

 3. Zolang er terug draaiende meter is geen behoefte aan een batterij, ik produceer voldoende om mijn huishoudelijke en verwarmingskosten te dekken. Maar niet lang meer, want de vreg probeert de terug draaiende meter af te schaffen, is een gerechtelijke procedure opgestart, om een einde te maken aan de terugdraaiende meter.
  Dan moeten we een batterij plaatsen, maar om de donkere maanden te overbruggen, hoe groot moet ze zijn?
  Hoe duur wordt het? Voor velen niet betaalbaar om meerdere batterijen te plaatsen.
  Nog een beetje logica, we betalen prosumenten taks omdat we het net gebruiken, iemand die zegt ik wil geen terugdraaiende meter betaald dat niet, conclusie die persoon gebruikt het net niet? Of hoe zit dat?

  1. Een thuisbatterij dient om een korte termijn te overbruggen binnen – afhankelijk van de batterijcapaciteit – enkele dagen. Niet om seizoenen te overbruggen. Dat is in ons klimaat voorlopig onmogelijk. De productiecapaciteit van een PV installatie is in het stookseizoen te laag om iedere dag een batterij terug aan te vullen. Als je elektrisch verwarmt – ook met een WP – is de opslagcapaciteit van een thuisbatterij en de productiecapaciteit van PV al helemaal onvoldoende. Dat lukt alleen als je het net zelf als opslag gebruikt (dus via terugdraaiende teller).

   Dat er geen premieaanvragen zijn voor een thuisbatterij heeft niet zozeer met die thuisbatterij zelf te maken maar met al de bijkomende voorwaarden die men oplegt om zo’n thuisbatterij met premie te installeren. Vooral het verbod om meer dan 60% van je productie in het net te injecteren is een dooddoener. Waar moet je met die energie naartoe als er geen afname is en je batterij is vol (ik denk bv. aan een zonnige dag en de bewoners zijn overdag niet huis of op vakantie)? Geen enkele instantie heeft tot nu toe daar een antwoord op kunnen geven.
   Misschien kan mevr. Brigitte Borgmans dat hier even uitleggen?
   Bovendien – als je nog geniet van GSC – ben je dat deel dat je boven 60% produceert dan ook kwijt. Het cumulerend verlies aan GSC zal dan al vlug groter zijn dan de gewonnen eenmalige premie.
   Komt er nog bij dat er maar weinig gecertificeerde installateurs zijn die de gevraagde Nacebel code hebben die nodig is om premiegerechtigd te zijn.

   1. Een punt dat ik nog over het hoofd heb gezien is inderdaad die injectielimiet van 60%.
    Niemand wil iets kopen waarvan het gebruik nadien beperkt wordt tot 60%. Het is volledig contraproductief en zorgt er voor dat de hoognodige groei aan hernieuwbare energie met zonnepanelen beperkt wordt (tot max 60%) in plaats van gestimuleerd wordt.
    Je mag dus een batterij installeren maar je mag je zonnepanelen dan maar voor 60% gebruiken.

   2. Die beperking van 60% is ook contraproductief want men beperkt de injectie van groene stroom terwijl men beweert dat de groene stroom door zonnepanelen in de komende jaren moet verdubbelen.

 4. Je kan niet blijven mensen voorliegen en dan nadien de steeds naijlende en wereldvreemede VREG met gepruts .

  Breng eens een stabiel beleid en begin alvast met de destijds beloofde 20 jaar terugdraaiende teller voor investeerders in zonnepanelen en stop mat altijd nieuwe extra’s uit te vinden en ons hierop te pakken .

  Wat zeggen ze in Oostende ,ooit zat de VLD elke weer ergens op een dak en mediageil ??? waar zijn ze nu ?? radiostilte ????

  Hetzelfde met de warmtepompenhypnose ,je moet het rendement berekenen van in het begin van de keten bij de producent incl verliezen die moeten betaald worden
  nl. door de leverancier ( rendement centrales , kosten investeringen enz ) en niet op het einde een
  mooi cijfer toveren en doen alsof de terugdraaiende teller zal behouden blijven en het warme winters zijn
  met een goede COP
  Een en al gepruts en blijven liegen en bedriegen

  Dan krijg men wel een ander cijfer van het rendement lees kosten.

  1. ff benadrukken dat de overheid nergens 20 jaar terugdraaiende teller beloofde, er werd gestippuleerd dat je een terugdraaiende teller kreeg ( er stond helemaal geen beperking op de duurtijd), wat anders was de belofte om 20 jaar GSC uit te betalen… wees maar zeker dat om een of andere reden de overheid niet onder deze verplichting uit kan, of ze deden het wel. de terugdraaiende teller zonder beperking ging dus levenslang, en geen 20 jaar. en wat gaan ze trouwens met al die ferraris-meters (de terugdraaiende tellers) doen als ze die verwijderen en vervangen door een “stomme spionagemeter” . ik vraag me echt af of er een 2de “hidden agenda” achterliggende reden is waarom nu plots iedereen een slimme meter moet bezitten volgens de vreg., oh ja, om discriminatie te voorkomen.. het was toch onze eigen vrije keuze om al dan niet zonnepanelen te installeren, niet elke zonnepaneelbezitter is een rijke mens, wel een slimme mens, tot invoering van de prosumententaks

   1. Inez,

    Met alle respect, maar uw laatste zin is een beetje kort door de bocht!
    Niet alle mensen hebben de “praktische” mogelijkheid om zonnepanelen te leggen. Denk maar aan mensen die voorkeur geven aan wonen in een appartement of die in bosrijk gebied wonen.
    Dus veel “slimme” mensen konden het wel permitteren maar beseffen dat het een onrendabele investering zou zijn.

   2. Je hebt gelijk Inez. Het terugdraaien van de meter is er automatisch gekomen door de installatie van zonnepanelen. Er werd enkel verzekerd dat je 20 jaar GSC kreeg en dat blijft zo en wordt trouwens door een andere meter gemeten. De digitale meter zal ook altijd het teruggedraaide deel meten, dat is de injectie. Die meter zal dat ook levenslang blijven doen net zoals de oude meters.
    Waar het hier om gaat is dat je met een batterij die injectie kan verminderen. Dan gebruik je meer uw eigen energie onmiddellijk. Omdat je deze energie nooit zal moeten betalen want het komt zelfs niet op het net wordt uw factuur goedkoper. Alleen is de besparing die je doet nog te laag om een batterij te financieren. Om rendabel te zijn zouden de batterij installaties slechts de helft mogen kosten van wat ze nu kosten.

 5. Woon werk verkeer elektrisch, krijgen vergoeding, besparen zo 10€/dag.
  Verwarming warmtepomp lucht lucht.
  8j in werking en nog geen onderhoud en werken aan gehad.
  Alle elektriciteit betaald inclusief prosumenten tarief, zorgt dat we nog een 1000€/j over hebben.
  Komt neer op meer dan 100€/maand.

  Als we de oude panelen verwijderen, geen stroom certificaten meer.
  Maar met nieuwe panelen wel genoeg voor 20000km privé te rijden met de wagen.
  Geen enkele CO2 uitstoot.
  En geen taks voor niks.
  Door verspreiden verbruik.
  Binnen enkele jaren zal men zelf groene waterstof kunnen maken.
  De bedoeling is om de aardgas leidingen om te vormen voor gebruik voor waterstof.

  1. Rik,

   Je bent onduidelijk in je reacties…
   Hoe kan je nu 1000€/jaar over hebben!
   Je moet duidelijk zeer veel kWh op je dak hebben en zeker 450€/1000kw aan GSC krijgen.
   Want als je 1000€ terug gekregen hebt van de leverancier dan heb je enorm veel GSC ontvangen ten opzichte van de procumententaks die je moet betalen.
   En je zal waarschijnlijk aan het allergoedkoopste tarief zitten voor procumententaks.

   1. Niet noodzakelijk want alles hangt af van je verbruik. Om een vb te geven je verbruik is 4000Kwh en je plaatst voor 4000 Kwh zonnepanelen dan daalt uw te betalen verbruik naar 0 . Je betaalt dus enkel prosumententax = 4 x 92 € = 368 € en voor uw 4000Kwh productie krijg je 4 x 450 € = 1800 €. Je hebt dus veel meer dan 1000€ over per jaar. Rik heeft een warmtepomp en zal dus een hoger verbruik hebben maar wellicht ook meer zonnepanelen. Dus bvb 9000 kwh verbruik en 5500 KWh zonnepanelen = 506 € prosumententax en 2475 € GSC. Hij heeft dan 1969 € over per jaar maar hij moet nog een verbruik van 3500 Kwh betalen = 875 € en heeft dus nog 1094 € over.

  2. Rik,
   Dus je werkgever betaald je een bepaalde premie om met een EV naar het werk te komen?
   Heeft je werkgever dan ook nog eens laadpalen staan die de werknemers gratis kunnen gebruiken?
   Welk opslagvermogen heb je geinstalleerd? Met 8kWh zal je ZEKER niet ver komen als je je EV ZELF moet opladen.
   Maar als je maar 10 km van je werk woont is dit weer een ander verhaal hé.
   Ben ZEKER geïnteresseerd om jet energie opwekking en daartegenover, je verbruikers te kennen.
   Want als je 0€ energie moet betalen aan de staat en je hebt:
   -EV
   -WP
   dan wil ik wel het fijne ervan weten.
   Ik zal de eerste zijn om dan dezelfde weg te bewandelen 🙂

  3. Rik,

   Betreft “groene waterstof”: het probleem is dat de wet niet zal toelaten dat je thuis waterstof opslaat voor gebruik…

  4. Waterstofgas in aardgasleidingen op thuis opslaan is geen goed idee. Dit zou alleen maar tot heel wat gevaarlijke explosieve toestanden leiden met de nodige incidenten. Niet alleen zal de overheid dit niet toestaan, ook verzekeringsmaatschappijen zullen hier problemen mee hebben.

   1. Gerard,

    En toch blijkt Nederland met een project bezig te zijn om, mits weinig aanpassing aan het bestaande gasnet, dit net te gebruiken om H2 te transporteren naar de particulieren…
    Maar over het “opslaan” van grotere volumes wordt zeker niet gesproken.
    En toch…. als je met een waterstof auto rijdt, dan staat er (indien volgetankt) 5 kg H2, onder een druk van 700 bar, voor de deur.

 6. De powerwall van Tesla heeft tevens een omvormer.
  Zo bespaar je toch, minstens 1500€.
  Als die batterijen voldoen aan de voorwaarden?

  Wij hebben geen thuis batterij.
  Maar produceren wel genoeg voor alles.
  Ook verwarming en woon werkverkeer.
  En ja warmtepomp op lucht lucht.
  Wie er eentje heeft in de grond heeft nog minder elektriek nodig.
  Och ja ze werken al 8j, en nog nooit iemand moeten aan werken of onderhoud moeten doen.

  1. De ingebouwde omvormer van de Powerwall 2 zit gewoon mee verrekend in de prijs. Je betaalt hem dus net zo goed als bij een batterijpack + afzonderlijke omvormer.

  2. Wij hebben hier wel al problemen met onze warmtepomp gehad, ook lucht-lucht, 1e een koelvloeistoflek wat zeer moeilijk te vinden was, hebben toen het hele ribben-systeem moeten vervangen en naderhand nog een ventilator, installatie is nu 11 jaar oud. Hoop dat nu even alles heel blijft!!

  3. De zon kan ik niet bestellen en wanneer moet ik mijn batterij opladen als ik nu reeds meer stroom afneem om mijn accumulators op te laden en mijn warmtepompboiler. En in de zomer wanneer ik wel voldoende produktie heb omdat ik dan mijn verwarming uitgeschakeld heb kan ik de opgeladen stroom niet gebruiken.en opslaan voor de winterperiode.

 7. Om nog maar te zwijgen van het nieuwe capaciteitstarief, Kees en schrijf een vaste hoge jaarlijkse kost die de kWh wat naar beneden haalt waardoor de TVT van ongeveer 16j naar bijna 30j zal brengen, 3 keer langer dan de garantietijd op een thuisaccu

 8. premie voorzien door de vlaamse regering,die eigelijk geen regering meer is…
  wanneer de nieuwe regering aantreed veranderen de spelregels nogmaals?
  wat mij betreft heeft de digitale teller de deur voergoed gesloten.
  wie vertrouwd de politiek en instantie’s nog wel na jaren van regels veranderen en bedriegen?
  Niet allemaal tegelijk aub.

 9. Volgens mijn bescheiden mening blijken de Vlamingen zich goed te informeren en laten ze zich niet meer vangen aan de “lokroepen” van de regering.
  Ik heb reeds in vorige reacties gewaarschuwd dat (volgens de huidige stand van zaken) het NIET rendabel is om een thuisbatterij aan te schaffen.
  Men spreekt van een investering van 8000€ voor een opslagcapaciteit, maar men vergeet er bij te vermelden dat er vele (noodzakelijke) bijkomende kosten zullen zijn. In de meeste gevallen zullen omvormers ook moeten vernieuwd worden. En het installeren kost ook centen. En de levensduur van de batterijen zijn niet lang.
  Voor de dagen dat er voldoende geproduceerd wordt om de batterij op te laden tegen de avond, kunnen wij inderdaad genieten van gratis verbruik voor HUISHOUDELIJKE zaken zoals wassen, strijken, koken, vaatwas, droogkast, en zelfs opwarmen van sanitair warm water (SWW). Maar van zodra je een warmtepomp moet gebruiken of een elektrisch voertuig moet opladen na de werkuren, ben je gezien voor de moeite…
  En als de verhalen kloppen dat men ons nog eens zal laten betalen voor wat wij EFFECTIEF tijdens de avonduren en winterdagen zullen AFNEMEN van het NET, en zelfs zullen moeten betalen voor het INJECTIE verkeer van onze GRATIS+GROEN geproduceerde elektriciteit, dan zijn wij echt de “klos”.
  BESLUIT:
  Indien terugdraaiende meter wordt afgeschaft zullen ALLE zonnepaneeleigenaars MEER elektriciteitskosten hebben dan mensen die de mogelijkheid niet hadden/hebben om panelen te leggen.

  1. Marnix, je hebt 100% gelijk dat je met een batterijinstallatie van 8000 € geen rendabel systeem kan uitbouwen.
   Als je je eigen reactie terug leest zal je zelf wel beseffen dat conclusies trekken uit verhalen waarvan je jezelf afvraagt of ze kloppen geen goed idee is.
   Je moet altijd in het achterhoofd houden dat uw verbruik (in Kwh) de bevoegdheid is van de regering en tot nu toe hebben ze een decreet uitgebracht die het compensatiemechanisme voor 15 jaar regelt. Daarna en voor nieuwe installaties van 2021 zal er een nieuw compensatiemechanisme uitgedacht worden. (Dat is het verhaal voor uw verbruik en er is hierbij nergens vermeld dat de meter niet meer zal terugdraaien) Het tweede aspect is de distributiekost die de bevoegdheid is van de Vreg. Zij zeggen dat je momenteel met een digitale meter 2 keuzes hebt (1 met en 1 zonder prosumententarief) Eigenlijk heeft de regering dat in hun decreet gezet alhoewel ze daar niet bevoegd voor was; Vandaar de rechtzaak van de Vreg. Voor de distributiekost wilt de Vreg in jan 2022 overschakelen op capaciteitstarieven ipv op verbruik. Dat betekent dat je voor deze kost geen Kwh meer nodig hebt, ook geen dag of nacht meting want er wordt iets anders gemeten :namelijk het kwartierpiekvermogen en dat kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren wat de afname betreft en uiteraard enkel overdag als de zon schijnt voor de injectie. Dat is het verhaal van de distributiekost.
   Nog een opmerking : met de capaciteitstarieven zullen zonnepaneeleigenaars bevoordeeld zijn tov niet zonnepaneeleigenaars omdat zij gemakkelijker pieken zullen kunnen voorkomen als ze dit willen. Anderzijds zullen er tussen zonnepaneeleigenaars onderling grote verschillen zijn afhankelijk van die zelfde motivatie om piekstromen te voorkomen.

  2. De uitleg van jean d klopt niet over zijn berekening.
   Men krijgt alleen maar subsidies van 450€/ per
   mwh als men vanaf het eerste uur geinstalleerd heeft en dus een een dure installatie en als ge dat kapitaal dan wilt recuperen zijn we al 10 jaar verder . Waar is dan de winst? En binnenkort het wegvallen van de terugdraaiende teller door de digitale meter en daarna het capaciteits tarief en ge moogt flink opleggen in plaats van te besparen of zogezegd winst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS