Site pictogram Ilumen

Wat u nog niet wist over zonnepanelen

Zonnepaneel zoom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wist u al dat te warm weer nadelig is voor uw zonnepanelen? Neen? Lees dan vooral verder, want in dit artikel wordt dit feit en nog 4 andere tips over zonnepanelen voor u uit de doeken gedaan. De meest hardnekkige clichés en verrassende inzichten passeren de revue, zodat zonnepanelen voor u geen geheimen meer zullen kennen!

  1. Te warm weer is nadelig

Natuurlijk brengt de zon meer energie en rendement, maar wist u ook al dat wanneer het te warm is uw zonnepanelen minder goed presteren? Een te warme dag kan namelijk zorgen voor zo’n 10% minder rendement. Dit is natuurlijk wel nog steeds beter dan 80% minder rendement tijdens een mistige dag.

Wat perfect is? Een temperatuur rond 20°C met een strakblauwe lucht. Met dit weer zullen uw zonnepanelen het meeste rendement opleveren. Dit zal meestal tijdens het einde van de lente zijn. De winter zal waarschijnlijk het minste rendement opleveren, maar geen zorgen want zelfs tijdens een regenachtige dag zullen uw zonnepanelen stroom opwekken.

  1. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu

De productie van zonnepanelen zou slecht zijn voor het milieu: de energie nodig voor de productie van zonnepanelen is niet altijd duurzaam, sommige panelen bevatten zware metalen en na hun levensduur zitten we met afval van glas en halfgeleiders. Maar toch blijft de productie van zonnepanelen beter voor het milieu dan de uitstoot van kolencentrales. Daarnaast is het mogelijk om zonnepanelen te recycleren. U heeft hiervoor 3 mogelijkheden: laten ophalen door een installateur, het ophaalsysteem van PV Cycle raadplegen of de zonnepanelen naar een containerpark brengen. Dit laatste is helaas in België nog niet mogelijk, maar zal in de toekomst hopelijk mogelijk zijn!

Eenmaal geproduceerd, werken zonnepanelen natuurlijk op milieuvriendelijke wijze omdat zij natuurlijke energie opwekken. Dit zal waarschijnlijk ook één van de redenen zijn waarom u zonnepanelen aankoopt.

  1. Hou uw zonnepanelen schoon

Uw leverancier zal u misschien vertellen dat de zonnepanelen die u aanschaft zelfreinigend zijn. Dit is nochtans niet altijd het geval, maar het is een verkooptruc die leveranciers gebruiken zodat u niet de onderhoudskosten zou meerekenen en het financiële plaatje van uw investering in zonnepanelen er nog mooier zou uitzien. Het schoonmaken van uw zonnepanelen is nochtans wel belangrijk, want u kunt door een laagje vuil een rendement van 3% na elk jaar mislopen. Hoe meer vuil op uw panelen, hoe hoger dit percentage.

Onderwerp uw zonnepanelen enkele keren per jaar aan een ‘check’. De beste maand om uw zonnepanelen te controleren is april. Hierna komen namelijk de beste maanden die voor 75% van het rendement zorgen.

Wanneer u uw zonnepanelen checkt moet u vooral letten op dikke klodders vogelpoep, die uw rendement kunnen doen zakken met wel 2% tot 5%. Maak uw panelen proper met water, maar gebruik een zachte straal en bijvoorbeeld geen hogedruk spuit. Is nog niet alles zuiver? Gebruik dan een zachte spons met een reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Gebruik geen allesreiniger of ruitenreiniger. Deze kunnen door de chemicaliën namelijk krassen veroorzaken op het glas. Wanneer het te gevaarlijk is om uw zonnepanelen zelf schoon te maken, kunt u beter de hulp inroepen van uw installateur en de zonnepanelen door hem laten schoonmaken.

  1. Houd uw rendement overeind met een groene energielening

U wist waarschijnlijk al dat u een lening voor renovaties kunt aanvragen, maar wist u ook al dat er leningen zijn die speciaal voor energiebesparende renovaties bestemd zijn? U kunt zo’n groene energielening momenteel afsluiten tegen een intrestvoet van 1,49%, wat bijna 1% lager ligt dan een lening voor niet-energiebesparende werken. Zo houdt u uw rendement overeind. Klik hier om de energieleningen van alle banken te vergelijken.

U kunt in sommige gewesten ook in aanmerking komen voor een energielening van de overheid. Zo kunt u de Vlaamse energielening gebruiken voor de financiering van uw zonnepanelen tegen 2% of 0% (voor kwetsbare doelgroepen) rente. De Brusselse groene lening en het Waalse Ecopack kan u helaas niet gebruiken om te investeren in zonnepanelen.

  1. U kunt overal zonnepanelen plaatsen

Het is inderdaad mogelijk om overal zonnepanelen te plaatsen, of dit nu met een dak op noorden is, een plat dak, een tuinhuisje of in uw tuin. De vraag die u zich alleen moet stellen is of dat wel rendabel genoeg is om de investering te doen. Er zijn een aantal richtlijnen waar u moet rekening mee houden:

Na het lezen van deze tips, weet u beter of zonnepanelen ook voor u rendabel zijn! Wilt u nog meer weten over zonnepanelen? Lees dan verder op de blog van Ilumen.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Ilumen.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

Mobiele versie afsluiten