dak zonnepanelen
Nooit zoveel zonne-energie gebruikt als vorige maand, ondanks hittegolf

Vlaamse gezinnen haalden tijdens juli 2019 een recordwaarde van 10% van hun energieverbruik uit de zon. Het zonnige weer speelde hierin uiteraard een zeer belangrijke rol.

Nooit eerder werd er in Vlaanderen meer zonne-energie verbruikt dan tijdens de afgelopen julimaand. Met een productie van 426 GWh werd maar liefst 10% van het energieverbruik gedekt. Dat blijkt uit een analyse van energieleverancier Eneco op basis van cijfers van het Vlaams Energieagentschap en APERe, de vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energiebronnen.

Het hoge energieverbruik is volgens Eneco vooral te verklaren door een stijging in het aantal zonnepanelen. Ook het zonnige weer zorgde voor het tweede jaar op rij voor een hogere productie in de maand juli dan verwacht.

Té warm

Toch zit er een schaduwkantje aan té goed zomerweer. Een hittegolf en droogte kunnen het rendement van de zonnepanelen namelijk grondig verstoren.  “Door te veel zon gaan de panelen iets minder efficiënt werken”, weet Mark Van Hamme van Eneco. “Een zonnepaneel werkt optimaal tot 25 graden, nadien neemt de efficiëntie gradueel af. Het rendement van de meest zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4% per graad boven de 25 °C . Op de warmste dag ooit (40 °C) ging daardoor zo’n 6% zonne-energie verloren.

Bron: VRTnws, 1 augustus 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

8 reacties

  1. Inderdaad Stefan,
   Goed opgemerkt.

   Met een toen realistische paneeltemperatuur van boven de 80 ° C had je “minstens” 20 % verlies !!!
   Omgeving 40 °C zonder wind…. geeft een paneeltemperatuur van minstens 80 °C

 1. Beste ILumen,

  Sorry, met alle respect, maar dit artikel kan weer op vele manieren geïnterpreteerd worden…
  * Wie heeft die 426 GWh geproduceerd?? ENKEL de gezinnen? Of ook INCLUSIEF de “industriële” velden/daken?
  * Wat is die 10%? begrijp ik het goed dat er dus een TOTAAL verbruik is over België van 4.260 GWh/maand??
  * Kan Eneco ook mededelen hoeveel van die 10% (426GWh), is opgebruikt door de brave burgers ZELF die geïnvesteerd hebben in hun zonnepanelen? Ik schat dat (en dan spreek ik over de -10kWh eigenaars) er nog geen 5% daarvan onmiddellijk is benut door hun.
  Wat dus inhoudt dat er van die 426 GWh, 95% = 404,7 GWh GRATIS aan de buren en omliggende bedrijven is geleverd!!
  Hoeveel zal de energieleverancier hier voor opstrijken???….
  Ik hoor graag of ik het verkeerd heb geïnterpreteerd.
  Mvg,

  1. Ik vermoed dat ze hetgeen je zelf onmiddellijk verbruikt niet kunnen meten. En dat percentage ligt rond de 30% gemiddeld. Bij mij persoonlijk is het zelfs meer dan 60%.
   En wat zeker is dat ze hetgeen ze gratis aan de buren leveren dat ze dezelfde hoeveelheid later gratis aan de zonnepaneel eigenaars zullen moeten teruggeven. Of was je al vergeten dat je meter is teruggedraaid en je er dus niet voor moet betalen. Dus eigenlijk kunnen ze uw zonne -energie niet gratis weggeven waant ze zullen het ook ergens moeten kopen in de winter om het aan u gratis terug te leveren.
   Windenergie daarentegen kunnen ze wel gratis weggeven als ze willen want ze moeten het niet teruggeven aan de windturbines. Dat hebben ze blijkbaar ook al gedaan als er ganse dag aan 6 a 7 beaufort energie geleverd wordt.

   1. Klopt,
    Maar indien wij niet hadden geïnvesteerd in groene energie, dan moesten ze tijdens de zonne-uren alles ZELF produceren. Maw. In de winter hebben wij een situatie waarbij ALLEN afhankelijk zijn van centrales. Maar in de zomer maken onze zonnepanelen het verschil. Kijk maar naar de prijs die je betaald tijdens de winter en tijdens de zomer. Men geeft het nu al tijdens zomer soms GRATIS aan bedrijven….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS