Nu of nooit voor wie nog wil profiteren van terugdraaiende teller bij zonnepanelen

Huis Vl Brabant groot

Nu of nooit voor wie nog wil profiteren van terugdraaiende teller bij zonnepanelen

De orderboekjes bij installateurs van zonnepanelen puilen uit. Aanleiding is het voordelige systeem van de terugdraaiende teller dat eind dit jaar stopt. “Wie daar de volgende 15 jaar nog van wil profiteren, moet nu knopen doorhakken of het is te laat.”

Zonnepanelenfirma’s herbeleven het gouden jaar 2012 toen er een einde kwam aan de hoge subsidies. Nu is de terugdraaiende teller de inzet. Wie dit jaar in Vlaanderen panelen laat installeren en vooral ook nog laat keuren, kan de komende 15 jaar nog van het voordeel genieten. De meter van het energieverbruik draait terug waardoor de eindafrekening uiteraard voordeliger uitvalt. Vanaf 1 januari 2021 gaat de terugdraaiende teller op de schop.

Ter compensatie vervalt het prosumententarief waarbij de consument circa 90 euro betaalt per kVA (omvormergrootte), een forfaitair bedrag voor de distributiekosten. Ook lanceert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe premie die tot 1.500 euro kan oplopen.

Terugverdientijd stijgt

Consumenten maken echter hun rekening en die blijkt vandaag het voordeligst te zijn door nog een terugdraaiende teller te installeren. “Gemiddeld stijgt de terugverdientijd van een installatie van 7 naar 9 jaar”, becijfert Alex Polfliet van studiebureau Zero Emisson Solutions. “Wij hebben nu twee groepsaankopen lopen en de rush op zonnepanelen is enorm groot. Er zijn meer inschrijvingen dan dat de installateurs aankunnen. De zoektocht naar extra installateurs is bijzonder moeilijk. De betere zitten nagenoeg al volgeboekt tot het einde van dit jaar.”

Bij de MR Group in Genk zitten ze ook aan de laatste pagina’s van het orderboek voor dit jaar. “Nog één maand kunnen wij verkopen met de garantie dat de installatie nog voor 1 januari goedgekeurd is. In juni was onze omzet 2,5 keer zo hoog als vorig jaar. Ons team verkocht 620 installaties terwijl wij er 300 tot 320 per maand plaatsen”, beschrijft sales manager Wim Alenus.

Oppassen voor cowboys

Bij Futech in Tessenderlo draait de verkoop ook al een tijdje op volle toeren. “Normaal liggen de panelen zes weken na ondertekening van het contract op het dak. Die periode loopt nu wel op. Maar we zijn hierop voorbereid en daarom hebben we voorlopig nog plaatsingscapaciteit voor dit jaar. Toch hakt wie nog twijfelt, best nu de knoop door”, adviseert zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal.

Hij wil late kopers ook waarschuwen. “Pas op voor cowboys. In 2012 zagen plots ook heel wat mensen opportuniteiten in de panelenmarkt. Wie in november nog de garantie krijgt op een plaatsing dit jaar, stelt zich daar best vragen bij. Wacht dan beter af tot volgend jaar in plaats van nog snel panelen van mindere kwaliteit te installeren.” Jos Möbius van Total Energy Projects in Bilzen waarschuwt voor een prijsopbod. “Voor sommigen is de verleiding groot gezien de grote vraag. Wij doen daar alvast niet aan mee en houden ons aan de reguliere prijs. Ook nu wanneer onze zeven ploegen dagelijks druk in de weer zijn.”

Batterijen 2021

De installateurs wijzen erop dat zonnepanelen ook in 2021 zeker nog interessant blijven. “De prijs voor batterijen daalt nu er een voordelig model op de markt is. Er is een wedloop bezig. Iedereen wil een goedkopere thuisbatterij lanceren waarmee je als het ware het eigen verbruik kunt verdubbelen wat niet alleen gunstiger is voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. Ook zijn er heel wat nieuwe technieken om ervoor te zorgen dat het verbruik gelijkt loopt met de productie van groene energie. Vanaf 2021 wordt hier veel harder op ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die aanspringt wanneer er veel zonneschijn is. Bovendien mag je niet vergeten dat de prijs voor een installatie ook nog eens jaar na jaar daalt”, klinkt het.

Bron: Het Belang Van Limburg, donderdag 9 juli 2020

Noot van iLumen: Enige tijd geleden maakte energieregulator VREG bij het Grondwettelijk Hof een procedure aanhangig die het principe van de terugdraaiende teller in vraag stelt. Indien het Grondwettelijk Hof de VREG in haar gelijk stelt, zal dit vermoedelijk zijn gevolgen hebben voor zonnepaneleneigenaars die momenteel van het voordeel van de terugdraaiende teller genieten.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (23)

 • Jean D Reply

  Ik vind het vooral ongelooflijk onverantwoord dat ilumen schrijft dat de Vreg het
  principe van de terugdraaiende teller in vraag stelt.
  Dat doen zij helemaal niet. Je zou eerder kunnen stellen dzat de Vreg het terugdraaien opnieuw in ere wil herstellen.
  Wat is er gebeurd?
  Tot nu toe betaalt iedere zonnepaneelbezitter een kost voor het gebruik van het net
  die gelijk is aan het prosumententarief.
  De Vreg heeft dit ingevoerd in 2015 en op dat moment is de 100% terugdraaiend effect verdwenen.
  Voor dat het prosumententarief bestond had iedere zonnepaneelbezitter 100% terugdraaieffect.
  Met het prosumententarief is dit verdwenen en herleid tot een gemiddelde in Vlaanderen van
  37% terugdraaieffect. Het principe van terugdraaieffect werd met de prosumentetax vervangen
  door een vaste kost. Puur mathematisch is het herleid tot 37%; maar principieel bestaat het terugdraaieffect
  niet voor de distributiekost met uw terugdraaiende teller. Het is vervangen door een vaste kost afhnkelijk van het vermogen van de omvormer.
  Nu gaat de Vreg een nieuw tarief invoeren vanaf 2021 waar die vaste kost verdwijnt en
  vervangen wordt door het principe van terugdraaien. Nl De zelfconsumptie is bepalend voor
  hoeveel uw teller terugdraait (meetbaar met de dm en niet meetbaar met een oude terugdraaiende teller)
  Als je dus 50% zelfconsumptie hebt is uw teller meer teruggedraaid dan sedert de introductie van
  het prosumententarief. (50% ipv 37%) puur mathematisch bekeken. Maar principieel een herintroductie van terugdraaien.
  Wat de Vreg aanvecht is artikel 31 van het nieuwe decreet die zegt dat de huidige zonnepaneelbezitters
  nog tot 15 jaar na de installatiedatum mogen kiezen tussen :
  1. geen terugdraaieffect maar wel prosumententax. (standaard huidig tarief)
  2. geen prosumententax maar wel terugdraaieffect. (nieuw tarief)
  3. geen prosumententax maar wel terugdraaieffect voor 20% en capaciteitstarief voor 80%(vanaf 2022)
  Die 3 keuzes zijn dus de garanties die 15 jaar gelden.
  Als de Vreg wint verdwijnt die garantie.
  Iedereen zal dan vanaf 2021 afgerekend worden op het terugdraaieffect ipv een vaste kost te moeten betalen.
  (Dit kan ongustig uitvallen als je minder terugdraaieffect (zelfconsumptie) en gunstig zijn als je meer
  terugdraaieffect hebt (bvb tot 80% dank zij een batterij)
  Iedereen zal dan ook vanaf 2022 een distributiekost betalen die nog slecht 20% op dat terugdraaieffect
  gebaseerd is en 80% op het voorkomen van piekvermogen.
  Hou er ook rekening mee dat de prosumententax ieder jaar wordt aangepast.
  In hun consultatie kan je tss de regels lezen dat vanaf de invoering van het capaciteitstarief
  de prosumententax voor de terugdraaiende teller en de dm aangepast zal worden ivm de vaste kosten
  voor netgebruik en databehandeling.(kVnet en kVdata)
  Ik moet Erwin gelijk geven dat de verschillende mogelijkheden die kunnen voorkomen in feite een verschillende
  aanpak vergen om dezelfde rentabiliteit te kunnen behouden. Daarom is wachten beter dan nu zonnepanelen plaatsen.

  15 juli 2020 at 18:20
  • verpoorten frans Reply

   jean d? IK begrijp u niet, wat ilumen zegt is wel de waarheid, u probeert dit altijd te verdraaien omdat ze
   u hebben liggen, maar stop er mee om andere mensen te bedotten

   16 juli 2020 at 17:50
   • Jean D Reply

    Nochtans heb ik op mijn laatste factuur minder betaald dank zij het nieuwe tarief ivg met het prosumententarief. Dat was enkel en alleen maar te wijten aan het feit dat ik meer terugdraaieffect had met het nieuwe tarief dan met de vaste kost of prosumententax.
    Als ze iemand liggen hebben dan zijn het alle zonnepaneelbezitters die met hun (te hoge) prosumententarief meer betalen ondanks dat ze een hogere zelfconsumptie (of terugdraaieffect) hebben dan pakweg 37%. Fluvius zal hierover niet klagen natuurlijk want zij krijgen door die onwetendheid op die manier meer geld binnen. Ja… wie niet weet niet deert.

    16 juli 2020 at 18:57
    • verpoorten frans Reply

     beste jean D, wat u zegt is natuurlijk uw eigen stommiteit proberen goed te praten, dus stop toch met al uw nonsens

     17 juli 2020 at 09:12
  • Michaël Reply

   Beste Jean, is het niet zo dat wij als consumenten steeds het deksel op de neus krijgen bij wat wij ook doen om het milieu te sparen ? Wij hebben gewacht met het plaatsen van panelen omdat ze nog veel te duur waren. Men kreeg dan wel van die certificaten maar wij vonden dit maar niets. Inmiddels zijn ook de subsidies afgeschaft waardoor de ganse installatie ten laste kwam van de consument. De prijzen zijn nu wel sterk gedaald maar toch, eerlijkheid is wat anders. Vorig jaar hebben wij dan toch maar de knoop doorgehakt omdat wij toch ook beseffen dat het milieu dringend steun nodig heeft. Dit dan zonder subsidies en wel met een, volgens ons zeer oneerlijk en bedrieglijk, consumententarief. Wij zijn echt benieuwd wat onze besparingen zullen zijn na 1 jaar want daar draait het tenslotte toch om. Wij vrezen er echter voor gezien de stroomleveranciers alles uit de kast zullen halen om hun verlies te compenseren. Gezien zijn we sowieso ! Wij hebben er momenteel een zeer slecht gevoel bij. Betalen om stroom aan het net te leveren zeg ? Als je iets levert dan wordt je daar toch voor betaald ! Neen, volgens ons zeer oneerlijke praktijken.

   24 juli 2020 at 07:45
   • Jean D Reply

    Ik ben het wel met jou eens dat niet alles 100 % eerlijk verloopt met de invoering van nettarieven. Momenteel kan het bvb voorkomen dat iemand minder prosumententax betaalt voor meer productie omwille van een betere ligging. Of met het nieuwe tarief meer gaat moeten betalen omwille van een lagere zelfconsumptie door bvb werkomstandigheden. Vaak gaat het dus om situaties die we niet 100% kunnen controleren. Hetzelfde dreigt te gebeuren met het capaciteitstarief. Daarom vindt ik het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk begrijpt wat op dit moment de voordeligste aanpak is en wat de mogelijke consequenties zijn van toekomstige veranderingen. De invoering van het prosumententarief heeft een oneerlijke situatie tov niet-zonnepaneeleigenaars weggewerkt. Je moet toch beseffen dat totaal niets betalen voor het gebruik van het net omdat je evenveel produceert als verbruikt een onhoudbare situatie is. Tenslotte gebruik je het net 2 maal : een keer om uw teveel geproduceerde stroom er op te zetten en 1 keer om het er terug af te halen wat voor uw verbruik netto 0 € kost. Het nieuwe tarief werkt een oneerlijke situatie weg van de vaste kost. Maar er blijft nog steeds een oneerlijke situatie bestaan tss thuiswerkers en prosumenten die niet thuis werken. Ze zorgen allebei voor evenveel groene stroom maar zullen er verschillend op aangerekend worden. Betalen om stroom op het net te zetten is zeker oneerlijk. Belgische producenten betalen momenteel zo’n injectiedistributiekost en zijn de enigen in Europa die zoiets moeten betalen wat dus een oneerlijke concurrentienadeel is tov buitenlandse producenten.

    26 juli 2020 at 21:28
 • Erwin De Mulder Reply

  Zoals iemand hier terecht opmerkt:de terugdraaiende meter gedurende 15 jaar is alles behalve een zekerheid!Mocht het grondwettelijk Hof de Vreg gelijk geven dan is het van vandaag op morgen gedaan met de terugdraaiende meter.Ik stelde die vraag op een partijcongres voor de goedkeuring van het Vlaams regeerprogramma en daar was het antwoord duidelijk:alles hangt af van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof!Ik denk dat de meeste mensen niet correct worden geïnformeerd omtrent dit feit. Mocht ik nu nog zonnepanelen installeren dan zou ik eerst wachten op de uitspraak van dit hof want haar arrest zal mogelijks de terugverdientijd zeer sterk beïnvloeden. Het grote probleem met milieu vriendelijke initiatieven is dat de overheid voortdurend terug komt op haar eerder gedane beloftes en dit is hier opnieuw het geval!

  15 juli 2020 at 14:25
  • verpoorten frans Reply

   das helemaal juist, alles hangt af wat het gerecht gaat beslissen

   16 juli 2020 at 10:31
 • verpoorten frans Reply

  beste jean D, ik zie dat ge weer aan het lullen bent, panelen bijleggen om uw wagen op te laden? s’avonds en s’nacht schijn geen zon, en in de winter ook niet, en nu gij

  15 juli 2020 at 13:42
  • Jean D Reply

   Je hebt groot gelijk Frans. ’s avonds en ’s nachts schijnt de zon niet en dit is blijkbaar hoever uw kennis strekt.
   Daarom wil ik het nog eens uitleggen. Een batterij kan helpen om de stroom die je overdag teveel produceert op te slaan om ’s nachts te gebruiken. Als je een EV hebt die Vehikel to Grid ondersteunt heb je dus een batterij van 40 tot 70 kW vermogen ter uwer beschikking. (vgl met een thuisbatterij die varieert van 2.5 kW tot 13 kW.
   Als Luk nu 3 dagen in de week telewerkt van thuis uit kan hij 7 dagen in de week zijn wagen ook gebruiken als thuisbatterij. Stel dat Luk 50 Km van zijn werk woont en in het weekend een uitstap doet van 100 Km. Dan heeft hij daarvoor telkens maar 20 Kw voor nodig van de 40 tot 70 waarover hij beschikt. . Als hij voldoende zonnepanelen heeft zal hij zeker 10 maanden op een jaar met een batterij die aan 90% opgeladen blijft iedere dag minstens 15 tot 45 kW ongebruikt vermogen op zijn oprit laten staan.. Als je nu 15 kW per dag nodig hebt voor uw verbruik in huis. dan zou je zelfs toekomen met de bestaande installatie maar vermits het hier om een gemiddelde gaat is dat op sommige dagen te nipt; Vandaar dat Luk zonnepanelen wil bijplaatsen en om gratis 20000 Km af te leggen op een jaar heb je 4000 kWh zonneproductie nodig. Het kan dus best zijn dat de EV een aantal dagen in het jaar niet 100% als thuisbatterij zal kunnen gebruikt worden maar ik schat toch wel 80% van de tijd wel.
   Als Luk zijn wagen dus gedurende 5 dagen van de week kan opladen als de zon schijnt zal hij tot 80% zelfconsumptie hebben en ook 80% gratis rijden.
   Hij kan zelfs zijn wagen gedurende enkele uren in de zomer aan 7.4 kW opladen en ’s ochtends en ‘savonds als de piekverbruiken eraan komen met zijn wagen de piekkstromen vermijden eens dat het capaciteitstrarief wordt ingevoerd.
   Gelijk welk tarief er wordt ingevoerd Luk zal er altijd voordeel bij hebben.

   15 juli 2020 at 16:22
   • Jef Dewit Reply

    Er is in België, op Nissan na, geen enkel automerk dat momenteel V2H ondersteunt. Laat staan V2G zoals jij schrijft.

    15 juli 2020 at 19:13
    • Jean D Reply

     Ok Jef ; Vehikel to Home is wat ik bedoel en dat is al voldoende toch.?
     Als Nissan het kan kunnen de andere merken het ook als ze dat zouden willen.

     16 juli 2020 at 21:24
   • verpoorten frans Reply

    beste jean D, sorry maar mijn kennis draagt veel verder, maar ik vertel geen onzin zoals u, iedereen weet dat men de mensen met zonnepanelen wil uitbuiten, en u zegt plaatst een batterij, hoe groot moet die zijn om de winter en avonden uw wagen op te laden? DUS DIT IS ONMOGELIJK dat weet u ook, dus stop met die onzin

    16 juli 2020 at 10:34
 • Werner V Reply

  Iemand enig idee wanneer er uitsluitsel volgt m.b.t. Vreg en grondwettelijk hof?
  Stel je plaatst en keurt in 2019, de Vreg haalt zijn slag thuis in 2020, dan sta je daar met je investering. Je verliest dan zowel het prosumententarief als die premie van Demir. Een verraderlijke gok, niet?

  15 juli 2020 at 10:46
  • Jef Dewit Reply

   Als je heel zeker wil spelen kan je alleen kiezen voor de premie in 2021 en zorgen dat je bij de eerste 20.000 aanvragers bent.
   De VREG gaat in 2020 zijn slag niet meer thuishalen.
   Wanneer wel weten alleen de rechters van het grondwettelijk hof aan wie de zaak werd toegewezen.

   15 juli 2020 at 13:10
   • Werner V Reply

    Bedankt voor uw antwoord Jef,
    Ieder jaar zit ik met mijn hoofd nog een hele tijd in het vorige jaar. Uiteindelijk bedoelde ik plaatsing in 2020 en Vreg krijgt gelijk in 2021. Wat dan?
    Ik heb deze week getekend voor plaatsing dit jaar, maar overweeg uitstel tot begin volgend jaar. Anderzijds is het prosumententarief voorlopig ook voor mij het meest interessant gezien mijn beperkte eigenconsumptie. De meesten gaan tenslotte overdag werken. En om apparaten uitgesteld te laten werken wanneer men niet thuis is, lijkt me niet al te veilig.

    16 juli 2020 at 09:58
 • Jos Reply

  het is een leugenverhaal.als het voordeliger was voor de andere partijen
  zouden ze het wel behouden en de
  belofte van 20 jaar.
  probleem is de winter

  15 juli 2020 at 10:02
  • Jef Dewit Reply

   De winter is alleen een groot probleem als je veel elektrisch verwarmt, je geen uitstekend geïsoleerde woning hebt en onvoldoende produktievermogen hebt om je dagelijkse energie voor verwarming op te wekken.

   Over welke belofte van 20 jaar heb je het?
   Ik ken alleen een contractuele overeenkomst voor 20 jaar voor GSC’s voor installaties geplaatst vóór 31 juli 2012. Die blijft nog altijd gelden.

   15 juli 2020 at 13:07
 • Jean D Reply

  Wat de installateurs zullen zeggen in 2021 is dat zonnepanelen installeren interessanter geworden is dan verleden jaar toen je nog een terugdraaiende teller had. Zeker als je zo’n goedkopere batterij bij installeert want dan betaal je nog maar 1/5de van de prijs voor uw stroom en krijg je bovendien een premie van 1500€

  12 juli 2020 at 12:09
 • Luk Reply

  Ik heb al een bestaande installatie van 2019 met terugdraaiende teller maar was van plan in 2022-23 extra panelen te leggen als ik een elektrische wagen koop.
  Verlies ik dan het voordeel van de terugdraaiende teller bij die extra installatie?
  Maw installeer ik best die extra panelen dit jaar al?

  Luk

  10 juli 2020 at 13:34
  • Jean D Reply

   @Luk. Er is niet altijd een voordeel gekoppeld aan het behoud van de terugdraaiende teller. Het is niet omdat je terugdraaiende teller wordt vervangen door een digitale teller dat je het terugdraaieffect verliest.
   Diegenen die vandaag overschakelen naar het nieuwe tarief doen dat omdat ze meer terugdraaieffect hebben met hun digitale teller dan met de terugdraaiende teller. Alleen is de term terugdraaien verdwenen en vervangen door afname – injectie die juist hetzelfde terugdraaieffect veroorzaakt.
   Momenteel wordt enkel de prosumententax vervangen door distributiekost op afname.
   De prosumententax heeft het terugdraaieffect op de distributiekosten vernietigd voor een vast percentage.
   Gemiddeld is dat 63% die vernietigd werd. Voor de prosumententax bestond had je 100% terugdraaieffect op uw distributiekost nu nog slechts 37% (gemiddeld want het is afhankelijk van uw omvormer)
   Als je nu met het nieuwe tarief in vgl met dit gemiddeld geval meer dan 37% zelfconsumptie verwezenlijkt heb je dus nu met uw digitale meter meer terugdraaieffect dan vroeger met je terugdraaiende meter.
   Een zonnepaneelbezitter zal bvb zowel met het oude tarief als met het nieuwe tarief (ook na 2021)) 100% terugdraaieffect hebben voor de groenstroombijdrage op alle stroom die hij met zijn zonnepanelen produceert
   (=0.0293€/kWh).
   Om nu tot uw vraag te komen; tot nu toe wordt een uitbreiding beschouwd als een wijziging van uw bestaande situatie. Het tarief die je hebt blijft gelden en ik denk dat een uitbreiding in 2023 ook op die manier beschouwd gaat worden. Dus enkel zonnepanelen bijleggen op uw bestaande omvormer zal uw tarief niet doen veranderen
   omdat je volgens het decreet recht hebt op het oude tarief gedurende 15 j. Op die manier ga je voor dezelfde prosuumententax bvb dubbel zoveel stroom kunnen produceren moest uw omvormer nog niet onder-gedimensioneerd zijn. Hetzelfde principe geldt volgens mij ook voor een bijkomende installatie men een nieuwe omvormer omdat je hetzelfde aansluitingspunt gebruikt en dezelfde dm. Dat is ook de reden waarom je geen recht hebt op een premie. Als je dus nu of later panelen bijlegt zal geen invloed hebben op de manier waarop de distributiekost berekend gaat worden.
   Ideaal zou zijn als je een elektrische wagen zou kopen die ook kan terugleveren. Die bestaan en dan krijg je in feite een gratis thuisbatterij (heel grote) met uw elektrische wagen.
   Alles hangt ervan af hoeveel km je er gemiddeld per dag mee aflegt. Een wagenbatterij van 62 Kw kan gerust een 5 a 10 tal kW missen voor uw dagelijks verbruik. Zeker als je weet dat je die dag bvb maar 50 km gaat afleggen met uw wagen die 350 Km reikwijdte heeft. Op die manier zou je uw zelfconsumptie sterk kunnen doen toenemen wat dan weer in heet voordeel van het nieuwe tarief is ipv prosumententax te betalen.
   panelen bijleggen om gratis te rijden en gedeeltelijk gebruik van uw EV als thuisbatterij om gratis stroom in huis te hebben. Dat lijkt me een zeer goede investering.

   14 juli 2020 at 18:37
  • Jef Dewit Reply

   Hangt af van je installatie en de installatiedatum.
   De terugdraaiende teller blijft, ook virtueel met de digitale meter, 15 jaar geldig vanaf de datum van installatie (keuring) van je bestaande installatie.
   Let wel op, als je nog GSC gerechtigd bent mag je geen panelen bijplaatsen maar moet je een volledig nieuwe installatie plaatsen met eigen omvormer. voor die nieuwe installatie krijg je geen GSC en eindigt de terugdraaiende teller op hetzelfde ogenblik als je oude installatie.

   Toch zolang er geen uitspraak is van het beroep dat de VREG tegen de 15-jarige saldering heeft aangespannen.

   15 juli 2020 at 12:54
   • Jef Dewit Reply

    Edit: ik lees dat je installatie pas van 2019 is. GSC’s zijn dus niet van toepassing voor jou.

    15 juli 2020 at 12:58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *