Aftopping SMA
Omvormer met transfo defect? Transfoloze omvormer met PIDbox is DE oplossing

Onafhankelijk onderzoek van Solar Tester toont aan dat meer dan twee derde van de zonnepanelen van 10 jaar of jonger rendementsverliezen groter dan 20% lijden tegen gevolge van Potential Induced Degradation of PID.

PID treedt op bij alle zonnepanelen, vaak zonder dat de eigenaar van de installatie hiervan op de hoogte is, en houdt in dat de zonnepanelen versneld gaan degraderen. Door onder andere een hoge luchtvochtigheid en temperatuursverschillen worden bepaalde zonnecellen inactief.

Hierdoor behalen de zonnepanelen niet het verwachte rendement op 20 jaar. Het PID proces treedt vaak na 2 a 3 jaar op, vanaf dan verloopt de degradati

In de periode vóór 2008 werden zonnepaneleninstallaties standaard uitgerust met omvormers met transformator. Vandaag zijn dergelijke types omvormer niet langer beschikbaar op de markt, gezien transfoloze omvormers een gevoelig hoger rendement (in de omzetting van DC naar AC-stroom) realiseren.

Vooral installaties met transfoloze omvormers, typisch geplaatst na 2008, blijken erg getroffen door PID. Door het ontbreken van een transformator in de omvormer, ontstaat er geen galvanische scheiding meer tussen de panelen en het AC-net.

Bijgevolg werd het vanaf 2008 onmogelijk om de kabel die van de zonnepanelen naar de omvormer loopt (negatieve pool) te aarden, hetgeen rendementsverliezen in de hand werkt.

PIDbox

Om een oplossing te bieden aan het fenomeen PID, ontwikkelde iLumen de PIDbox. Dit gepatenteerd toestel regenereert en voorkomt rendementsverliezen ten gevolge van PID. De PIDbox verhoogt met andere woorden het rendement van uw zonnepanelen en verlengt hun levensduur.

PIDbox referentie Deinze

Indien uw omvormer met transformator defect blijkt te zijn, kan u deze enkel vervangen door een transfoloze omvormer gezien omvormers met transformator niet langer op de markt worden aangeboden.

Zoals eerder aangehaald zijn zonnepaneleninstallaties die worden uitgerust met een transfoloze omvormer gevoeliger voor rendementsverliezen ten gevolge van PID dan installaties met een omvormer met transformator.

Daarom kiezen zonnepaneleneigenaars er best voor om hun (defecte) omvormer met transformator te vervangen door een transfoloze omvormer, met een PIDbox geïntegreerd tussen de zonnepanelen en de omvormer.
Op deze manier verzekeren zij zich van het hoogst mogelijke rendement op hun zonnepaneleninstallatie en verlengen zij de levensduur ervan.

P-type en N-type oplossingen

Tenslotte is het nog belangrijk te vermelden dat vandaag vooral zonnepanelen van het p-type op onze huizen worden geïnstalleerd. Toch kunnen er hogere rendementen worden behaald met de n-type panelen. Met name Sunpower en BenQ bieden al geruime tijd zonnepanelen van dit laatste type aan. Ook deze panelen blijken gevoelig voor Potential Induced Degradation.

De PIDbox van iLumen is compatibel met zowel p-type als n-type zonnepanelen. Voor dit laatste type panelen dient wel een andere, licht gewijzigde uitvoering van de PIDbox aangesloten te worden ten opzichte van de meer ‘standaard’ p-type panelen. De PIDbox kan ook probleemloos aangesloten worden op dunne film zonnepanelen.

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

12 reacties

 1. @ IvoB. Heb je al eens het rendement van uw panelen vergeleken met de zoninstraling in Ukkel met als referentiejaar 2009 of 2010 of 2011. Ik heb dit gedaan voor mijn panelen en zie toch een degradatie van bijna 15%.
  Maart 2014 was bij mij 461 Kwh en maart 2020 425Kwh. Dit verschil van 8% zegt niets over het rendement.
  Om enig houvast te hebben moet je ook het verschil in instraling hebben voor die 2 maanden. Want als de instraling 10% hoger zou liggen in 2020 dan iwordt het rendement bij gelijke productie toch 10% lager en zou het rendement van mijn zonnepanelen dan 18% lager zijn.
  Zie Blog van 10 feb 2020

  1. Nee ik vergelijk niet met Ukkel (want daar woon ik niet).
   Ik vergelijk wel al 6 jaar (sinds 2014) dag in dag uit mijn productiecijfers (en nog veel meer) en de cijfers van de zoninstraling komen van het lokaal weerstation. Dit alles vervat in de nodige rekentabellen met bijbehorende grafieken (vriendin is o.a. databaseanalyst, dus koud kunstje 🙂 ).
   Op jaarbasis zie ik – ook niet in verhouding tot de instraling – die degradatie niet.

   Pech dan voor jouw installatie.
   En heb je dan ook al geanalyseerd waardoor die productievermindering komt? Je panelen, een string, je omvormer,….? Zoniet weet je ook niet wat de juiste oplossing is.

 2. Beste.
  Ik heb een installatie van 10 jaar oud met 3 omvormers van 3000 watt . Hetzelfde merk als dat van uw firma.
  De installatie wekt nog zeer goed en heb nog praktisch geen verlies als bij de aankoop.
  Toch had ik graag eens geweten wat het zou kosten om deze te vervangen door een omvormer met PID box.Er liggen 42 panelen van duitse kwaliteit en ik heb nog steeds meer dan 60 kw productie op goede dagen.Alvast bedankt voor een reactie.Mvgt michiel.

 3. beste redactie, uw verhaal is te negatief,
  – alle omvormer leveranciers bieden een ‘verlengbare’ productgarantie periode aan (lees onderhoudscontract),
  al de leveranciers zijn er op voorzien om voor hun modellen voldoende reservemateriaal beschikbaar te hebben
  – eerste stap zonder te wachten op defecte omvormer: -conacteer uw omvormer leverancier; -bekijk uw installatiecontract
  – tweede stap: controleer de techn.spec van uw PV-panelen – samen met uw installateur,
  rational: er zijn hoogwaardige panelen die NIET aan een transfo-loze omvormer mogen,
  mvg wim

  1. Beste Peter,

   Bedankt voor uw bericht.

   Fijn om te horen dat u tevreden bent over uw PIDbox.

   Indien uw omvormer defect is kan u hiervoor steeds bij iLumen terecht.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

  1. Beste,

   Een PIDbox kost 749€ inclusief plaatsing en 6% btw.

   De terugverdientijd is verschillend per installatie maar gemiddeld mag u op 2 à 3 jaar rekenen.

   Het toestel gaat de volledige levensduur van uw zonnepanelen mee. Dit is o.a. te danken aan het feit dat de voeding van het toestel volledig extern zit.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   1. Beste,

    Als ik 749€ deel door 3 jaar is dat 249€ per jaar dat ik meer electricitiet zou opwekken.
    Als ik die 249€ deel door een kilowatuurprijs van 0.26€ dan zou ik per jaar 1073Kw/h uur meer productie hebben uit mijn installatie.
    Lijkt mij sterk bij een gemiddelde installatie van laat ons zeggen 4000 a 5000 Kw/h per jaar.
    Of zie ik hier iets verkeerd?

    1. De PID box wordt wellicht vooral geplaatst bij zonnepanelen die reeds 7 a 12 jaar oud zijn en waarvoor de eigenaars nog 450€ GSC krijgen per 1000Kwh
     Als het rendement van uw zonnepanelen dan tot 15% lager is dan de eerste jaren dan kan je per jaar wellicht een certificaat bijwinnen. Vandaar dat je bij deze installaties een terugverdientijd hebt van 2 a 3 jaar.
     Bij nieuwe installaties moet je het eerder bekijken als een eenmalige verzekeringspremie tegen degradatie op 25 j.

     1. Mijn PV installatie is momenteel 9 jaar oud (en dus nog maar 330 € GSC). Bovendien is er nog geen enkele degradatie te merken bij de panelen. Maart 2020 was – inzake productie -zelfs de tweede beste maartmaand (top was maart 2014 met slechts enkele % verschil).
      Als ik door defect (of om andere redenen) mijn huidige SMA omvormer zou vervangen zou het in de eerste plaatse een hybride omvormer zijn die geschikt is voor aansluiting van een thuisaccu (met een significant opslagvermogen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS