PID free label zonnepanelen
Onafhankelijk onderzoek bevestigt: ‘PID’-free zonnepanelen bestaan niet

Kenmerkend voor zonnepaneleninstallaties is dat zij na verloop van tijd ondermaats gaan presteren ten gevolge van Potential Induced Degradation of PID. Dit fenomeen treedt op bij alle zonnepanelen, vaak zonder dat de eigenaar van de installatie hiervan op de hoogte is, en houdt in dat de zonnepanelen versneld gaan degraderen.

Tal van producenten van zonnepanelen beweren echter dat hun panelen ‘PID-free’ zijn.

‘PID free’

Zonnepanelen worden als ‘PID free’ beschouwd wanneer ze slagen voor de IEC 62804 standaard test.

Deze test wordt onder volgende omstandigheden uitgevoerd:

  • Module-gewaardeerde systeemspanning en polariteiten
  • Luchttemperatuur testruimte 60°C ± 2°C
  • Relatieve vochtigheid testruimte 85% ± 5%
  • Testduur van 96 uur bij bovengenoemde temperatuur en relatieve vochtigheid met toegepaste spanningswaarde

Onder de IEC 62804 normen worden zonnepanelen als ‘PID free’ beschouwd als hun vermogensverlies kleiner is dan 5% en er geen bewijs bestaat van enig belangrijk defect (zie clausules 10.1, 10.2, 10.7 en 10.1 van IEC 61215-normering).

Sterk PID resistent

Bovenstaande test dient om verschillende redenen kritisch benaderd te worden.

Allereerst wordt tijdens de IEC 62804 standaard test een versneld PID proces toegepast op de zonnepanelen. De test duurt amper 96 uur, terwijl je in de praktijk mag rekenen op een levensduur van ongeveer 91.250 uur (10 uren zon/dag x 365 dagen/jaar x 25 jaar). Volgens PV Magazine komt een test van 90 uur met aluminiumfolie bij 25 °C overeen met een jaar in normale buitenomstandigheden in Duitsland. De relevantie van de IEC 62804 standaard test dient dus in vraag gesteld te worden.

Ten tweede slagen zonnepanelen voor de test wanneer hun vermogensverlies na 96 uur minder dan 5% bedraagt. Bij rendementsverliezen van 3 of 4%, worden zonnepanelen dus als ‘PID free’ beschouwd ook al is er duidelijk sprake van degradatie. ‘Sterk PID resistent’ zou dan ook een betere benaming voor deze panelen zijn dan ‘PID free’.

Laat het dus voor eens en altijd duidelijk zijn: ‘PID free’ zonnepanelen bestaan niet!

Onafhankelijk onderzoek

Deze stelling wordt ook bevestigd door onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksinstituut PI Photovoltaik-Institut Berlin .

Zij onderwierpen vier verschillende types ‘Tier-1’ zonnepanelen aan een PID test. Tier-1 panelen zijn de meest betrouwbare merken die ook de meest kwalitatieve zonnepanelen afleveren.

Al deze panelen geraakten probleemloos door de hoger omschreven PID test. Nadien werden ze geïnstalleerd in een realistische buitenomgeving. Na amper 3 maanden bedroeg het gemiddelde rendementsverlies van deze panelen maar liefst 12%.

PIDbox

Om het hoofd te bieden aan het fenomeen PID, ontwikkelde iLumen de PIDbox. Dit gepatenteerd toestel verhoogt het rendement van zogenaamde ‘PID-free’ zonnepanelen tot quasi hun initiële waarde en verlengt tevens hun levensduur. De PIDbox is uniek in die zin dat het de enige PID oplossing in de markt is die totaal onafhankelijk van de omvormer werkt en bijgevolg nooit omvormergaranties zal schenden.

iLumen's Pidbox

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS