zon en wind
Onderzoek VUB: ‘Belg wil prosument worden, maar betere communicatie is nodig’

Hoge onderhoudskosten, veiligheidsproblemen en mogelijke visuele en geluidsoverlast zijn de belangrijkste obstakels voor consumenten om te investeren in hernieuwbare energie. Dat stelt Vrije Universiteit Brussel.

De obstakels zijn naar voren gekomen in een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met adviesbureau Deep Blue. Zij hebben als onderdeel van het innovatieproject RENAISSANCE een enquête uitgevoerd over de acceptatie van schone-energietechnologieën. Centrale vraag is of burgers er iets voor voelen om zowel consument als producent – oftewel prosument – van hernieuwbare energie te worden in hun eigen lokale gemeenschap.

Behoefte aan transparantie

Uit het onderzoek blijkt dat minder schadelijke emissies en lagere energiekosten als de belangrijkste voordelen worden gezien. Verder blijkt dat potentiële prosumenten wel behoefte hebben aan transparantie over de kosten en geruststelling over de gevolgen voor gezondheid en veiligheid voordat ze zich zouden aansluiten bij een dergelijk prosumenteninitiatief.

‘Uit het onderzoek blijkt dat mensen klaar zijn voor een energietransitie, met nieuwe manieren om energie te produceren en te delen binnen gemeenschappen, ondanks hun beperkte kennis over de complexiteit ervan’, duidt VUB-professor Coosemans, die het Europese RENAISSANCE-project leidt vanuit de VUB-onderzoeksgroep MOBI. ‘Er is echter een betere tweerichtingscommunicatie tussen instellingen en burgers nodig om het proces te vergemakkelijken. Dit om zowel de kennis rond maatregelen en beleid te vergroten, als om meer bereidheid te creëren voor het instappen in dergelijke nieuwe systemen. Er wordt hierin duidelijk een leidende rol van beleidsmakers verwacht.’

Obstakels

Het Europese RENAISSANCE-project werd opgestart met als doel het delen van hernieuwbare energie te stimuleren en na te gaan hoe energiegemeenschappen er in de praktijk kunnen uitzien. Het projectconsortium heeft het bewustzijn en de verwachtingen van Europese burgers ten aanzien van verschillende bedrijfsmodellen op de energiemarkt onderzocht.

Bij de mogelijkheid om kleine energieproductiesystemen op hun eigendom te plaatsen of in hun buurt, vinden de respondenten milieuvoordelen en lagere energierekeningen een belangrijke drijfveer. Daarentegen zijn hoge onderhoudskosten, veiligheidsproblemen en mogelijke visuele en geluidsoverlast grote obstakels. De belangrijkste elementen die hen ervan weerhouden, blijken de mogelijke verborgen kosten te zijn, gevolgd door transparantieproblemen en een laag niveau van dienstverlening. ‘Dit suggereert dat er meer voor dergelijke oplossingen zou gekozen worden wanneer hier bijvoorbeeld ook een onderhoudsdienst bij wordt aangeboden. Respondenten accepteren een lokale productie-installatie voor hernieuwbare energie enkel wanneer een hoge mate van transparantie in termen van kosten, gezondheids- en veiligheidseffecten wordt verzekerd’, stelt Alessandra Tedeschi van Deep Blue.

4 proefprojecten

Ten slotte is er volgens de onderzoekers geen energietransitie mogelijk zonder de implementatie van innovatieve energiebedrijfsmodellen in een samenwerking tussen de lokale besturen, actoren op de energiemarkt en consumenten.

Tedeschi hierover: ‘Aangezien technologieën zoals blockchain en slimme contracten nu voldoende ontwikkeld zijn, kunnen ze de acceptatie door eindgebruikers vergemakkelijken. De tijd lijkt rijp voor een energietransitie, en het is aan beleidsmakers en regelgevers om het tempo op te voeren. Als beleidsmakers succesvolle voorbeelden van lokale initiatieven beter voor het voetlicht zouden brengen en nieuwe oplossingen voor hernieuwbare energie zouden promoten via een duidelijke communicatie, is een grootschalige uitrol op korte termijn zeker mogelijk. De mensen zijn er klaar voor.’

Deze enquête rond sociale acceptatie is ontwikkeld om systematisch feedback van belanghebbenden binnen RENAISSANCE te verzamelen, met name in de 4 proefprojecten in Griekenland, België, Spanje en Nederland. De enquête zal 3 keer worden afgenomen tijdens de duur van het RENAISSANCE-project en de resultaten worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen in het ontwerp en de implementatiestrategie van de door RENAISSANCE voorgestelde oplossingen voor lokale energiegemeenschappen. De verkregen resultaten zullen daarnaast ook een leidraad vormen voor de communicatiestrategie van het project.

Bron: Solarmagazine.nl, 7 april 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

10 reacties

 1. B8j 28e heeft men dit onderzoek gedaan?? Nu ineens nu de terugdraaiende teller afgeschaft is komt men met een nieuw3e uitleg!!!! Dat men eerst het energiebelijd eenvormig maakt en niet telkens nieuwe regeltjes uitvindt om ons te nekken.

 2. Al tweemaal belogen en bedrogen is genoeg .Men verandert steeds de spelregels tijden het spel om te kunnen bedriegen dat doet men zelfs nog niet in een casino .
  Dank aan de prutssimulaties van de VREG en de politieke jobs en bestuurders her en der =maffia

 3. Wij zijn al 2 maal belogen en bedrogen dat is meer dan genoeg .We doen niet meer mee aan die groene dictatuur zonder uitzicht ,laat staan enig inzicht

  1. neen, al 3 keer bedrogen !!! met het spuitje nog eens bedrogen, maar nu met desastreuse gevolgen, dit gaat u nog eens 100 keer meer kosten dan het fiasco van de zonnepanelen, en anders zal je verder rondlopen als tikkende tijdbom…met zeer hoog sterfterisico

 4. De overheid en leveranciers zijn niet geinteresseert in particulieren.
  Wij zijn natuurlijk benadeeld wegens geen terugdraaiende teller, maar voor de leverancier zijn dit peanuts.
  Meer last dan baat want iedereen is afzonderlijk leverancier.
  Een groep woningen samen leveren en met 1 aanspreekpunt misschien wel.
  Gans Belgie dezelfde regels zou al een heel goed begin zijn.
  Alle acties zijn voor de mooie schijn.

 5. !! Onderzoek VUB: ‘Belg wil prosument worden, maar betere communicatie is nodig’ !!
  Er is eerder nood aan een stabiel investeringsklimaat met contracten die niet om de haverklap veranderen.
  Ik stel met samen met een hoop medegedupeerden terecht de vraag hoe dit soort onderzoeken tot stand komen. Naar mijn bescheiden mening worden er bij voorbaat blinddoeken opgezet in een bepaalde richting, het eindresultaat moest maar eens zijn dat de ‘beduvelde prosument’ geen enkele overheidsinstantie nog vertrouwt en daardoor niet meer aan dit soort spelletjes mee wil spelen.
  De dupe van dit alles is spijtig genoeg het milieu.

 6. als mijn panelen niet genoeg meer opbrengen vliegen ze van het dak en komen er geen nieuwe meer op en zo denken velen als ik eens rondvraag

  1. gewoon de nieuwe meter weigeren, en wees creatief en overtuigend in uw argumenten… ze komen de eerste 5 jaar niet terug…je kan ook eens vragen of bij onze Waalse buren ook dezelfde reglementering geldt…

 7. Met het veranderen van beloftes, zoals bv. de terugdraaiende digitale meter tot 15jaar nog beloofd bij een installatie tot eind 2020 van zonnepanelen is het vertrouwen volledig geschonden. Alleen beseft iedereen dat nog niet en zullen er nog een paar investeren in hernieuwbare energie. Europa is heel goed op de hoogte van dit euvel, maar zoals altijd doen we alsof onze neus bloedt. En zo zijn er nog vele dingen rond hernieuwbare energie waarvan de Vlaming vooral niet op de hoogte is ! Alleen al het feit dat Brusselaars gratis zonnepanelen krijgen en prosumententarief voor de nog steeds terugdraaiende analoge teller vanaf vorige jaar pas werd ingevoerd in Wallonië zijn goede voorbeelden. Laat eerst het energiebeleid op 1 niveau komen Federaal !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS