Terugdraaiende teller zonnepanelen
Ook zonnepaneleneigenaars met een teruglooprem hebben recht op retroactieve investeringspremie

Lang voor er sprake was van zonnepanelen werd soms een meter met een teruglooprem geplaatst om fraude te vermijden. Of er een teruglooprem aanwezig is, is enkel zichtbaar via een specifiek icoontje op de meter. Dat meldt energieregulator VREG. 

Een klassieke Ferrarismeter met teruglooprem kan niet fysiek terugdraaien en een prosument kan dus bij het plaatsen van zonnepanelen geen gebruik maken van het systeem van terugdraaiende teller. Deze prosumenten moesten bijgevolg ook geen prosumententarief betalen als zij dit zelf gemeld hadden aan Fluvius.

Heel wat prosumenten maakten daarom gebruik van de mogelijkheid om (gratis) een nieuwe meter zonder teruglooprem te laten plaatsen. Anderen waren zich echter van geen kwaad bewust, tot zij ermee werden geconfronteerd door niet in aanmerking te komen voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen met digitale meter (die sinds 20 juli 2021 kan worden aangevraagd).

Om deze prosumenten met een teruglooprem geen twee keer te treffen (geen gebruik kunnen maken van de terugdraaiende teller en geen recht op de retroactieve investeringspremie) laat minister Demir de regelgeving aanpassen.

  • Prosumenten die in het verleden over een teruglooprem beschikten en waar intussen een digitale meter staat, zullen wel in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie als aan alle voorwaarden is voldaan.Zij hebben, van zodra de regelgeving in werking treedt – volgens de huidige planning vanaf eind december 2021 – 6 maanden tijd om de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan te vragen via het premieloket van Fluvius.
  • Prosumenten die nu over een teruglooprem beschikken en bij wie in de toekomst een digitale meter geplaatst wordt, komen eveneens in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie en vallen onder dezelfde voorwaarden als de prosumenten zonder teruglooprem.

Prosumenten die zelf eerder expliciet afstand deden van de terugdraaiende teller en vervroegd voor de facturering op bruto-afname heeft gekozen, komen niet in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.

Bron: VREG Nieuwsbrief, 19 november 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS