Oplossing in de maak voor terugbetaling federale energiebijdrage aan verbruikers?

Elektriciteitsmeter

Oplossing in de maak voor terugbetaling federale energiebijdrage aan verbruikers?

Er lijkt een oplossing in zicht om het geld dat te veel is betaald voor de federale energiebijdrage terug te laten vloeien naar de verbruikers. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal de federale regering zich vrijdag buigen over een voorstel van federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR). N-VA-parlementslid Andries Gryffroy vindt dat Vlaanderen “te braaf” is en net als Wallonië en Brussel meteen moet overgaan tot een terugstorting. Maar minister Tommelein voelt zich niet geroepen om te werken “zonder juridische basis”.

Elektriciteitsmeter

Het probleem is niet nieuw. Vlaamse gezinnen en bedrijven hebben de voorbije jaren via hun factuur te veel hebben betaald voor de federale energiebijdrage. Maar wegens onenigheid over de terugbetaling wordt dat geld al jaren ‘opgepot’ bij de distributienetbeheerders. Het zou gaan om een opgepot bedrag van 75 miljoen euro. In Brussel en Wallonië is de fout al rechtgezet en het geld teruggestort aan de klanten.

In antwoord op vragen van parlementsleden Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Andries Gryffroy (N-VA) zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dat de kwestie aan bod is gekomen op het Overlegcomité van begin september. Federaal minister Marghem zou op het Overlegcomité van oktober een voorstel op tafel leggen. Maar dat voorstel zou mogelijk vrijdag al op de agenda van de federale ministerraad staan.

Minister Tommelein suggereert om de regeling via een wetsvoorstel in de Kamer te regelen, dat gaat namelijk nog sneller. Maar zowel Stefaan Sintobin als Andries Gryffroy wijzen er op dat in Wallonië en Brussel het geld al is teruggestort aan de verbruikers. “Waarom hebben we de ‘guts’ niet om dat ook te doen? We zijn te braaf. Waarom wachten op die juridische basis? Laat ons het doen en zien wat ervan komt”, aldus N-VA-parlementslid Gryffroy.

Maar werken zonder juridische basis wijst Tommelein radicaal af. “Ik vind het straf dat parlementsleden de minister oproepen zich niets aan te trekken van wetten en decreten. Ik hoef geen verantwoording af te leggen voor wat Wallonië en Brussel doen. Maar ik ga geen dingen doen die niet op een juridische basis gestoeld zijn”.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bron: De Morgen, 4 oktober 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

Share this post

Comments (12)

 • LM Winters Reply

  Ik heb 5 jaar geleden flink geïnvesteerd in zonnepanelen en de rest .
  Opbrengst zonnepanelen ±10 000 kWh /jaar .
  Ik heb ook nog ±8 900 kWh /jaar netstroom nodig (nachttarief).
  Totaal betaal ik aan Luminus 2732 € /jaar.
  Wat betaal ik voor wie !
  – 601 € voor de nachtstroom.
  -1530 € voor prosumententaks.
  -164 € voor de Overheid .
  – 437 € voor de BTW.
  Ik ben benieuwd Hr. Tommelein wat er gaat gebeuren met de niet afgesproken prosumententaks.
  Eerst geven (GSC) en dan terugnemen !

  11 oktober 2017 at 23:57
 • HENRI Reply

  Weer typisch weer dat misselijk hautain gedoe van de vlaamse regering.Altijd beter willen zijn als anderen ,of hun eigen volk daar nu akkoord is of niet,interesseert ze toch niet. Maar als hun (rijke) vriendjes iets moeten geregeld hebben is het zo gebeurd in alle stilte.Ik wil mijn centen ook op tijd terug gestort !!!!!!!!

  11 oktober 2017 at 18:52
 • Flokkie Reply

  het word hoogtijd dat er voor andere politiek word gekozen niet meer voor die zakken vullers
  zoals Nva en CDNV en VLD
  beter kiezen voor de PVDA of vlaams belang dan zal het pas echtgeregeld worden maar daar zijn ze bang voor

  11 oktober 2017 at 17:30
 • dhaeseleer herman Reply

  veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven. Tommelein denkt nog altijd dat hij met kleine kinderen bezig is. Dat hij eindelijk eens vlugger zaken uitvoert. Het is steeds de vlaming dier in de kou staat. Wij zullen er aan denken bij de volgende verkiezingen

  11 oktober 2017 at 14:11
 • charles Reply

  Ik kreeg op 17/03/2017 de eindfactuur van lampris.Ik moest 219,97euro betalen voor de verbruikte elektriciteit.300,49 euro voor de distributie en transport en 483,61 euro aan taksen.In totaal moest ik 1004,07 betalen.Dat is bijna 5 maal voor de verbruikte elektriciteit.Ik heb wel zonnepanelen van 5,5kw.Ja bart zal niet zo geneigd zijn om de taksen terug te betalen en zal er alles aan doen om dit tegen te houden

  11 oktober 2017 at 13:55
 • Kris Steenhaut Reply

  Eigenlijk stelt Bartje noch min noch meer dat Brussel en Wallonië onwettige daden zouden hebben gesteld. Of ook, dat gestolen geld teruggeven aan de eigenaar een onwettige daad zou zijn.
  Mijn hemeltje, dat een dergelijk onbetrouwbaar individu voor ministertje mag spelen, het tart werkelijk alle verbeelding.
  En het ziet er helaas naar uit dat voor de zonnepaneleneigenaars er nog heel wat slecht nieuws te wachten staat. Maar dat wisten we al, natuurlijk.

  11 oktober 2017 at 13:43
 • Filiep Reply

  Gaan ze nu echt een wet maken om het onwettig aangerekend te kunnen terugbetalen?
  Daar zullen dan interesten bij zijn zoals wanneer wij de belastingen te laat betalen.
  Brussel en Wallonië lijken me meer met de beide voeten op de grond.

  En wat komt de federale Marghem in deze Vlaamse zaak doen?
  Hebben Brussel en Wallonië haar voorstel moeten afwachten?

  11 oktober 2017 at 13:37
 • Bart Reply

  75 milj / 6 milj Vlamingen = 12,5 € / Vlaming.
  Wanneer krijgen we de 500 €/jr terug van de niet afgesproken prosumententarief?
  Wanneer krijgen we de 100 €/jr terug van de onwettige Turteltaks?

  11 oktober 2017 at 12:03
  • Kristel Bergmans Reply

   Wij hebben ook net onze jaarafrekening gekregen. € 433,92 bij te betalen. Laat dat bijna het prosumententarief (€ 367,09) zijn waarvoor wij nooit een contract hebben getekend. Wij hebben onze zonnepanelen sinds 2010 en dienden dit nooit te betalen. Nu ineens wel… Een verdoken extra extra belasting??? Ons verbruik: dagtarief € 0,00 dankzij onze zonnepanelen. Uitsluitend nachtverbruik wegens accumulatiekachels € 268,84. Reeds betaald met tussentijdse facturen € 1043,46. Ik begrijp echt niet hoe het kan dat wij nog € 433,92 dienen bij te betalen… “Distributiekosten, prosumententarief, transportkosten, kosten groene stroom, kosten WKK (warmtekrachtkoppeling), bijdrage energiefonds, bijdrage op de energie, Federale bijdrage. HALLO die leidingen liggen er. Er gebeurt geen onderhoud aan. De meters staan er. Welke kosten heeft dat bedrijf? En waarom al die bijkomende heffingen? Toch echt niet meer normaal te noemen voor een basisbehoefte.

   12 oktober 2017 at 14:19
 • Guido Devogeleer Reply

  Om de slimme meter in te voeren was niet veel tijd nodig (lees slimme dief) De procumenten taks voor particulieren invoeren ging ook heel vlug. En de regels van de contracten van 20 jaar afgesloten voor groene certificaten??? De overheid is onbetrouwbaar.

  11 oktober 2017 at 11:36
 • NESKENS Jacques Reply

  Wanneer de dames/heren politiekers zichzelf willen bedienen met opslag, extravagante opzegpremies en pensioenen; dik betaalde zeteltjes in distributiemaatschappijen om op een (wettelijke ?) manier de burger te bestelen( ongeacht welke politieke partij) dan ik al die poespas niet nodig.

  11 oktober 2017 at 10:39
 • De Vuyst Joel Reply

  Mr Tommelein heeft 2 gezichten.

  11 oktober 2017 at 10:10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *