Oplossing voor invoering digitale meters bij zonnepanelen: consument mag kiezen

digitale meter thumb

Oplossing voor invoering digitale meters bij zonnepanelen: consument mag kiezen

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters reageert tevreden dat er in het Vlaams parlement groen licht is voor het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’. Dit ontwerpdecreet van de Vlaamse regering garandeerde vorig jaar het voordeel van een terugdraaiende teller bij zonnepanelen gedurende 15 jaar.

De amendementen op dit decreet verankeren nu deze garantie en zorgen ervoor dat zonnepaneleneigenaars hun rendement behouden en zelfs kunnen verbeteren (zie onderstaande visuals). Lydia Peeters: “De Vlaamse regering houdt woord: de uitrol van de digitale meter kan van start gaan zoals gepland én prosumenten die dat willen behouden het voordeel van een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar, ook voor de distributienettarieven. Daarnaast hebben ze een tweede optie om te kiezen voor het voorstel dat de VREG uitwerkte indien dit hen meer voordelen biedt, wat het geval is voor prosumenten die veel opgewekte energie direct verbruiken.”

Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ werd vorig jaar, op 29 juni 2018, definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Sindsdien lag het ter goedkeuring in het Vlaams parlement. Eén zaak moest echter nog worden uitgeklaard: de garantie dat huidige eigenaars van zonnepanelen (en nieuwe tot eind 2020) gedurende 15 jaar na indienstname het voordeel van een terugdraaiende teller behouden.

Compensatiemechanisme

“Tijdens de afgelopen maanden werd er intensief gewerkt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dit heeft er nu toe geleid dat we een mooi compensatiemechanisme voor prosumenten kunnen voorleggen dat aan ieders verzuchtingen tegemoet komt”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Zonnepaneleneigenaars hebben nu de keuze tussen het huidige systeem waarbij er voor hen niks verandert en een nieuwe regeling die uitgewerkt werd door de VREG. Hierbij worden nettarieven aangerekend op wat mensen effectief van het net afnemen. Dit is voordeliger voor prosumenten die overdag meer thuis zijn en hun opgewekte energie dan ook meteen verbruiken. Mensen die kiezen voor het huidige systeem, kunnen trouwens op elk moment overgaan naar de nieuwe optie die uitgewerkt werd door de onafhankelijke regulator.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters reageert alvast tevreden: “De voorbije jaren is hard gewerkt om het vertrouwen van burgers in zonne-energie opnieuw te verhogen. Met de oplossing die we nu aanreiken, wordt dit vertrouwen niet beschaamd. Integendeel, we rekenen erop dat we hiermee mensen die hun plan om zonnepanelen te installeren even hadden opgeborgen, overtuigen om er nu voluit voor te gaan. Bovendien kan de uitrol van de digitale meter nu starten zoals gepland was, op 1 juli 2019.”

Toekomst

Vanaf 2021 maken we een ‘terugleververgoeding’ mogelijk: prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

“We bereiden hiermee de toekomst voor. Met een terugleververgoeding belonen we kleine producenten van groene energie voor hun opgewekte stroom. Dit is een zeer belangrijk middel om onze energietransitie een extra duwtje in de rug te geven. Ik zal daarom ook snel met een voorstel naar de Vlaamse regering trekken”, besluit de minister.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (7)

 • verpoorten frans Reply

  mogen wij de huidige terugdraaiende meter nu behouden? anders met die digitale meter kunnen ze op afstand doen wat ze willen

  19 maart 2019 at 15:03
 • rudy Reply

  Eens te meer worden de zonnepanelen geviseerd. Deze constructie is alles behalve eerlijk.
  Men beloofd ons te vergoeden voor de geleverde energie die we niet gebruiken. Maar hoeveel we ontvangen is koffiedik kijken.
  Wedden dat op het moment dat wij energie leveren ( zomer) de energieprijs héél laag zal zijn en héél duur in de winter als we meer elektriciteit verbruiken.
  En waarom moeten we wachten tot 2021 om iets te ontvangen voor onze geleverde elektriciteit ?
  We krijgen toch een slimme meter ! Of is hij toch niet zo slim ?
  Men beloofde ons 25 jaar voordeel nu spreekt men van 15 jaar, Als dit geen contractbreuk is !!!
  Veel beloven en weinig geven weet je wel….
  Maar ja politiekers zijn niet te betrouwen dat weten we al lang. Ze zijn schatplichtig aan de industrie.
  Moeten de windmolenparken en grote bedrijven die zonnepanelen geplaatst hebben ook inleveren ? Ik denk het niet !

  19 maart 2019 at 15:02
 • Frank Cornelis Reply

  Wie gelooft onze regering(en) nog: aanhoudend worden de spelregels veranderd. En dan is men verbaasd dat geen enkele firma wil investeren in klassieke entrales.

  19 maart 2019 at 15:02
 • De Maerschalck Marc Reply

  Kan me iemand perfect uitleggen hoe die digitale teller dan toch kan terugdraaien ?
  Blijkbaar zou de meter stoppen met draaien zolang er een evenwicht is tussen productie en afname ? Juist ?

  Het OF verhaal ?? Terugdraaien en alleen betallen distributienet voor afname net ??
  ik betaal nu € 40 per maand ( was niet afgesproken in 2011 ) .
  Zeg me hoeveel het zal kosten per KWH zodat ik zelf mijn berekening kan maken .
  Ik kan zeggen ( zonder digitale meter ) hoeveel ik afneem . Ik zie hier echt geen probleem om mijn afname en productie in kaart te brengen voor mezelf en voor de maatschappij .
  Ik heb het gevoel dat mijn afnamekost ( ongeacht ze gemeten zal worden ) me meer gaat kosten dan nu mijn € 40 prosumenten kost .Juist ?
  graag duidelijkheid en ineens correcte getallen en niet zomaar een verhaal vertellen .
  een ieder die een annkoop overweegt rekent MET echte getallen ,niet met verhalen

  19 maart 2019 at 14:57
 • Luc Geleyns Reply

  Eens te meer worden de spelregels tijdens de wedstrijd gewijzigd waardoor het beoogde rendement van onze zonnepaneleninstallatie verminderd wordt. Onze (toen nog erg dure) installatie werd in 2008 geplaatst en we zouden hiervoor gedurende 25 jaar kunnen genieten van GroeneStroomCertificaten van €450. Mijn rendementsberekening was hierop gebaseerd samen met het voordeel van een terugdraaiende meter over minstens dezelfde periode. Sindsdien is dat rendement al stevig gedaald door het prosumententarief dat ik moet betalen (ongeveer 1,5 GSC per jaar) en nu gaat men het voordeel van de terugdraaiende meter ook nog eens afromen want het zal maar 15 jaar gegarandeerd zijn, ipv de beoogde 25 jaar (en eigenlijk zonder eindtermijn). Voor mij zal ik dat voordeel dus al binnen 4 jaar kwijt zijn. De stroom die ik dan terug in het net stuur zal dus gratis ter beschikking staan van de distributiebeheerder. Van een cadeau gesproken.
  En inderdaad, nadien kan ik kiezen voor de andere formule en dan moet ik geen prosumentarief meer betalen. Hetgeen de staat van mij steelt, zal ik dus terug krijgen en in de plaats gaat de staat nu iets anders stelen. Wat een cadeau!
  En dan te bedenken dat het prosumententarief er gekomen is omdat de subsidieconstructie te duur was, maar dan wel vooral door de certificaten voor de industriële producenten. De particulieren kregen slechts een 15% van de pot. En wie betaalt geen prosumententarief? Inderdaad: de industriële producenten. En wie heeft er geen last van het einde van de terugdraaiende meter? Inderdaad: dezelfden!
  Eerlijk? Ik dacht het niet:-(

  19 maart 2019 at 14:20
 • Nagels Francis Reply

  Kan iemand mij vertellen hoe die virtuele terugdraaimeter eruit gaat zien? In mijn geval produceer ik ong. 1000KW meer dan ik nodig heb. Die verbruik ik in de winter aan electr. bijverwarming. Dus denk ik dat het logisch is, dat ik de terugdraaimeter nog 8 jaar behoud.

  15 maart 2019 at 11:41
  • Lot Reply

   Ook wij hebben overschot,en ja ook ik ga volgende winter een electric vuurtje zetten zo gaat er geen gratis KW naar de maadschappij gaat ( als iedereen mee volgt gaan ze wel anders praten)

   19 maart 2019 at 15:15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *