digitale meter zonnepanelen
Opnieuw uitstel voor digitale meters? “Prosumenten mogelijk niet prioritair”

Als alles naar wens loopt gaat de uitrol van de digitale energiemeter op 1 juli van dit jaar van start. Nadat er opnieuw een overleg werd afgezegd tussen de Vlaamse meerderheidspartijen, dreigt er echter een nieuw uitstel. “Het is één voor twaalf”, reageert Robrecht Bothuyne (CD&V).

Oorspronkelijk was de uitrol van de digitale meter voorzien voor 1 januari 2019, maar eind vorig jaar werd de deadline verlegd naar 1 juli 2019. Gewezen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verzekerde toen dat zonnepaneleneigenaars gedurende vijftien jaar van het rendement van de terugdraaiende teller zouden kunnen blijven genieten.

Terugdraaiende teller

Later bleek echter dat de regering enkel bevoegd is om het onderdeel elektriciteit in de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien. Voor de distributienettarieven is de onafhankelijke energieregulator VREG bevoegd. Deze organisatie wil de meter slechts één jaar laten terugdraaien.

“We wachten nu al enkele maanden op een initiatief van Open VLD om het Energiedecreet aan te passen”, zegt Andries Gryffroy (N-VA) in Het Laatste Nieuws. “Van een voorstel voor compenserende maatregelen voor de eigenaars van zonnepanelen hebben we nog niets gezien.”

Ook Robrecht Bothuyne (CD&V) maakt zich zorgen. “Ik krijg veel bezorgde mails met vragen over zonnepanelen, maar zolang er niets is vastgelegd, kan ik geen duidelijkheid geven”, klinkt het. “Dit is nefast voor de investeringszekerheid, die er moet zijn om mensen te overtuigen om een keuze voor hernieuwbare energie te maken.”

Prosumenten niet prioritair?

Vlaams Energieminister Lydia Peeters (Open VLD) zegt dat er momenteel overleg loopt met de VREG. “Indien er de komende periode geen duidelijkheid komt over het rendement van de prosumenten, rollen we bij hen de digitale meter niet prioritair uit”, klinkt het op haar kabinet. “Het vertrouwen in zonne-energie en het draagvlak voor hernieuwbare energie is steen voor steen weer opgebouwd. We kunnen niet toelaten dat dat opnieuw onderuit gehaald wordt.”

Bron: Het Laatste Nieuws, 11 februari 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

54 reacties

 1. Heb na het installeren van mijn zonnepanelen veel geinvesteerd :zoals een warmtepomp,elec.boiler,inbouwhaard op electriciteit enz.omdat ik ook nog overwinter heb ik jaarlijks nog een 1000 kw in overschot en nu als beloning met een digitale meter opgezadeld worden!Geen denken aan!!
  Maar ja,wij hebben 4 energieminister dit land en die moeten ook eten als het 12 uur is en liefst ne groooote boterham!!!

 2. HALLOOOO! even AANDACHT eer je iets post AUB! Er wordt hier verschillende malen gevraagd of we de slimme meter kunnen weigeren..iedereen doet terecht zijn beklag maar niemand komt met iets nuttig daaromtrent. Daarom mijn uitdrukkelijke vraag nogmaals:
  WIE KENT EEN GOEDE JURIST DIE KAN UITZOEKEN OF WE DE SLIMME METER KUNNEN WEIGEREN EN OP GROND VAN WAT??? PRIVACY? STRALING… WIE KAN DAT UITZOEKEN AUB? IK KEN GEEN JURIST? Hier moeten er ongetwijfeld mensen tussen zitten die dit kunnen uitzoeken en hier medelen of iemand die verstand heeft om mensen te verenigen in een groep. Dan pas ben je sterk en kan je effectief actie ondernemen

 3. Misschien moeten de zonnepaneeleigenaars de zonnepanelen ,maar eens allemaal van het dak afgooien.
  Hoe zit het dan ?
  hebben ze dan wat ze willen & hebben we in de winter zeer zeker geen stroom meer ?
  Door het prosumenten tarief is er nog maar een klein voordeel,als de slimme taksmeters er komen is het verschil
  helemaal weg.
  Kunnen ze niet het stroom verbruik aftrekken van de opbrengst zonnepanelen ?
  Ik begrijp niet dat ze nog zonnepanelen verkocht krijgen , in mijn omgeving wilt ze niemand meer aanschaffen

  1. EN OF ZE GELIJK HEBBEN. Weg ermee , al degene die zonnepanelen hebben , hebben stroom geleverd , GRATIS, Gratis op de moment dat er stroom nodig was. De oefening die deze mensen gemaakt hebben naar het milieu toe, heel positieve inzet. Vertel dit aan de stakende studenten . Dat ze dit maar eens aan het publiek vertellen. Misschien gaan de oogkleppen van de VLAAMSE politiekers eraf en gaan die kleppen dan over in nadenken.

 4. Beste collega’s van PV-installaties,

  Ik begrijp jullie frustraties, ik heb gelijklopende bedenkingen bij het gevoerde beleid (Turteltaks, Tommeltaks, prosumententaks, slimme meter, …). Van al deze taksen was in de oorspronkelijke regelgeving (contract met de overheid) geen sprake, maar politici voelen zich nu eenmaal niet gebonden door het beleid van hun voorgangers en plegen voortdurend contractbreuk!
  Ik heb mijn PV-installatie geplaatst in december 2008. Intussen is de installatie 10 jaar oud, afgeschreven op ongeveer 8 jaar tijd dankzij de groenestroomcertificaten, belastingkortingen en terugdraaiende teller. Ik heb ook een warmtepomp geplaatst in 1981, die de warmte accumuleert in de vloer tijdens de nacht (wegens het goedkopere nachttarief). Mijn zonnepanelen wekten enkel elektriciteit op overdag. De overschotten die ik had op het dagtariefteller werden niet gecompenseerd met de nachtteller. Gevolg: elektriciteit bijbetalen en de dagoverschotten gratis in het net steken. Vorig jaar heb ik een enkelvoudige meter laten plaatsen en dank zij het schitterend zonnejaar 2018 wordt nu gans mijn elektriciteitsverbruik gedekt door de zonnepanelen en de terugdraaiende teller. Dus liefst geen digitale meter voor mij.
  Een viertal jaar geleden heb ik de PIDbox van de firma Futech laten plaatsen. DIT IS EEN AANRADER! Dit toestel werkt tot nu toe schitterend, de defecte zonnecellen worden ’s nachts hersteld. De opbrengst van mijn installatie is zelfs hoger dan in de beginjaren. Tot nu toe is er geen verlies waar te nemen.

  Mijn voorstel: als de omvormers aan vervanging toe zijn (volgens de fabrikanten na 10 à 12 jaar), vervang ik ze met een lager vermogen samen met de Ilubat-batterij (cfr Ilumen) en betaal ik minder prosumententaks!
  Op termijn kijk ik uit naar performantere batterijen (of alternatieve opslagsystemen) zodat ik mij volledig kan afkoppelen van het elektriciteitsnet.

  1. elektriciteit een product wat co neutraal zou kunnen zijn, wordt door de regeringen gewoon gebruikt, misbruikt, uitgebuit constant worden fictieve leugens vermeld. Heb al meer dan 30 jaar vloerverwarming op elektriciteit met 10kw vermogen, heb een berekening laten maken voor warmtepomp , alleen voor de woonkamer zou ik 6.5 kw
   moeten gebruiken hoelang gaat deze mee . wie is dan het meest energie voordelig. ze moeten verwarmingsblokken niet vergelijken met vloerverwarming, verwarmingsblokken heb meer vermogen nodig , hetzelfde als vloerverwarming op gas of mazout of ander alternatief zuiniger is dan dan wandverwarming . pelletkachel nagevraagd 14kw vermogen nodig alleen voor de woonkamer, gewoon mijn ervaring en mening.
   elektriciteit kan het meest milieu vriendelijke zijn als het goed wordt gebruik.
   van prosumenten tarief of ander systeem van belasting, tax of boete is bij verkoop van zonnepanelen nooit van infrax melding van gemaakt dat dit zou aankomen. certificaten afgeschaft voor particulieren, prosumententarief ingevoerd omdat duitsland ons netwerk gebruik. certificaten en subsidies blijven bestaan voor zonnepanelen ,windmolens en andere alternatieven voor industrieel gewin.

  2. volledig van het net afkoppelen,de natte droom van elke pv eigenaar.
   zodra dit kan vliegen ze met alles buiten.
   dat ze hunne brol maar zelf afbetalen.
   kheb het echt wel gehad met die bedriegers die konstant de mensen beduvelen en bestelen

 5. Contractbreuk had ik dit allemaal geweten ik moest geen zonnepanelen hebben ik weiger digitale meter heb nog maar 3 jaar Ferraris meter waar ik dik voor betaald heb ,wij gaan niet wassen en strijken als de zon schijnt en met ons Belgisch weer kan je u naast de wasmachine zetten om konstant op en af te zetten .

 6. Bericht van de Vreg op 14/02/2019:

  Evolutie van distributie-, transport- en federale bijdragen, vergelijk 2018 en 2019:
  Tekst zegt : verhoging in 2019 voor privé-eigenaars en bedrijven.
  Balkendiagramma zegt :verlaging in 2019 voor privé-eigenaars en bedrijven.

  Wie het schoentje past , trekke het aan . :-).

  Waar is de tijd dat men met een handjevol bedienden bij Interelectra, de minimale bijdragen distributie en transport handhaafden?

 7. Nog ne leuke , al de kmo’s die op de zonnepanelen gesprongen zijn in de beginperiode, waardoor deze 95% van de certificaten opsnoepen worden uit de wind gezet. Omdat zij gebruik maakten van iets dat diende om particulieren aan te sporen te investeren in zonne-energie , is de begroting van de certificaten ontspoort . En omdat ons lieve liberalen dit allemaal eens gingen rechtzetten verzonnen ze voor de particulieren de turteltax , het prosumententarief en nu de digitale meter , samen met de hulp van de nva-ers die alle sociale maatregelen moesten afbreken om dat ze uit een bepaalde hoek kwamen , zonder zelfs na te denken dat daar goede dingen tussen zaten. De regering is niet bezig met nadenken hoe ze iets voor het milieu kunnen doen , alles leid naar 1 ding , wat kunnen we gebruiken om de mensen geld uit hun zakken te kloppen. Ze denken nog steeds dat mensen vrijwillig gaan investeren in zonnepanelen met hun maatregelen . Zo dom zijn ze dan ook nog.

 8. Ondertussen is onze minister Tomelijn (of merlijn de tovenaar) wegelopen voor een postje als burgemeester in Oostende. Hij ging het oplossen die terugdraaiende teller jaja … bedriegen ja

 9. Iedereen die een slimme digitale energiemeter krijgt , moet weten dat de energie leverancier de wet overtreed.
  Want de slimme digitale energiemeter is :

  1 een brandgevaarlijk apparaat zonder beveiliging
  2 een apparaat dat zo stralingsgevaarlijk is en de gezondheid zodanig belast dat het zelfs kanker veroorzaakt
  3 het overtreed de privacywet omdat alle gegevens worden opgeslagen 24/7 van al je verbruikers in het huis met een eenvoudige app is het zelf mogelijk voor inbrekers naar het stroomverbruik om te controleren of je thuis bent
  4 het stroomverbruik is velen malen hoger dan een analoge meter , sommige modellen zelfs tot 500 % meer.
  In Nederland waar ze al gebruikt worden zijn er veel mensen die een gratis vervanging aanvragen en krijgen .

  Met andere woorden een monster apparaat dat men ons in de strot wil duwen met een wetgeving die met haken en ogen in elkaar hangt .
  Dus weigeren iedereen

 10. het voordeel voor Belgie?? moet dat dan? volgens mij gaat het enkel voordeel opleveren voor de fabrikanten van de digitale meter.. in elk huis een digitale meter, dan zullen we die klassiek ferrarismeter maar op een hoop gooien, alhoewel die perfect werken en niet alle 15 jaar moeten vervangen worden… goed bezig hoor….

 11. Mijn geburen hebben bijna allemaal zonnepanelen nadeel,op het net staat altijd 250 volt als de zon schijnt en mijn nieuwe gebuur die gebouwd heeft zijn omvormer slaat om de 5 minuten uit door overspanning.

  1. En let eens op. Wie betaald dit als de garantie uitgelopen is. Wie betaald het reinigen van de panelen. Wie betaald het onderhoud en herstellingen van de panelen ?. Zelf heb ik ooit een herstelling van de omvormer moeten laten uitvoeren. Gelukkig was mijn installateur noch zo schappelijk. En onze Vlaming voegt continu achteraf belastingen en rekeningen toe. Ik zeg wel heel duidelijk achteraf . Verantwoordelijke vlaamse politieker , doet ons optreden voor het milieu , de wil die wij gehad hebben…. DOE HET ZELF , geef het voorbeeld door zelf te werken voor het milieu. Jullie krijgen de centen toch.

 12. Robert,
  Kortom, WAT DOET DE VLAMING TOCH MET EIGEN MENSEN. Nemen ze hun eigen mensen voor GEKKEN.
  Vlaming , laat de verantwoordelijke van dit land zelf de zonnepanelen leggen. Wij moeten ze weigeren en als het zo verder gaat haal die dingen van het dak.

 13. Ik lees het bericht van Mr. Neetens en wil hierop zeggen :

  Volgens mij is de slimme meter in staat zijn om de verbruikte en de opgewekte energie te registreren.
  Maar het probleem is dat eigenaars van zonnepanelen voor het teveel dat zij opwekken in de zomer (als er veel zon is) bijna geen vergoeding zullen ontvangen voor hun opgewekte elektriciteit in deze periode.
  In de winter zullen de eigenaars een hogere prijs moeten betalen voor de verbruikte energie die ze van het net afhalen, gezien er dan meestal te weinig wordt opgewekt.
  Bij een terugdraaiende teller is dat NIET het geval. Hetgeen je in de zomer teveel produceert (waarbij de huidige teller terugdraait) kan je in de winter terug verbruiken (teller draait opnieuw vooruit) aan dezelfde kostprijs.
  Door het feit dat de slimme meter de opgewekte en verbruikte apart registreert, kan een aparte prijs aangerekend worden. Maar in feite als men WIL, kan men de zonnepaneel eigenaars perfect blijven vergoeden als voorheen met de terugdraaiende teller, door de prijs gelijk te houden ,maar hier wringt volgens mij het schoentje.

 14. Nov 2010 installeerden wij zonnepanelen met :
  – terugdraaiende teller voor de levensduur van de panelen, nu slechts 15 jaar,
  – 20 jaar certificaten, nu afgeroomd door de prosumententarief,
  Wij hebben eveneens het dak geïsoleerd en de spouw volgespoten, enkel glas en oude alu kaders vervangen door hoogrendementsglas en efficiënte kaders, gloeilampen en halogenen vervangen door LED’s, stalen garagepoort vervangen door een isolerende poort, warm water via fuel vervangen door warm water via elektriciteit van de panelen.

  Onze fuel consumptie is gezakt van 3.500 liter/jaar naar 750 en verleden jaar (2018) hebben wij uitzonderlijk 1000 kWh geschonken aan de maatschappij (normaal 300 à 400 kWh/jr).

  Door het incompetente ministers die blijkbaar nooit bevoegd zijn en die gaan lopen als het te heet wordt, wensen wij verder niet meer deel te nemen aan hun “energieomwenteling”.
  Wij gebruiken terug de niet weggegooide halogenen als een LED het niet meer doet en verwarmen de badkamer met het elektrisch blazertje om mijn overschot op te gebruiken.
  Wij dachten er aan om in de toekomst anders te gaan verwarmen (warmtepomp met extra zonnepanelen) en anders te gaan rijden (kleine elec wagen voor de kleine verplaatsingen), maar waarom zouden wij nog opgelicht willen worden?
  Gezien ieder de dieselwagen afzweert, staan ze 2de hands zeer goedkoop en je produceert minder CO2 dan met benzine.
  Trouwens wat is het verschil als we met zijn allen een LED lamp indraaien?
  Er rijden meer vrachtwagens dan auto’s op de snelwegen met een motor die 7 à 10 groter is dan die van u.
  Iedereen stapt in een vliegtuig om te gaan skiën, city-trippen en groot verlof te houden.
  Door de globalisatie varen meer dan ooit schepen rond die met zware fuel varen (appels uit Chili zijn goedkoper dan de Belgische, etc …).
  Als een vulkaan even hoest, dan zijn al onze besparingen nul and void.
  Indien we werkelijk iets willen doen, zouden beter de luxe wat terugdraaien door minder te consumeren van de andere kant van de globe en eens thuis te blijven met vakantie ipv dure installaties binnen te halen om dan opgelicht te worden.

 15. uitstel ? momenteel heb ik nog recht op 13 jaar terugdraaiende meter. dus die spionagemeter komt er bij mij de volgende 13 jaar zeker niet in. gewoon massaal voet bij stuk houden en niets ondertekenen en zeker niet toelaten om te installeren.

   1. Wij, bezitters van zonnepanelen, zouden een groep moeten vormen tegen de digitale meter, met de dreiging dat we onze zonnepanelen zullen verwijderen als de digitale meter niet kan terugdraaien. Bij mij komt die er niet in zolang dit voorstel van diefstal op tafel ligt. Eens zien wat er dan zal gebeuren met hun doelstellingen !!

 16. Is het weggooien van een meter van het niet-digitale type die nog geen acht jaar in dienst is echt ecologisch verantwoord? (duizenden zijn er zo). Voor de rest: creepy coffin bank (zoek de afbeelding op het internet) en geld halen bij de Chinezen, terwijl de spaarboekjes hier overlopen. Knap werk.

 17. Als ik dit lees kan ik niet meer als mij aansluiten bij de eigenaars zonnepanelen
  Een zaak is zeker ik doe geen bijkomende kosten meer in functie van de zonnepanelen. Als goede huisvader heb ik voor deplaatsing van de panelen een kosten baten analyse gemaakt.Als daaraan nu gesleuteld zal worden in negatieve zin dan vliegen ze van het dak! Bijkomende kosten doe ik niet meer!

 18. Het blijft toch een contractbreuk, eerst de prosumententarief, welke ze zomaar invoeren en dat die “slimme” meter.
  1) Toen we de zonnepanelen hebben laten plaatsen, is er NOOIT gesproken over een vergoeding voor het gebruik van het stroomnet, toch worden we nu geconfronteerd met het prosumententarief.
  2) Als die nieuwe meter toch zo slim is, kan die zowel vooruit als achteruit draaien.
  EN als die slimme meter dat niet kan, wat ik sterk betwijfel, noem hem dan gewoon een digitale meter en VERGOED het verschil in meterstand voor de zonnepaneel eigenaars, die meer op het net zetten, dan ze gebruiken !!

  1. Contractbreuk , groot gelijk en correct.
   Ik ben 70 jaar geworden. Z’on laffe daad heb ik in al die jaren inderdaad nooit elders meegemaakt.

 19. Het gaat hier niet om een slimme meter maar wel om een digitale meter. Die digitale meter wordt pas slim als hij gekoppeld wordt met slimme software.(wat perfect mogelijk is)
  Wat de zonnepanelen betreft, die zullen ook in geval van een digitale meter interessant blijven (mogelijk minder dan nu) op voorwaarde dat uw installatie juist gedimensioneerd werd. De belangrijkst regel bij zonnepanelen is dat u zo veel “eigenconsumptie” moet nastreven waardoor slechts een klein gedeelte terug op het net geïnjecteerd wordt. Is dat niet het geval, dan zal u met de digitale meter wellicht meer “gestraft” worden omdat die de exacte hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit zal meten en u daarvoor dus in verhouding meer netkosten (prosumententarief) zal moeten betalen.

  1. Hallo zonnepanelen goed dimensioneren, als de zon het meest schijnt (zomerdagen) heb je typisch ook het minst eigen direct verbruik en injecteer je op het net . In de wintermaanden wordt er automatisch meer elektriciteit verbruikt en leveren zonnepanelen ook minder of niets aan voor eigen gebruik waardoor je van het net moet afhalen. Leg mij maar eens uit hoe je dit met zon afhankelijke panelen correct gaat dimensioneren ?

 20. Ik lees hier in verschillende reacties “bij mij komt de digitale meter er niet in”. Kunnen en mogen wij hem, als eigenaar van zonnepanelen, weigeren? Het zou misschien nuttig zijn om ons te gaan verenigen in, bvb. een actiegroep?

  1. Inderdaad eerst beloven en dan dubbel stelen
   kleine uitvinders van windmolens mogen dit na plaatsen terug afbreken en had helemaal geen hinder van geluid of schaduwslag (in Kinrooi)

 21. Alles is toch duidelijk.

  Eerst en vooral was het elektriciteit netwerk niet klaar voor de komst van de zonnepanelen.
  Dan maar de Prosumenten taks invoeren en wat dat je dat je op de opbrengst zou belast worden, maar weer fout.
  Er word namelijk op de virtuele MAX Omvormer berekent.
  En last but not least, Nu willen ze iedereen zachtjes aan dwingen om toch maar die dure batterij packs aan te kopen. En als men dan even doordenkt: dan gaat de brandverzekering de hoogte in wand zo een batterij pack zal ook wel zijn gevaren hebben ……

  1. Je vergeet de tax die ze dan weer gaan heffen op de dure batterijen die je gekocht hebt. Zo kennen we de vlaamse partijen , altijd dezelfde . Niet allemaal natuurlijk. VLAMING WEES EERLIJK . Jullie kunnen het niet met eigen mensen, laat ons dan zwijgen met andere.

  2. Groot gelijk.
   JE VERGEET IETS!!!!!
   Je koopt dure batterijen , logisch brandverzekering…..
   Vorig jaar praatte ik met iemand van een distributie maatschappij. Toen ik vroeg naar batterijen kreeg ik volgend antwoord. NIET AAN BEGINNEN !!!! je loopt het risico dat ze daar BELASTNG , BELASTING , je leest het goed BELASTING OP HEFFEN.

 22. Wat is een slimme meter ? Die kan toch zowel vooruit als achteruit tellen want anders is die toch niet slim ? Men wil gewoon niet dat die teller achteruit draait want dan is het niet meer rendabel voor diegene die eraan verdienen.

  1. Klopt, je hoort nergens iets over het weigeren van de slimme meter.
   In Nederland is destijds bij de invoering van de digitale meter een grote rel geweest oa ivm aanslag op de privacy met als uitkomst dat je hem daar kan weigeren.
   Lijkt me wel haalbaar hier met de Europese wetgeving.

 23. De SLIMME digitale meter is enkel SLIM vanuit het standpunt van de Overheid (btw en Fluvius-toebehoren) en de Leverancier (hun totale operationele kost + gegarandeerde winst),
  voor beide een win-win situatie om volledig onder kontrole over de telling te behouden, alle andere uitspraken die ze doen zijn er om je het omgekeerde te doen geloven en gewoon te laten betalen.

 24. Het vertrouwen in alternatieve energie smelt als sneeuw voor de zon met al deze “constructies” die enkel maar in het nadeel zijn van de eigenaar van zonnepanelen. Wat men ook zegt, niemand vertrouwt nog de politiekers noch de VREG. Zie de simulator van VREG…. wat een joke. Lijkt er enkel maar om ons te overtuigen dat een digitale meter toch meer rendabeler zou zijn dan een terugdraaiende meter. Wie gelooft dit?
  Bij installatie was mijn payback van de installatie 8 jaar. Na het prosumententarief (dat als een verassing bij klaarlichte dag kwam) werd dit 13 jaar. Met een digitale meter -> 20jaar ??? Waarom investeren we nog in zon ? Al mijn energie die ik verbruik produceer ik zelf, is dit niet ECHT GROEN?? Ondanks dit heb ik elk jaar een gepeperde faktuur. Waar is de logica ? Dat de politiek zich best bezighoudt om dit verloren vertrouwen EERST eens terug te winnen……..

 25. En dan nog niet gesproken over het prosumententarief. In Wallonië zal dit ingevoerd worden vanaf 1 juli 2019, en enkel voor nieuwe installaties. Waarom betalen wij dan al 3 jaar prosumentarief? Is elke Belg niet gelijk voor de wet? In welk land leven wij toch? Wat is het nut nog om in zonnepanelen te investeren?

 26. Stop met het gepruts met die dure meters en zeg nee tegen EUROPA

  Het probleem is waar komt de elektriciteit
  vandaan ? niemand weet het

  Greg , Vreg en wie nog allemaal werkt er
  mee aan de hogere kosten?

  Gr

 27. Hallo,
  voor mij hoeft het niet.
  Maar ,waar kunnen wij de lijst terugvinden van de mensen die gratis stroom ontvangen ? Jullie spreken toch altijd over “de opbrengst van deze windmolens en/of zonnepanelen leveren 1000 gezinnen gratis stroom”. Wie zijn de gelukkigen.
  Hoe weten wij of wij er bij zijn. Hoe wordt dit bepaald ?

 28. als de digitale tellers niet terug met de zonnepanelen komt er geen digitale teller binnen
  ik heb van al da gezever genoeg van
  we doen voorlopig verder zoals we bezig zijn

 29. Bert
  Plaats bij zonnepaneel eigenaars EEN SLIMME DGITALE METER ,als hij zo slim is wat is het probleem? Die zou het verbruikte en de opgewekte energie toch moeten kunnen aangeven,als hij dat niet kan is de oude meter slimmer en veel eenvoudiger als de nieuwe slimme digitale meter,wat willen en kunnen ze ons nog wijs maken

 30. We betalen nu al voor het geschatte maximum opbrengstvermogen van onze zonnepanelen (hetgeen niet realiseerbaar is in ons landje) via het prosumententarief en nu zouden ze ons nog eens de reserve energie die we opwekken tijdens de zomermaanden afnemen en dit zonder enige vorm van compensatie. Waar zijn die heren van de VREG in godsnaam mee bezig? Eerst iedereen aansporen om maar zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren om nadien alles nog eens extra te belasten en ons op de koop toe nog eens laten boeten omdat wij teveel stroom op het net zetten. Zoals in eerdere reacties vermeld zie ik niet in waarom het teveel aan opgewekte energie niet registreerbaar is met de digitale meter. Ik vermoed dat gans deze opgezette soap bedoeld is om de energiemaatschappijen nogmaals meer nettowinst te laten maken en zoals altijd is de gebruiker de dupe van al deze politieke spelletjes.

 31. Voordelen voor de netbeheerder:
  – uitlezen op afstand => een aantal mensen verliezen hun job
  – registreren van schijnbaar vermogen (kVA) in plaats van werkelijk vermogen (kWh), indien cos Phi = 0,9 is dat 10% meer betalen op de factuur
  – zonnepanelen zullen twee keer betalen, op het net zetten en afnemen van het net
  – variabele facturatie: veel zon, lage vergoeding aan eigenaars zonnepanelen, spitsuren veel betalen voor afname
  – …

  Voordelen consument:
  – niks

  Nadelen consument:
  – zie voordelen netbeheerder
  – kostprijs digitale meter: ongeveer 16 euro extra (bovenop de prijs voor Ferraris meter)
  – leeftijd digitale meter = 15 jaar (Ferrarismeter een leven lang en meer)
  – extra straling in huis
  – aankoop/huur applicaties om meter uit te lezen en apparatuur te sturen (door domotica systeem)
  – aankoop domoticasysteem om apparatuur te kunnen aansturen

  Mm, voor mij hoeft het niet, echt niet. Besparen doe ik wel met mijn reeds geïnstalleerde domoticasysteem.

 32. Allemaal te danken aan de VLD, Verhofstad verkocht Electrabel aan de fransen en die profiteren er natuurlijk van. Zelf heb ik geïnvesteerd in zonnepanelen, elk jaar heb ik meerdere KWH in overschot en toch moet ik elk jaar meer en meer bijbetalen. Met de “slimme meter” wordt het nog erger. Ze houden de mensen voor de gek. De investering in zonnepanelen zal ik nooit kunnen recupereren.

 33. iedereen maar motiveren om zonnepanelen te plaatsen,één keer dat je ze hebt gaan de voordelen één voor één afgeschaft worden zekers?verschiet er dan niet van dat er geen meer geplaats worden!electrisch rijden,waar halen we dan de stroom vandaan daarvoor?kinderen kom maar op voor het klimaat,de overheid nekt je dan achteraf wel,zo komen we nooit vooruit!

  1. en dan zijn ze akkoord(motiveren) met de betogende studenten die op de schoolbanken zouden moeten zitten . Zij moeten studeren om mogelijkheden te vinden ten gunste van het milieu.

 34. Hey
  Wat ik niet goed begrijp in deze discussie is het volgende: Zij die een premie nog krijgen moeten dit per kw door geven. Men weet toch perfect per jaar wat men opgebracht heeft en breng dat in vermindering. Zij die meer produceren dan hun verbruik breng je in rekening. Is deze oplossing te simpel voor de specialisten ter zaken.
  Mvg
  CLOETENS Hugo

 35. Hopelijk komt er van uitstel ook afstel. Ik begrijp nog steeds niet wat de noodzaak van het uitrollen van de digitale meter is.

  Kunnen de netbeheerders dan effectiever schakelen met de stroomverdeling over het net op piek en dal momenten? Wat is het voordeel van de digitale meter voor Belgie als geheel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS