zonnepanelen dak stockbeeld
Opvallend: stroomprijs onder nul door record aan zonne-energie

Grote industriële bedrijven krijgen zondag geld toegestopt om meer stroom te verbruiken. Volgens De Tijd is deze omgekeerde wereld het gevolg van een laag elektriciteitsverbruik terwijl zonnepanelen en windmolens wel volop stroom in het net injecteren.

De negatieve stroomprijzen moeten vermijden dat er op hetzelfde moment meer stroom geproduceerd wordt dan we met zijn allen verbruiken.

Door de negatieve prijzen worden energieproducenten aangemoedigd om hun productie-installaties stil te leggen terwijl grote verbruikers, denk bijvoorbeeld maar aan chemie-installaties en fabrieken, net geld toegestopt krijgen als ze extra stroom afnemen.

Piek 3 GW

Op zondag 5 april registreerde hoogspanningsnetbeheerder Elia rond de middag een nooit geziene piek van 3 GW aan zonnestroom. Dit is het equivalent van maar liefst drie kerncentrales.

Neem hierbij een meer dan behoorlijke productie aan windenergie en draaiende kerncentrales en er is al snel meer stroom dan nodig.

Zeker omdat het verbruik in de gezinnen omwille van de coronacrisis lager ligt dan gemiddeld. Zo registreerde netbeheerder Elia eind maart nog een daling van het Belgisch stroomverbruik met maar liefst 16 procent. Op sommige momenten lag het stroomverbruik zelfs een kwart lager dan normaal.

Koopjes doen

U en ik kunnen vandaag nog niet rechtstreeks profiteren van de lage stroomprijzen. Op dit moment bestaan er nog geen energiecontracten die met een digitale meter inspelen op de realtime prijsschommelingen.

Onrechtstreeks zullen de lage stoomprijzen op de groothandelsmarkt wel doorsijpelen tot in de energiecontracten van de gezinnen.

Met name door de coronacrisis en de historisch lage marktprijzen zijn er momenteel koopjes te doen. Daarom loont het zeker de moeite om eventueel van energieleverancier te veranderen.

Bron: Tijd.be, 5 april 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

13 reacties

 1. Wat zal er gebeuren als de prosumententax weg valt na de 15 jaar vanaf de instalatie datum?
  Deze datum komt voor sommigen onder ons al langzaam dichterbij ,zeker zij die al meer dan 15 jaar zonnepanelen hebben. Ik kan dan niet meer kiezen voor terugdraaiende teller op jaar basis. Zij die als eerste geinvesteerd hebben in zonnen energie zullen ook als eerste zijn die hun rekening zien stijgen. Met die bedoeling heb ik vroeger niet geinvesteerd. met dank aan de beleidsmakers.

  1. Diegenen die vroeger geïnvesteerd hebben in een PV installatie zullen zeker niet slechter af zijn dan deze die dat later deden:
   1. Je bent al zeker om de volledige 15 jaar van de terugdraaiende teller (saldering) gebruik te kunnen maken. Zij die veel later (of nu nog) een installatie plaatsen moeten in onzekerheid afwachten of ze überhaupt die 15 jaar wel zullen halen (cfr. beroep aangetekend door de VREG).
   2. Zij die vroeger investeerden kregen als extra tot 20 jaar lang gegarandeerd GSC uitgekeerd. Installaties waren vroeger inderdaad (veel) duurder maar hoe ouder de installatie hoe hoger de GSC en de som uitgekeerd voor GSC is overwegend veel hoger dan de instalaties duurder waren. Bovendien kreeg men instant (de eerste 2 jaar na installatie) nog eens tot 40% van de investering terug via de belastingen.
   3. De eerste jaren (tot 2015) was er geen enkele belasting op de opbrengsten van een PV-installatie noch een taks op het gebruik van het net (wie geen gebruikstaksen op zijn installatie wenst te betalen en zelf vindt dat hij het openbaar netwerk niet nodig heeft kan zijn installatie hier altijd van laten afkoppelen en geen taksen meer betalen). De vroege investeerders hebben dus, in tegenstelling tot zij die nu nog investeren, jaren extra hun PV opbrengsten 100% taksvrij kunnen opstrijken.
   4. Na het wegvallen van de saldering valt ook de prosumententaks weg. Je betaalt dan inderdaad netwerkbelasting op de stroom die je (extra) van het net afneemt. Maar de zelf opgewekte elektriciteit kan je nog steeds 100% zelf verbruiken zonder er de marktprijs voor te moeten betalen.
   5. Vroege investeerders konden tegen een zeer laag tarief geld ontlenen voor het plaatsen van een PV installatie. De (lage) intresten konden ze dan ook nog eens inbrengen in hun belastingsaangifte. Ze hadden dus zelfs de mogelijkheid te “investeren” met andermans geld en hun eigen kapitaal onaangeroerd te laten (of elders nog eens te laten renderen). 🙂
   6. Met wat inzicht en rekenen (en desnoods het nemen van extra maatregelen) kan je ook na het ingaan van de nieuwe tarifering je PV installatie nog laten renderen. Met wat creativiteit zelfs minder “betalen” dan de prosumententaks nu kost. Maar dat is uiteraard niet iedereen gegeven (vraagt meer inzet en moeite dan wat zitten zeuren en zagen op “het beleid”).

   Ik denk dat de “beleidsmakers” dus inderdaad fouten gemaakt hebben. Maar deze waren overwegend in het voordeel van de vroege investeerders. Maar voor sommigen kan het uiteraard nooit genoeg zijn.
   “Investeerders” die denken (of laten uitschijnen) dat ze door vroeg te investeren in een PV-installatie een slechte investering hebben gedaan kunnen ofwel niet goed rekenen, hebben het zelf fout aangepakt of zijn gewoon van slechte wil en/of laten zaken uitschijnen die niet beantwoorden aan de werkelijkheid.

    1. Geachte Frans V., blijkbaar – als een antwoord niet in uw kraam past – kan U alleen “reageren” door grof nietszeggend woordgebruik en liefst zonder moeite te doen om enige tegenargumentatie te onderbouwen. Wat blijkbaar voor U een beetje moeilijk is gezien U nooit met antwoorden komt en uw reacties doorgaans niet verder reiken dan wat platvloers schelden en afbreken van andere mensen en/of instanties.

     Daar steek ik mijn tijd niet meer in (waarschijnlijk tot uw groot jolijt en enig doel). Zoek het verder zelf maar uit en U hebt het veld hier vrij om – hopelijk – met iets constructiefs te komen. Afbreken en schelden kan iedereen.
     Van mij zal U hier geen verder “last” meer hebben.

     1. Beste IvoB. Ik bekijk het zo: al wat die Frans schrijft toont aan dat hij geen inzicht heeft in de materie. Daarom kan hij ook niet anders dan met enkele grove oneliners reageren. Het geeft ons wel vaak de gelegenheid om dieper in te gaan op de problematiek en met zoveel mogelijk juiste info te reageren. Ik hoop altijd dat dit dan wel ten goede komt van lezers die wel geïnteresseerd zijn in een juiste benadering. We kunnen er dus hopen dat iedereen buiten Frans ondertussen overtuigd is van het feit dat zonnepaneeleigenaars hun zonne-energie 100 % zelf gebruiken; ofwel onmiddellijk ofwel uitgesteld. Als er zijn die op jaarbasis teveel produceren dan was dat hun eigen keuze.

 2. Hoezo, bedrijven krijgen geld toegestopt om meer te verbruiken? Wie digitale meter heeft ziet zijn stroom dus weggegeven worden met geld erop toe , terwijl hij er deze avond zelf voor moet betalen?

  1. Waarom heb je dan – naar analogie met de terugdraaiende analoge meter – bij plaatsing van de digitale meter niet gekozen voor de saldering (verrekening injectie/productie op jaarbasis)?

  2. Neen Dino. Wie een digitale meter heeft geeft zijn stroom niet weg, hij stockeert zijn stroom op het net en gebruikt het later opnieuw gratis terug. Hij betaalt er s’avonds dus niet voor. Net zoals bij een analoge meter. Het enige dat hij moet betalen is de prosumententax om dit te mogen doen. Voorlopig zijn wij kleine zonnepaneeleigenaars dus geen producenten die stroom verkopen, we zijn eigenlijk alleen magazijniers die stroom stockeren. Al wat wij produceren gebruiken we zelf opnieuw. We betalen voor die stockage een vaste prijs nl prosumententax. Voor al wat we daarbuiten extra verbruiken betalen we een vooraf bepaalde prijs. Bij grote producenten en grote verbruikers gaat dat anders ; zij moeten op voorhand laten weten hoeveel ze de volgende dag gaan produceren of verbruiken. Een grote autofabriek moet dus dagelijks die cijfers doorgeven (zelf op kwartierniveau) opdat producenten zouden weten hoeveel ze dagelijks moeten produceren. Dit is noodzakelijk om het net in evenwicht te houden. Als er te grote afwijkingen zijn worden er zelf boetes opgelegd.
   Het plots stilvallen van een autobandproductielijn waar veel gelast wordt kan dus aanleiding geven tot boetes.
   In het omgekeerde geval als de productie te hoog wordt moet deze kunnen verminderd worden. Als ze dat niet doen dan zakt de energieprijs zodanig dat ze in feite zichzelf beboeten. Het is dus niet zo dat grote chemiebedrijven plots kunnen zorgen voor meer verbruik. Wat wel gebeurt is dat ze gedurende een korte periode (bij die overproductie) negatieve stroomprijzen moeten betalen.

  3. Beste Dino. Met een digitale meter kan je ofwel opteren voor saldering (zoals terugdraaiende meter) waarbij je geen kosten betaalt voor het injecteren maar wel een prosumententarief betaalt ofwel worden je injectiekosten afgerekend op basis van het werkelijk injectievolume. Dat laatste is doorgaans voordeliger als je een bepaald niveau van eigen verbruik (eigen productie onmiddellijk zelf verbruiken) bereikt. Bij grotere installaties waarbij een aparte injectiemeter geplaatst wordt, krijg je ook die netkosten aangerekend en moet je de geïnjecteerde stroom verkopen (uiteraard tegen een lager tarief dan de aankoopprijs) Je bent dus als particulier beter af dan de grotere verbruikers.

 3. Waarom zou – door de coronacrisis – mijn huishoudelijk stroomverbruik (of dat van de gezinnen) significant lager zijn dan ervoor?
  Dat er een algemene Belgische daling is begrijp ik nog, veel grootverbruikers/KMO’s liggen immers stil.
  Maar als gezin kook ik nog even veel als ervoor en de was- en de plas is er ook niet door verminderd (integendeel de strijk moet nu thuis gebeuren ipv op het werk 🙂 ). En de elektriciteit die we voorheen op de werplek verbruikten verbruiken we nu extra thuis (uren draaiende laptops, videoconfscreens, extra verlichting,…..).

  Elektrisch laden is er nu natuurlijk niet meer bij maar met 1-2% elektrische voertuigen (en hoeveel hebben er daar dan nog een eigen laadpaal?) zal de besparing hier niet tot 16% leiden.

  Inzake dit artikel dus de echte vraag: is de (veronderstelde) daling bij de gezinnen “natte vingerwerk” of wordt dat dan daadwerkelijk afzonderlijk gemeten? Hoeveel van die 16% minder afname van het net (bij mijn weten levert Elia niet aan gezinnen?) kan je op conto van de gezinnen schrijven?

  1. Mogelijke verklaring : veel zonnepaneeleigenaars verbruiken nu meer zelf onmiddellijk als de zon schijnt . Dit vermindert het verbruik dat van het net genomen wordt aanzienlijk. Zeker de eerste weken van april zullen een nog grotere daling teweegbrengen. Uw redenering klopt dus. Je hebt meer verbruik thuis maar je verbruik komt minder van het net maar wel meer van uw zonnepanelen.

  2. Er wordt niet gezegd dat het huishoudelijk verbruik gedaald is met 16% Het gaat om het totale verbruik en met de vele bedrijven die plat liggen valt dat nog mee. Ik denk dat u gelijk heeft dat de gezinnen meer verbruiken want meer mensen zijn overdag thuis. Dat diegenen die zonnepanelen hebben nu meer zelf verbruiken (omdat ze thuis zijn) verklaart natuurlijk de daling niet want het betreft een minderheid van de gezinnen en dat verbruik was er vóór Corona ook niet want de mensen waren op het werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS