EL test zonnepaneel
Meer dan 10% van PV-installaties lijdt jaarlijks rendementsverlies van 1,3% of meer

Potential Induced Degradation (PID) is één van de grootste bedreigingen voor de opbrengst van zonnepanelen. Vooral Europese zonnepaneleninstallaties lijden grote rendementsverliezen.

De omvormers van de meeste zonnepaneleninstallaties op ons continent beschikken immers niet langer over een transformator, waardoor er geen galvanische scheiding bestaat tussen de panelen en het AC-net. Bijgevolg is het bij dergelijke installatie onmogelijk om de kabel die van de zonnepanelen naar de omvormer loopt (negatieve pool) te aarden.

Rendementsverlies

Uit een onderzoek van het National Renewable Energy Lab (NREL) bij 2.128 zonnepanelenprojecten blijkt dat het gemiddelde jaarlijkse rendementsverlies van een PV-installatie 0,8% bedraagt.  De lange staart van de verdeling toont echter dat er bij veel projecten sprake is van nog grotere verliezen. Zo’n 10% van de onderzochte projecten heeft te kampen met een jaarlijks verlies van 1,3% of meer.

PID verloop

 

Oorzaken degradatie

Onderstaande afbeelding toont de verschillende oorzaken van degradatie bij zonnepanelen. PID wordt beschouwd als het grootste probleem bij ‘midlife’ zonnepaneleninstallaties. De mate waarin PID zich voordoet, neemt exponentieel toe in de tijd. Een snelle detectie is bijgevolg cruciaal!

 

Oorzaken degradatie
Bron: Solarplaza.com

PIDbox

De PIDbox van iLumen verhoogt het rendement van zonnepanelen en verlengt hun levensduur. Dit gepatenteerd toestel heeft een dubbele functie. Enerzijds zal de PIDbox de bestaande rendementsverliezen regenereren. Anderzijds voorkomt het toestel verdere degradatie in de toekomst.

PIDbox Mini indoor

Om inzicht te krijgen in de rendementsverliezen bij uw installatie, ontwikkelde iLumen het rendementsplatform Mijn iLumen. Met deze tool kan u op een eenvoudige manier het rendement van uw zonnepaneleninstallatie monitoren en zo eventuele rendementsverliezen vaststellen.

Wil je meer weten over de PIDbox?

Ontdek hoe de PIDbox het rendement van uw zonnepanelen verhoogt.

3 reacties

 1. Guy das juist, waarom nog investeren , alles ze alles toch gratis komen halen, tijd dat de gele hesjes ook in vlaanderen op straat komen, want die mensen die aan de vlaamse regering zitten, luisteren toch niet, maar ik kan dit begrijpen, als ge geen verstand hebt kunt ge ook niet nadenken

 2. In tegenstelling over uw beweringen over verliezen wil ik met genoegen vertellen :
  Na algemeen nazicht op maandag 30 sept. 2019 van mijn zonnepanelen-installatie door een deskundige van Firma Bollen Energy uit Pelt .(uiteraard ook de leverancier)
  -Mijn installatie is van 26 juni 2012 (keuringsdatum =28/06/2012)
  -Aantal panelen =36 stuks. Totaal vermogen PV-panelen =8640 kWp
  -Merk omvormer =SMA type nr. STP8000TL-10.
  -Ik heb ieder jaar “minstens” 10 x groenenstroomsertificaten .( minimaal 10 000 kwh/jaar )
  -Mijn totale opbrengst tot nu vandaag woensdag 2 oktober = 70 685 kWh.(reken maar uit!)

  Het zijn wel kwaliteitsproducten die ik bezit en een goede ligging .Ook een terdege leverancier met regelmatig nazicht en poetsbeurt.
  Wie heeft het hier over verliezen ?

 3. Wat liggen we wakker van zo’n “kleinere” verliezen, als morgen mensen die een zonnepaneleninstallatie bezitten, en geen batterij kunnen betalen, zich gedwongen zullen voelen hun zonnepanelen westelijk ipv zuidelijk te leggen om niet teveel energie gratis af te geven dankzij die nieuwe ‘superslimme’ meter. Dat zou ook een slag in het gezicht zijn van de ingenieurs die proberen zoveel mogelijk opbrengt uit zonnepanelen te puren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS