Site pictogram Ilumen

PIDbox iLumen ook beste oplossing bij omvormers met transformator

PIDbox Mini

Zonnepanelen worden na verloop van tijd geconfronteerd met rendementsverliezen ten gevolge van Potential Induced Degradation (PID). Vooral installaties die geplaatst zijn na 2008, blijken erg getroffen door PID. Maar ook installaties geplaatst vóór 2008 krijgen na verloop van tijd te maken met rendementsverliezen.

In tegenstelling tot hun voorgangers beschikken omvormers geplaatst na 2008 niet langer over een transformator, waardoor er geen galvanische scheiding meer ontstaat tussen de panelen en het AC-net. Bijgevolg is het (sinds 2008) onmogelijk om de kabel die van de zonnepanelen naar de omvormer loopt (negatieve pool) te aarden, met gevoelige rendementsverliezen tot gevolg.

OMVORMER MET TRANSFORMATOR

Toch krijgen ook installaties geplaatst vóór 2008 na verloop van tijd te maken met het fenomeen Potential Induced Degradation. Bij het gebruik van galvanische omvormers (met transformator) wordt de negatieve pool vaak niet geaard, waardoor rendementsverliezen ten gevolge van PID optreden.

Wanneer men deze verliezen vaststelt kan men de negatieve pool aarden om verdere rendementsverliezen te voorkomen. De reeds geleden verliezen worden op deze manier echter niet hersteld. Om de zonnepanelen opnieuw op hun maximaal vermogen te laten opereren, is er groot spanningsverschil noodzakelijk tussen de zonnecellen en de aarde. Wanneer men de negatieve pool van het paneel aardt is de maximale spanning beperkt tot die van de string, hetgeen meestal onvoldoende is om de zonnepanelen te herstellen.

Uit deze onafhankelijke test van TÜV Rheinland blijkt dat er zelfs een groot verschil bestaat in herstel tussen een PID oplossing in parallel en een in serie (PIDbox Mini). Aarding geeft de minste resultaten. In de zonnepanelenindustrie wordt volgende aanpak toegepast:

 

a. PID voorkomen: aarding
b. PID vastgesteld:

  1. Installatie PIDbox Mini, zonder dat er één zonnepaneel vervangen moet worden
  2. Installatie van een parallel oplossing, maar de slechtste zonnepanelen dienen vervangen te worden
  3. De zonnepaneleninstallatie aarden maar alle met PID aangetaste panelen vervangen

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten