PIDbox regenereert JA Solar zonnepaneel met zware rendementsverliezen

iLumen's Pidbox

PIDbox regenereert JA Solar zonnepaneel met zware rendementsverliezen

Omwille van het fenomeen Potential Induced Degradation (PID) kunnen zonnepanelen rendementsverliezen tot maar liefst 70% lijden. iLumen ontwikkelde de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen met PID verhoogt en de levensduur ervan verlengt.

Tijdens december 2016 werd er bij iLumen een JA Solar zonnepaneel binnengebracht met een initieel vermogen van 230 Wp. Na het opstellen van een IV-curve en het toepassen van een EL-test bleek het paneel, amper vier jaar na ingebruikname, door sterke degradatie nog slechts een vermogen van 124,6 Wp te hebben.  Meer informatie met betrekking tot de uitgevoerde testprocedure vindt u hier.

De rendementsdaling van maar liefst 45,8% wordt veroorzaakt door Potential Induced Degradation (PID). Dit fenomeen treedt op bij alle zonnepanelen, vaak zonder dat de eigenaar van de installatie hiervan op de hoogte is, en houdt in dat de zonnepanelen versneld gaan degraderen. Door onder andere een hoge luchtvochtigheid en temperatuursverschillen worden bepaalde zonnecellen inactief.

EL-test

Bij een module zonder degradatie tonen alle cellen bij een EL-test dezelfde helderheid. Dit is in onderstaande figuur van het onderzochte JA Solar paneel duidelijk niet het geval, aangezien verschillende cellen niet langer of niet volledig verlicht worden.

EL test zonnepaneel
Fig 1: EL-test op JA Solar zonnepaneel

PIDbox

Zonnepanelen die rendementsverliezen lijden zijn uiteraard nefast voor uw elektriciteitsproductie en bijgevolg dus ook voor uw energiefactuur. Om dit te voorkomen ontwikkelden de ingenieurs van iLumen de PIDbox. Dit toestel regenereert de rendementsverliezen van zonnepanelen en voorkomt dat deze zich in de toekomst opnieuw zullen voordoen. Op deze manier verlengt de PIDbox ook de levensduur van uw zonnepaneleninstallatie.

iLumen's Pidbox

Amper zestal weken na aansluiting van de PIDbox blijkt dat het rendement van het bewuste paneel opnieuw is toegenomen tot 226,1 Wp  oftewel tot 98,3% van het oorspronkelijke vermogen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *