Energiefactuur
Politiek reageert op nieuwe prijsstijging energiefactuur: “Eruit halen wat er niet in thuishoort”

De energieprijs is de voorbije maanden gevoelig gestegen. En het ziet er nog niet meteen naar uit dat er een einde komt aan de prijsstijgingen. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten reageert.

Energiefactuur

“De energiefactuur is te hoog. Het is niet logisch dat je voor dezelfde energie bij ons meer betaalt dan in het buitenland”, zegt Rutten in De Zevende Dag. “Er moet dringend eens bekeken worden wat in die factuur zit. Wat er niet in thuishoort, moeten we eruit halen. Dan kunnen de kosten naar omlaag.”

Met haar uitspraak verwijst Rutten onder meer naar distributiekosten, isolatiepremies en kosten voor dienstverlening, zoals straatverlichting. De prijs van elektriciteit maakt namelijk maar voor ongeveer 20% deel uit van de energiefactuur. De rest zijn allerhande heffingen. “Wat er wel in thuishoort, dat is je verbruik. Dat heb je zelf in de hand”, vindt Rutten.

Toveren

Een btw-verlaging van 21 naar 6%, zoals SP.A voorstelt, is voor Rutten niet aan de orde. “Ik laat alle mogelijkheden open, maar laat ons niet holderdebolder honderden miljoenen zomaar in één keer gaan toveren”, klinkt het.

Bron: VRT Nws, 30 september 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. De jongeren willen geen “democratie” meer van corrupte narcistische politiekers die alleen met en voor zichzelf bezig zijn. Nog 2 legislaturen en deze surrealisten zullen allemaal moeten opzouten, In België wordt alles sneller duurder dan in de omringende landen, normaal met 6 kabinetten en 2 koningen,…jongens toch. De meeste nutsbedrijven zijn bestuurd door dezelfde onkundige mensen. In een technische wereld heeft men nood aan technocraten die weten waarop het staat en niet onkundige papegaaien die zich juristen noemen maar nog niet eens een schroef kunnen indraaien. Jullie begrijpen dat voor mij stemmen gaan een idiote bezigheid is want wat ik ook doe we zijn gefopt.

 2. In dit apenland laten politici toe dat de energieleveranciers de duurste prijzen hanteren, MET de mogelijkheid dat we zonder stroom kunnen vallen in a.s. november. Begrijpen wie begrijpen kan. Inderdaad, heel duidelijk dat politici zich in de luren laten leggen door de lobby van de energieleveranciers en niet beseffen welke impact dit heeft. Het is hoogtijd dat de Vlaming zijn energie kan aankopen in het buitenland. Men spreekt van Europa als één grote unie maar op energievlak is er niets van te merken. Wat mij betreft zijn ze hun eigen graf aan’t delven. Alle gezinnen zien door de hogere energieprijzen hun koopkracht dalen en besteden dit niet aan consumptiegoederen. De economie zal er slecht bij varen …. De Vlaming gaat een donkere periode tegemoet.

 3. Ja ze zullen ons wel klein krijgen. Er is gewoon geen stoppen aan de plunder woede van onze verkozene. En na deze komen er weer nieuwe.

 4. Prachtig land Bëlgie . Eerst zonnepanelen aanmoedigen en daarna beboeten, alleen het prosumenten tarief verdubbelt mijn rekening, daarom ook bedankt Bart en Rutten. Beloven voor de keus, vergeten erna

 5. inderdaad,ik betaalde ook nog nooit zoveels als nu.
  zal bartje een worst wezen,nog een jaartje en hij is er weeral vanaf,hij kan beweren en doen wat hij wil.
  nu nog die digitale tellers en ze kunnen ons helemaal plunderen

 6. INDERDAAD,ik heb ook nog nooit zoveel betaald als nu.
  zal bartje een worst wezen,nog een jaarke en hij is er weeral vanaf,hij kan dus beweren en doen wat hij wil.
  nu nog die digitale tellers en ze kunnen ons helemaal plunderen.

 7. Zoals steeds vertelt Mevr.Rutten om het even wat.
  De kosten die ze uit de factuur haalt gaan niet verdwijnen en moeten dan op een andere manier betaald worden.

 8. Rutten hoeft niet te “toveren” – ze kan de enorme toegenomen inkomsten door de stijging van de brandstofprijzen (bijna 0,9€ belasting en accijnzen op 1liter diesel) gebruiken om bvb de BTW terug op 6% te brengen.

 9. Rutten hoeft niet te “toveren” – ze kan de enorme toegenomen inkomsten door de stijging van de brandstofprijzen (bijna 0,9€ belasting en accijnzen op 1liter diesel) gebruiken om bvb de BTW terug op 6% te brengen.
  maar liever die woekerwinst gebruiken om gevechtvliegtuigen te kopen bij het oranje monster !

 10. Als ik het van vooraf geweten had dat ik zoveel extra kosten moest betalen omdat ik zonnepanelen heb liggen dan had ik ze niet eens gelegd.
  Wij betalen nu meer aan onze energiefaktuur dan toen we geen zonnepanelen hadden.

 11. Mevrouw Rutten heeft gelijk, maar haar partij zit al vele jaren mee aan het plunder-roer.
  6 jaar geleden installeerden wij zonnepanelen die ons energieverbruik volledig dekken.
  Vandaag is onze ‘energiefactuur’ hoger dan vóór de installatie van onze zonnepanelen.
  Haar partijgenoot Bart Tommelein is zich wellicht van geen kwaad bewust…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS