POLL – Hoe zou u batterijopslagsystemen voor zonne-energie subsidiëren?

POLL – Hoe zou u batterijopslagsystemen voor zonne-energie subsidiëren?

Eén van de meest brandende thema’s in de zonnepanelensector is batterijopslag. Ook iLumen ontwikkelde met thuisbatterij iLubat een batterijopslagsysteem. Vlaams energieminister Bart Tommelein beloofde alvast dat dergelijke systemen in de nabije toekomst gesubsidieerd zullen worden.

“Voor particuliere zonnepaneleninstallaties zal er snel een premiesysteem komen”, bevestigde Tommelein onlangs in Het Belang Van Limburg. “Ik heb dit jaar een project in de begroting voorzien om de aankoop van thuisbatterijen met een premie te ondersteunen. Als koploper inzake onderzoek en ontwikkeling moet Vlaanderen deze nieuwe technologieën ondersteunen”, aldus de minister.

Poll

En u? Ziet u graten in een subsidie voor particuliere batterijopslagsystemen voor zonne-energie? Indien ja, in welke vorm? Neem deel aan onze poll en geef ons uw mening!

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (25)

 • frans verpoorten Reply

  ALLEMAAL DE SCHULD VAN N_VA EN VLD? DEZE ZIJN ER ALLEEN MAAR VOOR DE RIJKEN? EN MELKEN DE GEWONE MAN UIT

  4 september 2018 at 12:28
 • Piet Reply

  Beste,
  Eerst en vooral iets recht zetten .
  Onze regering kan geen achterstand van 20-25 jaar goed maken, ze hebben er ook geen verstand van. Net zoals vele zaken telt ook hun eigen portemonnee ( en vriendjes )
  Men kan dat zien uit alle besluiten die worden neergeschreven. Vergelijk maar eens met onze buurlanden. OK deze hebben bepaalde andere voordelen maar laat niet met ons sullen. ( kern centrales , waterkracht,… )
  Mensen moeten dom zijn om te investeren in de zonnepanelen en batterij banken van Tommelijn. Ze krijgen een treffelijke vergoeding ( 3à4% ), maar wat ze er niet bij zeggen is dat Tommelijn en vrienden met de woekerwinsten gaan lopen ( zij zullen groene certificaten in hun zak steken – ze steken er geen eigen geld in –de belastingbetaler betaald de intresten – gemeenten hebben geen elektriciteitsfactuur meer – prijs van elektriciteit blijft stijgen voor de particulier – zuiver profijt dus )
  Indien Tommelijn een mens is die het echt bedoel, dan kan hij vlug het tij laten keren maar dan moet het op een treffelijke manier.
  Eerst moet de tarieven veranderen. De kleine man moet ook geld krijgen voor hun energie, evenveel als de grote en ook zelfde prijs betalen anders kan de rekening nooit kloppen.
  Batterijen moeten er komen maar niet zoals de “grote” nu reeds bezig zijn ( mega banken ) en windmolens zetten op 1 locatie “de zee” ( 5 jaar in zee en nog maar onlangs aangesloten – dikke kostelijke aansluitingen – wind molens die wel dubbel zoveel opbrengen maar naar onderhoud hebben we het einde nog niet gezien – strategisch onverantwoord )
  Ieder persoon een buffertje thuis ( +/- 10kWh ).Deze batterijen kunnen gesubsidieerd worden door een belastingaftrek over verschillende jaren. Niet door directe subsidies want daar zullen enkel de grote van profiteren.
  Indien er voldoende windmolens verspreid staan over gans Belgïe dan kan zowel wind- als zonne-energie worden opgeslagen !!
  Onze netten moeten niet verzwaren omdat alles lokaal kan gebufferd worden. Personen zonder zonnepanelen kunnen ook een buffer plaatsen en profiteren van deze opslag. ( goedkopere nacht opslag – teveel aan zon- wind energie ) Ons geld moet niet in zee worden gestort maar in onze netten, rendement verbeteren ( andere en beter transfo’s ) , landelijk verspreide windmolens ( geen giga molens met masten van 150m want deze brengen enkel problemen met zich mee )
  In de zomer laadt de persoon met zonnepanelen zijn eigen batterijen en deze van de buren op. ( max. rendementsverlies 7% met huidige batterijen ) In de winter wordt het teveel aan windenergie opgeslagen in de particuliere batterijen. Nu moet men windmolens stilleggen omdat men teveel aan windenergie heeft op bepaalde momenten !!
  Niemand al bezwaren hebben tegen de intelligente teller ( misschien wel de grote )
  Wist U dat:
  – De windmolens die al jaren in de zee stonden nog maar pas zijn aan gesloten op het netwerk.
  – Dat de het overschot van uw elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen niet verder raakt dan de transfo van uw straat !! ( prosumententarief == boerenbedrog == politieke vriendje )
  – Onze belgische elektriciteitsnetwerken een rendement hebben lager dan 60% ( 40% gaat verloren ) Wie betaald dat denk je?
  – …
  Voor deze die het niet opgemerkt hebben staat een fameuze schrijffout in bovenstaande.
  De LIJN van Tommelein ( vislijn). Hopelijk bijten jullie er niet in.

  25 juli 2018 at 11:13
 • jim loots Reply

  omzetten naar kinetische energie, omdat je dan het volledige opgewekte vermogen kan terug opnemen. maar dan heb je bvb een paal van 30m hoogte en een gewicht van 5000kg nodig om de winter door te komen.

  22 juli 2018 at 14:12
 • DELAPLACE Reply

  Als producten of diensten moet worden gesubsidieerd, zijn er steeds problemen te verwachten zoals fraude en verandering van de reglementering. Maak het product of dienst goedkoper en weg met die hele administratieve rompslomp. Dan kan iedereen ervan genieten.

  11 juli 2018 at 23:35
 • Jos Debecker Reply

  Ik vrees dat een gesubsidieerde batterij verplicht zal gekoppeld worden aan een NIET-terugdraaiende teller. We zullen weeral gejost zijn.

  11 juli 2018 at 21:02
 • Peter Reply

  Geloof ik niets van , nadien dubbel en dik belasten

  11 juli 2018 at 20:58
 • Nico Reply

  Geen subsidies want hierdoor gaat de prijs omhoog. Bovendien hebben die kleine batterijen bijna geen invloed en is het niet de job van de kleine verbruikers/producenten (particulieren) om ervoor te zorgen dat het net stabiel blijft. Wij betalen netvergoeding/prosumententarief voor een werkend net en nu moeten we het nog zelf bufferen ook. In de zomer is zo’n batterij het grootste deel van de dag vol en ze is ook snel leeg. In de winter zal de dure accu meestal leeg zijn. Dit systeem werkt beter in landen met veel zon. Ik heb nog nooit een rekenvoorbeeld gezien van hoe zo’n batterij of digitale meter nuttig zou zijn. Allemaal commerce…

  11 juli 2018 at 20:32
  • Alain Reply

   Volledig mee eens.

   17 juli 2018 at 17:17
 • Frans Severins Reply

  Tommelein kan veel beloven voor de verkiezing en zijn opvolger zal het u dubbel en dik terug laten betalen.

  De digitale meter ging ook niets kosten maar ze weten het zelf nog niet hoeveel het zal zijn.

  En de turteltax hebben ze ook wel ergens anders in gestopt op een manier dat ge niet ziet wat ge betaald, van mensen die altijd geld tekort komen moet ge nooit cadeautjes verwachten.

  11 juli 2018 at 20:27
 • Jan Dee Reply

  idd 50prct van de koop-en installatieprijs terug en afschaffing prosumententaks.
  Wanneer gaan ze inzien dat NV A en o VLD duidelijk niet voor de gewone man zijn maar wel voor de rijken en grote bedrijven. Bedenk jullie goed als je kiest!

  11 juli 2018 at 19:46
  • Luc De Wever Reply

   U bent blijkbaar al vergeten dat de stroomcertificaten een uitvinding van Spa-ster Freya Vandenbossche was. Stop bijgevolg om de zwarte piet naar een of andere partij te sturen. We zullen dus moeten wachten op de onbevlekten van Groen?

   16 januari 2019 at 11:31
 • Jan Dee Reply

  idd 50prct van de koop-en installatieprijs terug en afschaffing prosumententaks.
  Wanneer gaan ze inzien dat NVA en Open VLD duidelijk niet voor de gewone man zijn maar wel voor de rijken en grote bedrijven. Bedenk jullie goed als je kiest!

  11 juli 2018 at 19:45
 • ANDRE Reply

  nu is het tommelein die beloften doet,goed wetende dat er volgend jaar iemand anders op zijn stoel zit die gegarandeerd de boel overhoop zet.
  langetermijnplanningen worden in belgie ALTIJD afgestraft

  11 juli 2018 at 19:08
 • koen Reply

  hahaha, tommelein zal me niet nog een keer bestelen hoor ! eerst met de zonnepanelen en nu met de batterijen. moet toch zalig leven zijn zoals tommelein, als je geen schandegevoel kent en de premietjes binnenstromen via de rijke vriendjes.
  over een aantal jaar verdwijnen onze zonnepanelen terug, we hebben ons lesje al geleerd nu.

  11 juli 2018 at 16:05
 • Vranken Johnny Reply

  Eénmalige korting via belastingen of dergelijke, is voor indereen eenvoudiger.

  11 juli 2018 at 13:19
 • Marc Melens Reply

  Hoewel we meestal ervaren dat subsidies achteraf dubbel en dik terugbetaald moeten worden door één of andere maatregel (bv. prosumententax) verkies ik toch voor een éénmalige subsidiëring. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.

  11 juli 2018 at 11:42
 • Nonweiler Fillemond Reply

  Deze Vlaamse regering schaft alle subsidies voor huishoudens af en voert allerlei taksen in (bvb. prosumententarief, tureltaks, verhoging btw op elektriciteit,….). De subsidies zijn er voor de happy few, zoals o.m. een subsidie van 13000 € voor wie met een helikopter wel vliegen. De belofte voor een subsidie voor batterijopslag zal er zeker niet komen (de wortel en de ezel), want was door Tommelein belooft voor het begin van de zomer.

  11 juli 2018 at 11:27
 • Azou Gilbert Reply

  Ja, ik zie wel nut in de subsidie van private opslagbatterijen, zolang het maar niet via Infrax of zo moet gaan, want dan gaat je investering terug naar die producenten en is het een zaak voor niets net zoals het zal gaan met de digitale meter in de toekomst !!!

  11 juli 2018 at 10:58
 • Dirk H. Reply

  Dit is volgens mij het systeem met de minste administratieve rompslomp.

  11 juli 2018 at 10:37
 • Buyck Reply

  jaja, we kennen de politiekers al : met veel tamtam de boel in gang duwen en dan contractbreuk plegen!!! Subsidies beloven en dan achteraf taxeren. Terugdraaiende meters afschaffen en dan compenseren zegt Tommeleyn. Eerst zien en dan geloven.

  11 juli 2018 at 10:06
 • dhaeseleer herman Reply

  wil men meer uit zonnepanelen halen door overbodige geproduceerde electriciteit op te slaan dan zou men de plaatsing van batterijen aantrekkelijker moeten maken door een subsidie in te voeren ofwel gedurende 10 jaar een belastingsaftrek hiervoor invoeren gezien wij propere energie produceren

  11 juli 2018 at 09:39
 • Geens Georges Reply

  50% van de installatiekost en afschaffen van het tarief vooe elektriciteit die je op het net zet!

  11 juli 2018 at 09:33
 • Thierry Decavel Reply

  Subsidieregelingen over langere termijn spreiden is niet te vertrouwen. Zie subsidie zonnepanelen.
  Eenmalige premie met garantie dat er geen bijkomende lasten zullen gelegd worden.

  11 juli 2018 at 09:33
 • EricCanters Reply

  Eenmalig
  , jaarlijks zie voorbeeld zonnepanelen
  Moet ge achteraf een taks betalen waardoor je
  Een certificaat verliest op jaarbasis

  11 juli 2018 at 09:27
 • verpoorten frans Reply

  ik vind het heel nuttig, maar ga er toch geen plaatsen, omdat na verloop van zijn, zullen deze weer belast worden, net als met de zonnepanelen, ik trap er niet meer in Tommelein

  11 juli 2018 at 09:07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *