netbeheerder tool
POLL – Moet het prosumententarief voor zonnepaneleneigenaars in zijn huidige vorm blijven bestaan?

Sinds juli 2015 dienen eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller het zogenaamde ‘prosumententarief’ te betalen. Deze heffing wordt berekend op basis van het maximale omvormervermogen van de PV-installatie.

netbeheerder tool

Als reden voor de invoering van het prosumententarief, haalt netbeheerder Infrax aan dat zonnepaneleneigenaars het net in twee richtingen gebruiken (afname en injectie) zonder dat hiervoor iets wordt aangerekend. Dergelijke netgebruikers (= prosumenten) plaatsen stroom op het net wanneer het eigen verbruik lager ligt dan wat de zonnepanelen produceren. Of ze nemen elektriciteit af als de eigen productie niet volstaat.

Omdat de meter dan vooruit en dan weer terug draait, staat het jaarverbruik bij de jaarlijkse meteropname bij dit type van klanten vaak op ‘nul’. Wie geen kWh via zijn elektriciteitsmeter verbruikt, betaalt ook geen elektriciteit en dus geen netkosten. Op die manier worden de kosten volledig gedragen door elektriciteitsgebruikers zonder lokale elektriciteitsproductie. De invoering van het prosumententarief zorgt er voor dat gebruikers die zelf elektriciteit produceren ook evenredig bijdragen.

Poll

Graag vernemen we van u of u het eens bent met deze redenering, of met andere woorden of u het prosumententarief al dan niet zou behouden in zijn huidige vorm. Neem deel aan onze poll en geef ons uw mening!

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

107 reacties

 1. Heb ook een installatie van 5 KW maar wek door iets minder gunstige ligging waar helemaal geen rekening mee wordt gehouden slechts max 4,4 KW op. Prosumenten tarief betaal ik wel op mijn omvormer van 5 KW. Legaal pikken noem ik dat. Bah!

 2. Afschaffen dat prosumentarief want het betreft een discriminerende regeling aangezien de vermogens > 10 kw (de bedrijven dus) er behoudens vergissing mijnentwege niet onder vallen. Als het prosumententarief toch blijft en bovendien ook het systeem van terugdraaiende tellers nog eens wordt afgeschaft én er geen of slechts een gedeeltelijke compensatie (= de energieleverancier die bv. de politieke steun krijgt om de door jou geproduceerde energie aan een lager tarief te kopen dan wat hij er je zelf voor aanrekent OF de politieke ‘schijngarantie’ van 15 jaar van de terugdraaiende teller die echter reeds begint te lopen vanaf de installatiedatum van de zonnepanelen en niet vanaf de datum van invoering van de nieuwe regeling … wat veel eerlijker zou zijn !!!) zou komen, dan verlies je als consument m.i. dubbel, wellicht tripple in vergelijking met de situatie van voor de invoering van het prosumententarief. Ook even niet vergeten dat dit laatste reeds zelf een schaamteloze uitholling (juridische spitsvondigheid) was van het financiële voordeel dat de groene stroomcertificaten initieel ‘garandeerden’. De politiek wijzigt continue en eenzijdig de spelregels en dit steeds in het voordeel van de energiebedrijven (een sector die tussen haakjes reeds jaarlijks een forse verhoging van de energieprijzen doorvoert) zo blijkt nu, maar durft tezelfdertijd schaamteloos te beweren dat het de consument is die er beter van zal worden. Dit getuigt van erg weinig respect t.o.v die consument die echt wel intelligent genoeg is om een dubieuze, oneerlijke politiek te herkennen. Blijkbaar spelen er achter de schermen echter andere (financiële, politieke en/of partij) belangen.

 3. blijf akkoord met prosumptie met digitale meter
  maar dan moet bij de afrekening het princiepe van
  de terugdraaiende meter behouden blijven dus afname min injectie……….indien dit niet kan ja
  stop ik met heel dar boeltje ……wat ze nu willen is niet hoopgevend voor nieuwe zonnepaneel liefhebbers
  dus politiekers doe er iets aan en snel

 4. De netbeheerders krijgen van de zonnepaneleneigenaars GRATIS elektriciteit bij een terugdraaiende teller. Die elektriciteit kunnen ze VERKOPEN, en toch vragen ze nog een prosumententarief, met als drogreden dat het net in twee richtingen gebruikt wordt. Aan de politiekers: eerst de bevolking warm maken met de voordelen van zonnepanelen en dan allerlei belastingen/taksen … verzinnen om de schatkist/zakken te vullen (= contractbreuk/vertrouwensbreuk).

 5. Op jaarbasis komen wij helaas niet toe met de productie van onze zonnepanelen. Ik koop nog 3000 kw in dagtarief aan en 1000 kw in nachttarief. Ik bezit een omvormer van 4000 wp en betaal als ik me niet vergis 430 € prosumententarief. Onze productie consumeren wij tijdens de dag zowiezo altijd. Toch straffen ze dit soort gezinnen met het prosumententarief. Onfair, oneerlijk, diefstal, hoe je het ook noemen wil. @ tommelein : is het nu duidelijk dat dit een domme, onfaire regeling is ? @ ilumen : als jullie tommelein nog eens te zien krijgen neem dit dan even mee aub.
  ilumen klant.

 6. Ik heb alles gelezen hier en ben volledig akkoord wat hier gezegd is, maar sommige mensen begrijpen nog niet wat de slimme meters ons gaat kosten, wel het is simpel, eerst kijkt men wat u verbruikt hebt, daar moet u de volle pot voor betalen +21% , dan kijkt men wat u op het net gezet hebt, daar krijgt u een vergoeding voor tussen de 7 en 9 cent, zonder btw, dit bedrag word van uw factuur afgetrokken en dan komt er nog het prosumentarief bij en dat is de eind factuur, ook als u meer op het net zet dan u verbruikt krijgt u nog een fikse factuur
  Veel mensen schieten op VLD maar vergeet niet dat VLD mensen moet opofferen van n-va, want die zijn de baas, minister Tommelien weet er zelf niets van

 7. Indertijd hebben wij onze berekeninen gemaakt op basis van: 20 jaren certificaten (en geen 15!!!).
  +/-normale en reeds iets te hoge Kwh prijzen.
  Logische en gekende distributie- en transportprijzen (en geen buitensporige bedragen!!!).
  Geen kosten op terugsturen van vermogens op het bestaande net.
  Geen meerwerken bij installatie (zoals straks bvb. de nieuwe knappe (sic) meters.
  En de voorziene opbrengsten,budgetten en kostprijs installatie (Veel hoger dan hedendaags,(( maar moet daarom de regering en infrax met dit vershil gaan lopen??))??).
  Laat dus nu de nieuwe -en alléén de nieuwe installaties
  op voorhand weten wat de totaalkosten zullen zijn (inc. de evt. prosumentenkost) zodat ook zij juist kunnen beslissen….
  m.h.o.

 8. De prosumenen vergoeding is pure geldklopperij. Om de groene energie doelstelling te halen wordt eerst iedereen lekker gemaakt met hoge subsidies (certificaten) waardoor de prijzen van de installatie enorm stijgen. Afschaffen van de certificaten was voldoende om weer realistische prijzen te krijgen voor een rendabele investering. Nu worden de eigenaars beboet en is de investering niet meer rendabel. De enigste reden waarover nog zonnepanelen worden verkocht is omdat men verplicht is voor nieuwbouw woningen anders is het onmogelijk om het E-peil te halen. Onzin dat het rendabel zou zijn.

 9. Of ik nu als zonnepaneelhouder figuurlijk gebeten wordt door de hond of de kat !
  Het maakt niet uit , gebeten wordt ik toch !

  In het stemhokje kan ik ze mogelijk muilkorven !

  Het zal in de komende verkiezingen moeilijk worden voor U Mijnheer Tommelein !

 10. Mensen, er zal meer nodig zijn dan het stemhokje om de politiek de willekeur en het graaien af te leren.
  Nadat wij onze stem hebben gegeven, zijn het dezelfde politiekers die aan een stoelendansje beginnen.
  En openbare werken wordt onderwijs, economie wordt justitie, enz … en deze die uit de Belgische boot vallen kunnen naar de EU om daar nog eens royale vergoedingen en voorwaarden op te strijken.
  Er zal niets veranderen zolang we niet massaal ongehoorzaam zijn.

 11. ipv deze reactie’s te vragen zou Ilumen beter een studie doen van de verschillen in kostprijs tussen degene die pv installatie hebben en deze die er geen hebben en deze vergelijking publiceren en onder de neus duwen van de politici die verantwoordelijk zijn voor dit ongenoegen van de consument die het dan maar moeten oplossen

  1. Reactie op bericht Bijnen jans
   volledig eens met jans meten is weten
   de echte cijfers met alle kosten en baten zouden wel eens een stop kunnen zijn voor nieuw geïnteresseerden voor zonnepanelen

 12. Als ze in Brussel hun verstand eens gebruikten en een enkele regering in plaats van zeven regeringen behielden dan moeten ze niet steeds in de mensen hun zakken zitten en konden ze alles beterkoop maken in plaats van alles steeds duurder te maken.

 13. prosumententarief is contractbreuk slimme meter is diefstal voor en van de zonnepanelenbezitter nu nog proberen een thuisbatterij aan te smeren hoe lomp denkt de politieker en de energielobby dat de doorsnee belg is
  wil graag een openbare discussie aangaan met iemand die bovenstaande feiten namelijk het prosumententarief de slimme meter en het aanbieden van een thuisbatterij durft verdedigen en liefst op tv

  welke politieker neemt mijn uitdaging aan ik wacht met
  ongeduld op een reactie-

  e

 14. Afschaffen die handel. We dragen via deze investering bij aan het realiseren van groene stroom, en de certificaten zijn een mooie aanmoediging.
  De spelregels onderweg veranderen kan niet, blijf je belofte trouw (politieke belofte/politieke trouw zijn blijkbaar moeilijke doelstellingen ).

 15. Eigenlijk is het allemaal de schuld van de zelfstandigen die enorme zonnepanelen op hun leegstaande of verlieslatende gebouwen geplaatst hebben jaren geleden en daar nu maandelijks fortuinen mee verdienen met niets te doen. Niet de privé personen zoals ik met overbetaalde zonnepanelen (prijs is nu /4…) Ben bereidt om een vergoeding te betalen voor het gebruik van het stroomnet, maar huidige tarieven zijn veel te hoog (reden hierboven) en zouden moeten aangepast worden aan hetgeen men op het net stuurt, niet de geïnstalleerde waarde.

 16. Ik heb een installatie van 5KW.
  Ik betaal hiervoor prosumenten tarief , doch heb nog nooit
  5KW opbrengst gehad op een jaar tijd.
  Gewoon schandalig wat deze regering doet.

 17. Heb 5kw omvormer, verbruik op jaarbasis is ongeveer 0Kwh. Betaal bijna evenveel aan elektriciteit als vroeger zonder zonnepanelen! Als zonnepanelen versleten zijn ga ik zeker geen andere leggen met deze reglementering.

  Deze regering geeft géén moer om het milieu enkel de opbrengsten tellen.

 18. Veel reacties en verontwaardiging, allemaal terecht overigens maar slecht in een reactie zie ik de essentie en dat is dat iedereen eens goed nadenkt als hij plaatsneemt in het stemhokje en de huidige beleidsmakers afstraft in plaats van voor de zoveelste keer zich als de brave Belg te gedragen!

 19. zoals altijd de mensen aansporen om te investeren in iets en als er veel, gevolg aan
  geven vlug efkens een verdoken belasting
  heffen .De geleverde gratis stroom word toch
  door vrkocht aan andere en zonnepaneel
  eigenaars krijgen niks buiten een rekening
  achterop. De netwerk beheerders zullen hun zakken wel vullen met onze stroom

 20. Als er van in de begin particulier + bedrijven op een lijn waren geplaatst , was de kost gelijkmatig verdeeld. Er zouden meer panelen geplaatst worden, ik denk niet dat het nu nog baat is er te plaatsen. Ik maak er geen reclame voor. De overheid moet eens leren verantwoordelijkheid te nemen voor haar beslissingen, ook deze uit het verleden.

 21. prosumententaks is een taks ingevoerd tegen de vroegere afspraken in , onder de 10kw was volgens mijn info bij infrax geen afspraak naar de toekomst toe om onder welke vorm een heffing of een taks in te voeren. dit was in 2009. tot dat turtelboom een inkomsten pakket had gevonden ten koste van de zonnepaneelhouders. Van de
  overschot van stroom op het net van sommige eigenaars krijgen de eigenaars ook geen vergoeding. Deze is gratis

 22. We hebben in 2006 een PV-installatie van 3kW-piek geplaatst op onze nieuwgebouwde woning. Destijds het max gesubsidieerde vermogen. Kostprijs met 21% btw 25000€. Na aftrek van alle subsidies, Vlaanderen, belastingsaftrek en gemeente, kostprijs netto 20420€. Onze installatie brengt 2,4 groenestroomcertificaten van 450€ per jaar op. Dus 1080€.
  Met het prosumententarief is dat nog 750€. Puur op certificatenopbrengst verdienen we onze installatie nooit terug. Natuurlijk hebben we nog onze “gratis stroom” van de installatie maar daar gaan ze ook weeral aan knabbelen met de “voor hun” slimme meter. Terwijl we elk jaar minder stroom verbruiken is het elektriciteitsfaktuur ondertussen wel meer dan verdubbeld…

 23. Het prosumententarief is in feite een contractbreuk.
  Het berekende tarief is gebaseerd op een betwistbare grondslag vermits is aangetoond dat de op het net gezette elektriciteit zeer lokaal (minste weerstand) gebruikt wordt.
  De opsplitsing van de elektriciteitskost (productie en vervoer) is de laatste jaren zeer sterk geëvolueerd (verhoging transport, verlaging productieprijs) en dit lijkt me grotendeels arbitrair te zijn bepaald.
  Het prosumententarief is dan ook in feite een prosumentenbelasting.

 24. Inderdaad een echte schande dat prosumententarief! En dan vanaf volgend jaar nog die digitale meter die ze dan nog als eerste bij zonnepanelen eigenaars willen installeren,ik wijs ze resoluut de deur met hun digitale meter,bij mij komen ze er NIET in!!

  1. Dan zal je moeten een fiets aanschaffen en daarmee een generator aandrijven om jouw elektriciteit zelf te maken, vrees ik…

  2. Daar ze van buitenaf de toevoer kunnen besturen kunnen ze bep energie-opwekkers gewoon afkoppelen van het net wanneer er teveel is en waar sta je dan als zonnepaneeleigenaar?

 25. Prosumenten taks,degitale meter,normaal zou de elektriciteitsprijzen moeten dalen,besparing op personeel voor meteropnemer,veranderen naar twee dubbele of enkele teller gebeurt van op afstand ,wat een besparing,nochtans gaan we vele jaren betalen voor die genieuse degitatale meter
  De oude tellers worden niet meer gemaakt,waarom moeten die goed werkende oude meters vervangen worden, natuurlijk de nieuwe moeten geld opbrengen
  Er is maar een iemand goed mee, de overheid (energieleveranciers) stop eindelijk eens met de mensen leugens wijs te maken
  Nog iets ,de oude meters zijn beter afleesbaar dan de degitale meter

 26. Stop met allerlei genieuse taksen te heffen op bezitters van zonnepanelen,men zou ze beter aanmoedigen op een eerlijke manier, niet zoals nu met mr. Tommelein zijn leugenachtige uitspraken,,wanneer we de nomen niet halen staan ons mega boetes te wachten van Europa ,die worden dan terug op rekening van de consument geschreven,stop met het bestraffen,en beliegen van de mensen,want het keert lijk een boemerang terug Mr Tommelein,maar U hebt dan waarschijnlijk het schip verlaten( verkiezingen)keer liever terug naar U kantoor jobU bent bij deze gebuist

 27. Dames en Heren,
  houdt uw reacties in gedachte wanneer jullie binnenkort in het stemhokje gaan staan, want DAAR zijn onze politici WEL gevoelig aan…
  Tenslotte gaat het om UW geld.

 28. Het argument dat we als prosumenten het net dubbel gebruiken is slechts deels goed te praten. Als ik met mijn zonnepanelen stroom op het net zet, is er al een gebruiker dit mijn stroom afneemt en het transport betaald. Dus betaal ik zeker 2 x teveel voor mijn transport, door mijn prosumententax.

 29. Ik ben benieuwd wat er ons nog allemaal te wachten staat, denken jullie dat wij zo stom zijn of doen jullie zo om ons onder de knie te houden. Waar gaat dat naartoe?
  Ik houd mijn hart vast voor de slimme meter, ja ene die zij uitgevonden hebben om ons weer te doen betalen.
  Arm Vlaanderen.

 30. Mijnheer iLumen : eigenlijk is dit een domme vraag.
  Wat steekt achter uw poll?
  Ik hoop dat het resultaat van deze poll zal tonen dat iedereen de prosumententarief weg wil, anders heb ik mijn bedenkingen ivm het resultaat net zoals met uw vorige poll.

  1. Geachte heer,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij bieden onze lezers langs deze weg een forum aan waarop zij de mogelijkheid krijgen om hun mening over brandende topics in het PV-landschap te ventileren. Het spreekt voor zich dat wij erg tevreden zijn met de enorme respons, hetgeen ook aantoont dat de aangehaalde thema’s ons lezerspubliek sterk aanspreken.

   Wij hebben er op geen enkele manier baat bij om de resultaten van deze poll op één of andere manier te manipuleren. In de loop van volgende week zal u dan ook via onze blog inzicht krijgen in de resultaten van de poll.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   1. Uit reacties op uw vorige artikelen is al duidelijk gebleken wat de mensen dachten over de prosumententarief (en ook de, blijkbaar onnodige, Turteltax).
    Een poll over het al of niet aanhouden van de prosumententarief is eigenlijk een open deur intrappen en inderdaad krijgt u een enorme response omdat (politiek) onrecht moeilijk te verteren valt.

 31. Betaal meer voor elektriciteit, alleen zonnepanelen, dan mijn dochter voor elektriciteit en gas. Dis ik stem niet op open Vld,Tommelein en Turtelboom. Ook niet op spa de veroorzakers,ool CD&V werkt mee.
  Waarop mag Vlaanderen dit doen???
  En die digitale meters moeten eerst bij gezinnen met hoge rekening.

 32. Eerst een contract laten tekenen en dan de spelregels veranderen ? En dat kan zomaar ? Pure contractbreuk. Wat ik ook vaststel is dat ik evenveel energiekosten heb als voor ik mijn zonnepanelen plaatste. Ook wel straf ! Mijn installatie is berekend op mijn verbruik en komt ook als dusdanig ongeveer overeen. Een berekening gebaseerd op het meerverbruik zou rechtvaardiger zijn, maar zelfs dan blijft het pure contractbreuk !

 33. Had vorig jaar voor 217euro elektriciteit verbruikt.Uiteindelijke factuur bedroeg1007 euro.
  Btw op prosumententarief+ nog verschillende taksen.Heb 5500kw aan zonnepanelen liggen.Van het moment dat men een accu uitvind van +- 500kw kan elektrabel hun kasje komen halen en betaal ik niets meer.Dit mag mij 5000 euro kosten maar dat is er op een paar jaar terugverdiend.

  1. Ge moogt er zeker van zijn als zulke accu er komt dat ze wel een nieuwe taks op die accu zullen uitvinden. Ze hebben geld nodig en alleen Jan met de pet zal kunnen afdokken

 34. heb nog certificaten tot 2027 daarna gaan de zonnepanelen van het net dus geen prosumententaks en schakel ik over op batterij van een clark met aparte stroomkring los van het net dan heb ik alleen maar voordeel en gaat er geen geld naar de netbeheerders. behoud wel het net voor als er te weinig zon is met ook een aparte stroomkring

 35. Ik vind het gewoon schandalig de manier waarop, indien we elektriciteit injecteren verkopen zij het door. Ik heb in 2011 voor 5kw zonnepanelen aangekocht voor meer dan 18000€, ondertussen zijn er al twee omvormers defect geraakt weliswaar onder garantie, binnenkort is mijn garantie afgelopen. Gaan zij in de toekomst deze deels vergoeden als de installatie defect geraken en het onderhoud? NEEN, veel mensen in mijn omgeving met zonnepaneelinstallaties zijn het beu met hun politiek… plukken maar.

 36. Van mij mag het prosumententarief verlaagd worden naar vb 50€ per Kwp voor iedereen (dus geen verschillen meer tussen de regio’s, en ook prosumententarief voor de bedrijven!). Hierdoor zullen er weer meer PV panelen gelegd worden, en dat is dringend nodig om de doorbraak van de elektrische auto (die er zit aan te komen) op te vangen. Naarmate er meer mensen PV leggen zullen er minder inkomsten zijn voor de netbeheerder. Dit kan perfect opgevangen worden door een belasting op fossiel, want daar zit het echte probleem. In de eerste plaats een tax op kerosine dus, maar evengoed op olie, gas, … Met de opbrengsten hiervan kan men oa de rechter rijstroken van de snelwegen elektrificeren om elektrische vrachtwagens te voorzien van de nodige stroom.

 37. Een goede raad sluit NOOIT een contract met de overheid,het blijkt nogmaals ,mr.Tommelein Is geen beleids minister, het is een MARJONET goed uitleggen en de mensen een rad voor de ogen draaien
  Zonnepanelen zijn niet rendabel in de huidige context wanneer men alles goed narekend , met de jaren zijn er ook kosten die niet min zijn,besluit 0% intrest in plaats van 6% volgens mr. Tommelein

 38. het is uniek in vlaanderen. in brussel krijg je nog certificaten en in wallonie subsidies.
  In vlaanderen is de installatieprijs verdubbeld hierdoor.
  We zouden veel meer daken bereiken en grotere installaties als er geen 300 euro jaarlijkse kost is, bovendien variabel afhankelijk van de geldnood.

 39. Mijn omvormer is momenteel al de 2de maal voor 2 maanden defect. Ik meld dit aan eandis maar blijkbaar bestaat er geen mogelijkheid om tijdelijk het prosumententarief te schrappen.
  Dus ofwel installatie volledig schrappen en alle certificaten verliezen , ook toekomstige ofwel betalen voor iets wat er niet is. SCHANDALIG.

 40. Men geeft altijd eerst iets, om het daarna (gedeeltelijk) terug te nemen. Als ik de ontvangsten zie van mijn certificaten, neemt “de staat” zo maar eventjes bijna 1/3 van deze ontvangsten terug via de prosumententaks. Men had vooraf maar moeten nadenken en niet achteraf. Pure contractbreuk. Trouwens, wat gaat men nog allemaal verzinnen om aan onze centen te zitten.

 41. Sinds het invoeren van het prosumententarief betaal ik evenveel aan energie als voor het plaatsen van mijn PV-installatie.Ik vind dit puur contractbreuk.Als men werkelijk
  de burger wil aansporen om voor groene stroom te zorgen, moet men die belonen en niet bestraffen met een veel te hoog prosumententarief.

  1. Inderdaad U ZIT ER BONK OP!!!!
   Eerst iedereen lokken met beloftes om ze daarna lekker uit te melken.
   Typisch BELGISCH !!!

 42. ik lees hier veel ongenoegen zoals met alles, mijn installatie brengt ook meer op dan ik nodig heb dus in de winter stook ik elektrisch bij en hou mijn meter in de gaten dat ik niet over de aangegeven meterstand ga. De pot op met hun gegraai

 43. hallo,een 7 tal jaren geleden was het enorm aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen,
  als je nu uw eindfactuur bekijkt met de aangerekende bedragen moet je vaststellen dat je toch 3 certificaten armer bent per jaar.Dus in mijn geval heb ik er nog eentje over.Bij esent wordt ik dit aangerekend.(prosumtar.520€.,bijdrage energiefonds 85€.,distrubutie 168,54.,transpr 17€.,
  vaste vergoeding 53,68.,kosten groene str. 19€.,kosten WKK 2,26€.,meterverh. 3,85€.,
  dit alles is nog natuurlijk zonder de 21%btw gerekend! Niemand die ik ken met zonnepanelen wordt hier blijer van .Volgens mij moet je een speciale cursus volgen om dit alles
  te kunnen formuleren op de factuur.Dus om op jullie vraag te antwoorden ,de prosumententarief zeker weg ,en al de rest mag ook nog eens herberekend worden.
  grtj patrik

 44. Mijn productie is minder dan hetgeen ik verbruik.ik betaal genoeg. Ik ontvang per 3 x 230€=690 € – 420€ prosumententarief= 260€. Daarvan moet er dan nog onderhoudskosten en eventuele reparatiekosten worden betaald. Wie betaal mijn investering? Het profijt van electriciteit is te klein voor zo’n investering.
  En zwijg ik nog over de afschrijving. Elektriciteitsproducenten kunnen investering en kosten in mindering brengen. Wij zijn gewoon een melkkoe voor onze regering. Nieuwe vorm van belasting. Het milieu beschermen intreseert hen niet!!! Als iedereen er voordeel uithaalt zouden er veel meer gelegd worden of al liggen. De gewone burger is het kind van de rekening. Voordeel voor het milieu zou zonder taks moeten zijn.

 45. Ze zullen er steeds voor zorgen dat er geen euro minder in hun zakken terecht komt. Trouwens is die prosumententaks sowieso al oneerlijk door de berekening op het omvormer vermogen en niet je opbrengst. Ik heb geluk met mijn bijna perfect gerichte panelen, maar sommige andere mensen met minder goede ligging zijn benadeeld.
  Ik hou mijn hart vast voor de komst van de slimme (???) meter, maar ze mogen gerust zijn, cadeaus gaan ze van mij niet krijgen. No way!

  1. Ik heb een omvormer van 6,5 kWh. De opbrengst van mijn zonnepanelen is 4,5kwh. Dus ik betaal 2kwh per jaar teveel! Dit is 200€ per jaar a.u.b. Eerlijk is toch wel iets anders! Dank je wel heren, vrouwen beleidmakers!

 46. Het was geen onderdeel van de afspraak!
  Iedere andere vorm zal – gebaseerd op een Vlaams / Belgisch zakenmodel – duurder worden voor de zwakste schakel, ons dus!

 47. 1) Het is een kontraktbreuk voor vroegere zonnepaneeleigenaars, er is voordien nooit aangehaald. De beleidsmensen hebben het niet voorzien en nu worden wij gestraft nadat we investeren om de groene energie te helpen uitbouwen in Vlaanderen.
  2) wij leveren bij overproductie onze stroom gratis, die de leveranciers duur verkopen
  3) Waarom is er discriminatie onder de verschillende netbeheerders met andere en duurdere tarieven per regio? Waarom betaalt de ene zonnepaneeleigenaar meer dan een andere ?

 48. Men had dit maar van in het begin moeten zeggen. Dit veranderde de regels terwijl het spel bezig was. Op het ogenblik dat wij stroom gedecentraliseerd leveren worden de centrale delen van het net ook minder belast en daar horen we nooit iets van. Prosumententaks is larie. Afschaffen dus – zeker voor residentiële leveranciers.

  1. Volledig akkoord met Roger Buttiens.
   Pure contractbreuk, ons zomaar opgedrongen, dus afschaffen dat onding. Het verwondert mij telkens weer dat het belgenvolk nogal apatisch reageren op de ons allerhande opgedrongen beslissingen. Iedereen zou daar meer moeten op reageren…
   G. De Schrijver

 49. Waarom enkel prosumententarief voor installaties die een vermogen hebben dat kleiner of gelijk is aan 10kW? Waarom moeten de grotere installaties die naar verluid 70% van alle geplaatste zonnepanelen vertegenwoordigen dit niet betalen? Want, laten we eerlijk zijn, het prosumententarief is er enkel gekomen om de certificaten, die veel te hoog waren, te financieren. Waarom moeten de ‘kleine’ installaties die kosten allemaal dragen? Zou het kunnen te maken hebben met de eigenaars van de grote installaties?

  1. Grote installaties betalen ook nettarieven maar bij hun wordt injectie en afname apart gemeten. Voor elke kWh die zij van het net halen betalen ze dezelfde tarieven als bedrijven zonder zonnepanelen. Per kWh die ze injecteren betalen ze een kleine injectievergoeding aan de netbeheerder(infrax/eandis) en voor de stroom krijgen ze een afgesproken vergoeding van hun leverancier maar deze is meestal lager dan de prijs die ze moeten betalen voor de stroom die ze van het net halen. Het grootste rendement halen ze bij de stroom die ze niet injecteren en direct kunnen verbruiken.

 50. Men heeft ons eerst gestimuleerd om zonnepanelen te plaatsen als bijdrage aan de groene stroomvoorziening. Zelfs onder de vorm van subsidie (stroomcertificaten) Eenmaal ingestapt komt men daarna af met allerlei toevoegingen van taksen en in vraagstellingen om toch te kunnen bijdragen aan het zogezegde verlies van de elctriciteitsmaatschappijen.
  Schandealig vind ik dat.

 51. Prosumententarief is contractbreuk van de overheid. Hoe moet ik verder mijn lening voor de pv installatie aflossen nu het prosumentarief dit opslorpt?
  Toen mijn installatie in gebruik werd genomen was nooit geen sprake geweest van dergelijk tarief! Het net was er toch al, dus kon het evengoed in 2 richtingen gebruikt worden. Met wiens geld werd dit betaald denk je?
  Wij helpen de overheid al door met onze privé investering de boetes die Europa zal opleggen wegens te weinig groene energie te verminderen. Als dank kregen we nog eens dit tarief in ons strot geduwd en een rekening in het rood.
  Laat de boetes betalen door hen die geen groene energie opwekken maar laat degenen die hun nek uitgestoken hebben door te investeren in pv installaties met rust!
  Een ezel stoot zich geen 2 x aan dezelfde steen.

 52. Nu vertrekt men van het lax vermogen. Veel installaties geven niet het max tebdement ( schaduw, probleem oriëntatie… enz
  Beter ern systeem wat dichter bij dexrealiteit aansluit
  Anders veel te duur bij onvolledig rndement

 53. Ik vind het een heel oneerlijke belasting die ook aan de bedrijven zouden moeten doorgerekend worden want zij krijgen hun energie veel goedkoper dan de gezinnen, hebben meer financiële vermogen en krijgen alle kosten van de investingen van leningen terug via de belastingen. Als je daarbij nog de nieuwe meters bijvoegd dan zijn het weer de gezinnen en de zonnepaneeleigenaars die de dupe zullen zijn. Ik zal daarmee nooit akkoord gaan.

 54. Het prosumententarief impliceert een contractbreuk van de overheid van aangegane verbintenissen met de goedgelovige burger. Bij de toekenning van de premies was dit niet voorzien. Dat de overheid aanvankelijk te gul geweest is met de toekenning van de premies, kan niet als verantwoording ingeroepen worden.
  Hoe gaat trouwens de compensatie gebeuren van de werking van de terugdraaiende meter bij de invoering van de ‘slimme’ meter? Hierover bestaat helemaal geen duidelijkheid. Of wordt dit een nieuwe contractbreuk met de burger?

 55. Prosumenten tarief is een verdoken belasting. De netbeheerders maken voldoende winst, cfr jaarverslag van Eandis. Ieder jaar >300mio winst waarvan er 185mio terugvloeit naar de aandeelhouders (de gemeenten). Dit zouden ze moeten omzetten in een verlaging van de distributiekosten en niet nog eens extra kosten aanrekenen voor zogezegde certificaten. De gemeentes gaan lopen met het prosumenten tarief. Het is schandalig. Als producent mag je niet eens je installatie aanrekenen, laat staan geproduceerde energie doorverkopen en inderdaad als de slimme meter er is ben je 3x gepakt. De media zou zijn werk beter moeten doen & feiten communiceren.

 56. Prosumententarief zou moeten gebaseerd zijn op werkelijk rendement van de installatie en niet op het maximale vermogen. Ik ken geen installatie die 100% opbrengt

  1. Dat zal met de digitale meter wel mogelijk zijn. Die meet injectie an afname apart. Dan weet je exact hoeveel stroom je op het net gezet hebt en er terug hebt afgehaald. Maar of het met deze meter voordeliger gaat zijn valt te betwijfelen. Wie veel stroom direct kan verbruiken, weinig injecteert maar ook weinig afneemt zal er baat bij hebben. Maar velen, zeker zij die in de winterperiode en als het donker is veel stroom verbruiken, zullen nog schrikken als ze volgens de alternatieve (nieuwe) tarieven afgerekend willen worden.

  2. Ik wel.
   Ik heb 2k5 omvermer, 2k8 panelen en mijn productie is:
   2012: 2820
   2013:2837
   2014:2925
   2015:3017 !!
   2016:3001 !!
   2017:2863

   Ik heb sanyo’s liggen, en lig perfect in het zuiden met dakhelling van 50°.

 57. dit is gewoon diefstal, want wat de mensen met zonnepanelen te veel op het net zetten, word door de maatschappijen duur verkocht aan andere mensen, dus dat is tweemaal winst, waar ze niets voor hoeven te doen, met die slimme meter gaat het alleen nog erger worden, en die meters zijn zeer ongezond, omdat ze continu straling geven, beter niet laten plaatsen

 58. Lokale groene productie dient aangemoedigd te worden. Het prosumententarief en de vergoeding die het met zich meebrengt staat niet in verhouding tot de kostprijs van het gebruik van het netwerk. Er wordt ook geen rekening gehouden met het feit dat de productie lokaal door ene gebuur gebruikt wordt wat een veel minder intensief gebruik van het netwerk betekent dan wanneer de productie door ene verafgelegen centrale gebeurt. Het feit dat ik al mijn energie zelf produceer maar toch bijna net zo veel voor mijn elektriciteitsfactuur betaal als voor ik zonnepanelen had, is niet meer ernstig.

 59. De winst voor de netbeheerders en hun aandeelhouders moet gevrijwaard worden. Uit de studie van de slimme meters zou blijken dat het energieverbruik zou dalen (fictie maar toch neemt men het aan). Proactief gaat men daarom de netkosten per kWh verhogen, want die inkomsten moeten worden gevrijwaard. Netkosten vermijden is belangrijker dan veranderen van energieleverancier of het zelf opwekken van energie. Maar dan schakelen ze straks wel over op een netkost op basis van het piekvermogen van de netaansluiting …. het capsumententarief.

 60. Vind het logisch om te betale maar dan op basis van het werkelijke gebruik en niet op basis van het maximale vermogen van de omvormers.

 61. We hadden een overeenkomst toen we zonnepanelen geplaatst hebben.
  Certificaten
  Terug draaiende meter niet beperkt in de tijd.
  Dus hetprosumententarief is een inbreuk op de overeenkomst, moet weg en liefst met terugbetaling van hetgeen we al betaald hebben. Maak het aantal ministers en staatssecretarissen minder, dat is pas een besparing, die jaar na jaar blijft, het land met de meeste politiekers en het land waar men niks geregeld krijgt, om fier op te zijn

 62. De burger is in ons land altijd de verliezer
  Wanneer de slimme meter geïnstalleerd wordt nog nog maar eens kassa klant is altijd de dupe

 63. Beste,
  De regels en afspraken die zijn afgesproken zijn verandert en dat is zonder overleg ingevoerd op aandringen van mensen die geen zonnepanelen kunnen of willen leggen en er was wat de certificaten voor de geproduceerde stroom een afbouwbeleid
  Daarom tegen prosumententaks

 64. Belasten op max omvormervermogen is overdreven: ik heb max van 5,9 kW en er ligt 5,28 op het dak aan panelen. In de beginjaren heeft men overgedimensioneerd op vlak van omvormer en daar betaal ik nu te veel voor.

  Bovendien betaalde ik 900 euro per jaar aan elek, voor de aanleg van zonnepanelen, in 2010.
  Nu betaal ik 500 euro per jaar….
  ik betaal dus alweer de helft van vroeger en ik vind dit té hoog.
  En dat allemaal omdat er destijds beslist is om grote farms ook nog (steeds) certificaten uit te keren

 65. Ik heb een installatie van 9000 kWh. En heb een verbruik van 12000kwh. Kom dus nog tekort. Dus betaal ik wet netwerk kosten. Infra hun uitleg zoals jullie schrijven klopt niet.

 66. In tegenstelling met industriële afnemers, wordt de gewone particulier niet vergoed wanneer surplus in electriciteit terug op het net wordt geplaatst.

 67. Er mag een taks aangerekend worden voor energie die op het net gezet wordt. Deze dient echter berekend te worden op het effectief geleverde vermogen i.p.v. …
  Het zou ook beter zijn dat men opteerde voor een spreiding van de van de opbrengst i.p.v. iedereen naar het zuiden gericht waar ook in deze taks rekening mee gehouden dient te worden. De wijze dat er nu rekening gehouden wordt met het leggen van zonnepanelen heeft enkel te maken met een zo hoog mogelijke opbrengst en niet met het zo lang mogelijk energie te kunnen leveren op het net…

 68. Er is nood aan een nieuw tarief dat beloont in plaats van belast!

  Met de digitale meter kan een prosumactor via dit nieuw flexibel tarief beloont worden voor zijn moeite om het net minder te belasten door zijn eigen productie zo veel mogelijk zelf op te doen wanneer ze beschikbaar is.

  Ook is dit de enige manier om subsidie te geven aan thuisbatterijen, niet via investeringssteun, wel via gebruikssteun!

  1. Tom, investeringen in opslagsystemen moeten zonder subsidies rendabel zijn. Ze mogen niet dezelfde fout maken als bij de steunmaatregelen voor PV of windmolens want daar zijn alle eindverbruikers uiteindelijk het slachtoffer van geworden ook mensen met PV door de invoering van bijv het prosumenten tarief. Door steunmaatregelen voor enkelen is stroom voor velen onbetaalbaar geworden.

 69. Het tarief zou minstens op het werkelijk opgebracht vermogen moeten berekend worden… eigenaars met een omvormer die zwaarder is dan de opbrengst betalen teveel eigenaars die hun omvormer onder dimensioneren betalen te weinig

 70. De producenten krijgen teslotte een groot deel geproduceerde energie terug in het net gratis en die wordt terug verkocht, en wat als je instalatie uitvalt en je uit het net trekt dan betaal je twee keer net kosten, waneer de slimme meter geinstaleerd wordt passeren de producenten nog eens de kassa en worden zij beloond met een enorme massa gratische stroom dat ze duur zullen kunnen verkopen, en is de goedgelovige zonnepanelen eigenaar weer de dupe.

  1. Niet de producenten maar de
   De netwerkbeheerders krijgen tenslotte een groot deel geproduceerde energie terug in het net gratis en die wordt terug verkocht, en wat als je installatie uitvalt en je uit het net trekt dan betaal je twee keer net kosten, wanneer de slimme meter geïnstalleerd wordt passeren de netwerkbeheerders nog eens de kassa en worden zij beloond met een enorme massa gratis stroom dat ze duur zullen kunnen verkopen, en is de goedgelovige zonnepanelen eigenaar weer de dupe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS