Terugdraaiende teller zonnepanelen
POLL – Terugdraaiende teller voor zonnepanelen behouden of niet?

De aanpassing aan het energiedecreet die nodig is voor de invoering van de digitale meter wordt volgende week ongewijzigd ter stemming voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. De VREG, die maandag een kritisch advies afleverde, moet nu vooral zorgen dat er een goed alternatief voor de terugdraaiende teller wordt uitgewerkt, valt te horen bij de meerderheid.

De Vlaamse regulator VREG heeft twee punten van kritiek bij het energiedecreet. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 worden geplaatst, kunnen in dat decreet kiezen. Ofwel blijven ze voor vijftien jaar in het oude systeem – inclusief prosumententarief en een virtueel terugdraaiende teller – ofwel stappen ze in een nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend of basis van wat ze effectief op het net zetten en eraf halen. Volgens de regulator is daarbij sprake van discriminatie tussen wie voor en na 2020 zonnepanelen plaatst, tussen eigenaars van zonnepanelen met een installatie jonger of ouder dan vijftien jaar en tussen eigenaars van zonnepanelen en andere gebruikers van het distributienetwerk. Daarnaast is er volgens de VREG een bevoegdheidsoverschrijding, omdat enkel de regulator zeggenschap heeft over het distributienettarief.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) wijst erop dat het advies niet bindend is. “Het is spijtig dat de VREG het rendement voor zonnepaneleneigenaars niet wil garanderen”, zegt ze. “Aanvankelijk wilden ze dit wel tot eind 2020. Inmiddels zijn ze zelfs totaal tegen het principe.”

‘Geen sprake van discriminatie’

Volgens Andries Gryffroy van N-VA is er geen sprake van discriminatie. “Er is bovendien een Europese directieve op komst die duidelijk zegt dat een tarief een bepaalde groep van gebruikers niet plots mag bruuskeren”, zegt hij. “Als we deze regeling niet hadden uitgewerkt, was de verkoop van zonnepanelen stilgevallen. De VREG moet nu vooral zorgen dat er een nieuw intelligent systeem komt, waarvoor mensen graag kiezen.”

Rob Beenders (Sp.a) vindt dat mensen die zonnepanelen overwegen nu opnieuw in onzekerheid terechtkomen. Toch is hij op dit moment niet van plan om een advies bij de Raad van State te vragen vóór de tekst in de plenaire komt, zoals hij vorige week in commissie overwoog. “Wij willen geen remmende factor zijn”, zegt Beenders. “Dan zouden we een politieke discussie kunnen krijgen waarin wij het verwijt krijgen de transitie naar hernieuwbare energie tegen te houden.”

Johan Danen van Groen houdt die adviesaanvraag nog “in beraad”. “Niemand heeft iets aan een kaduke regeling”, stelt hij

Bron: Belga

Uw mening telt!

En u? Ziet u heil in het behouden van de terugdraaiende teller? Waarom wel, waarom niet? Neem deel aan onze poll en geef ons uw mening.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

48 reacties

 1. Als gehandicapte betaal ik sociaal tarief elektriciteit.

  blijft dat zo behouden , indien een digitale teller zou geplaatst worden?

  dank voor informatie

 2. Een digitale meter plaatsen , is het afleveren van een product, indien u een product overhandigd wordt, die je niet besteld hebt ,moet je dat toch niet betalen, bij het plaatsen van uw meter niets ondertekenen. Zonnepaneel eigenaars moeten het vervangen van de meter maar toelaten rond de periode van de jaarlijkse meteropname, anders verliezen ze ook nog hun teruggedraaide kwh’s (stel dat ze halfweg sep komen en de gebruikelijke opname is bv in april), je mag je teruggedraaide kwh eerst opgebruiken je hebt er immers een prosumententarief voor betaald. Trouwens ik pas het nu al toe als ze om de 2 a’ 3 jaar de meterstand komen opnemen mogen ze die maar opnemen de week van de gebruikelijke meteropname , want soms komen ze een maand of anderhalve maand te vroeg , dan komen ze er niet in . Ik betaal geen prosumententarief om ieder 2 of3 jaar kwh’s cadeau te doen.

  1. Maar daar zit het hem juist ; wanneer en om de hoeveel tijd zal met de digitale meter de meterstand opgenomen worden ? Daar lees ik niets over, dat kan je nergens vinden. Inderdaad tot op heden met de gewone meter gaf je zelf uw meterstand door, en kwamen ze soms kijken voor de reële meterstand, deze opname was 1 maal per jaar. Maar hoe gebeurd de meting nu ?: 6 maandelijks, maandelijks, wekelijks, dagelijks, .. ? en dan zijn we er weeral aan voor de mooie beloften…

 3. Ik zie tussen het bos de bomen niet meer, wat kunnen we doen om geen prosumententarieven te moeten betalen?
  Kan je eens duidelijk uitleggen waar mee we best zijn,

 4. Zullen wij, zonnepaneelbezitters, ons ook eens gaan verenigen om tegen deze continu diefstal in te gaan.
  Ik heb geïnvesteerd in warmtepomp, zonnepanelen en verluchtingssysteem, verder heb ik geen fossiele verwarming, met het idee ik zorg voor mijn eigen opbrengst en stoot verder (lokaal) niets uit. Omdat we minder vervuilen zullen we meer moeten betalen. Simpel, indien deze meter erdoor komt, plaats ik een houtkachel en rooi ik de bomen in mijn tuin om mij van gratis brandstof te voorzien.
  Prosumententaks, taksen op transport, groenstroomcertificaten, km heffing, enz, enz. Enkel de politiekers zelf blijven buiten schot, rijkelijk betaald, rijkelijke pensioenen. Belgie wordt het land voor enkel de gefortuneerden, als het verder gaat zoals ze nu bezig zijn.

 5. Wij zijn momenteel bezig met een nieuwbouwwoning. Half juli is deze klaar. Binnen een paar maanden worden de zonnepanelen geplaatst (26 stuks à 280 Wp). Wij zijn er nog steeds niet uit of we nu moeten gaan voor een analoge of een digitale meter? Onze installateur wil gaan voor een analoge. Wij zijn wel van plan om binnen een paar jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Wat is volgens jullie de beste keuze, rekening houdend met het plaatsen van een batterij in de toekomst?

  1. Aai, ze zullen U graag zien komen om de hun spaarpotje te vullen.Beter de batterij direct plaatsen, dan betaalt U geen prosumenten tax .

 6. Weer iets dat de “Groenen” weer graag zien komen zeker.!! Die laten ons alleen maar betalen voor zogezegd het milieu. Ik stel me nog steeds de vraag wat ze eigenlijk doen met het geinde geld mbt verbetering van het milieu.
  CO2 uitstoot is blijkbaar de melkkoe vandaag de dag en dan te weten dat bijvoorbeeld een diesel MINDER uitstoot heeft dan een benzine wagen. Trek de lijn door en dan stel je vast dat zonnepanelen eigenaars , die overigens meewerken aan de verbetering van de CO2 uitstoot, gestraft zouden worden door het voorstel van de VREG. En wat ik nog het vreemds vind is dat het “verbieden” van overbodig plastic verpakkingen en statiegeld op plastic flessen echt geen draagvlak krijgt in de politiek om dat goedgekeurd te krijgen. De vervuiling dat plasticafval teweegbrengt in het milieu is niet te overzien en daar wordt buiten privé initiatieven weinig voor gedaan. Dus VREG, hou u bezig met wat echt noodzakelijk is in plaats van het geld achterna te jagen.

 7. Het idee van Luc S, vind ik het beste, als je niet thuis bent zekering van zonnepanelen afleggen als je geen certificaten meer krijgt, kan zelfs van op afstand met kleine investering,

 8. het is not-done om eigenaars van zonnepanelen andere regels op te leggen dan diegene die geldig waren op het moment van installatie – nogmaals het bewijs dat men brave burgers, die nota-béné ervoor zorgen dat er groene stroom opgewekt word, niets gunt – men claimt de zon maar die is van iedereen – het zijn geldgeile wolven die niets of niemand ontzien – inmiddels weten die boefjes ook dat in nieuwbouw en te renoveren woningen nauwelijks nog zonder pv doenbaar is – maar ha, ha, ha ik zal voor mijn kinderen hun woning ook investeren in batterijen en laat NIETS naar het net gaan – ik gun hen dit gewoon niet meer omdat deze heren vele burgers inclusief mezelf onheus behandelen – 11 jaar geleden ging men ons nog 20 ! jaar gsc geven en de meter mocht levenslang terugdraaien !!!! Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat er zo snel mogelijk een buitenlandse aanbieder op de belgische markt komt, dat Europa dat maar eens regelt, iedereen mag de voordelen van Europa genieten behalve blijkbaar de brave Vlaming …. Ik ben echt meer dan ontgoocheld in dit land en hun beleidsmakers. Ik hoop ook uit de grond van m’n hart dat PV-eigenaars kortelings samenspannen en hun omvormer tegelijk op commando zullen afschakelen tijdens mooi zonnige momenten …..

 9. Reklame van Luminus: tips om via zonnedelen te investeren in zonnepanelen.
  Mijn reactie:
  De vreg heeft zich gekeerd tegen eigenaars zonnepanelen om hun de keus te laten, voor wat betreft de plaatsing van de digitale meter. De eigenaars van zonnepanelen zijn in het verleden beboet met het prosumententarief en nu wil men de citroen nog meer uitpersen. De zonnepanelen werden niet gratis geplaatst, de financiële investering is groot en uiteindelijk zal het negatieve rendement voor de eigenaar een bijkomende kater worden.
  Dank aan jullie, de regering, de vreg en alle zakkenvullers.
  Ontvangen op 26/03/2019
  Reactie Luminus:
  Beste Felix
  Voor meer informatie en opmerkingen kan u terecht op de website van de VREG.
  Vriendelijke groeten,
  Het Luminus team

 10. Het is waanzin wat hier gebeurd prosumenten tarief ingevoerd,terwijl tijdens het plaatsen jaren terug geen sprake van was,nu weer over die meter,we worden er alleen maar slechter van,ze doen het niet voor niks he alleen voor de zakken te vullen ,in wallonie is het ook niet,hoezo discriminatie??

 11. slimme meter ???? domme meter , kan zelfs niet andersom tellen.
  de bedoeling is ons ,particuliere zonnepaneelbezitters, een maandelijkse factuur toe te zenden .
  ze kunnen perfect de meterstand maandelijks aflezen van op afstand.
  wie is dan de klos , juist .

 12. DE LEUGENS EN HYPOCRISIE VAN EXTREEM LINKS GROEN
  Hetgeen niet gezegd wordt in dit artikel : als de grote multinationals hier bijkomende ” groene ” belastingen opgelegd worden, zijn ze weg.

  Het ganse klimaat probleem (?) is een opgezet spel van links groen. Het begint meer en meer een indoctrinatie te worden met leugens, vergelijkbaar met het systeem van religies.
  Waar haalt Almaci het dat 100% hernieuwbare energie relatief snel mogelijk is in belgenland ?
  Puur demagogie en pertinente leugens. Warmtepompen, hydraulische turbines, zonneboilers, zonnepanelen en windenergie zijn niet voldoende en zeker niet steeds beschikbaar.
  Groene energie is alleen rendabel met vette subsidies, m.a.w. je betaalt de gewone energieprijs en achteraf kun je nog eens opdraaien via de belastingen om die subsidies te dekken.
  Een windmolen van 2.6 MW kost aan de maatschappij (subsidies, afschrijving, onderhoud, netwerkkosten, certificaten, latere enorme afbraakkosten) 392600 euro per jaar.
  Dan moet je weten dat de kerncentralesite Doel (als alles werkt) 2905 MW kan leveren, continu.
  Je zou 1117 windmolens nodig hebben om Doel te vervangen ALS de windmolens 100 % van de tijd energie zouden leveren. Helaas doen ze dat in België gemiddeld slechts 25 % van de tijd, je zou dus in theorie 4468 windmolens nodig hebben om evenveel vermogen op te wekken als de Doel-centrale. Dit betekent 4468 x 392600 euro aan jaarlijkse maatschappelijke kosten. Kijk dus hoe “renderend” windenergie is en dan nog: als er geen wind is, is er geen energie, idem voor zonnepanelen. Dus een rustige nacht betekent NUL energie en we hebben vrij veel rustige nachten in België. Elektriciteit tijdelijk stockeren is nog steeds technisch moeilijk of onbetaalbaar.
  Een studie in Nederland toont aan: zet heel het land vol en al de territoriale wateren met windmolens en je kan maximaal in 19 % van de behoefte voorzien, als het waait natuurlijk!
  Ander aspect, als iedereen in onze buurt zijn elektrische wagen ’s nachts zou opladen is de kabelisolatie naar de HS-cabine gesmolten na 2 uur en dan mag je maar 1 wagen hebben.
  Ook het vermogen van de cabines dient verhoogd te worden.
  De taksen uit de brandstoffen voor onze wagens zullen verdwijnen en plaats maken voor andere.
  Dankzij de LINKSE sos-madam Freija uit Gent betalen we gelaten met zijn allen nog jaren voor de zonnepanelen die met certificaten voor 20 jaar gesubsidieerd zijn. Miljarden kost dat. Wij betalen voor de panelen van sommige rappe buurmannen!
  De Arcelors van deze wereld, de “energie-intensieve bedrijven” dus, zouden volgens leugenaar CALVO van groen de CO2-heffing moeten ophoesten. Maar die linkse pippo beseft niet, dat ze dit gaan doorrekenen in het eindproducten. Dus Pol, Piet en Jan betalen zeker de eindrekening.

  Denk dus na voor je op die groene clan stemt, het gaat je hopen geld kosten!

 13. mijn verwarming is met elektriciteit!!! wat nut hebben mijn dure installatie van zonnepanelen dan????

 14. Voorheen niets gehoord van de vreg alles was ok en u plots zoveel temeer
  Dat is misbruik op grote schaal en de brave burger kan enkel ondergaan .
  Laat de mensen kiezen dat is democratisch .
  Groeten
  Meskens Edouard .

 15. Belgie bestaat al niet meer het is vlaanderen,brussel en wallonie geworden.heel veel verschillen in al die regio’s.met vlaanderen het duurst

 16. Zodra mijn certificaten vervallen gaan mijn panelen van mijn dak.
  Ik ben het beu dat men steeds tijdens de rit de regels durft veranderen.
  Is dit onze dank om de doelstelling in 2020 te halen.
  De Electric kabel is het nieuwe goud van de distributie.
  Ge moet zot zijn om nu nog panelen te leggen.Stank krijg je als dank.

 17. 1. Zolang mijn terug draaiend meterken draait, laat het draaien a.u.b.
  2. Mocht die ooit eens kapot gaan, dan oké
  3. Oude meters worden niet meer geproduceerd, daarom een digitale aandraaien? zie punt 1
  4. Mensen een nieuwe digitale willen aandraaien, daar zit weer poen achter voor de grotere.
  5. Afzetters

 18. Voor de kleine installaties zijn geen extra investeringen in het net nodig. Voor de grote wel. Het prosumententarief dat we als kleine zonnepaneleneigenaars betalen zou dan ook gebruikt moeten worden om opslagcapaciteit te creëren, zodat we onze stroom nadien weer van het net kunnen halen. Nu wordt dit geld echter gebruikt om andere putten te vullen!

 19. Schaf de VREG af met hun gepruts.
  Afspraken destijds voor zonnepanelen in 2009 dienen 20 jaar nageleefd te worden .
  Wie vraagt er eigenlijk de dure digitale meter die Max 15 jaar meegaat ? niemand
  want we zijn de verliezer . Zie de kosten voor het dure databeheer al komen .
  Dat de VREG eens iets doet voor het teveel aan energie dat we a die jaren gratis
  en nog
  geleverd hebben .Dat kan een boekhouder nu toch al oplossen ? Ze weten alles .

  Bij de VREG zijn ze helemaal werelvreemd tenzij ze nu al iedere dag naar de buienradar kijken om
  hun droogkast op te zetten en in de winter in de kou zitten en hun warmtepomp afzetten.
  Geef mij een goede gasinstallatie en de VREG kan onze zonnepanelen overnemen aan installatiekost
  dan zijn we van al dat gelul verlost en zijn we zeker dat we onze centen terug hebben.
  Ik zou verlegen zijn bij de VREG te werken .ZIe maar het geklungel met de simulator .
  Met een meerkost als resultaat. Je moet het maar durven zeggen

 20. Vreg, Creg, gewesten allemaal overbodig. Alles federaal en zijn direct uit de kosten. Wat kosten al die ambtenaren en hun pensioen. Vlaanderen wordt slecht bestuurd en ook groen heeft hieraan schuld net zoals NVA, CdV, VLD en al de rest. Heb het nooit goed gevonden al die gewesten. Is louter geldverspilling samen met die opgerichte zelfverklaarde staatsdiensten zoals de Vreg. Zouden beter alles afschaffen en iets doen voor veiligere fietspaden. Bij ons is het supergevaarlijk en wordt telkens uitgesteld ,geen geld voor onteigeningen. Kinderen mogen verongelukken. Schaf die dik betaalde postjes af en er zal wel geld zijn en ook om terugdraaiende tellers te behouden. Maar ja, wonen in apenland met Freya en Peeters op kop en Besien kan ook bij de club.

 21. wie er een wilt dat ze dat veranderen .
  laat de mensen zelf kiezen , wie het niet vraag moet er niet voor betalen ..
  ze gaan naar mars en ze kunnen de nieuwe meters niet laten terug draaien …
  laat ze eerst nog eens 15 jaar zoeken dat het gaat .

 22. De eigenaars van de kleine, residentiële PV-installaties zijn al jaren lang een doorn in het oog van het establishment… Eerst gaat de politiek eco-engagementen aan (voldoende of niet – dat laat ik in het midden) en lokt de burger om die waar te maken (met groene stroom certificaten, tax-rebate, groene leningen, …) Tegelijkertijd laat men oogluikend toe dat het systeem misbruikt wordt… (door derde partij-financiering, door de Bekaert’s en Huts’en van deze wereld) waardoor het systeem ook crasht… Eens het engagement van 2GW geïnstalleerd vermogen bereikt, kan men ingrijpen… door het te belasten ! (prosumententarief) Blijkbaar is dat nog niet genoeg om het establishment te sussen, en mag er voor de gewone man niks overschieten : de slimme meter (als we geluk hebben komen we misschien uit op 10% korting op de normale factuur – of dachten we echt dat we elektriciteit die op de rekening 4ct waard is, duurder kunnen verkopen ?) Uiteindelijk blijven we maar betalen voor die onnodige postjes bij die onnodige intercommuncales, die hun winsten dan triomfantelijk uitkeren aan de gemeentes — met andere woorden : heel het systeem van transportkosten, etc… is NIKS anders dan verdoken belastingen ! En dat kan dus alleen rechtgezet worden met… nieuwe/andere belastingen – en dat willen de politiekers de burger toch niet aandoen, zeker… Wel politiek : als het fout uitdraait met uw slimme meter, dan mogen jullie hoogstpersoonlijk de panelen van mijn dak komen halen, en de eco-engagementen steken waar ik ze denk !

  1. @ WD …. helemaal juist. De GSC zijn een graat in hun keel en men weet niet hoe snel men hier vanaf wil….Maar wij hebben deze truuks wel door, alleen hoe wapen je je er tegen ??
   Massaal de digitale meter weigeren …..Burgerlijke ongehoorzaamheid….
   Heb TestAankoop al geschreven om er een “”Class Action Suit”” van te maken.

 23. Zodra de certificaten zijn uitbetaald ( + – 8 jaar) trekken wij de stekker er uit. Ze hebben ons laten investeren voor de Europese doelstellingen,eens die gehaald pluimen ze ons leeg.En ze gaan nog voort met reclame te maken voor zonnepanelen te leggen zonder schaamte.Ik denk er over na een stekker naar de buren te trekken voor de overschot waar ik niets voor terug krijg.

 24. Enkele jaren geleden doet men er alles aan om de bevolking warm te maken voor het legen van zonnepanelen .
  Nu men van Europe de verplichting krijgt om meer groene stroom op te wekken met zonnepanelen , verplicht men om de eigenaars nog meer te doen betalen . Waarom moeten wij dan als gewone burger zorgen voor groene stroom ? Laat de grote bedrijven maar stroom verbruiken op onze kosten in plaats van deze zelf meer te doen betalen . Ik denk er zeer sterk aan om mijn groene stroom opgewekt door de zonnepanelen zelf op te slaan op eventueel enkele batterijen en mij van het net te laten afsluiten .

 25. Ik stel voor als de digitale meter doorgaat om onze zonnepanelen gewoon los te koppelen overdag als we niet thuis zijn. Zo kan de een of andere energiereus niet met de gratis energie gaan lopen.
  Een andere oplossing kan zijn om je panelen prioritair batterijen (genre Teslawall) te laten opladen en die energie bij thuiskomst eerst op te gebruiken. Bij overschot of geen verbruik afschakelen van net. Als velen dit gaan doen zal er wel reactie komen.

 26. Waarom zouden de zonnepaneelbezitters moeten wassen-afwassen-strijken, enz… op het moment dat de zon schijnt en dus stroom opgewekt wordt. Dat is pas discriminatie!!!

 27. Mijn VERWARMING = elektrisch waardoor ik ONMOGELIJK de elektriciteit van de zonnepanelen direct kan verbruiken zoals de VREG voorstelt (“eist”).
  Met dat nieuwe systeem zal mijn PV-installatie NIET meer rendabel zijn !?
  Onder die voorwaarden zou ik die investering NIET meer opnieuw doen.

 28. Ongelooflijk! Ik rijd met een e-wagen. En zou hem dus moeten opladen tijdens de “zonneschijn”-uren om te verbruiken wat de zonnepanelen produceren. Welke gek heeft nu zo iets bedacht!!! Tenzij er andere financiële factoren een rol gespeeld hebben. Bedankt voor de zoveelste teleurstelling in de “rover”heid!

 29. De vreg zegt dit, de vreg wil niet dat…De vreg zegt zus en de vreg zegt weer zo….
  Misschien terug naar het oude ‘INTERELECTRA’ system: bureelke met 3 man en 1 verantwoorelijke …enne…alles loopt op (ferris) wieltjes.

  1. Ik lees vandaag in ‘energiek’ van Engie:
   De Belgische energiesector is complex en wordt door een veelheid van spelers gevormd. :

   Wij kennen ondertussen
   o.a.
   4 ministers van energie-“BELEID”
   Elia
   Engie en Power Dispatching CWE
   Een stel ‘overige’ producenten/leveranciers.
   Een pak aanbieders…
   Fluvius,Ores,Resa en Sibelga
   Creg, Vreg,CWaPE en Brugel
   Een paar nog vergeten?????
   Hoe KAN DIT OOIT TERUG GOED GAAN OF VOOR VERMINDERING VAN KOSTEN ZORGEN???,,,
   Wanneer wordt er voor een logisch beleid gezorgd??? zie ook eens naar het buitenland??? Onze buren!!!!

   Het gaat de richting uit van de laadpalen voor eletrische wagens, die 10 tot 17 eigenaars hebben, met elk een stukje van de koek, niet???

 30. Discriminatie? Ik vind het discriminatie dat mensen die in Vlaanderen wonen een prosumententaks betalen en mensen in Wallonie niet. Een gigantisch verschil binnen hetzelfde land.

 31. het is gewoon gelijk de meerderheid van de klanten ,de kleine betaler betaald de grote bedrijven worden zoals altijd buiten schot gehouden ,
  de terugdraaiende teller kan makkelijk het is gewoon op meer winsten gebaseerd dat de VREG weigert ze zien weer een gaatje natuurlijk vandaar dat gedoe ,en de regering treft ook schuld ze talmen en talmen en talmen wie heeft nu nog zin om zonne panelen te instaleren men word er niet goed van hoe willen ze uiteindelijk ,op alle vlakken groene stroom halen zon energie en wind energie ,een warmte pomp is zelfs geen goed idee want het verbruikt meer stroom dan het warm water maakt ,beredeneer en tel de kosten voor men begint ,dit is mijn mening

 32. Wat ons het meeste frustreert is het steeds aanpassen aan de normen zoals het hen uitkomt.
  Wij hadden in 2009 gekozen voor ons toen heel duur systeem. We hadden het geld liggen en millieubewust hebben toen gekozen om voor zonnepanelen te gaan i.p.v. het op een onbetrouwbare bank te zetten.

  Daarna kwam het prosumententarief waardoor het voor ons een pak langer duurt om alles af te schrijven niettegenstaande onze certificaten van 450 euro. Installatie kostte toen 48.000 euro.

  Toen we de panelen laten plaatsen hebben was gezegd terugverdientijd +/- 7 à 8 jaar.
  In de praktijk gaan we aan 12 à 13 jaar zitten, vooral door al die bijkomende kosten.

  In 2018 betaalden we 1.177 euro procumententax, dat kost ons dus 2,6 certificaten/jaar
  Gemiddeld hebben we 9 x 450 euro = 4.050 euro, procumententax 29 % , dat kan tellen 🙁

  Wanneer stopt dit eens.
  Wat gaan we nog meer inleveren met de digitale meter???

  1. Volgens mij is jou omvormer te zwaar, er zijn momenteel reeds installaties die een omvormer hebben van 5 kva voor 8000 wp! waardoor je dan ook minder prosumententarief betaald!

 33. ’s Nachts is elektriciteit vaak overdadig aanwezig -met ‘dank’ aan de kerncentrales- en dus goedkoop.
  Toch zullen wij, zonnepaneelbezitters, aangemaand worden om overdag onze eigen stroom te verbruiken. Op momenten dat bedrijven veel elektriciteit verbruiken, en het aanbod amper de vraag dekt.
  Dit is niet logisch.

 34. Ik zou wel eens willen weten hoeveel kwh de meeste zonnepaneel bezitters gratis geschonken hebben na hun afrekening!
  Waarom zouden de energieleveranciers geen hoger gelegen waterbekken kunnen bouwen en met de in de zomer opgebouwde reserves bvb zeewater oppompen.Bij tekort water naar turbines laten terugstromen in zee.
  Kan toch niet zo een geweldige investering zijn.Duinen zijn hoog genoeg.

  1. Zo’n waterspaarbekken bestaat reeds in België. Lac de l’eau d’heure.
   Hier wordt dagelijks water opgepompt en terug stroom mee gemaakt. Ondanks dat dit wachtbekken verschilende tientallen hectaren groot is, is het te klein en is het hoogteverschil te klein om energie op te sparen van de zomer tot in de winter.

   Ondertussen is men nieuwe technieken aan het testen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld lucht samenpersen tot 800bar en deze opslaan in betonnen ballen die op de bodem van de zee geplaatst worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS