PIDbox Mini iLumen
Primeur om rendement zonnepanelen te verhogen

“De impact van zonne-energie wordt op termijn gigantisch groot voor de energievoorziening van ons land. We moeten de komende tien jaar vooral investeren in slimme netwerken die piekstroom kunnen opslaan. Dat vergt wel een creatief beleid dat mensen die zonnestroom opslaan, beloont in plaats van bestraft.” Dat zegt Ismaël Ben-Al-Lal, zaakvoerder van Ilumen in Tessenderlo.

Het jonge ingenieursbedrijf Ilumen presenteert volgende week op Intersolar in München opnieuw een wereldwijd patent, dit keer voor een coating.

Intersolar is de grootste beurs ter wereld voor zonne-energie. Na de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen verhoogt, pakt Ilumen nu uit met een speciale coating die de plaatsing van elektrische ladingen op de zonnepanelen versnelt. De spray wordt gebruikt in combinatie met de PIDbox, waarbij PID staat voor Potential Induced Degration, een belangrijk onderdeel van rendementsverlies van zonnepanelen. “De box herstelt beschadigde zonnecellen en verhoogt het rendement van de panelen. Om die verhoging te realiseren, moet er een elektrische lading op de panelen gezet worden. Onze gepatenteerde coating, die je eenmalig op het glas van de zonnepanelen aanbrengt, zorgt in combinatie met de PIDbox dat dit proces versneld wordt”, aldus Ben-Al-Lal.

Ismaël Ben-al-Lal (30) heeft zijn passie voor hernieuwbare energie opgedaan als student industrieel ingenieur aan Groep T in Leuven, waar hij samen met zijn collega-zaakvoerder Pieter Vangeel twee jaar meewerkte aan het Umicore Solar Team. Ze behaalden in 2007 een mooie tweede plaats in de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zelf ontworpen
zonnewagens in Australië. In 2008 zijn ze ook nog wereldkampioen geworden met een gocart aangedreven op waterstof, maar 2008 was vooral het jaar waarin Ben-Al-Lal en Vangeel hun
bedrijf Futech oprichtten in Tessenderlo. “We zijn nu de tweede grootste installateur van hernieuwbare energie in België”, zegt Ismaël. “We installeren zonnepanelen, windmolens, elektrische laadpalen en energiezuinige verlichting voor bedrijven.”

Uw naam verraadt een allochtone achtergrond. Is dat geen nadeel in het zakenleven?

“In het begin was het soms wat moeilijker bij telefonische contacten, maar als ze u echt ontmoeten, is het eerder een voordeel omdat mensen bepaalde verwachtingen hebben. Ik ben afkomstig uit Sint-Truiden, maar heb bijna mijn hele leven in Zoutleeuw gewoond. Mijn ouders zijn 55 jaar geleden vanuit Marokko naar België geëmigreerd. Bij Ilumen halen we 88 procent van onze omzet in het buitenland. In zo’n internationale omgeving speelt afkomst totaal niet mee.”

Onderzoekspoot Ilumen is in 2012 opgestart. Wat onderzoeken jullie?

“We zoeken vooral naar oplossingen voor problemen die opduiken bij het onderhoud van zonnepanelen. Werkt mijn installatie correct of niet? Dat is voor particulieren moeilijk om te
beoordelen. Voor ons is dat eenvoudig en we proberen ook wereldwijd patenten voor onze producten uit te werken. Onze oudste installatie die we opvolgen, dateert uit 1985 en staat op
Cyprus in Nicosia. Die installatie heeft na dertig jaar nog een rendement van 91 procent.”

Het eerste patent was voor de PIDbox.

“Ja, dit toestel verhoogt het rendement van de zonnepanelen en verlengt de levensduur ervan. Er is wereldwijd vraag naar. In München zullen we een nieuwe versie van onze gewone PIDbox lanceren.”

Hoeveel kost zo’n toestel voor een gemiddelde installatie?

“699 euro voor een particulier installatie. De terugverdientijd bedraagt maximum vier jaar. Het is vooral belangrijk om de PIDbox al in een vroege fase te installeren. De zonnepanelen gaan minder degraderen als ze correct onderhouden worden. We zoeken altijd naar oplossingen om het rendement van zonnepanelen te verhogen. De coating die we in München presenteren, is door de Duitse TÜV getest op een 50-tal installaties. Zij kwamen op een gemiddelde rendementswinst van 16 procent. Ook hogeschool Thomas More in Geel heeft positieve testen uitgevoerd.”

Waarom verliezen zonnepanelen aan rendement?

“Het heeft meestal te maken met de manier waarop zonnepanelen geïnstalleerd worden. Meestal heeft de installateur de handleiding niet juist gevolgd.”

Hoe slagen jullie er telkens in een wereldprimeur voor te stellen?

“Soms staan we daar ook versteld van. We leggen ons toe op het verhogen van rendementen en verlengen van de levensduur van zonnepaneel-installaties wereldwijd. Daar zijn we goed in en we zijn een van de weinige bedrijven die een heel nauwe samenwerking hebben met producenten van zonnepanelen en omvormers. Onze ingenieurs hebben een zeer ruime kennis in deze sector en ontdekken dagdagelijks nieuwe zaken die we dan weer gebruiken in onderzoeksprojecten. De beste behouden we en gieten we later in een patent en een kant-en-klaarproduct. Als je wil meespelen, moet je vooral knowhow hebben.”

Na het wegvallen van de subsidies voor zonnepanelen, de groenestroomcertificaten, is in Vlaanderen een sociaal bloedbad aangericht in de sector. Veel installateurs zijn gestopt of failliet gegaan. Hoe hebben jullie deze crisis verteerd?

“We halen nog een omzet van 20 miljoen euro en komen van 45 miljoen. Dat heeft vooral te maken met de prijsdaling voor zonnepanelen. De vraag zelf is in ons geval niet gedaald. De
meeste opportunisten zijn uit de sector nu. De mensen met zonnepanelen moeten wel beseffen dat er jaarlijks een nazicht nodig is voor hun installatie. Je moet zeker niet wachten tot ze 30 procent minder opbrengen. Als één cel niet werkt, kan dat catastrofale gevolgen hebben voor je zonnepanelen. Als je met een auto geen onderhoud doet, krijg je na 7 of 8 jaar ook gigantische kosten.”

Loont het nog om zonnepanelen te installeren?

“Zeker en vast. Als particulier maak je al vanaf dag één winst. Voor een financiering op tien jaar kun je al lenen aan tarieven rond twee procent. Beter 90 euro per maand betalen aan de bank dan 100 euro aan de stroomleverancier. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als het huren of kopen van een woning.”

Hoeveel kost een installatie van zonnepanelen voor een doorsnee gezin?

“Als we uitgaan van een jaarverbruik van 4.500 kilowattuur, heb je voor 10.000 euro een kwalitatieve installatie. Ik zie dat eerder als een investering en niet als een kost. Je moet alleen oppassen met ‘B-producten’, dat zijn meestal panelen van fabrikanten die al gestopt zijn. En nog belangrijker is een goede installateur.”

Wat vindt u van de afschaffing van de groenestroomcertificaten?

“Ik ben altijd voor de afbouw van de certificaten geweest. Maar met het prosumentarief – de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen vanaf juli moeten betalen omdat ze het elektriciteitsnet gebruiken – gaan we nu ineens van een gesubsidieerde naar een betalende markt. Dat heeft een grote impact op veel mensen die geen zonnepanelen meer durven installeren omdat er geen zekerheid is. Ik ben het ermee eens dat er een taxatie moet komen voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ‘batterij’ maar deze moet eerlijk en billijk zijn.”

Ken je een land waar de ondersteuning van zonne-energie wel goed geregeld is?

“In Duitsland worden mensen beloond als ze een groot deel van hun productie zelf consumeren. Of waarom geen beloning voor mensen die zelf in batterijen investeren of een elektrische
auto hebben? Hier hebben de mensen die drie jaar geleden in zonnepanelen geïnvesteerd hebben, niet de kans gehad om rekening te houden met het prosumententarief. Een investeerder
wil wel risico’s nemen, maar de wetgeving mag gaandeweg niet wijzigen. Er is ook te weinig overleg met de sector.”

Is er nog een grote toekomst voor zonne-energie in ons land?

“Ik ben ervan overtuigd dat het potentieel op lange termijn gigantisch groot wordt. Het is een bewezen technologie die lang meegaat en je hebt er weinig hinder van, met uitzondering
voor sommigen die zich storen aan het esthetische aspect. Het enige nadeel is dat er geen productie is als de zon niet schijnt. De komende tien jaar zullen we vooral moeten investeren in slimme netwerken. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun elektrische wagen opladen op momenten dat er piekstromen zijn. Als er tekorten zijn, kan deze elektrische wagen dan weer dienen voor deze tekorten aan te vullen. Het beleid zal daar ook creatief op moeten inzetten en zonnepanelen minder moeten afstraffen.”

Verwacht je de komende tien jaar nog revolutionaire technische nieuwigheden voor de zonnepanelen?

“Dan moet je al kijken naar ruimteapplicaties waar vooral naar het gewicht wordt gekeken. Iedere gram extra kost honderdduizenden euro’s in de ruimte. Maar ik verwacht niet dat die
toepassingen een grote doorbraak krijgen omdat ze te duur zijn. Om u een idee te geven: germanium zonnecellen die voor satellieten gebruikt worden, kosten zo’n 600.000 euro voor 6 m². Ze hebben een rendement van 33 procent, waar de siliciumcellen voor huishoudelijke applicaties een rendement hebben van 18 tot 23 procent.”

Komt er een doorbraak van de zogenaamde ‘dunfilm zonnecellen’?

“Het gaat nu nog vooral over esthetische toepassingen in ramen of dakpannen. Daar zal deze technologie een rol blijven spelen. Die thin film-panelen hebben een rendement van amper 7 tot 8 procent. Eigenlijk is de technologie van nu bewezen en moet je geen tien jaar wachten op nieuwe toepassingen. Thin film zal het nooit halen van de kristallijne modules die vandaag gebruikt worden, en dit komt vooral door de betrouwbaarheid in combinatie met de prijsdaling.”

Verhoog het rendement alsook de levensduur van uw zonnepanelen met de PID box. Meer Info hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS