Prosumententarief blijft behouden tot 2020

Hoogspanning

Prosumententarief blijft behouden tot 2020

Het hof van beroep van Brussel heeft geoordeeld dat het prosumententarief behouden blijft. Eigenaren van zonnepanelen zullen tot 2020 een heffing moeten blijven betalen voor het elektriciteitsnet, omdat ook zij dat net gebruiken. 

Hoogspanning
Het Brusselse hof van beroep verwerpt de eis van een groep zonnepanelenbezitters die de heffing op het gebruik van het elektriciteitsnet afgeschaft wilden zien.

Netbijdrage

Als je zonnepanelen hebt, dan gebruik je het elektriciteitsnet dubbel: je duwt er stroom in als je zonnepanelen te veel stroom maken en je haalt de stroom eraf wannneer je panelen geen of weinig stroom produceren (bijvoorbeeld ’s avonds of op sombere, donkere dagen).

Maar voor het gebruik van het net moesten eigenaren van zonnepanelen tot voor een paar jaar niets betalen. De nettarieven worden namelijk aangerekend via de stroomfactuur. En als die op 0 staat omdat je meer (zonne)stroom maakt dan dat je verbruikt, betaal je meteen ook niets meer voor het net.

De overheid heeft zich pas na meer dan tien jaar gerealiseerd dat het flink fout begon te lopen met die netbijdrage. Aangevuurd door de royale subsidies legden gezinnen dikwijls meer zonnepanelen dan ze nodig hadden. Ze hadden stroom op overschot en betaalden geen cent elektriciteit en nettarieven meer. Terwijl ze het net intensiever gebruikten dan hun buurman zonder zonnepanelen: die haalt alleen maar stroom van het net en zet er geen op.

Eis verworpen

Daarop voerde de overheid het zogenaamde prosumententarief in voor eigenaars van zonnepanelen. Niet meer gebaseerd op de verbruikte stroom, maar op het maximale vermogen van een zonne-installatie. Dat tarief kan makkelijk oplopen tot honderden euro’s per jaar. De sector van de zonne-energie tekende dan ook verzet aan tegen het nieuwe tarief. De eerste berekeningsmethode (uitgewerkt door de federale energieregulator de CREG) sneuvelde voor de rechtbank. Maar de tweede berekeningsmethode haalde het wel. Toch bleef een groepje eigenaren zich verzetten tegen de heffing en eiste dat die afgeschaft zou worden. Maar hun eis werd eerder al door de rechtbank verworpen, en ook hun beroep voor het Brusselse gerechtshof haalde het dus niet.

Het prosumententarief zoals vastgelegd voor de periode 2017-2020 blijft dus behouden. Eigenaars van zonnepanelen zullen moeten blijven betalen voor het gebruik van het net.

Overigens is er nog een tweede zaak lopende tegen het prosumententarief, bij de Raad van State. Niet over de periode 2017-2020, maar wel over de jaren 2015 en 2016. Wat de Raad van State zal beslissen is nog onduidelijk.

Bron: VRT NWS

Op prosumententarief besparen met iLubat

De R&D-afdeling van iLumen legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van de iLubat. Dit batterijopslagsysteem kan er in combinatie met een kleinere omvormer voor zorgen dat u gevoelig op uw prosumententarief kan besparen.

iLubat logo

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijgt 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

Prosumententarief verlagen met de iLubat?

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

Share this post

Comments (4)

 • DD Reply

  Het is gewoon contractbreuk dit was helemaal niet afgesproken toen we onze zonnepanelen plaatsten en we zogezegd op 12-14 jaar onze investering terug zouden verdienen.
  Toen werd over het dubbel gebruik van het net niets gezegd. De mensen die toen zonnepanelen op hun dak legde hielpen mee om boetes te vermijden omdat Belgie anders de normen niet haalde die Europa oplegde.
  Maar nu verplicht men bij nieuwbouw om zonnepanelen te plaatsten of andere groene maatregelen te nemen zoals een warmtepomp (nog meer elektriciteit verbruik) of een warmteboiler en dan opnieuw kassa kassa via het prosumertarief.
  Het heeft niets meer te maken met milieu maar alles met centjes binnen halen.

  Net zoals de lage emissie zone in Antwerpen – als je betaalt mag je wel met je oude diesel de stad in, dus vervuilen mag als je maar centen geeft, als de kassa maar gevuld wordt.

  We zouden moeten staken, dwz allemaal op een bepaalde dag onze installaties afzetten

  Bedankt politiekers (bedriegers), maar het is bijna keus, ik zal aan jullie denken die zondag in mei.

  3 april 2019 at 11:16
 • Rq Reply

  Wat een bedrog van onze geliefde regering,bedankt mijnheer Tommelein!!!niewe zonnepanelen komen er bij mij niet meer op,investeren in illusie zoals de diesels.wat is next ,de benzine of zal het de verse lucht zijn.

  3 april 2018 at 15:11
 • MVS Reply

  Ik zet stroom op het net , en haal er stroom af . Dat klopt. Ik gebruik dus het net 2 keer en moet ervoor betalen. Andere (niet zonnepaneel eigenaars halen enkel stroom van het net. Deze stroom komt toch van ergens , betalen diegene die deze stroom erop te zetten (de maatschappij) dan ook voor het net te gebruiken? Ik denk het niet.Maar wij (zonnepaneelbezitters) moeten dit wel . Ik voel mij dik bedrogen . Dat waren niet de afspraken toen ik voor meer als 40000 euro geinvesteerd heb in zonnepanelen. Ik verwarm ook met electriciteit (warmtepomp) wat ook een dure investering was. resultaat: ik betaal zoveel aan electriciteit(alles totaal) per jaar als 9 jaar geleden toen ik geen zonnepanelen had. Werk dan maar mee aan het milieu. Ja moet er geschift voor zijn ,nog zonnepanelen te plaatsen op de dag van vandaag.

  22 februari 2018 at 13:02
 • Frijns Robert. Reply

  En U denkt dat men geen belasting zal heffen op de batterij. Dat heeft men toch ook gedaan via het prosumententarief. Men heeft zich gewoon niet aan het aankoopkontrakt gehouden. Uiteraard ben ik bereid om het gebruik van het net te betalen. Ik had het wel moeten weten bij aankoop.
  Wie gelooft de vlaamse politieker nog. Wie gelooft de vlaamse rechtspraak nog.
  Sorry.

  28 november 2017 at 18:52

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *