Energiefactuur
Prosumententarief en energiefactuur dalen licht in 2020

De distributienettarieven in Vlaanderen, die een groot deel uitmaken van de energiefactuur, dalen in 2020 opnieuw, zowel voor elektriciteit als aardgas. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG.

De distributienettarieven zijn de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netten voor het vervoer van energie, en voor de daarbij geleverde diensten. Ze maken een groot deel uit van eindfactuur: 36 procent van de elektriciteitsfactuur en 24 procent van de aardgasfactuur.

Gezinnen vs. bedrijven

De VREG heeft na controle de voorstellen van de netbeheerders goedgekeurd. Een gezin zal als gevolg gemiddeld 31 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 10 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas betalen. Voor gezinnen is het de derde daling op rij voor de tarieven voor elektriciteit.

Ook voor de bedrijven daalt de factuur. Een kmo met een standaardverbruik betaalt gemiddeld 369 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 31 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor grotere bedrijven op middenspanning dalen de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld met 5 procent.

Ook het prosumententarief – het tarief dat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het net – daalt: gemiddeld met 5 procent.

Digitale meter

Gaat nog omlaag: het tarief voor de vervanging van een bestaande door een digitale meter op vraag van de klant. Dat tarief daalt sterk: van 274 euro in 2019 naar 88 euro in 2020. De vervanging van een bestaande door een digitale meter op initiatief van de distributienetbeheerder blijft gratis.

Federale bijdrage stijgt

De federale bijdrage op de energiefactuur neemt voor een gemiddeld gezin volgend jaar dan weer toe met in totaal 2 à 3 euro, zo meldt de federale energieregulator CREG. Terwijl de bijdrage op elektriciteit met ongeveer 6 procent daalt tot 3,1428 euro per megawattuur, stijgt die op aardgas met ruim een vijfde (22,7 procent) tot 0,7416 euro per kilowattuur.

Uiteindelijk zal de federale bedrage voor een gemiddeld gezin volgend jaar met in totaal 2 à 3 euro stijgen, zegt een woordvoerster van de CREG.

Met de federale bijdrage wordt onder meer de werking van de CREG, het sociaal energiefonds voor de OCMW’s, het denuclearisatiefonds en het broeikasgassenfonds gefinancierd. De bijdrage is maar een deeltje van de totale energiefactuur.

Bron: HLN.be, 16 december 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Een daling van 5% van het prosumententarief is mooi meegenomen voor de prosumenten maar vermits dit jaar het geïnstalleerd vermogen met 10% is toegenomen zijn de inkomsten uit de prosumententax voor zonnepanelen voor de DNB dus toch nog 5% hoger dan vorig jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS