PV Cycle recycleerde in 2019 bijna 300 ton afgedankte zonnepanelen

PV Cycle

PV Cycle recycleerde in 2019 bijna 300 ton afgedankte zonnepanelen

PV Cycle heeft afgelopen kalenderjaar in België 16.588 afgedankte zonnepanelen ingezameld. Dat blijkt uit antwoorden van energieminister Demir naar aanleiding van vragen in het Vlaams Parlement.

Robrecht Bothuyne van de CD&V had aan minister Demir een reeks vragen gesteld over de recycling van zonnepanelen.

Toename van 98 procent

Uit de antwoorden van de minister van Energie blijkt dat PV Cycle in België de afgelopen 3 jaar de volgende volumes heeft ingezameld.

Jaar Ingezamelde zonnepanelen Ingezameld tonnage
2017 6.039 zonnepanelen 108,7 ton
2018 8.383 zonnepanelen 150,9 ton
2019 16.588 zonnepanelen 298,6 ton

De hoeveelheid zonnepanelen die gerecycled is, is daarmee in 2019 met 98 procent toegenomen. “Momenteel worden er weinig zonnepanelen afgedankt”, schrijft Demir in haar antwoorden. “Wat nu ingezameld wordt, is voor een deel te wijten aan beschadiging door storm of hagel. Het massaal plaatsen van zonnepanelen is vooral begonnen in 2004. De verwachte levensduur is 25 jaar. PV Cycle verwacht daarom dat de inzameling de komende 10 jaar zal stijgen en rond 2037 zal pieken op ongeveer 30.000 ton per jaar.”

Momenteel telt Vlaanderen 49 inzamelpunten voor zonnepanelen. 9 in de provincie Antwerpen, 9 in de provincie Limburg, 7 in de provincie Oost-Vlaanderen, 13 in de provincie Vlaams-Brabant en tot slot 11 in de provincie West-Vlaanderen.

Bron: Solarmagazine.nl, 29 april 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (15)

 • Georges D Reply

  Ik lees; “en tot slot 11 in de provincie West-Vlaanderen”. Waarom “en tot slot”? Het is immers de provincie met na Vlaams-Brabant het meest aantal inzamelpunten. Niet in volgorde plaatsen van het aantal, maar alfabetisch? Dit is toch maar zorgen dat Antwerpen eerst komt en de “parking” laatst…?
  Een futiliteit misschien, maar het viel mij toch op.

  27 mei 2020 at 17:54
  • Thomas De Rocker Reply

   Onderaan het artikel staat de bron, namelijk een Nederlandse site. Ik denk niet dat Nederlanders een benul hebben van de “rivaliteit” tussen de Vlaamse provincies… Dus gewoon alfabetisch omdat de auteur daarvoor gekozen heeft.

   28 mei 2020 at 06:55
 • dvg Reply

  recyclage van panelen goed op dreef,in tegenstellijng tot wat her en der wordt beweerd,
  moest men zover staan met kernafval…….die studeren al 50 jaar en hebben nog altijd niets beter gevonden dan
  ‘STOP HET IN DE GROND’ dat die na ons komen er hunne plan mee trekken.

  27 mei 2020 at 14:22
  • PT Reply

   Nochtans is kernenergie momenteel nog steeds de meest efficiënte, zuivere en milieuvriendelijke manier om Electriciteit op te wekken . Ondanks wat de groenen ook mogen beweren. Geloof mij. Ik heb hier een uiterst milieubewuste politiek kritische en zeer correcte stiefzoon Bio-ingenieur onder mijn dak wonen. Die nochtans heel graag groen zou stemmen maar daar vanaf ziet owv hun halsstarrige naieviteit we standpunt kernenergie. Uiteraard aan te vullen met alternatieve bronnen, maar die volstaan vandaag de dag zéker nog niet.

   27 mei 2020 at 14:58
   • Jean D Reply

    Beste PT, kernenergie is efficiënt en milieu vriendelijk in het kader van de beperking van CO2 uitstoot. Het is echter helemaal niet milieuvriendelijk naar radiioactieve afval en langdurige opslag ervan. Als die kerncentrales dan bovendien zo oud zijn dat men Jde barsten niet meer kan tellen is het ronduit niet meer verantwoord om die open te houden. Ze waren bedoeld om 20 jaar stroom te leveren en ze doen het nu al 40 jaar. Het is ook zo dat windenergie op de noordzee van Frankrijk tot Noorwegen even efficiënt is. Zelfs toen alle reactoren in België stil lagen (op 1 na) was er geen energietekort. Het waait wel altijd ergens in Noord-Europa. De bouw van nieuwe kerncentrales is vele malen duurder dan de bouw van windparken met hetzelfde vermogen en duurt ook veel langer (15 jaar is een minimum). Op 15 jaar kan men heel veel windparken bouwen en die zijn echt milieuvriendelijk.

    27 mei 2020 at 18:08
    • Jean Reply

     Laat me niet lachen, de vraag naar energie stijgt jaarlijks en het aandeel fossiele reserves neemt jaarlijks af, denk jij nu werkelijk dat deze energie kan vervangen worden door windmolens en deze windmolens hebben ook invloed op de natuur, als de wind over een windmolen park waait is de snelheid van deze wind afgenomen en dat heeft dan invloed op de natuur.De windenergie kan nooit zo constant zijn dat men erop kan rekenen, dat al de nodige energie van het moment leverbaar is. Het is als een kind dat gelooft in Sinterklaas. Daar zijn wij allemaal te oud voor geworden, om dat nog te geloven. Hier een stukje informatie: In hoeverre kan nieuwe technologie aan de bezwaren tegen kernenergie tegemoet komen? Zogenoemde reactoren van de vierde generatie leveren minder langlevend radioactief afval op en gelden als veiliger. Verschillende types maken onder meer gebruik van passieve veiligheid, waarbij de reactor automatisch stilvalt bij ernstige problemen. Menselijke tussenkomst of elektriciteit om de reactor stilt te leggen, zijn niet nodig – in Fukushima lagen een stroompanne en defecte generatoren aan de basis van de kernsmelting.
     Als je alles wilt lezen over dit artikel: https://www.eoswetenschap.eu/technologie/kernenergie-dood-leve-kernenergie?gclid=EAIaIQobChMItviowIzV6QIVRYXVCh1e4QRbEAAYASAAEgL1VfD_BwE

     27 mei 2020 at 23:45
     • Jean D

      Ik heb het artikel gelezen en als je alles leest dan kom je te weten dat de 3 reactoren van de derde generatie in Europa 3 keer duurder geworden zijn dan voorzien en dat het 12 tot 15 jaar duurde of zal duren om ze in gebruik te nemen. Dat zijn er al 3 die onbetaalbaar geworden zijn via de elektriciteitsfactuur. De enige kernreactor van de 4de generatie ter wereld is onlangs in china in gebruik genomen na 20 jaar ontwikkeling. Capaciteit 20 Mw. De nieuwe windparken die men op een paar jaar bouwt in Nederland hebben al een capaciteit van 9 Mw en kosten 10 keer minder. Huidige totale capaciteit in de Noordzee 14.8 Gw De huidige kerncentrales leveren goedkope stroom en staan daarom in de weg voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. Als ze op de helft van hun capaciteit draaien is men verplicht om windmolenparken stil te leggen. Met de zogezegde nieuwe generatie kerncentrales zal de kostprijs zo duur worden dat geen enkele instantie (buiten china misschien) het risico van die investering zal willen nemen wegens te duur, te onzeker en maatschappelijk niet gedragen. Om hun verliezen t beperken zullen ze daarom continu op volle toeren moeten draaien en daardoor investeringen in hernieuwbare energie nog meer in de weg staan. De enige toekomst voor kernreactoren zijn kernfusiereactoren en die zullen er komen mogelijks na 2050. Het is boerenbedrog om te beweren dat de huidige goedkope stroom door kernenergie kan behouden blijven door nieuwe kerncentrales te bouwen. Iedere kerncentrale dat men bijbouwt veroorzaakt minstens een verdubbeling van de elektriciteitsfactuur en waarschijnlijk zelfs lang voor dat ze in gebruik worden genomen. De bouw zal namelijk moeten gesubsidieerd worden door de belastingbetaler. Europa zou er veel beter aan doen om te investeren in opslag van energie dan in kernenergiecentrales.

      28 mei 2020 at 12:47
   • dvg Reply

    top-10-grootste-nucleaire-rampen-ooit/ http://sloopdekerncentrales.be/kernenergie-slecht-idee over milieuvriendelijkheid zullen we maar wijselijk zwijgen zeker?
    geen enkele energievorm is zo vervuilend als kernenergie wanneer er iets fout loopt,
    gebeurt niet? bekijk de top 10 nog eens goed,de eerste 10 dus,hoeveel zijn er nog?

    15 juni 2020 at 05:50
  • Verpoort Reply

   Kijk even naar het MYRRHA PROJECT in Mol, waar ze eraan werken om dart afval te recycleren tot energie en kortlevend afval ; kijk ook even naar Int Energy Association ; op dit moment: verdeling van de energie: 95 % met CO2 emissie , 4 % nucleair , 1 % alternatief ; voor Belgie (MIN ECON Zaken ) 75 % van energie met CO2 uitstoot, 23 % nucleair ; 1.8 % wind; 0.8 % zon. Als we minder CO2 willen zal het de eerst 35 j voor een flink deel met nucleair moeten gebeuren.

   3 februari 2021 at 10:59
 • JPe Reply

  Iemand een idee wat het gaat kosten om al die – nog uitstekend werkende, en nu afgedankte- mechanische meters in te zamelen/recycleren?

  27 mei 2020 at 12:42
  • Bart De Pauw Reply

   Waarom zou je dat willen weten, als je er toch niets kan aan veranderen. Of het nu een hoge of een lage kost is , ’t is finaal toch de consument die deze zal betalen in één of andere vorm..

   27 mei 2020 at 12:49
   • JPe Reply

    Aan Bart,
    Ja, akkoord, maar zo zou je je een idee kunnen vormen van ‘nog een recent bijkomende meerpost’ aan nutteloze kosten op ons kap.
    De D.M. komt er toch, maar we hadden de ferrismeter langzaam kunnen laten uitsterven over jaren en jaren gebruik en hergebruik na evt. vervanging voor defecte– en omschakeling naar budget–, nieuwe– en door enkele enthousiaste aanhangers aangevraagde digitale meters.

    29 mei 2020 at 09:56
 • Neuts ludo Reply

  Is er een procedure dat de ingezamelde zonnepanelen kan verwerken zonder schadelijk restafval?Zijn hierover al studies gemaakt?

  27 mei 2020 at 12:20
 • Dirk Reply

  Precies ook mijn bedenking. Bestaat er hier trouwens al een procedé om te recycleren? Of misschien exporteren we straks ook dit probleem?

  27 mei 2020 at 11:13
 • Ludo Reply

  “ingezameld” is niet hetzelfde als “gerecycleerd”.
  Een goed lezer begrijpt dat die 450T nog ergens ligt te wachten op verwerking . . .

  27 mei 2020 at 10:21

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *