PV Cycle
PV Cycle zamelde afgelopen jaar 210 ton aan zonnepanelen in

PV Cycle heeft afgelopen kalenderjaar in België 210 ton zonnepanelen ingezameld. Naar schatting gaat het om ongeveer 11.700 zonnepanelen. Dat meldt minister Zuhal Demir van Energie na vragen in het Vlaams Parlement.

Robrecht Bothuyne, lid van het Vlaams Parlement namens regeringspartij CD&V, deed bij de minister navraag naar de stand van zaken aangaande recycling.

30.000 ton per jaar

Demir meldt dat in Vlaanderen naar schatting tussen de 350.000 en 450.000 ton zonnepanelen geïnstalleerd zijn: ‘Momenteel worden er weinig zonnepanelen afgedankt. Het massaal plaatsen van zonnepanelen is begonnen in 2004 en piekte in 2011 en 2020. De verwachte levensduur is 25 jaar. PV Cycle verwacht daarom dat de inzameling de komende 15 jaar gestaag zal stijgen en rond 2037 zal pieken op ongeveer 30.000 ton per jaar.’

51 inzamelpunten

De minister stelt dat er momenteel 51 inzamelpunten zijn in België, waarvan 36 in Vlaanderen: 10 in West-Vlaanderen, 6 in Oost-Vlaanderen, 7 in Antwerpen, 4 in Vlaams-Brabant en 9 in Limburg.

Het aantal inzamelpunten is volgens haar conform de afspraken in de milieubeleidsovereenkomst waarin wordt gesteld dat een voldoende dekkingsgraad wordt bereikt indien het netwerk van officiële verdelers wordt aangeduid als inzamelpunt of als 90 procent van de eigenaren hun afgedankte zonnepanelen kunnen inleveren bij een inzamelpunt binnen een straal van 40 kilometer van hun woonplaats. ‘OVAM en PV Cycle onderhandelen momenteel over een nieuw aanvaardingsplichtconvenant. Wanneer dit afgesloten is, zal PV Cycle in het kader van het opstellen van haar beheersplan een evaluatie uitvoeren naar het aantal inzamelpunten’, besluit Demir. ‘Op plaatsen waar toch een bijkomende nood blijkt, zal PV Cycle op zoek gaan naar kandidaat-inzamelpunten onder de aangesloten installateurs. Naast de inzamelpunten worden grote installaties (>40 zonnepanelen) steeds gratis, weliswaar exclusief demontagekosten, ter plaatse door PV Cycle opgehaald.’

Bron: Solarmagazine.nl, 1 juni 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS