Raad van State stelt compensatie terugdraaiende teller bij digitale meter in vraag

Tommelein

Raad van State stelt compensatie terugdraaiende teller bij digitale meter in vraag

Vandaag maken particuliere zonnepaneleneigenaars gebruik van een terugdraaiende teller. Hierdoor betalen zij enkel hun nettoverbruik, oftewel het verschil tussen de hoeveelheid energie die van het net wordt afgenomen en de hoeveelheid energie die in het net wordt geïnjecteerd.

Tommelein

Door de invoering van de digitale meter vanaf 2019 dreigt het principe van de terugdraaiende teller te verdwijnen. Vlaams Energieminister Tommelein (Open VLD) beloofde echter een overgangsregime waarin de compensatie voor de terugdraaiende teller zou blijven worden behouden voor een periode van 15 jaar. Vandaag is het echter onzeker of deze overgangsregeling er wel komt.

Overgangsregime

Zo meldt De Standaard dat de Raad van State de overgangsregeling wil schrappen om zo snel mogelijk een opkoopregeling uit te werken, waarbij particulieren hun opgewekte elektriciteit gewoon kunnen verkopen. Deze regeling wordt sowieso in 2021 geïntroduceerd.”

Wat Tommelein betreft komt de overgangsregeling er hoe dan ook. “De terugdraaiende teller is wel degelijk onze bevoegdheid”, reageert de woordvoerdster van de minister. “We willen die absoluut verzekeren. Mensen die in hernieuwbare energie geïnvesteerd hebben, moeten we belonen. Engagementen komen we na.”

Juridisch steekspel

Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) hoopt op een sluitende juridische oplossing. “Dit juridisch steekspel is niet goed voor het draagvlak voor hernieuwbare energie”, klinkt het. “Het doet mensen twijfelen aan het rendement van zonnepanelen, waarvoor een terugdraaiende teller of een compensatie essentieel is.”

Inmiddels heeft Vlaams energieminister Tommelein een aantal wijzigingen aangebracht in het ontwerpdecreet en de kritiek van de Raad van State weerlegd in de memorie van de toelichting. Het decreet gaat nu opnieuw naar de Raad van State voor een nieuw advies.

Bron: De Standaard, 8 juni 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (15)

 • Bert Timmermans Reply

  Ik wou mijn steentje bijdragen om groene energie te produceren en zo te voorzien in eigen productie van elektriciteit, plaatselijk. Ik installeerde een vermogen geschat op eigen verbruik. Dat was in 2009, met een gegarandeerde belofte van de staat dat er geen bijkomende kosten aan verbonden waren. De groencertificaten, 20 jaar gegarandeerd, dienden om de veel te dure installatie betaalbaar te maken voor particulieren. Mijn installatie van 32 kW piek vermogen koste toen een slordige €25000. Veel geld, maar door de beloftes van de regering toen, was deze investering een nul operatie op 20 jaar. Ja de rest is hier al geschreven. En nu in oktober verwachten politici dat we gemotiveerd naar de stembus gaan.

  22 augustus 2018 at 10:43
 • borremans Reply

  de belgische regering is kampioen in het uitstellen van beslissingen ,toen ik in duitsland sprak dat ik geen geld kreeg voor m,n teveel aan stroom werd ik gewoon uitgelachen Men geloofde me niet
  waneer men in ons land een beslissing wil nemen moet het altijd duren,en sommige beslissingen begrijp ik niet
  waarom een goede omvormer vervangen door een kleinere met batterij om minder procumententaks te moeten betalen is het niet simpelder gewoon minder betalen wanneer men batterij aanschaft

  17 juli 2018 at 10:35
 • Aristide Reply

  “Engagementen komen we na”????? Jawadde… Heeft hij de voorbije 5 jaar op Mars verbleven of zo? De staat komt geen enkel engagement na. De prosumententarief en te truttetaks (door zijn partij ingevoerd, nota bene) zijn daar een voorbeeld van… Het enige wat in de leuze van de overeenkomsten met de staat “staat” is: “ga gerust een contract aan met ons, verbreken doen we zeer zeker…” Echt wel van de pot gerukt, die uitspraak…

  19 juni 2018 at 17:33
 • Desmyter Patrick Reply

  het overschot aan elektriciteit dat door zonne-installaties op het net word gezet word verkocht aan uw dichtstbijzijnde buur die geen zonnepanelen heeft.
  het gebeurt zelden of nooit dat de elektriciteitscabine die uw straat of wijk van stroom voorziet negatief draait.
  dat “dubbel gebruik” van het net is dus zeer beperkt, het gaat eigenlijk alleen maar over het recupereren van de verloren inkomsten die men vroeger had “distributie” en verliest van zodra het belastbare feit wegvalt, namelijk, elektriciteit verbruiken tussen twee meteropnames.
  elektriciteit is nooit verloren, elke opgewekte kWh word ook verbruikt, gefactureerd en meestal betaald.

  19 juni 2018 at 14:27
 • Lot Reply

  Belogen en bedrogen ben benieuwd hoe ze zich hier weer gaan uit praten.

  19 juni 2018 at 13:47
 • Karl De Rijck Reply

  Toen wij 6j geleden onze zonnenpanelen legden, ontvingen we nog groenstroomcertificaten. Mooi meegenomen voor een vrij dure investering. Toen gold de regel, dat we niet teveel mochten produceren. Nu, 6j later, kan men niet genoeg produceren want onze kerncentrales moeten dicht en het teveel aan geproduceerde elektriciteit is plots meer dan welkom. Maar daar worden we wel op belast omdat we zogezegd 2x gebruik maken van het net (afhalen bij te weinig opgewekte energie en opzetten bij teveel). Ik woon ondertussen 18j in dezelfde straat. In die tijd heeft men hier nog nooit nieuwe (bovengrondse) kabels gehangen. Versleten zijn ze dus niet. Maar op de elektriciteit die ik teveel opwek en op het net gooi, wordt ik belast. Komt daarbij dat de overheid mijn teveel opgewekte energie ook nog eens doorverkoopt aan afnemers. M.a.w. passeert de overheid 2x aan de kassa. Is dat eerlijk, los van het feit dat ik nog certificaten ontvang?

  19 juni 2018 at 13:45
 • Lameyze Rik Reply

  Zonnepanelen brengen niks op?
  Je moet wel zorgen dat je voorziet in al je eigen elektriciteit., en liefst meer.
  Al onze elektriciteit brengen wij zelf op, ook deze van de verwarming en de Airco.
  Maar ook voor het woon werkverkeer.
  Dus geen dure wagen of moto maar een goede fiets die 45 rijdt en waar je voor betaald wordt.
  Als we onze oude panelen vervangen, hebben we genoeg om ook 15000km met een elektrische wagen te rijden.
  Dus een wagen zonder veel onderhoud.

  19 juni 2018 at 12:45
 • verpoorten frans Reply

  wie zonnepanelen heeft, moet die digitale meter niet laten plaatsen, dit is de enige oplossing, ze kunnen niemand verplichten die ongezonde meter te laten plaatsen, die meters geven steeds straling uit, zeer ongezond, waarom hoor ik daar niets van? DUS TOMMELEIN wil de gezondheid in gevaar brengen, dit kan niet

  19 juni 2018 at 11:15
 • Roger Buttiens Reply

  Ik twijfel al lang aan het rendement van die investering in groene energie. Eerst prosumenten taks; nu geen terugdraaiende meters… ALs ik mijn geld terug heb dan mag ik al blij zijn en dit zal de eerste en de laatste keer zijn dat ik nog meewerk en investeer aan een ideetje van onze overheid.

  19 juni 2018 at 10:18
 • Erik Lauwens Reply

  Dus eigenlijk valt de bijdrage per Kv op de omvormer weg op het moment dat de slimme meter geplaatst wordt. Want de insteek was, wie zowel electriciteit opwekt als terug injecteerd op het net, gebruik maakt van een dubbel systeem en zodus ook daar naar belast wordt. Ik ben benieuwd wat onze ministers daar mee gaan doen.

  19 juni 2018 at 09:51
  • Kurt De Kind Reply

   Dit klopt niet, je zal die bijdrage nog steeds betalen, ook al draait die nieuwe meter niet terug. En zelfs al plaats je een batterijsysteem en steek je niks meer op het net, toch betaal je dan nog steeds die bijdrage omdat het nog steeds mogelijk is om ook hier op het net te steken als Uw batterij volledig is opgeladen. Volgens mij moet je een andere meter laten plaatsen waardoor je niks meer op het net kan steken, ik dacht iets gelezen te hebben over een bi-directionele meter of iets in die aard, hierdoor zou je het prosumententarief niet meer hoeven te betalen. Je moet toch al weten dat de regering geld nodig heeft en dit steeds op de kap van de grote massa, de gemakkelijkste manier dus, komt halen. We zouden beter met zijn allen die zonnepanelen van ons dak afhalen en de regering laten zorgen dat er genoeg energiebevoorrading is. Laat ze zelf maar eens werken voor hun veel te veel betaalde job. En als ze nog wat meer willen besparen, daar weet ik een goede oplossing voor, schaf vijf van de zes regeringen en dito parlementen, plus die hoop oude rakkers die zichzelf minister van staat noemen, gewoon af, één land, één regering. En reken die besparing maar eens uit!!!!

   19 juni 2018 at 16:50
  • Walter Janssens Reply

   Van het afschaffen van het prosumententarief na de plaatsing van de digitale meter heb ik nog niets gehoord. Zoals het nu voorligt krijg je 15 jaar lang, vanaf de installatie (ook voor de huidige installaties) hetzelfde voordeel zoals nu met de terugdraaiende meter. Dat er gedurende deze periode geen extra taks/belasting/heffing gaat komen kan ik moeilijk geloven. Zo denken de netbeheerders bv. aan een vergoeding op het aansluitvermogen ter vervanging van de distributiekosten. Deze vergoeding hangt af van de capaciteit van de hoofdzekering en zou voor iedereen, wel of geen zonnepanelen, op dezelfde wijze berekend worden. Ook met dit systeem gaat er volgens mij nog een bijkomende belasting voor zonnepanelen komen. Wat het ook gaat worden het gaat ons extra kosten.

   19 juni 2018 at 17:52
 • Verbraecken William Reply

  Op deze manier zal men geen mensen overtuigen om over te schakelen naar duurzame energie. Wie reeds zonnepanelen heeft komt bedrogen uit, want men verandert de regels tijdens het spel! Het prosumententarief is reeds duur genoeg en knabbelt zo reeds flink aan het rendement.

  19 juni 2018 at 09:49
 • Wouter Bekaert Reply

  Men heeft altijd gezegd dat, de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen en die niet gebruikt worden in het huis en dus op het net worden gezet, verloren stroom is. Dat niemand er iets mee kan doen. Nu spreekt men ” om zo snel mogelijk een opkoopregeling uit te werken, waarbij particulieren hun opgewekte elektriciteit gewoon kunnen verkopen”
  Men heeft ons iets wijs gemaakt…al die tijd…..Wat is het nu, de verloren stroom is opeens niet meer verloren? Hebben de enrgie leveranciers ( stroom ) goed geprofiteerd van deze stroom die gratis op het net kwam????

  19 juni 2018 at 09:34
  • Aristide Reply

   Er bestaat niet zoiets als “verloren stroom”. Waar denk je dat de teveel aan opgewekte energie naar toe gaat, naar de riool of zo? Die wordt simpelweg ergens anders verbruikt.

   19 juni 2018 at 18:01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *